آماده از سرگیری مذاکرات برای احیای برجام هستیم
ایروانی برنامههای فضایی و موشکی ایران را خارج از صلاحیت قطعنامه 2231 خواند و گفت: آمادهایم مذاکرات را در اولین فرصت برای بازگرداندن برجام و اطمینان از اجرای کامل آن توسط همه از سر بگیریم.
ایروانی برنامههای فضایی و موشکی ایران را خارج از صلاحیت قطعنامه 2231 خواند و گفت: آمادهایم مذاکرات را در اولین فرصت برای بازگرداندن برجام و اطمینان از اجرای کامل آن توسط همه از سر بگیریم.
به گزارش خبرگزاری مهر، امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل امروز (پنجشنبه) 14 تیر ماه در نشست شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه 2231 سخنرانی کرد.
مخالفت با دعوت از اوکراین / این نشست و قطعنامه 2231 مطلقاً هیچ ارتباطی با بحران اوکراین ندارد
وی در ابتدا گفت: میخواهم موضع خود را به صراحت و برای ثبت در رابطه با شرکت نماینده اوکراین در نشست امروز که در دستورکار منع اشاعه، به ویژه با تمرکز بر اجرای برجام برگزار میشود، اعلام کنیم. ما شدیداً به دعوت ریاست شورا برای یک کشور عضو که ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با موضوع دستور جلسه این جلسه ندارد، مخالفیم.
ایروانی ادامه داد: ما این اقدام را نه سازنده و نه با حسن نیت میدانیم. در عوض، به نظر میرسد که این تلاشی بدبینانه برای منحرف کردن توجه از موضوع مبرم در دست، یعنی اجرای برجام و عدم پایبندی و قصور برخی از طرفهای غربی در انجام تعهدات خود تحت این توافق است.
نماینده ایران گفت: اجازه دهید واضح بگویم، این نشست و قطعنامه 2231 (2015) مطلقاً هیچ ارتباطی با بحران اوکراین ندارد. دعوت از نماینده اوکراین برای این نشست نشان دهنده سوءاستفاده از فرآیند و جایگاه ریاست شورا است که در خدمت اهداف سیاسی برخی از کشورها میباشد. علاوه بر این، این اقدام آشکارا با رویههای تثبیت شده شورا و آئین کار موقت داخلی آن در تعارض است و با اصول مندرج در منشور ملل متحد مغایر است.
با صبر و حوصله منتظر شواهد ادعایی اوکراین بودهایم
ایروانی با بیان اینکه ایران قاطعانه اتهامات بی اساس اوکراین را رد میکند، خاطرنشان کرد: ایران موضع بیطرفانه خود را در قبال درگیری اوکراین حفظ کرده است. ما با صبر و حوصله منتظر شواهد ادعایی از اوکراین، پس از دیدار مقدماتی بین کارشناسان ایرانی و اوکراینی بودهایم. با این حال، استفاده از به اصطلاح «سند» متشکل از عکسهای متناقض و اطلاعات «منبع باز» مشکوک، و سوءاستفاده از رویههای سازمان ملل برای انتشار آن به عنوان شواهدی از تخلفات ادعایی، همانطور که توسط اوکراین و بریتانیا انجام شده است، غیرحرفهای، فریبکارانه و غیرسازنده است.
حضور اوکراین را در این نشست به رسمیت نمیشناسیم
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: مجدداً تصریح میکنم که درخواست مکرر دبیرخانه برای انجام به اصطلاح تحقیقات فاقد مبنای قانونی است. نه قطعنامه 2231 و نه یادداشت مربوطه رئیس شورای امنیت (S/2016/44) اجازه چنین مأموریت غیرقانونی را میدهد. هرگونه یافته یا نتیجه گیری دبیرخانه منتج از چنین فعالیتهای غیرقانونی بی اعتبار است.
وی گفت: کاملاً مشهود است که برخی کشورها عمداً تلاش میکنند توجه جامعه بینالمللی را از دلایل اصلی وضعیت فعلی مربوط به اجرای برجام و نقض مداوم قطعنامه 2231 توسط آمریکا از زمان خروج غیرقانونی این کشور از توافق در سال 2018 منحرف کنند. در نتیجه، ما قاطعانه اعلام میکنیم که حضور اوکراین را در این نشست به رسمیت نمیشناسیم و قصد نداریم به اتهامات بیاساس و تکراری نماینده اوکراین یا برخی از کشورهای عضو شورا علیه کشورم در این نشست بپردازم.
برخی از اعضای شورا تصمیم گرفتهاند دلایل اصلی چالشهای مرتبط با برجام را نادیده بگیرند
ایروانی پس از آن به موضوع اجرای برجام پرداخت و افزود: میخواهم با بیانی از دبیرکل در گزارش اخیرش شروع کنم که برجام را «بهترین گزینه موجود» توصیف میکند. در واقع همین هم است. به همین دلیل است که امروز اعضای شورا بدون هیچگونه تزلزلی بر حمایت قاطع خود از احیای برجام تاکید میکنند و اجرای کامل آن از سوی همه طرفها را به عنوان تنها اقدام عملی میخواهند. ما بر این عقیده هستیم که اگرچه برجام ممکن است بی عیب و نقص و بی عیب نبوده باشد، اما بدون شک با توجه به شرایط موجود، قابل اجراترین گزینه در آن زمان بوده و همچنان بهترین و ارزشمندترین گزینه در بین گزینههای موجود است.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل اضافه کرد: متأسفانه برخی از اعضای شورا، به ویژه آمریکا، تصمیم گرفتهاند چشم خود را بر روی واقعیت ببندند و دلایل اصلی چالشهای مرتبط با برجام را نادیده بگیرند. این کشورها در رفتاری ریاکارانه، بدون در نظر گرفتن کوتاهی و قصور خود در اجرای تعهداتشان، ایران را سرزنش و متهم میکنند.
همچنان برای از سرگیری مذاکرات آماده هستیم
وی ادامه داد: اگر یکی از طرفها را باید مسؤول وضعیت کنونی برجام مقصر دانست آن کشور آمریکا، به دلیل خروج غیرقانونی یکجانبه سال 2018 از آن و اعمال مجدد تمامی تحریمهای خود علیه ایران بر اساس «سیاست بدنام فشار حداکثری» و در عین حال شکستخوردهاش است. به همین ترتیب، سه کشور اروپایی عضو برجام و اتحادیه اروپا نیز به دلیل عدم اجرای قابل توجه تعهدات قانونی صریح خود ذیل برجام و قطعنامه 2231 مقصر هستند. از آن زمان به بعد، آمریکا صراحتاً و با قلدری همه کشورهای دیگر عضو سازمان ملل را مجبور به نقض قطعنامه 2231 یا مجازات شدید کرده است. این رفتار قلدرمابانه توسط یکی از اعضای دائمی این شورا بی سابقه است.
ایروانی ادامه داد: در پاسخ به این موارد عدم پایبندی قابل توجه، ایران هیچ گزینه دیگری جز اتخاذ برخی اقدامات جبرانی در اعمال حقوق خود بر اساس بندهای 26 و 36 برجام نداشت. هدف ایران صرفاً بازگرداندن تعادل ظریف در تعهدات متقابل تحت توافق بود. امروز برخی از اعضای شورا تلاش کردند جای قربانی و مقصر را تغییر دهند و به اقدامات اصلاحی ایران اشاره کردند که گویی ایران طرفی است که از برجام خارج شده است. انجام اقدامات جبرانی حق صریح ماست و برخلاف اقدامات غیرقانونی آمریکا که پیامدهای جبران ناپذیری دارد، به محض برداشته شدن تحریمها به شیوهای قابل راستی آزمایی، همه اقدامات ما برگشت پذیر است.
وی گفت: علاوه بر این، مذاکرات وین نه به دلیل ایران، بلکه به دلیل فقدان اراده سیاسی از سوی ایالات متحده و سه کشور اروپایی از جمله برای ملاحظات سیاسی داخلی آنها متوقف شده است. ما همچنان برای از سرگیری مذاکرات آماده هستیم، در صورتی که طرفهای دیگر نیز آماده انجام همین کار باشند.
امیرسعید ایروانی همچنین افزود: در حالی که ایران کاملاً به تعهدات خود تحت معاهده منع اشاعه و توافق پادمان خود با آژانس متعهد است و به همکاری خود با آژانس ادامه میدهد، برخی ادعاها علیه برنامه هستهای صلحآمیز ایران که بدیهی است بر اساس اطلاعات نادرست منتشر شده توسط رژیم اسرائیل است، هیچ هدفی جز اعمال فشار سیاسی بر ایران ندارند که آن هم به جایی نمیرسد.
پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه مسائل پادمانی حاصل شده
نماینده ایران در سازمان ملل خاطرنشان کرد: ایران در استفاده از حقوق مسلم خود و متعهد به تعهدات بینالمللی خود، کاملاً مصمم است که فعالیتهای هستهای صلحآمیز خود، از جمله غنیسازی در سطوح مختلف مورد نیاز، تحت نظارت و راستیآزمایی آژانس را با قدرت دنبال کند. برنامه هستهای ایران به طور مداوم توسط «قویترین» نظارت و راستی آزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد بررسی قرار گرفته است - همانطور که بارها توسط مدیرکل آژانس اعلام شده است.
وی افزود: اقدامات داوطلبانه اخیر ما، در اجرای بیانیه مشترک ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در 4 مارس 2023، برای اطمینان از تداوم دانش آژانس از طریق نصب دوربینهای نظارتی در کارگاههای تولید سانتریفیوژ، در واقع گواهی بر ادامه همکاری سازنده ما با آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و همچنین تعهد ما به شفافیت است.
ایروانی خاطرنشان کرد: علاوه بر این، آژانس اخیراً توضیح ایران را در مورد اورانیوم بسیار غنی شده از چند ذره حاوی اورانیوم 235 تا 83.7 درصد که در یک مکان کشف شده است، رضایت بخش دانسته است، بدون اینکه سوال دیگری در این مورد وجود داشته باشد. به این ترتیب، پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه مسائل پادمانی حاصل شده است و همانطور که آژانس اخیراً تأیید کرده است، نگرانیها در مورد ذرات اورانیوم ضعیف شده در یک مکان به طور مؤثر برطرف شده است.
نماینده ایران گفت: به جای تکرار طوطی وار اطلاعات نادرست و بی اساس رژیم اسرائیل در مورد برنامه صلح آمیز هستهای ایران توسط برخی از اعضای شورا، از آنها انتظار میرود که امروز به اندازه کافی شجاعت داشته باشند و نتایج مثبت همکاری سازنده ما با آژانس را به درستی تصدیق کنند.
قطعنامه 2231 هیچ اشارهای به مسائل منطقهای ندارد
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین در نشست شورای امنیت خاطرنشان کرد: با توجه به حوزه و صلاحیت قطعنامه 2231 و اینکه قطعنامه هیچ اشارهای به مسائل منطقهای ندارد، هرگونه اشاره به موضوعات منطقهای سوءاستفاده از فرآیند است. ایران متعهد به حفظ صلح و امنیت منطقه از طریق مشارکت فعال همه کشورهای منطقه بر اساس احترام کامل به قوانین بینالمللی، احترام متقابل، حسن همجواری، همکاری و گفتوگو است.
وی افزود: بدیهی است که طرح مسائل منطقهای توسط برخی از اعضای شورا تنها با هدف منحرف کردن توجهات از استقرار گسترده نظامی خود در منطقه و همچنین انتقال لجام گسیخته تسلیحات بسیار پیشرفته خود به برخی از کشورهای منطقه و مهمتر از همه برای سرپوش گذاشتن بر جنایات و اقدامات بی ثبات کننده رژیم اسرائیل که سلاح مخفی برنامههای کشتار جمعی و ماجراجویی نظامی آن همچنان صلح و امنیت منطقه ما و فراتر از آن را تهدید میکند، است.
گزارش دبیرکل درباره نقض عمده و سیستماتیک آمریکا و سه کشور اروپایی سکوت کرده
ایروانی ادامه داد: در حالی که ملاحظات کامل ما در مورد گزارش دبیرکل درباره قطعنامه 2231 در نامه مورخ 3 ژوئیه 2023 من به او موجود است، با این وجود، من میخواهم چند نکته مطرح کنم. این گزارش بار دیگر نتوانسته است به دلایل اصلی وضعیت کنونی برجام، یعنی خروج آمریکا از آن رسیدگی کند. همچنین در مورد نقض عمده و سیستماتیک آمریکا و سه کشور اروپایی از تعهدات قانونی صریح آنها تحت قطعنامه 2231 سکوت کرده است.
نماینده ایران گفت: دخالت دبیرخانه در به اصطلاح «تحقیق» برای «بررسی» ادعایی نقض قطعنامه به وضوح فراتر از وظایفی است که شورا از طریق قطعنامه 2231 و تبصره S/2016/44 رئیس شورا به آن واگذار کرده است. بر اساس این دو سند، دبیرخانه هیچ گونه وظیفهای برای اجرای قطعنامه 2231 به جز ارائه «پشتیبانی اداری» از کار شورای امنیت ندارد. بنابراین، این فعالیتهای فراقانونی دبیرخانه غیرقابل قبول است و باید از آن خودداری شود.
برنامههای فضایی و موشکی ایران خارج از حوزه یا صلاحیت قطعنامه 2231 است
وی افزود: من باید مجدداً این موضع ثابت ایران مورد تاکید قرار دهم که برنامههای فضایی و موشکی ایران خارج از حوزه یا صلاحیت قطعنامه 2231 است.
ایروانی در خاتمه مجدداً تأکید کرد که فشار، ارعاب و رویارویی بیاثر است و افزود: اگر ایالات متحده و سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا اراده سیاسی واقعی از خود نشان دهند، مقابله با چالشهای کنونی برجام در دسترس است. ما به نوبه خود آماده هستیم تا مذاکرات را در اولین فرصت برای بازگرداندن برجام و اطمینان از اجرای کامل آن توسط همه از سر بگیریم.