ادعای تازه ترکیه درباره کریدور زنگزور
مقامات ترکیهای بار دیگر ادعاهای خود درباره کریدور زنگزور را مطرح کردند.
در همین ارتباط نیز، «عبدالقادر اورال اوغلو»، وزیر حمل و نقل ترکیه در تلویزیون تی. آر. تی گفت در صورتی که ارمنستان از تأمین خاک خود برای مسیر حمل و نقل خودداری کند، کریدور زنگزور میتواند از ایران عبور کند.
به گزارش خبرگزاری تاس، اورال اوغلو مدعی شد: «سوال مهم این است که آیا کریدور زنگزور از ارمنستان عبور میکند یا خیر؟ از نظر شرایط جغرافیایی واقعی، این کریدور برای هر یک از مناطقی که از آن عبور میکند مفید خواهد بود. ما فکر میکنیم ارمنستان این موضوع را بدون ملاحظات سیاسی ارزیابی خواهد کرد. در غیر این صورت، دورنمای عبور این کریدور از مرزهای ایران به عنوان یک جایگزین مطرح خواهد شد.»
وزیر کابینه اردوغان همچنین گفت: «مسیر زنگزور در حال حاضر تا حد زیادی به جز بخشهایی از مسیر برقرار است.» او گفت: «مسیری وجود دارد که از باکو به شهر خان میرود. کار توسط یک شرکت ترکیهای برای گسترش آن تا مرز ارمنستان در حال انجام است و مسیر دیگری به طول حدود 110 کیلومتر در نخجوان وجود دارد. پس از آن، مسیر به قارس [در ترکیه] میرود و 224 کیلومتر جاده در خاک ترکیه وجود دارد.»
به گفته وزیر راه و حمل و نقل ترکیه، کار تکمیل این مسیر در نخجوان به زودی آغاز خواهد شد و ظرف یک ماه، ترکیه مناقصهای را برای ساخت امتداد مسیر در سراسر خاک خود برگزار خواهد کرد.
جمهوری آذربایجان اعلام کرده است که خواهان ایجاد کریدور موسوم به زنگزور است که از ارمنستان میگذرد و آذربایجان را به منطقه نخجوان که منطقهای بین ارمنستان و ترکیه است، متصل میکند. طرح کریدور شامل ساخت بزرگراه و راه آهن است.
پیش از این نیز، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در مسیر بازگشت از نخجوان به کریدورهای «زنگزور» و «لاچین» اشاره کرده و گفته بود: آرزوی ما این است که این مسیرها را به عنوان دالانهای صلح باز کنیم. نمیتوان به کریدوری که همواره تحت شرایط جنگی قرار داشته باشد، فکر کرد. تلاش لازم برای افتتاح کریدور «زنگزور» را انجام خواهیم داد. ایجاد کریدور «زنگزور» به نفع کشورها و امنیت منطقه خواهد بود. روند جاری در مسیر باکو تهران مثبت است. ممکن است تحولات مهمی (در این ارتباط) رخ دهد. (در مورد عبور از ارمنستان) اگر ارمنستان راه را برای کریدور «زنگزور» هموار نکند، این کریدور از ایران میگذرد. ایران نظر مثبتی به عبور کریدور از خاکش دارد.
این در حالی است که پیشتر «سید کمال خرازی»، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در گفتوگویی تاکید کرده بود که باکو، کریدور زنگزور را به نحوی که در حاکمیت جمهوری آذربایجان باشد و اتصال نخجوان را به خاک اصلی آن تأمین کند، در قبال کریدور لاچین مطرح میکرد که در اختیار ارمنستان بود و قره باغ را به خاک ارمنستان متصل میساخت. اینکه مساله قره باغ حل و طبعاً کریدور لاچین بلااثر شده است، دیگر توجیهی برای درخواست چنین کریدور متقابلی وجود ندارد.
خرازی افزود: البته، کشورها میتوانند در قالب همکاری ترانزیتی راههای ارتباطی خود را در اختیار همسایگان خود قرار دهند و چنین همکاری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان هم قابل دفاع است، ولی لازمه برقراری چنین ارتباطی تهدید و اشغال نیست. جمهوری اسلامی ایران از آنجا که بر اهمیت اتصال نخجوان به خاک جمهوری آذربایجان واقف است، حتی در صدد است چنین اتصالی را از خاک ایران برای جمهوری آذربایجان فراهم سازد و لذا با باکو برای ساخت جاده و راه آهنی به طول 55 کیلومتر از روستای آق بند در منطقه زنگیلان در جنوب کشور آذربایجان و در مجاورت مرز ایران و ارمنستان، تا شهر اردوباد در نخجوان، به توافق رسیده است که در دست پیگیری است.
--> اخبار مرتبط- روسیه نگران خونریزی شد!/ درخواست مسکو برای توقف درگیریها در قرهباغ
- آذربایجان دست به دامن آمریکا شد
- آذربایجان به ارمنستان پیشنهاد صلح داد!
- سناریوی مخوف اسرائیل برای ایران؛ هشیار باشید
- ماجرای هشدار نظامی ایران به آذربایجان / تنش ها میان باکو و ایروان اوج گرفت
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.