آمریکا به پرداخت بیش از 4 میلیارد دلار محکوم شد
بر اساس رأی دادگاه، مبلغ 2 میلیارد و 150 میلیون دلار به دلیلی خسارتهای مادی و معنوی وارد شده به خواهانها در نظر گرفته شده و معادل همین مبلغ نیز به عنوان خسارت تنبیهی، مورد حکم دادگاه قرار گرفته است.
خواهانهای این پرونده، خانوادههای 3 دانشمند شهید هستهای کشورمان و یک دانشمند جانباز هستهای و سه تن از همسران شهدای هستهای که در حوادث تروریستی جانباز شدهاند، هستند.
خواندگان این پرونده 37 شخص حقیقی و حقوقی آمریکایی از جمله دولت ایالات متحده آمریکا، باراک اوباما، دونالد ترامپ، وزارت امور خارجه آمریکا، برایان هوک، مایک پمپئو، اشتون کارتر، وزات دفاع آمریکا، آژانس امنیت ملی آمریکا و... هستند.
مبنای قانونی صلاحیت این دادگاه، قانون صلاحیت دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولتهای خارجی و آیین نامه اجرایی آن است.
لازم به توضیح است؛ پس از وصول و ثبت دادخواست، دادگاه رسیدگیکننده دادخواست و ضمائم را با ترجمه رسمی برای خواندگان ارسال کرده و با وجود ابلاغ به آنها از طریق دفتر حافظ منافع جمهوری اسلامی ایران در ایالات متحده آمریکا، خواندگان در دادگاه حضور نیافته و لایحه دفاعیه نیز ارسال نکردهاند.
دلایل انتساب این جنایات به آمریکا نیز از سوی شعبه رسیدگیکننده، از جمله به شرح زیر بیان شده است:
1- براساس شکایت خواهانها و دلایل موجود در پروندههای کیفری رسیدگی شده و اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی، جنایتهای ارتکاب یافته علیه بزهدیدگان و قربانیان تروریسم توسط رژیم صهیونیستی محرز و مسلم است.
2- ایالات متحده آمریکا در تشکیل، تقویت و حمایت از رژیم صهیونیستی به عنوان یک رژیم تروریست نقش مؤثر داشته است.
3- ایالات متحده آمریکا هر سال صدها میلیون دلار کمک مستقیم مالی، اقتصادی، پشتیبانی، آمادی و نظامی به رژیم صهیونیستی دارد.
4- کنگره آمریکا قوانین متعددی در حمایت از این رژیم تصویب کرده است.
5- به طور کلی رژیم صهیونیستی، تحت حمایت مستقیم و غیرمستقیم ایالات متحده آمریکا قرار دارد و مسئولیت تمامی اقدامات از جمله مساعدت، پشتیبانی و اجرای اقدامات تروریستی علیه دانشمندان ایرانی بر اساس اصول کلی حقوق بینالملل برعهده ایالات متحده است.
6- از آنجا که ترور دانشمندان هستهای و خانواده آنها در نتیجه حمایتهای همهجانبه و بدون واسطه خواندگان از اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی علیه دانشمندان ایرانی است، دادگاه انتساب خسارات وارد شده به بزهدیدگان را محرز و مسلم داشته است.
گفتنی است؛ دادگاههای آمریکا به بهانههای مختلف علیه ایران به صدور حکم مبادرت کرده و دولت ایران و تعدادی از دستگاهها و سازمانهای دولتی را به طور غیابی به پرداخت غرامت و یا خسارت تنبیهی محکوم کردهاند؛ از این رو، به دلیل نقض مصونیت دولت ایران، محاکم ایران نیز پروندههای مختلفی را تاکنون علیه دولت و مقامات آمریکا رسیدگی کرده و مبادرت به صدور احکام حقوقی کرده و میکند.
معاونت امور بینالملل قوه قضائیه تصریح کرد؛ رسیدگی حقوقی به این پروندهها، جدای از رسیدگی کیفری و اقدامات متقابل دیگران است که ایران در مقابله با این جنایات، به آنها متوسل شده یا میشود.