جمعه 9 آذر 1403

اخذ عوارض از آزادراه تهران - شمال صرف محرومیت‌زدایی می‌شود

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
اخذ عوارض از آزادراه تهران - شمال صرف محرومیت‌زدایی می‌شود

رییس بنیاد مستضعفان اتمام تونل البرز در قطعه 2 آزادراه تهران - شمال را گام مهم دولت برشمرد و گفت: طی یکسال گذشته، 150 میلیارد تومان عوارض گرفتیم که بخش مهمی از آن صرف مناطق محروم می‌شود.

رییس بنیاد مستضعفان اتمام تونل البرز در قطعه 2 آزادراه تهران - شمال را گام مهم دولت برشمرد و گفت: طی یکسال گذشته، 150 میلیارد تومان عوارض گرفتیم که بخش مهمی از آن صرف مناطق محروم می‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت راه و شهرسازی، سیدپرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان امروز هفتم مرداد همزمان با عید غدیر خم در آئین افتتاح 10,100 میلیارد تومان طرح آزادراهی و ریلی در دولت تدبیر و امید، گفت: امروز با افتخار می‌گویم کار تونل البرز به اتمام رسیده و از امروز قابل عبور خواهد بود. این تونل بسیار حساس و استراتژیک و مهم است.

فتاح افزود: 83 سال است که مردم عزیز ما برای رفتن به چالوس باید از تونل کندوان عبور می‌کردند، تونل کندوان 60 سال یکطرفه بوده است. به این شکل که یک ماشین می‌رفت و مأمور دو طرف می‌ایستاد و عبور را یک طرف برقرار می‌کردند. 23 سال قبل قرارگاه خاتم همت کرد و تونل تعریض شد و دو طرفه مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. اما از آنجایی که تونل کندوان در خط و رأس قرار گرفته است همیشه با برف و بوران و مشکلات همراه بوده است.

وی خاطرنشان کرد: قبل از تونل کندوان از سمت کرج و تهران آب به سمت کرج می‌آید و شیب به سمت پایین است بعد از تونل کندوان برعکس است یعنی آب به سمت چالوس می‌رود و شیب به سمت شمال است.

رئیس بنیاد مستضعفان گفت: تونلی که امروز افتتاح می‌شود، تراز آن 300 متر پایین‌تر است یعنی تونل کندوان در تراز 2700 متری است و تونل البرز شرقی که امروز افتتاح می‌شود در تراز 2400 متری قرار دارد. تونل به نحوی طراحی شده که ابتدا و انتهای تونل 70 متر اختلاف ارتفاع دارد یعنی در این 6 هزار و 500 متر، توانستند 70 متر را با این شیب ملایم به سمت چالوس بشکنند.

فتاح ادامه داد: بنیاد در اینجا هم نقش سرمایه‌گذار داشته و به کمک دولت بوده و هم پیمانکار بوده است. یعنی شرکت‌هایی که در عرصه عمرانی هستند پیمانکار این پروژه بوده‌اند، 50 درصد سرمایه‌گذاری تونل هم بنیاد تقبل کرده است همان‌طور در قطعه یک و چهار هم به این شکل است.

4 هزار میلیارد تومان برای ورودی تونل، خود تونل و خروجی هزینه شده است

فتاح تصریح کرد: خوشبختانه دولت و بنیاد همکاری بسیار خوبی داشتند و به تعهد مالی‌شان عمل کردند به نرخ امروز حدودا 4 هزار میلیارد تومان برای ورودی تونل، خود تونل و خروجی هزینه شده است.

وی گفت: برای احداث این تونل 6 هزار و 500 متری در ابعاد به قطر 11 متر ما ابتدا یک تونل دسترسی را 6 هزار و 500 متر حفاری کردیم خود این تونل دسترسی از نظر بعد و قطر از تونل کندوان بزرگ‌تر است اما 6 هزار و 500 متر حفاری صورت گرفته تا بتوانیم به تونل البرز دسترسی پیدا کنیم. در واقع ما 13 کیلومتر تونل حفاری کرده‌ایم و از طریق 32 دستک به تونل البرز دسترسی پیدا کردیم که بتوانیم آن را حفاری کنیم.

رئیس بنیاد مستضعفان در توضیح چرایی سختی تونل اظهار کرد: تونل در سازند البرز و کندوان از نظر زمین‌شناسی احداث می‌شود بنابراین از پیچیده‌ترین سازندهای زمین‌شناسی کشور و ریزشی است هر چند متر که می‌رویم ساختار و سختی کار تغییر می‌کند و به همین دلیل بسیار سخت در طول زمان، حفاری شده است. همه پیمانکاران، مشاوران، طراحان ایرانی بودند، وزارت راه نظارت کرده و به تأیید این وزارت رسیده است و به نظر می‌آید یکی از پیچیده‌ترین پروژه‌های طراحی و احداث تونل کشور و منطقه غرب آسیا امروز به بهره برداری می‌رسد.

فتاح ادامه داد: به دلیل یکپارچه بودن این تونل 6 هزار و 500 متری، ما برای تهویه، جفت‌فن قرار دادیم. جالب است این نکته را بگویم که آب و هوا از ورودی و خروجی کاملا تغییر پیدا می‌کند، نیمی از شبانه‌روز جریان هوا از شمال به جنوب تونل است، و نیم دیگر از قسمت ورودی و به سمت خروجی است. بنابراین جت‌فن‌های ما دوطرفه طراحی شده‌اند و در طول شبانه‌روز جهت آن را تغییر می‌دهند تا بتوانند تهویه هوا را انجام دهند.

وی اضافه کرد: علاوه بر این، کل تونل 2 مگاوات برق با همکاری وزارت نیرو وصل شده است و ما برق اضطراری هم داریم، پارکینگ طراحی شده، آتش نشانی مستقر شده و دوباره تکمیل می‌شود.

رئیس بنیاد مستضعفان عنوان کرد: کل این تونل در دو طبقه قرار دارد. در طراحی پایین ماشین‌ها می‌روند، کل تجهیزات در طبقه دوم قرار دارد. همچنین برای ایمنی بیشتر مردم و عبور مرور، بحث آتش‌نشانی و سایر تجهیزات در طبقه دوم پیش‌بینی شده است.

فتاح بیان کرد: تمام طول مسیر اینترنت و تلفن همراه هم طی دو سه هفته می‌تواند برقرار شود تا مردم بتوانند عبوری ایمن داشته باشند. این تونل پنج و نیم کیلومتر مسیر را کوتاه می‌کند، زمان را کوتاه‌تر می‌کند و مصرف بنزین را کاهش می‌دهد و خطرات و مخاطرات را هم کاهش می‌دهد.

وی خطاب به رئیس جمهوری گفت: قطعه اول که در اسفند 98 افتتاح شد، اخباری را که ما از استان البرز و تهران دریافت می‌کردیم و پلیس راه عنوان می‌کرد، نشان می‌داد واقعا باعث گشایش شده است چرا که ورودی استان کرج آرامش پیدا کرده و تصادفی نداشتیم یا به حداقل رسیده است و زمان هم کوتاه شده است البته به دلیل کرونا بیشتر مدت اعلام می‌کردند که مردم کمتر تردد داشته باشند یا تردد نداشته باشند و الان هم به همین صورت است.

رئیس بنیاد مستضعفان تصریح کرد: با در نظر گرفتن همه این شرایط در منطقه یک این بهره برداری تأثیر گذاشته و مردم هم راضی بودند. یعنی گزارش‌هایی که به صورت میدانی دریافت شده رضایت مردم را همواره عنوان کرده‌اند.

فتاح با بیان اینکه ما اینجا سرمایه‌گذار هستیم و سرمایه ما باید برگردد، افزود: دولت به تعهداتش عمل کرده است. بخشی از تعهدات زمین یا غیرنقدی بوده است و بخش دیگر باید به صورت اخذ عوارض باشد که از منطقه یک و چهار دریافت می‌شود.

وی ادامه داد: طی یکسال گذشته، 150 میلیارد تومان عوارض گرفتیم و کلا صرف مناطق محروم شده می‌شود. ما این قول را داده بودیم که منابع حاصله صرف آبادانی مناطق محروم می‌شود. اگر از این به بعد از تونل و منطقه 2 هم به همین شکل عوارضی اخذ شود، صرف مناطق محروم و محرومیت‌زدایی خواهد شد.

رئیس بنیاد مستضعفان عنوان کرد: اکنون مسیر رفت منطقه 2، 67 درصد پیشرفت دارد یعنی اگر این تونل را که 6 و نیم کیلومتر از منطقه دوم است، را کنار بگذاریم، 15 و نیم میلیون کیلومتر باقی می‌ماند. که این 15 و نیم کیلومتر 67 درصد پیشرفت دارد و با نظری که آقای وزیر به لحاظ فنی و محاسباتی به‌درستی مطرح کردند، تا پایان سال 1401 با حمایت دولت بعدی بتوانیم این مقدار را به بهره‌برداری برسانیم که ادامه آن همان تونل البرزی است که امروز افتتاح می‌شود.

فتاح بیان کرد: همکاری خوبی میان دولت و بنیاد مستضعفان صورت گرفته، قبلا هم که من در کمیته امداد بودم واقعا همین همکاری خوب برقرار بود و نتیجه آن هم افزایی و رسیدن این پروژه‌ها به بهره‌برداری است.