شنبه 14 مهر 1403

آمریکا کشور‌های عربی را در جریان مذاکرات برجام قرار داد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
آمریکا کشور‌های عربی را در جریان مذاکرات برجام قرار داد

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، «رابرت مالی»، نماینده آمریکا در امور ایران تصریح کرده اعضای شورای همکاری خلیج فارس را در جریان مذاکرات در خصوص برجام قرار داده است. این مقام آمریکایی در توییتر نوشت: «صبح امروز رایزنی‌های خوبی با شریکانمان در شورای همکاری خلیج فارس در خصوص وضعیت گفتگو‌های برجام و امنیت منطقه داشتیم. برای دور بعدی گفتگو‌ها در خصوص بازگشت دوجانبه به پایبندی برجام...

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، «رابرت مالی»، نماینده آمریکا در امور ایران تصریح کرده اعضای شورای همکاری خلیج فارس را در جریان مذاکرات در خصوص برجام قرار داده است.

این مقام آمریکایی در توییتر نوشت: «صبح امروز رایزنی‌های خوبی با شریکانمان در شورای همکاری خلیج فارس در خصوص وضعیت گفتگو‌های برجام و امنیت منطقه داشتیم. برای دور بعدی گفتگو‌ها در خصوص بازگشت دوجانبه به پایبندی برجام به وین برمی‌گردم.»

برخی از کشور‌های عربی از جمله امارات و عربستان سعودی پیش از این خواستار حضور در مذاکرات در خصوص برجام شده بودند.

«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در نخستین جلسه بررسی صلاحیتش برای تصدی این سمت در کمیته روابط خارجی مجلس سنا گفت واشنگتن کشور‌های عربی و اسرائیل را در جریان مذاکرات در خصوص برجام قرار خواهد داد.

بلینکن این اظهارات را در شرایطی مطرح کرده که دور اول نشست کمیسیون مشترک برجام بعد از ظهر امروز با حضور هیأت‌های ایران و گروه 1+4 و نماینده اتحادیه اروپا پایان یافت.

در این جلسه حاضران تصمیم به تسریع روند گفتگو‌ها گرفته و توافق شد فعالیت گروه‌های کارشناسی در دو حوزه لغو تحریم‌ها و هسته‌ای به صورت فشرده و سریع ادامه یابد.

همچنین تصمیم گرفته شد که گروه کارشناسی سوم با عنوان «گروه کارشناسی ترتیبات اجرایی» با هدف گفتگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریم‌ها و سپس بازگشت آمریکا به برجام تشکیل شود.

دور قبلی نشست کمیسیون مشترک برجام بعدازظهر روز سه‌شنبه 31 فروردین ماه به صورت حضوری در وین برگزار شد. در پایان آن جلسه مقرر شد گفتگو‌ها در هفته آینده ادامه یابد.

در جلسه 31 فروردین روسای هیات‌های مذاکره کننده کشور‌های طرف برجام به بحث و بررسی در خصوص آخرین وضعیت گفتگو‌های فنی و پیش‌نویس‌های اولیه متون و نحوه تداوم گفتگو‌ها پرداختند.

حاضران در آن دور از گفتگو‌ها توافق کردند علاوه بر دو گروه کارشناسی فعلی (در حوزه لغو تحریم‌ها و هسته‌ای) یک گروه کارشناسی سوم نیز برای گفتگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریم‌ها و سپس بازگشت آمریکا به برجام ایجاد شود.

دولت «جو بایدن» گفته قصد دارد آمریکا را به توافق هسته‌ای برجام که «دونالد ترامپ» اردیبهشت‌ماه سال 1397 از آن خارج شد بازگرداند.

«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران در مقاله‌ای که چندی پیش در مجله «فارن‌افرز» منتشر کرده بود شرط بازگشت آمریکا به برجام را رفع بی‌قید و شرط تمامی تحریم‌های اعمال‌شده (imposed)، بازاعمال‌شده (reimposed) یا دوباره برچسب‌گذاری‌شده (relabaled) اعلام کرده بود.

دولت بایدن از سوی دیگر شرط بازگشت به برجام را عقب‌نشینی ایران از اقدامات جبرانی‌ای عنوان کرده که تهران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و محقق نشدن وعده‌های طرف‌های اروپایی در دستور کار قرار داده است.

جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه اصرار یا عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد تأکید کرده واشنگتن با توجه به نقض یکجانبه برجام در جایگاهی نیست که برای اجرای این توافق شرط بگذارد.

دولت آمریکا اردیبهشت‌ماه سال 1397 از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خارج شده و ضمن اعمال تحریم‌های متوقف شده ذیل این توافق، تحریم‌های دیگری علیه ایران وضع کرد.

تئوری ترامپ این بود که این سیاست‌ها می‌تواند جمهوری اسلامی ایران را به مذاکره بر سر توافقی جدید به جای «برجام» وادار کند.

او روز 20 ژانویه سال جاری میلادی در حالی از قدرت کنار رفت که در تحقق این هدف شکست خورده بود. ترامپ به دلیل نداشتن راهبرد در قبال ایران، تشدید بی‌مورد تنش‌ها با این کشور و جدا کردن مسیر آمریکا از متحدانش از سوی منتقدانش آماج انتقادات تند قرار گرفت.

دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» ضمن اعتراف به اینکه سیاست فشار حداکثری شکست خورده گفته قصد دارد ایالات متحده را به برجام بازگرداند، اما تا به حال از انجام اقدامات لازم در این راستا خودداری کرده است.

«سعید خطیب‌زاده»، سخنگوی وزارت خارجه ایران چند روز پیش گفت که در موضع ایران درباره رفع تحریم‌ها هیچ تغییری صورت نگرفته و همه تحریم‌ها فارغ از نوع آن‌ها باید یکجا برداشته شده و مورد راستی‌آزمایی قرار گیرند.