چهارشنبه 7 آذر 1403

آغاز یک هفته با قصه‌گویی

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
آغاز یک هفته با قصه‌گویی

مراسم افتتاحیه بیست‌وسومین جشنواره بین‌المللی «قصه‌گویی» صبح امروز بعد از یک سال برگزار شد.

به گزارش ایسنا به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون، مراسم گشایش بیست‌وسومین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی صبح امروز، پنجشنبه 25 آذر در سالن شهید بهنام محمدی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.

محمود مروج، معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و رییس جشنواره در سخنانی گفت: سنت قصه‌گویی به اندازه عمر انسان قدمت دارد و در ادوار مختلف و در بین اقوام مختلف ابزاری مهم در جهت تعلیم و تربیت بوده است. در دوران معاصر نیز رشد علم و فناوری یافته‌های پژوهشی بر کارکردهایی متنوع قصه و قصه‌گویی مثل رشد مهارت‌های اجتماعی، تقویت کار گروهی، حس دوست داشتن دیگران و... صحه گذاشته است به طوری که نه تنها از اهمیت قصه و قصه‌گویی چیزی کم نشد بلکه مورد تایید مضاعف قرار گرفت.

او با بیان این‌که همواره قصه و قصه‌گویی را پاس داشته‌ایم و شب‌های یلدا را به قصه‌های پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها پیوند زده‌ایم گفت: ما ملتی هستیم که دوستی را پاس داشته‌ایم و همسفر کودکان شده‌ایم تا به آن‌ها گوش فرا دهیم و دست در دست آن‌ها از میان انبوه مخاطرات به سلامت بگذریم. ما ملتی هستیم که به تاسی از قرآن برای فرزندان نیک آیین خود احسن القصص را خواسته‌ایم. اینک ضمن پاسداشت قصه و تاکید بر سنت قصه‌گویی این دوره را در حالی آغاز می‌کنیم که جهان هنوز درگیر ویروس کروناست و بدون شک فراگیری این بیماری بر فعالیت فرهنگی و علمی جهان تاثیر گذاشته است، هرچند کانون در اقدامی به موقع از فرصت ابزارهای ارتباط مجازی بهره گرفت و رشته فعالیت‌های هنری از هم گسسته نشد. این جشنواره نیز خود گواهی بر این ادعاست و می‌تواند کمکی به بازگشایی مراکز فرهنگی و هنری سراسر کشور باشد.

مروج بیان کرد: قصه‌گویی از فعالیت‌های قدیمی کانون است و لذا برای تأکید بر جایگاه قصه و قصه‌گویی مواردی را می‌گویم. کتابخوانی و بحث کتاب هدف مهم مراکز است، پس لازم است این مهم مورد توجه قرار گیرد. ضمن اینکه خانواده به عنوان رکن اصلی تعلیم و تربیت محسوب می‌شود، پس باید به قصه و قصه‌گویی اهمیت داد. جشنواره قصه‌گویی با هدف و تقویت یک حرکت ملی شکل گرفته اما قصه‌گویی یک فعالیت روزانه اثربخش است که لازم است تداوم داشته باشد.

او در پایان گفت: دبیرخانه و انجمن‌های قصه‌گویی کانون آماده همکاری با بخش خصوصی است و امیدواریم در آینده نه چندان دور، علاوه بر این جشنواره، جشنواره‌های فرعی هم شکل بگیرد و همه از سنین مختلف حضور پیدا کنند. انتظار می‌رود سیاستگذاران فرهنگی اهتمام بیشتری بر تقویت بنیان‌های این حرکت فرهنگی و اشاعه آن داشته باشند.

سپس محمد گودرزی دهریزی، دبیر جشنواره هم گفت: چیزی که برای ما یک رویا بود، امروز تحقق پیدا کرد و آن حضور شما در مرحله پایانی جشنواره بود. در این هشت ماه این رویا را در ذهن خود می‌بافتیم و از خود می‌پرسیدم آیا در مرحله پایانی، قصه‌گوها را به شکل حضوری خواهیم داشت یا باز هم مجازی خواهد بود.

او در ادامه گفت: امسال در مرحله نهایی چند تغییر اساسی خواهیم داشت؛ اولین تغییر تفکیک بخش‌های جشنواره است. بخش بین‌الملل را در دو روز اخیر داریم، در روز شنبه قصه‌های آیینی و سنتی و سپس قصه‌های ملی را خواهیم داشت، این تفکیک از مرحله استانی اتفاق افتاده و داوری‌ها مجزا بوده است. امسال در مسأله داوری دو گروه داوری در سالن حضور دارند؛ گروهی که به کارها نمره می‌دهند و گروه دیگری که حضورشان تازه و جذاب است اما به عنوان تیم منتقد قصه‌گویی هستند. آن‌ها تک تک قصه‌ها را می‌بینند اما دیگر نمره نمی‌دهند، بلکه پایان هر روز قصه‌گوها می‌آیند و تک تک قصه‌های آن‌ها نقد و بررسی می‌شود. امسال برای اولین بار قصه‌گویی به زبان اشاره را نیز خواهیم داشت که از نیمه راه به جشنواره اضافه شد، البته امیدوارم این اتفاق ادامه پیدا کند، ضمن اینکه یک بخش غیررقابتی هم خواهیم داشت که آن‌ها داوری نمی‌شوند.

او ادامه داد: در بخش منطقه‌ای، ما با اجرای زنده مجازی مواجه بودیم، به این صورت که قصه‌گوها در استان خود قصه‌های خود را اجرا می‌کردند و داوران در تهران به شکل مجازی قصه‌های آن‌ها را می‌دیدند. همه گروه‌ها تا پایان جشنواره به تهران می‌آیند، در اختتامیه هم با توجه به اینکه ما بخش جستارنویسی داشتیم، گزیده‌ای از آن جستارها در کتاب می‌آید. علاوه بر اینکه برگزیدگان بخش علمی در آیین پایانی مورد تقدیر می‌گیرند. از سوی دیگر از پوستر دوره بعدی و شیوه‌نامه برگزاری نیز رونمایی می‌شود.

او درباره حضور قصه‌گویان خارجی نیز گفت: 21 قصه‌گوی خارجی به شکل مجازی حضور خواهند داشت، فیلم آن‌ها به شکل زیرنویس‌شده پخش می‌شود و داوران به شکل مجازی آن‌ها را داوری می‌کنند، هرچند همه داوران این بخش به زبان انگلیسی مسلط هستند. در نهایت 41 قصه مورد داوری قرار می‌گیرند و برگزیدگان اعلام می‌شوند.

در ادامه داوران و منتقدان بخش بین‌الملل معرفی شدند و گیتی خامنه از داوران این رویداد به حضار خوش‌آمد گفت.

سپس منصور ضابطیان دیگر داور این جشنواره اظهار کرد: من به این نتیجه رسیدم که قصه‌ها می‌توانند جهان امروز را نجات دهند و امیدوارم ما هم در این نجات سهیم باشیم.

سعید حسام‌پور از منتقدان این رویداد هم گفت: امیدوارم بتوانیم در کنار هم فضای خوبی را رقم بزنیم.

سعید مجیدی دیگر منتقد این رویداد بیان کرد: فکر می‌کنم قصه‌ها جادو می‌کنند.

سپس بهاره جهان‌دوست مسئول بخش بین‌الملل روی صحنه آمد و توضیح داد: ما امسال هیچ مهمان خارجی به صورت حضوری نداریم، چون مرزها بسته است، اما مرزهای جدیدی برای ما به شکل مجازی باز شده است و این بار فراتر از مرزها کنار هم جمع شدیم.

او درباره نحوه تماشای برنامه‌های جشنواره توسط مهمانان خارجی گفت: ما هم به صورت اختصاصی لینک تماشای قصه را برای آن‌ها ارسال کردیم، هم اینکه از طریق آپارات و اینستاگرام می‌توانند به صورت آنلاین برنامه را ببینند. 22 شرکت‌کننده خارجی داریم که 6 نفر از آن‌ها هندی هستند. همچنین امسال تصمیم گرفتیم که یک مهمان ویژه داشته باشیم و به دلیل قرابت فرهنگی یک مهمان هندی خواهیم داشت. در فواصل برنامه هرکجا فرصت باشد با مهمانان خارجی به صورت آنلاین گفت‌وگو خواهیم کرد.

در دومین روز جشنواره قصه‌گویی چه می‌گذرد؟

روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون در گزارش دیگری از دومین روز برنامه جشنواره قصه‌گویی اعلام کرده است: در روز دوم جشنواره همانند روز اول قصه‌گوهای بخش «بین‌الملل» با یکدیگر به رقابت می‌پردازند؛ از ساعت 8:30 تا 11 اوشا ونکاتر امان از کشور هندوستان با قصه «قصه و آواز»، فرزانه صادقی از استان تهران با قصه «قدم یازدهم»، حیتام شکری از کشور مصر با قصه «قصه ابوزرزور»، لیلا ابراهیمی از استان قزوین با قصه «شیر و خرگوش» و شالینی باجاج از کشور هندوستان با قصه «قصه یامونا» با یکدیگر رقابت می‌کنند.

از ساعت 11:30 تا 13 دینیس اسعد از کشور فلسطین با قصه «قصه یک خواب»، رایده قرمازی از کشور تونس با قصه «صحبت شیرین»، داوود ریحانی از استان خراسان رضوی با قصه «پیرزن خردمند»، نیاتی وایدیامهتا از کشور هندوستان با قصه «دوستی برای اژدها» و زهرا اتحادی از استان یزد با قصه «خدا ساخته و می‌سازد» با یکدیگر به رقابت می‌پردازند.

همچنین از ساعت 15 تا 17:30 قمر غلامیان از استان بوشهر با قصه «لحاف جادویی»، دیواکی بهوجانگ گجره از کشور هندوستان با قصه «روزی که خاله رفت، و برگشت!»، افسانه بازیار از استان آذربایجان غربی با قصه «چی می‌بینیم؟»، هما سوپرامانیان از کشور هندوستان با قصه «بازی»، مریم سامی از استان اصفهان با قصه «طولانی ترین قصه دنیا»، پائولا بالبی از کشور ایتالیا با قصه «قصه پسر چوپان»، مهرگهی از کشور هندوستان با قصه «درخت همیشه سبز»، آسیه رحمتی از استان خوزستان با قصه «گره»، شاینا جونز از کشور آفریقا با قصه «دخترک و صخره»، مارسلا سابییو از کشور آرژانتین با قصه «جیرجیرک و وزغ» و مهدی محمدیان از استان تهران با قصه «خان هشتم» با یکدیگر رقابت می‌کنند.

همچنین جلسه نقد و بررسی قصه‌های ارائه‌شده در دو روز اول جشنواره که شامل بخش رقابت در بخش بین‌الملل بوده است، از ساعت 18 تا 19:30 برگزار می‌شود.

بر اساس اعلام کانون چهار قصه‌گو قصه‌های خود را با زبان اشاره اجرا می‌کنند: معصومه پورامام علی از استان تهران با قصه «ماجرای مورچه کوچولو» در روز شنبه 27 آذرماه و در بخش «ملی» لیلا مکانی از تهران با قصه «عروسی آقای هزارپا» از استان تهران و الهه تاجیک از استان تهران با قصه «این چه پرنده‌ای هست؟» در روز یکشنبه 28 آذر و فاطمه گلچین از استان تهران با قصه «وقتی آقای شاد کچل شد» در روز دوشنبه 29 آذر قصه‌های خود را اجرا می‌کنند.

این قصه‌گویان پیش‌تر از بین 10 قصه‌گو با زبان اشاره انتخاب شده بودند.

انتهای پیام

آغاز یک هفته با قصه‌گویی 2
آغاز یک هفته با قصه‌گویی 3
آغاز یک هفته با قصه‌گویی 4
آغاز یک هفته با قصه‌گویی 5
آغاز یک هفته با قصه‌گویی 6