آمریکا میخواهد برجام را از قطعنامه 2231 جدا کند / همراهی اروپا با طرح آمریکا به معنای تقابل جدید با ایران است
کارشناس مسائل سیاسی تصمیم آمریکا جهت تمدید تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران را بی منطق خواند و گفت: آمریکا می خواهد با زرنگی تفکیک کند و بگوید ما برجام را کنار گذاشتیم، اما قطعنامه 2231 را قبول داریم.
«حسن بهشتی پور» کارشناس مسائل سیاسی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در خصوص تلاش آمریکا جهت تمدید تحریم های تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه آمریکا اخیرا مدعی شده است که این کشور در قطعنامه 2231 هنوز حضور دارد و به نوعی خواسته برجام را از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل جدا کند، در حالی که برجام ذیل قطعنامه 2231 است.
وی با بیان این که برجام یک سند حقوقی بین المللی است، تاکید کرد: برجام لازم الاجرا است و شورای امنیت در خصوص آن تصمیم گرفته است که آمریکا هم به آن رای داده است. با این وجود آمریکا می خواهد با زرنگی تفکیک کند و بگوید ما برجام را کنار گذاشتیم اما قطعنامه 2231 را قبول داریم. اگر آمریکا این قطعنامه را قبول داشته باشد باید کل قطعنامه را اجرا کند نه این که بخشی از آن را اجرا کند و بخشی از آن را اجرا نکند.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: آمریکاییها می خواهند معادله را به نفع خودشان مصادره کنند و این که دیگران هم بخواهند به حرف آمریکا گوش کنند موضوع دیگری است. منطق آمریکا در این قضیه منطق ضعیفی است و اساسا اگر سایر کشورها بخواهند با آمریکا همکاری کنند باید حقوق بین الملل را زیر پا بگذارند و به صورت آشکار یک رویه جدیدی را ایجاد کنند.
بدعتی که آمریکا در قطعنامه 2231 می گذارد نگران کننده است
بهشتی پور افزود: این که کشوری بیاید یک قطعنامه را که خودش به آن رای داده است، اجرا نکند و بعد از مدتی پشیمان که شد دو مرتبه برگردد و بخشی از آن را اجرا کند، اصلا قابل پذیرش نیست زیرا اگر این رویه عادی شود همه کشورها مایلند در خصوص قطعنامه هایی که به آن متعهد هستند، بخشی از آن را اجرا و بخشی از آن را اجرا نکنند.
وی در خصوص همکاری برخی کشورهای اروپایی مثل انگلیس و فرانسه با آمریکایی ها گفت: اروپایی ها خودشان می دانند اگر واقعا بخواهند مکانیزم ماشه را اجرا کنند، عملا یک رو در رویی جدیدی را با ایران سازمان دهی کردهاند که ضرر آن برای همه است.
کارشناس مسائل سیاسی خاطر نشان کرد: قطعا ایران هم در این زمینه به غربی ها هشدار داده است که خط قرمز جمهوری اسلامی ایران بازگشت به آن قطعنامه های تحریمی است.
اروپایی ها نباید با آمریکا همراه شوند
بهشتی پور با تاکید بر این که اروپایی ها نباید با آمریکا همراه شوند، گفت: کشورهای اروپایی اشتباه آمریکا در مسئله خروج از برجام را نباید تکرار کنند، البته بعید می دانم که اروپایی ها با آمریکا همصدا شوند.
وی با بیان این که عالم سیاست، عالم امکان هاست گفت: ممکن است فشار آمریکا در این زمینه بر تصمیم اروپایی ها تاثیر گذار باشد و اگر چنین شود ایران هم مجبور می شود اقدامات متقابل انجام دهد که این به ضرر همه است.
بهشتی پور در پاسخ به این سوال که "ابزارهای ایران و در راس آن دستگاه دیپلماسی برای مواجهه با این تصمیم آمریکا چه خواهد بود؟" گفت: ایران هم باید با روسیه و چین همکاری کند، چون رای روسیه و چین مهم است و در واقع اگر بنا شود قطعنامه جدید صادر شود، این دو کشور حق وتو دارند.
وی ادامه داد: برای فعال سازی مکانیزم ماشه حق وتو کارساز نیست چون صدور قطعنامه جدید لازم نیست و کشورهایی مثل انگلیس و فرانسه که در برجام حضور دارند می توانند مکانیزم ماشه را فعال کنند.
اگر اروپایی ها مکانیزم ماشه را فعال کنند چه می شود؟
این کارشناس مسائل سیاسی با تاکید بر این که اگر اروپایی ها مکانیزم ماشه را فعال کنند دست ایران باز می شود، افزود: گام های کاهش تعهدات برجامی ایران، شامل همکاری با آژانس نمی شد و در حقیقت ایران می تواند در گام های بعدی کاهش تعهدات برجامی همکاری اش را با آژانس کاهش دهد و به سمت کاهش همکاری با آژانس برود، یعنی اگر تا کنون در خصوص درصد غنی سازی و ذخایر غنی سازی همکاری داشتند در این مرحله می تواند نظارت های آژانس را کاهش دهد و حتی می تواند از پروتکل های الحاقی خارج شود و آن ها را اجرا نکند. این ها پیام های خیلی خیلی مهمی برای طرف های مقابل است.
بهشتی پور در پایان گفت: ایران در منطقه نفوذ کافی دارد که می تواند از نفوذش استفاده کند. جمهوری اسلامی اول باید ببیند غربی ها دست به چنین اقدامات رادیکالی می زنند یا نه. تجربه نشان داده است که اگر غربی ها اقدامات رادیکال انجام دهند، طرف ایرانی هم اقدامات متقابلی انجام می دهد و این اوضاع را برای همه پیچیده تر خواهد کرد و همه متضرر خواهند شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مهر ماه سال جاری (اکتبر 2020) تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران پایان مییابد. «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا اخیرا در اظهارنظرهای متعدد بر تمدید این تحریمها تاکید دارد. پمپئو 30 فروردین ماه سال جاری در اظهاراتی عجیب خواستار تمدید تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران شد.
بر اساس یکی از بندهای قطعنامه 2231 که از سال 2016 میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال 2020 (اواخر مهر ماه 1399) منقضی و پس از آن ایران امکان خرید جنگافزار از دیگر کشورها را خواهد داشت.
انتهای پیام /