آمریکاییها میدانند قطعنامهها علیه ایران برنمیگردد / در قطعنامه 2231 اسنپبک وجود ندارد
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری در واکنش به ادعای آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه، اظهار داشت: واضح است که کلیه اعضای شورای امنیت به استثنای آمریکا و تنها یک کشور دیگر رسما اعلام کردند که اقدام آمریکا را به رسمیت نمی شناسند.
وی بیان کرد: دو حالت وجود دارد، یک وقت زمانی است که کشورها با آمریکا مخالف هستند اما زمانی هم وجود دارد که این کشورها اعتقاد دارند آمریکا در قضیه ای جایگاهی ندارد.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: الان ما حالت دوم را داریم و کشورها معتقدند که آمریکا جایگاهی ندارد.
ظریف متذکر شد: اگر یادتان باشد حدود یک ماه و نیم قبل آمریکاییها قطعنامهای را برای ادامه دادن محدودیت های تسلیحاتی ایران مطرح کردند که البته برخی افراد به اشتباه درباره این قطعنامه می گویند تحریم های تسلیحاتی، در حالی که ایران بعد از قطعنامه 2231 تحریم تسلیحاتی نبود بلکه برای خرید و فروش سلاح نیاز به مجوز شورای امنیت داشت در حالی که در قطعنامه 1929 ایران تحریم بود و کشورها موظف بودند جلوگیری کنند.
وی ادامه داد: ما موظف بودیم که از شورای امنیت مجوز دریافت کنیم و این شرایط در پایان ماه اکتبر یعنی پنج سال بعد از تصویب قطعنامه 2231 تمام میشد که آمریکاییها قطعنامهای را معرفی کردند و سپس آن قطعنامه را از یک قطعنامه 35 بندی به یک قطعنامه چهاربندی تقلیل دادند.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: با این حال دو کشور با این قطعنامه مخالفت کردند و 11 کشور هم به آن رای ممتنع دادند و لذا حتی نیاز به وتو هم پیدا نکرد چون 9 رای هم نیاورد.
ظریف اظهار داشت: اما در اینجا یک وضعیت متفاوتی است مبنی بر این که 13 کشور رسما به رئیس شورای امنیت نامه نوشتند و گفتند که اقدام آمریکا برای استفاده از ساز و کار ماشه غیرقانونی است.
وی اظهار داشت: یک نکته باید مورد توجه قرار گیرد مبنی بر اینکه هم اسم ماشه و هم اسم «اسنپ بک» که آمریکایی ها از آن استفاده می کنند هیچ یک از این اسامی در قطعنامه 2231 و یا در برجام نیامده است.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: آمریکاییها یک کلک تبلیغاتی در ابتدا زدند چرا که این گونه که ظاهر قضیه نشان میدهد، حتی خود آقای پمپئو هم قطعنامه 2231 را نخوانده است.
ظریف گفت: شما میبینید که پمپئو بیشتر به صحبت های اوباما یا جان کری استناد میکند. به گونهای که میگوید که کری گفته است که ما هر وقت بخواهیم میتوانیم قطعنامهها را بازگردانیم و یا آنکه اوباما فلان چیز را گفته است؛ در حالی که هیچ یک از این موارد در قطعنامه نیست.
وی ادامه داد: اسنپ بک در قطعنامه وجود ندارد. آقای بولتون اخیرا در مقالهای که نوشته، گفته است که ساز و کار بازگرداندن قطعنامه های قبلی یک ساز و کار پیچیده و طولانی است.
ظریف گفت: آمریکایی ها تصمیم گرفتند که از این ساز و کار استفاده نکنند چرا که مطمئن بودند زمانی هم که خارج میشوند، اگر می خواستند وارد این ساز و کار شوند، شکست می خورند.
وزیر امور خارجه کشورمان اظهار داشت: این در حالی است که پمپئو فکر میکند که این ساز و کاری ساده است و آنان اطلاعیه ای میدهند و یک ماه بعد قطعنامه ها باز می گردد اما این طور نیست چرا که وی برجام را نخوانده است بلکه فقط به مصاحبهها گوش کرده است و الان هم فکر میکنم که منتظر است تا فیلم برجام بیرون بیاید تا بفهمد برجام چیست. در واقع کسانی هستند که کتاب نمی خوانند و منتظر هستند تا فیلم موضوع بیرون بیاید و فکر میکنم که پمپئو هم منتظر فیلم برجام است.
ظریف گفت: اما این بار 13 کشور نامه نوشتند و گفتند که آمریکا این حق را ندارد و آن یک کشوری هم که به قطعنامه ادامه محدودیتهای تسلیحاتی ایران رای داده بود، در این موضوع سکوت کرده است. حتی آن یک کشور هم از آمریکا حمایت نکرد.
وی ادامه داد: آمریکا با چنین وضعیتی مواجه است و این طور نیست که برخی ها ادعا کنند که ساز و کار اسنپ بک برای این است که کشوری بتواند علیرغم مخالفتهای مابقی کشورها، تحریمها را بازگرداند.
وزیر امور خارجه کشورمان اظهار داشت: در حال حاضر همه اعضای شورای امنیت به استثنای خود آمریکا یا سکوت کردهاند و یا آنکه نوشته اند که آمریکا اصلا در این اتاق جایی ندارد که صحبتی را مطرح کند و ما با آن موضوع مخالفت و موافقت کنیم.
ظریف با اشاره به اینکه این شرایط امشب است، گفت: آمریکاییها ادعا میکنند چون ساعت 12 به وقت گرینویچ یا ساعت 8 شب به وقت واشنگتن یعنی حدود چند ساعت دیگر پایان 30 روز است و قطعنامه ها باز می گردد.
وی تاکید کرد: اما خود آنان هم میدانند که این ادعایشان باطل است. بنده توضیح میدهم که اگر این قطعنامه ها بازگردد کشور ها باید چه کار کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان با تاکید بر اینکه آمریکاییها میدانند که این اتفاق نمیافتد، اظهار داشت: در این شرایط آمریکاییها از روش قلدری خود استفاده میکنند و گفتهاند که هرکس به ایران سلاح بفروشد، را تحریم می کنند که این اعلام نشان میدهد که خود آمریکایی ها باور ندارند که قطعنامهها باز می گردد.
وی متذکر شد: زمانی که قطعنامه 1929 تصویب شد، آمریکایی ها نگفتند که هر کسی که به ایران سلاح بفروشد تحریم میشود چرا که آن قطعنامه شورای امنیت بود اما چون می دانند که این قطعنامه شورای امنیت نیست، مجبورند که به راهحل قلدری متوسل شود که آمریکا همیشه از این روش استفاده میکند.
وی در واکنش به سوالی مبنی بر اینکه آمریکاییها میگویند درست است که ما عضو برجام نیستیم اما ذیل قطعنامه 2231 می توانیم مکانیسم ماشه را فعال کنیم، گفت: بنده در اینجا به مقاله ای از بولتون استناد می کنم چراکه در بین آمریکاییها بولتون تنها کسی است که قطعنامه را خوانده است و کسی است که فرمان اجرایی اوباما را قاب کرده بود و به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردهایش در اتاقش قرار داده بود.
ظریف اظهار داشت: روشی که به قول خود آمریکایی ها می توانند با آن اسنپ بک کنند، یعنی خودشان قطعنامهای را ارائه دهند و بخواهند آن را وتو کنند یا رئیس شورای امنیت را مجبور کنند که قطعنامهای را بدهد و بخواهد آن را وتو کند، بنده باز هم به بولتون استناد می کنم.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: این روند حتی میتواند حق وتو یا ادعای وتوی پنج عضو دائم شورای امنیت را مخدوش کند. یکی از دلایلی که بولتون استناد کرده است که چرا با برجام و 2231 مخالف بوده است، این است که میگوید این روند درست از آنجایی که ما فکر میکنیم به نفع ماست که بتوانیم قطعنامهها را بازگردانیم، همان جا وتوی ما را نابود میکند.
وی گفت: بولتون میگوید که منافع راهبردی ما در این است که وتو حفظ شود و اخیرا دو مقاله نوشته است که بنده پیشنهاد میکنم کسانی که دیدگاه دیگری دارند حتما ملاحظه کنند و ببینند که خود آمریکاییها چه میگویند.
ظریف اظهار داشت: در قطعنامه 2231 اشاره به اعضای برجام شده و در آنجا اسم کشورها را آورده است و در زمان تصویب برجام، آمریکا عضو برجام بود.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: یک نفر مثال خوبی میزد مبنی بر اینکه شما ازدواج کردید و در سند ازدواج اسم شما به عنوان زوج و اسم فرد دیگری به عنوان زوجه است و شما بعد از چند سال طلاق می گیرید اما پس از چند سال پشیمان میشوید و سند ازدواج را به دادگاه می برید و میگویید که من در این سند زوج هستم. بله در زمانی که ازدواج کردید، زوج بودید، نه زمانی که خارج شدید. بر این اساس استدلال آمریکاییها هم بیمعنا است.
وی با بیان اینکه آمریکاییها از خردادماه امسال پیش نویس قطعنامه جدیدی علیه ایران را تهیه و تدوین کردند، گفت: آمریکاییها تلاش زیادی کردند و خودشان را در کنج دیوار قرار دادند؛ آمریکاییها وقتی دیدند آن قطعنامه قبلی به نتیجه نمی رسد گفتند که خیلی ها می گویند ما با پایان محدودیت های تسلیحاتی ایران مخالفیم و ما باید موضوعی را مطرح کنیم که در پی آن تنها اشاره به پایان محدودیت های تسلیحاتی ایران داشته باشد؛ این موضوع را هم مطرح کردند و یک قطعنامه 35 بندی را به یک قطعنامه 4 خطی تبدیل کردند و لذا این موضوع را هم به رای گذاشتند و نهایتا این موضوع هم دو رای بیشتر نیاورد.
وی تاکید کرد: آمریکایی ها بعد از موضوعات برشمرده شده به سمت موضوعات اخیر روی آوردند، یعنی همه می دانند که آمریکایی ها روندی را طی کرده اند که در آن روند شکست خورده و حالا یک استدلال کاملا بچه گانه را مطرح می کنند و می گویند اسم ما در این توافق نامه وجود دارد.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه در پاسخ به سوالی درباره ممنوعیت خرید و فروش سلاح با ایران در پی تحریم های ثانویه، تاکید کرد: ببینید آمریکایی ها یک قاعده قلدری را در پی گرفتند که از این قاعده استفاده می کنند و ممکن است در این موضوع هم از آن استفاده کنند البته جامعه بینالمللی باید در این رابطه تصمیم گیری کند که چگونه میخواهد در برابر قلدری آمریکا بایستد.
وی تاکید کرد: متاسفانه به دلیل نفوذی که آمریکا در بازار مالی دنیا دارد، توانست قلدری اش را در حوزه تحریم های مالی به نتیجه برساند. البته تمام کسانی که این موضوع را رعایت می کنند، می گویند ما علی رغم اینکه می دانیم این مسئله غیر قانونی است، از آن تبعیت می کنیم لذا آمریکا زور دارد و فشار می آورد.
ظریف ادامه داد: اما آن کشورها به این نکته توجه نکردند که همان قاعده برای آنها هم وجود خواهد داشت، یعنی آمریکا با پروژه نورد استریم هم همین کار را خواهد کرد.
وی تاکید کرد: آمریکا حتی در این رابطه یقه نزدیک ترین متحد خود یعنی کشور آلمان را گرفته است و گفته هر کشوری در پروژه نورد استریم خط گازی که رگ حیاتی آلمان است، شرکت کند با آن برخورد خواهیم کرد. لذا این رفتار آمریکایی ها رفتار تازه ای نیست چراکه اگر شما به درستی نگاه کنید امریکا از زمان تشکیل سازمان ملل متحد یعنی از سال 1945 تا امروز، 120 مورد تحریم دارد، یعنی آمریکا از تحریم به عنوان یک ابزار روزمره استفاده می کند.
وی تاکید کرد: حتی بنده به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل که سخنرانی دارم، در آن جا نقشه ای نشان خواهم داد که در آن نقشه نشان می دهد که آمریکا تمام دنیا به غیر از نقاط کوچکی را تحت تاثیر تحریم های خود قرار داده است.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: این موارد همگی یک واقعیت است و از قلدری آمریکا در جهان نشئت میگیرد. البته زمان این قلدری هم رو به پایان است و برای همین است که چین تلاش می کند تا از یوآن و یا اینکه اروپا از یورو استفاده کند چراکه می دانند این مسئله به مانند چماقی است که آمریکا علیه جامعه جهانی از آن استفاده می کند.
وی با بیان اینکه اروپایی ها از اول انقلاب تاکنون به ما سلاح نفروخته اند، اظهار داشت: به لطف خدا و با تلاش بزرگان ما در نیروهای مسلح ما توانستیم در بسیاری از موارد خودکفا باشیم. در مواردی که نیاز به خریدهای تسلیحاتی داریم، از این به بعد محدودیت سازمان ملل متحد و شورای امنیت سازمان ملل متحد برداشته می شود و کشورها این اجازه را دارند که با ایران معامله تسلیحاتی کنند.
ظریف بیان کرد: ما هیچ وقت از بزرگترین خریداران سلاح در جهان نبودیم و اگر به نقشه دنیا نگاه کنید می بینید که در حال حاضر یک چهارم از خریدهای تسلیحاتی دنیا در منطقه خلیج فارس انجام می شود و ایران در این خریدهای تسلیحاتی هیچ حضوری ندارد.
وی ادامه داد: لذا از این به بعد ما می توانیم نیازهای خودمان را از کشورهایی که با ما ارتباط راهبردی دارند مثل روسیه و چین برآورده کنیم. البته ما در بسیاری از زمینه های دفاعی خودکفا هستیم و توان صادرات سلاح به سایر کشورها را نیز داریم.
وزیر امورخارجه کشورمان تاکید کرد: بعید است که تحریم های ثانویه آمریکا مانعی بر سر راه این کشورها در این حوزه باشد.
ظریف با اشاره به تحریم ثانویه آمریکایی ها در موضوع بازرسی کشتی ها، گفت: ما باید این دو مسئله را از هم جدا کنیم؛ اگر آمریکا ادعا کند که قطعنامه 1929 بازگشته - البته آمریکا با تحریم های ثانویه که انجام می دهد خود به خود می گوید که این تحریم ها بازنگشته است چراکه اگر بازگشته بود این مسئله معنای دیگری داشت - چه اتفاق رخ می داد؟ طبق مقررارت ملل متحد وقتی قطعنامه لازم الاجرایی صادر می شود، کشورها موظفند تا در قوانین داخلی خود این موارد را بیاورند.
وی گفت: این به این معناست که اگر قطعنامه گفته کشورها حق ندارند به ایران سلاح بفروشند باید این موضوع را در قوانین داخلی خودشان تصویب کنند و باید به یک کمیته ای که در شورای امنیت تشکیل می شود گزارش دهند.
ظریف بیان کرد: یعنی این مسئله حائز چندین مکانیزم است. لذا هیچ کدام از این موارد در موضوع فوق اتفاق نمی افتد چراکه قطعنامه ای وجود ندارد. وقتی که قطعنامه 1929 تصویب شد، همه این موارد رخ داد یعنی بر اساس قطعنامه 2231 اکثر کشورها رفتند و قوانین داخلی خود را لغو کردند.
وی افزود: یکی از دلایلی که اجرای قطعنامه 2231 به طول انجامید، به این خاطر بود که باید کشورها می رفتند و همان قوانینی را که برای قطعنامه 1929 تصویب کرده بودند، لغو می کردند.
ظریف بیان کرد: در حال حاضر اکثر کشورها مقررات قطعنامه 1929 را لغو کرده اند در غیر این صورت مجددا باید این موضوع را برگردانند که این اتفاق رخ نخواهد داد. همچنین دبیر خانه سازمان ملل باید هیئت مذکور را تشکیل دهد که این دبیرخانه هم ایجاد نخواهد شد. همچنین شورای امنیت باید کمیته 15 نفره نظارت را ایجاد کند که آن هم تشکیل نخواهد شد.
وی تاکید کرد: آمریکا احتمال دارد این موضوع را مطرح کند که قطعنامه1929 برگشته و آنان طبق بندهای این قطعنامه حقوقی دارند که این به معنای راهزنی دریایی است. آمریکا اگر بخواهد مانعی ایجاد کند - درست است که آمریکا می گوید که قطعنامه 1929 را اجرایی می کنم - اما باید بداند که از نظر جامعه بین المللی قرارداد 1929 وجود ندارد که بخواهد آن را اجرایی کند. لذا نهایتا آمریکا خواهد گفت که هر کشوری که می خواهد از اینجا رد شود، باید ده تومن به من باج دهد و آمریکا به دنبال ایجاد این وضعیت است.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: آمریکا قبلا هم این اقدام را انجام داده و کشتی هایی که متعلق به ایران هم نبودند و میعانات ایران را حمل میکردند را در نزدیکی ونزوئلا ضبط کرده است لذا آن کشورها رفتند و به دادگاه شکایت کردند چراکه این اقدام آمریکایی ها راهزنی دریایی است و درحال حاضر هم اگر این اتفاق بیافتد راهزنی دریایی است و حتما جمهوری اسلامی هم در این زمینه واکنش نشان خواهد.
ظریف تصریح کرد: البته ما معتقدیم این یک ژست سیاسی است و آمریکایی ها وارد این حوزه نخواهند شد. ما به همه اعلام می کنیم و خواهیم کرد که آمریکا اگر بخواهد به ادعای 1929 چنین اقدامی را انجام دهد، از نظر قوانین بین المللی، اقدامش راهزنی دریایی است و با آن برخورد خواهد شد و آمریکا هم مسئول عواقب آن خواهد بود.