1964؛ وقتی رویای المپیک برای دختران ایران واقعی شد
جهان ورزش المپیک را بزرگترین رویداد ورزشی قلمداد میکند؛ بازیهایی که هر ورزشکاری آرزوی حضور و رقابت در آن را دارد. دختران ورزشکار ایران نیز بارها حضور در این رویداد را تجربه کردهاند.
به گزارش ایسنا، سوم تیرماه 99 و روز دختر بهانهای شد تا به وضعیت ورزش دختران ایران و حضور آنها در بازیهای المپیک نگاهی بیندازیم. آنها هر چند حرکت خود را دیرتر از مردان شروع کردند اما بالاخره گام در این مسیر گذاشتند و با وجود نگاه منفی در جامعه سنتی و روبه رو شدن با این سوال که "دختر را چه به ورزش" محکم ادامه دادند تا جایی که پا به المپیک، بزرگترین رویداد ورزشی گذاشتند. آنها برای اولین بار در سال 1964 المپیکی شدند و بعد از انقلاب حضورشان پررنگتر شد تا جایی که کیمیا علیزاده در تکواندو نخستین مدال دختران ایران را کسب کرد.
اولین دوره بازیهای المپیک در سال 1896 به میزبانی آتن برگزار شد که در پایان ایالات متحده آمریکا با کسب 11 طلا، 7 نفره و 2 برنز در جایگاه نخست قرار گرفت، یونان با 10 طلا، 17 نقره و 19 برنز دوم شد و آلمان با 6 طلا، 5 نفره و 2 برنز در جایگاه سوم قرار گرفت. ورزش جهان تاکنون 31 المپیک را برگزار کرده است که ایران در 17 دور آن حضور داشته است. در واقع اولین حضور ورزشکاران ایران در این بازیها به 1900 لندن برمیگردد که ایران یک نماینده داشت و سپس در المپیک 48 لندن برای اولین بار ایران یک کاروان متشکل از ورزشکاران چند رشته را اعزام کرد اما دختران ورزشکار ایران در چند المپیک حضور داشتند؟ در این گزارش حضور دختران ایران در دورههای مختلف المپیک بررسی میشود.
المپیک 1964 توکیو
چهار ورزشکار در رشتههای دوومیدانی و ژیمناستیک نام خود را به عنوان نخستین زنان ایران در المپیک ثبت کردند؛ نازلی بیا ماکو، ژولیت گفرکف و سیمین صفامهر سه دوومیدانی کاری بودند که به ترتیب در پرش ارتفاع، پرتاب دیسک و دوی 100متر به همراه پرش طول رقابت کردند. هیچ کدام از این سه تن به فینال رقابت مادههای خود نرسیدند اما گفرکف در پرتاب وزنه شانزدهم شد و بهترین نتیجه را کسب کرد.
جمیله سروری هم اولین ژیمناست زن ایران است که حضور در بازیهای المپیک را تجربه کرد و تاکنون هیچ زن دیگری در این رشته المپیکی نشده است.
المپیک 1976 مونترال
بعد از چند دوره وقفه بالاخره در سال 1976 چهار شمشیرباز المپیکی شدند تا زنان ایران هم در این بازیها نماینده داشته باشد. به این ترتیب ژیلا الماسی، گیتی محبان، مهوش صفایی و مریم آچاک در دو بخش انفرادی و تیمی مقابل رقبای خود قرار گرفتند که بهترین نتیجه، کسب عنوان نهمی در بخش تیمی بود.
المپیک 1996 آتلانتا
پس از وقفه ای 20 ساله، لیدا فریمان تنها زن ایرانی حاضر در المپیک 96 آتلانتا بود که در رشته تیراندازی به رقابت با حریفان خود پرداخت. نکته قابل توجه این بود که برای اولین بار پرچمداری کاروان ایران به یک زن سپرده شد و فریمان اولین زن پرچمدار کاروان ایران است. او همچنین اولین زن المپیکی ورزش ایران پس از انقلاب اسلامی لقب گرفت.
لیدا فریمانالمپیک 2000 سیدنی
برای اولین بار زنان ورزشکار ایران در دو دوره پیاپی این بازیها حاضر شدند. در واقع از این تاریخ به بعد روند مقطعی حضور در المپیک شکسته شد و منیژه کاظمی در تیراندازی تنها نماینده زنان بود. او در خط آتش تپانچه 10 متر بادی قرار گرفت اما به فینال نرسید.
المپیک 2004 آتن
باز هم یک تیرانداز المپیکی شد تا برای سه دوره پیاپی تیراندازان تنها نمایندگان زن ایران در این بازیها باشند. این بار نسیم حسن پور در تپانچه 10 متر بادی رقابت کرد و به فینال نرسید.
نسیم حسن پورالمپیک 2008 پکن
حضور مستمر تیراندازان پس از سه دوره متوقف شد و این بار سه زن در رشتههای تیروکمان، قایقرانی و تکواندو المپیکی شدند. نجمه آبتین در مرحله اول تیروکمان حذف شد، هما حسینی در قایقرانی در جایگاه 26 قرار گرفت و سارا خوش جمال فکری به نیمه نهایی تکواندو نرسید. در این دوره برای دومین بار زنان پرچمدار کاروان ایران بودند و نام حسینی در لیست پرچمداران قرار گرفت.
هما حسینیالمپیک 2012 لندن
برای اولین بار در تاریخ بیش از 4 زن ورزشکار المپیکی شدند. زهرا دهقان در تیروکمان، لیلا رجبی در دوومیدانی، آرزو حکیمی و سولماز عباسی در قایقرانی، مه لقا جام بزرگ و الهه احمدی در تیراندازی، سوسن حاجیپور در تکواندو و نداشهسواری در تنیس روی میز هشت زن ایران در لندن بودند.
لیلا رجبیالمپیک 2016 ریو
9 زن در 6 رشته به المپیک راه پیدا کردند. زهرا نعمتی در تیروکمان برای اولین بار المپیکی شد و پرچمداری کاروان ایران را هم بر عهده گرفت. لیلا رجبی باز هم تنها نماینده دوومیدانی بود. کیمیا علیزاده در تکواندو، مهسا جاور در قایقرانی، ندا شهسواری در تنیس روی میز، الهه احمدی، نجمه خدمتی، مه لقا جام بزرگ و گلنوش سبقتاللهی هم دیگر نمایندگان ایران در تیراندازی بودند.
در این دوره یک اتفاق تاریخی رقم خورد و علیزاده با کسب مدال برنز، اولین مدال زنان ایران در تاریخ المپیک را به دست آورد.
کیمیا علیزادهالمپیک 2020 توکیو
توزیع سهمیه این دوره از بازیها همچنان ادامه دارد. با این حال زنان ایران تاکنون 6 سهمیه در رشتههای تیراندازی (نجمه خدمتی، آرمینا صادقیان، فاطمه کرم زاده و هانیه رستیمان) و کاراته (حمیده عباسعلی و سارا بهمنیار) کسب کردهاند. با توجه به تعویق یک ساله المپیک این امیدواری وجود دارد که علاوه بر افزایش کمی سهمیهها، حضور زنان در بازیها نیز کیفیتر شود. با این حال شیوع ویروس کرونا در جهان برگزاری این دوره از بازیها را در هالهای از ابهام قرار داده است.
حمیده عباسعلیانتهای پیام