احزاب تحریمکننده انتخابات سلب مجوز خواهند شد؟ / رئیس غیرقانونی جبهه اصلاحات: من یک آمریکوفیل هستم!
اصلاحطلبان میخواهند هم در قدرت باشند و هم اپوزیسیون ساختار سیاسی که این امر ممکن نیست!
سرویس سیاست مشرق -در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
************
روزنامههای امروز شنبه 24 تیرماه در حالی چاپ و منتشر شد که نیمی از کشور زیر هجوم ریزگردها، ادامه تحصیل بیش از یکهزار دانشجوی متقلب، واکنش ها به مواضع اخیر روس ها در قبال جزایر سه گانه و بانکها مالکان خانههای خالی در صفحات نخست روزنامه های امروز برجسته شده است.
نشست مشترک اخیر روسیه و وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در مسکو و بیانیه پایانی آن خبرساز شده و مورد توجه روزنامههای اصلاحطلب قرار گرفته است. بسیاری از این روزنامهها بدون توجه به متن بیانیه دست به تحلیلهای فضایی و عجیب و غریب زدهاند.
روزنامه آرمان امروز در گزارشی با عنوان «ضربه دوم روسیه به تمامیت ارضی ایران» نوشته است:
اساسا باید پرسید روسیه در تاریخ خودش چه زمانی تمامیت ارضی ایران را به رسمیت شناخته است؟ زمان فتحعلی شاه قاجار و تحمیل معاهدات گلستان و ترکمنچای به دولت ایران؟ یا زمانی که ارتش سرخ استالین پس از اتمام جنگ جهانی دوم حاضر به خروج از تبریز نبود و با حمایت از گروهی تجزیهطلب، در پی الحاق آذربایجان ایران به آذربایجان شوروی بود؟ یا زمانی که با رفتارهایی شیطان صفتانه و امضای قرارداد آخال، ترکمنستان را از ایران جدا کرد و فاصله ای عمیق میان ایران و ملت های فراس زبانآسیای میانه ایجاد کرد. در واقع روسیه با امضای بیانیه شورای همکاری خلیج فارس، نشان داد همان طور که برای تمامیت ارضی اوکراین احترام قائل نبوده و دقیقا به همین دلیل در پی الحاق مناطق شرقی اوکراین به خاک خودش است، برای تمامیت ارضی ایران هم احترامی قائل نیست؛ ولو که فعلا انگیزه ای برای کاستن از تمامیت ارضی ایران نداشته باشد.
روزنامه شرق نیز در گزارشی مشابه مینویسد:
کسانی که به روابط ایران و چین و روسیه اعتقاد دارند درست میگویند که این روابط برای ما ضروری و حیاتی است و نباید دراینباره در دام غربیها بیفتیم که به روسهراسی و چینهراسی دامن میزنند؛ اما نباید نسبت به رفتار نادرست روسها و چینیها هم سستی و احمال کنیم. هرگونه رفتاری که آنها علیه امنیت ما نشان میدهند باید بهطور جدی به آن واکنش نشان دهیم.
در ادامه این گزارش آمده است:
در روابط بینالملل اصلی تحت عنوان رفتار متقابل و متناسب وجود دارد و کشوری که رفتاری انجام دهد، باید در برابر آن رفتاری متقابل و متناسب نشان دهیم. اگر روسیه رفتاری نشان داده، ممکن است عمدا یا سهوا و از سر بیاطلاعی بوده باشد. باید اول توضیحات روسها را بشنویم. اینکه این موضوع را بهانه قرار دهیم که کل روابط با روسیه و چین را زیر سؤال ببریم معقول و منطقی نیست». رحیمیجهانآبادی اضافه کرد: «ما دارای منافع مشترک هستیم و در شرایط تحریم قرار داریم و مجبور به ادامه این روابط با روسیه و چین هستیم اما از طرفی بیش از اینکه حفظ این روابط برای ما ضروری باشد، تمامیت ارضی ما برایمان مهم است و باید در قبال این رفتار آنها واکنش متناسبی نشان دهیم.
در پیام سرگئی لاوروف آمده است: خوشحالم که به وزرای امور خارجه بحرین، کویت، عمان و پادشاهی عربستان سعودی، وزرای دولت در امور خارجه قطر و امارات متحده عربی و همچنین دبیرکل شورای همکاری کشورهای عربیِ [حوزه] خلیج، خوشامد میگویم، اما روزنامههای اصلاحطلب با ترجمه به مطلوب آن را به عبارت موهوم خلیج عربی تغییر دادهاند تا به نوعی همکاریهای استراتژیک ایران با جهان منهای آمریکا را زیر سوال ببرند.
در هشتمین سالمرگ برجام آذر منصوری رئیس جبهه اصلاحات در یادداشتی درباره برجام نکاتی را نوشته که بی شباهت به اظهار نظر مقامات آمریکایی درباره ایران نیست!
در بخشی از این یادداشت آمده است:
هنوز هم برای احیای برجام فرصت وجود دارد. ظرفیتی که به گمان من در این شرایط ناامیدی جامعه و تشدید شکافهای دولت - ملت، اجماع ملی روی آن وجود دارد. حرف آخر اینکه چه در قالب برجام و چه توافق موقت اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و پرونده ایران بار دیگر به شورای امنیت ارجاع شود، دیگر با یک برجام و دو برجام و چند برجام هم نمیتوان از این مهلکه جان سالم به در برد. آیا گذشت دو سال از یکدستی حاکمیت و آزمودن همه راههای غیر از برجام برای حل مناقشه هستهای ایران و به نتیجه نرسیدن هیچ یک از آنها، حجت و دلیل کافی برای استفاده از ظرفیت برجام در زمان باقیمانده نیست؟
تاکنون به دفعات به عبرتها و خسارتهای برجام پرداخته شده است، اما اصرار محض اصلاحطلبان تندرو برای پیوند دادن ایران با برجام عجیب وفراتر از یک تحلیل سیاسی است، واقعیت آن است که ارتباط با آمریکا برای اصلاحطلبان ساختاری به یک قضیه ناموسی بدل شده است! اظهارات بدون تعارف آذر منصوری یک مفهوم خاص در عصر جنگ سرد داشت با نام آمریکوفیلها، واقعیت آن است که ما در ایران روسوفیل یا چینوفیل نداریم، حتی یک نفر در ایران از سبک زندگی روسی یا چینی تقلید نمیکند و علاقه ای هم به یادگیریاش ندارد. مطلقا هیچکس در ایران از واژگان روسی یا چینی در سخنش استفاده نمیکند. مطلقا هیچکس در ایران لباس چینی یا روسی نمیپوشد. اما تا دلتان بخواهد آنگلوفیل و آمریکوفیل داریم که این روزها حتی حاضر نیستند این تعلق خاطر را پنهان کنند! با این تفاوت که در عصر جنگ سرد این اظهار وابستگی در حد جاسوسی برای دولت بیگانه جریمه داشت!
تحریم انتخابات بدون هزینه نیست!
نشست فصلی خانه احزاب، با موضوع انتخابات مجلس در سال جاری، با حضور نمایندگان بیش از73 حزب، روز پنجشنبه در وزارت کشور برگزار شد.
روزنامه هممیهن گزارشی از این نشست تهیه کرده و به نقل از منوچهر متکی، رئیس خانه احزاب نوشته است:
انتقاد به عدم مشارکت احزاب در انتخابات و تشویق به عدم مشارکت مردم در انتخابات، موضوع دیگری بود که منوچهر متکی، رئیس خانه احزاب درباره آن صحبت کرد. به اعتقاد او مجوز حزبی که انتخابات را تحریم میکند یا مردم را به عدم شرکت در انتخابات فرامیخواند، باید از سوی مسئولان مورد تجدیدنظر قرار گیرد. هرچند که او به نبود احزاب در ساختار سیاسی کشور هم اشاره کرد که منجر به بیتوجهی دولتها به حرفهای احزاب میشود اما برای مقابله با چنین موضوعی راهکاری ارائه نکرد.
البته آشفتگی اصلاحطلبان از این جمله به این دلیل است که میخواهند هم در قدرت باشند و هم اپوزیسیون ساختار سیاسی که این امر ممکن نیست و این زیست دوگانه دیگر امروز جوابگوی این جریان سیاسی نیست و باید تکلیف خود را روشن کند. تحریم انتخابات یعنی پاسخ مثبت به اردوکشی خیابانی که انتهای آن هم مشخص است.