شنبه 3 آذر 1403

آیا مجلس می‌تواند مانع ریزش بازار بورس شود؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

بازار سرمایه بعد از چند روز ریزش قیمت سهام، بالاخره روند صعودی به خود گرفت؛ منتها پیش از آن ریزشی را تجربه کرده بود که نمی‌توان در تاریخ این بازار نظیری برای آن یافت؛ در این شرایط نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای رسیدن به راهکاری برای برون رفت از وضعیت فعلی بازار بورس وارد میدان شدند.

سرانجام بازار سرمایه بعد از چند روز ریزش قیمت سهام، روند صعودی به خود گرفت؛ منتها پیش از آن ریزشی را تجربه کرده بود که نمی‌توان در تاریخ این بازار نظیری برای آن یافت. در این شرایط نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای رسیدن به راهکاری برای برون رفت از وضعیت فعلی بازار بورس وارد میدان شدند.

به گزارش «تابناک»؛ این روز‌ها حال بازار سرمایه خوب نیست و شاخص کل بورس تهران بعد از چند روز ریزش مداوم به هر ضرب و زوری مثبت شد، اما نتوانست رضایت سهامداران را جلب کند. مالباختگانی که برای جلوگیری از ضرر بیشتر به هر اهرمی متوسل شده اند، روزی مقابل ساختمان شرکت بورس تجمع کرده و روزی دیگر به بهارستان می‌روند. در همین ایام علاوه بر تشکیل جلسه فوق العاده کمیسیون اقتصادی مجلس برای بررسی وضعیت بازار بورس، حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس از مدیریت بازار سرمایه استعفا داد تا فرد دیگری جانشین او شود.

جلسه فوق العاده کمیسیون اقتصادی مجلس با توجه به شرایط خاص بازار سرمایه، ریزش شاخص و عدم اخذ تصمیمات مناسب توسط مدیران ارشد بازار با حضور محمد باقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی، فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس و مدیران ارشد سازمان بورس برگزار شد. در توضیح نتایج این نشست، محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی گفت: «با توجه به مشخص بودن ضعف‌های مدیریتی در حوزه بازار سرمایه قرار شد در قالب بسته پیشنهادی، راهکار‌های اجرایی و عملیاتی ساماندهی بازار سرمایه تهیه شده و به رئیس مجلس و رئیس جمهور داده شود.»

در این نشست قالیباف رییس مجلس، دولت، ستاد اقتصادی دولت، وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل بورس را در برابر بازار سرمایه مسئول دانست و اظهار کرد: «40 روز پیش به وزیر اقتصاد گفتم بازار سرمایه دچار سوءمدیریت است و باید اصلاح شود، اما این بازار همچنان دچار همان آسیب است. به شورای عالی بورس هر اختیاری که خواستند، دادیم و وزیر اقتصاد هم تمام ابزار‌ها برای مدیریت و اداره بازار بورس را در اختیار دارد؛ پس دلیل شرایط کنونی بورس، تنها از نارسایی مدیریتی در این حوزه و سوءمدیریت نشات می‌گیرد.»

او تاکید کرد: «باید آرامش را به بازار بورس بازگردانیم؛ درست است که نمی‌توان بورس را با بگیر و ببند سامان داد و مشکلات را حل کرد، اما با توجه به اختیاراتی که به مسئولان بورسی داده شده، عدم برخورد با متخلفان حقیقی و حقوقی قابل پذیرش نیست.»

اما چه کسی مقصر وضعیت فعلی بازار سرمایه است؟ به باور بسیاری از نمایندگان مجلس شرایط فعلی بازار سرمایه محصول دورانی است که بورس، شارپی صعود می‌کرد و کسی به هشدار‌های کارشناسان توجهی نداشت که این وضعیت با واقعیات اقتصادی کشور همخوانی ندارد. در آن دوران دولتمردان از هر فرصتی برای دعوت مردم برای حضور در این بازار استفاده می‌کردند و مردم هم به این پشتوانه سرمایه‌های خرد و کلان خود را وارد این بازار کردند، اما در نهایت سرمایه و اعتمادشان به بورس از بین رفت.

در این باره احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیات رییسه مجلس گفت: «مقصر اصلی شرایط فعلی بازار بورس دولت است و نه مجلس. باید دولت پاسخگوی مردم باشد، چون پیش از این مجلس اعلام کرده بود که وضعیت بورس با روندی که دولت پیش می‌برد به سرانجام خوشی نمی‌رسد.»

علی نیکزاد نایب رئیس مجلس نیز تاکید داشت، کسانی که مردم را به بورس دعوت کردند باید پاسخگوی وضعیت فعلی باشند و نباید توپ را به زمین مجلس بیندازند؛ موضوعی که کمال حسین پور عضو کمیسیون عمران به شکلی دیگر بیان کرد. او گفت: «آقای رییس جمهور شما میزبان خوبی برای دعوت مردم به بازار سرمایه نبودید؛ حال که کسری بودجه خود را از این بازار تأمین کردید، شایسته نیست سهامداران مال باخته را به حال خود رها کنید.»

در شرایطی که مجلس با برگزاری نشست‌هایی به دنبال پیدا کردن راهکاری برای رفع مشکل بازار سرمایه است، یکباره محمود واعظی رییس دفتر رییس‌جمهور با لحنی تند خطاب به نمایندگان مجلس گفت: «از مجلس و کمیسیون‌هایش می‌خواهیم که آنقدر در بورس دخالت نکنند. می‌آیند یک جلسه درباره بورس می‌گذارند و یک مصاحبه می‌کنند و به محض اینکه بورس مثبت می‌شود، می‌گویند دولت نتوانست و ما آمدیم مشکل بورس را حل کردیم. اما بورس که منفی می‌شود، می‌گویند ما از اول تذکر داده بودیم. شما اصلا در بازار بورس دخالت نکنید! مجلس ماموریت خود را دارد و کارش قانونگذاری و نظارت است، اگر بخواهد در مسائل ریز اجرایی وارد شود یا سفر استانی بروند و به جای دولت تصمیم بگیرند و در داخل مجلس هم اگر کسانی می‌خواهند به دنبال مسائل اجرایی بروند، پس اشتباه کردند که در مجلس رفته‌اند باید وارد کار اجرایی می‌شدند.»

او این را هم اضافه کرد که «ما نمی‌پسندیم مجلس در کار‌های اجرایی و تصمیم‌گیری‌های دولت دخالت کند. اگر الان هم کمتر صحبت می‌کنیم به خاطر این است که نمی‌خواهیم اختلافی پیش آید، وگرنه همان ادبیات سخیفی که برخی از نمایندگان علیه دولت و وزرا به کار می‌برند، طرف‌های مقابلشان هم می‌توانند به کار برند، اما ما این را به مصلحت کشور نمی‌دانیم. پس در مصاحبه‌ها و توییت زدن‌ها اخلاق را رعایت کنیم»؛ صحبت‌هایی که با واکنش تند سید ناصر موسوی لارگانی عضو هیات رییسه مجلس روبرو شد. او گفت: «واعظی رئیس دفتر روحانی از متهمان مداخله در بورس است، اما با فرار به جلو از مجلس می‌خواهد در کار بورس دخالت نکند! وی شبیه روحانی، با تحریف نظارت به دخالت، لابد در صدد است تتمه سرمایه بورسی مردم را به نفع نورچشمی‌ها مصادره کرده و کسی هم حرفی نزند! خیر جناب واعظی، مجلس کوتاه نمی‌آید!»

با وجودی که طبق گفته مجتبی توانگر، عضو کمیسیون اقتصادی، رییس مجلس برای پیگیری وضعیت بورس در شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا وعده داده است، به نظر می‌رسد پیش از این باید دولت و مجلس حداقل در موضوع بورس به راهکاری عملی و اجرایی دست پیدا کرده تا پیش از این اموال مردم در بازار سرمایه آب نشود!