ادعای حضور پهپادهای ایران در جنگ اوکراین / درخواست امریکا و اروپا برای تحقیق سازمان ملل / مخالفت روسیه و ایران
روسیه از پهپادهای انتحاری علیه اوکراین استفاده می کند. اوکراین می گوید این پهپادها ساخت ایران هستند.
امریکا و سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان خواستار تحقیق سازمان ملل متحد درباره منشاء پهپادهای روسیه در جنگ اوکراین شدند. آنها می گویند این پهپادها ساخت ایران هستند.
به گزارش عصرایران، در مقابل روسیه و ایران ضمن تکذیب ایرانی بودن این پهپادها، با تحقیق سازمان ملل متحد در این باره مخالفت کردند.
روسیه از اسفند 1400 جنگ علیه اوکراین را آغاز کرد که همچنان ادامه دارد. روسیه از پهپادهای انتحاری علیه اوکراین استفاده می کند. اوکراین می گوید این پهپادها ساخت ایران هستند.
در نامه ای که به امضای نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان در سازمان ملل متحد رسیده آنها از درخواست اوکراین برای انجام تحقیق حمایت کردند. این سه کشور همچنین گفتند "کاربرد پهپادهای ساخت ایران " در جنگ روسیه علیه اوکراین نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت است. این قطعنامه تایید کننده برجام است.
در این نامه امده است: "از تحقیق دبیرخانه سازمان ملل متحد به عنوان مسوول نظارت بر اجرای قطعنامه 2231 شورای امنیت استقبال می کنیم. ما امادگی داریم از فعالیت دبیرخانه سازمان ملل برای تحقیق فنی و بی طرفانه حمایت کنیم".
معاون نماینده امریکا در سازمان ملل متحد (ریچارد میلز) در نشست دیروز جمعه شورای امنیت سازمان ملل خواستار تحقیق این سازمان درباره پهپادهای مورد استفاده روسیه در جنگ علیه اوکراین شد.
او گفت: "سازمان ملل متحد باید درباره هر گونه نقض قطعنامه های شورای امنیت، تحقیق کند. نباید به روسیه یا دیگران اجازه بدهیم سازمان ملل را در انجام مسوولیت های واگذار شده به آن، تهدید یا مانع سازی کند".
مخالفت ایران و روسیه
در مقابل، نماینده روسیه در شورای امنیت گفت: "اگر سازمان ملل متحد تحقیق نادرستی را آغاز کند درباره ارتباط خود با سازمان ملل تجدیدنظر خواهیم کرد زیرا در این تحقیق، سازمان ملل بی طرف نخواهد بود".
سفیر روسیه در سازمان ملل متحد تهدید کرده بود در صورتی که سازمان ملل متحد درباره پهپادهای مورد استفاده این کشور در جنگ اوکراین تحقیق کند مسکو نیز در همکاری با سازمان ملل، تجدیدنظر خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به بیانیه مشترک آلمان، فرانسه و انگلیس و طرح ادعای "استفاده روسیه از پهپادهای ساخت ایران در جنگ اوکراین و درخواست تحقیق درباره این موضوع را "قویا مردود دانست و به شدت محکوم کرد".
به گزارش ایرنا، امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک در نامه ای به دبیرکل سازمان ملل پیشنهاد اوکراین مبنی دیدار کارشناسان سازمان ملل از این کشور برای بازرسی از قطعات پهپادهای سقوط کرده و مرتبط ساختن آن با اجرای قطعنامه 2231 در مورد توافق هسته ای ایران را فاقد هرگونه پایه حقوقی در چارچوب قطعنامه مذکور دانست.
ایروانی خاطر نشان کرد پیشنهاد اوکراین به کارشناسان سازمان ملل برای دیدار از این کشور برای بازدید از پهپادهای سقوط کرده به منظور تسهیل اجرای قطعنامه 2231 فاقد هرگونه پایه حقوقی درچارچوب قطعنامه 2231 است.
دبیرکل سازمان ملل متحد (انتونیو گوترش) سالانه باید دو مرتبه درباره اجرای قطعنامه 2231 گزارش دهد.
پیش بینی می شود هر گونه بررسی درباره حملات پهپادی روسیه علیه اوکراین، درگزارش بعدی دبیرکل درباره اجرای قطعنامه 2231 ارائه شود.
اوکراین می گوید روسیه از پهپادهای انتحاری ساخت ایران از نوع شاهد 136 در حملات علیه این کشور استفاده می کند. در مقابل، تهران و مسکو این موضوع را تکذیب می کنند.
نیروی هوایی اوکراین: جلوی موشک های ایران را بگیرید
سخنگوی نیروی هوایی اوکراین روز جمعه گفت که کشورش 85 درصد از پهپادهای ساخت ایران که روسیه استفاده می کند را سرنگون می سازد اما "اوکراین نیازمند حمایت هم پیمانانش برای منع تهران از فروش موشک های بالستیک به مسکو" است.
" یوری اهنات" اضافه کرد سامانه های دفاع هوایی اوکراین تاثیرگذاری شان را در مقابله با پهپادها نشان دادند اما در مقابله با موشک ها کارایی کمتری دارند.
وی افزود: "اگر به دو هفته اخیر و نتایج سرنگونی پهپادها نگاه کنیم می بینیم که دفاع هوایی ما به نسبت 85 درصد تاثیرگذار است. الان یاد گرفتیم و به میزان تاثیرگذاری سرنگون می کنیم".
او ادامه داد:" اوکراین هم اکنون سامانه های دفاع هوایی تاثیرگذاری برای رویارویی با موشک های بالستیک ندارد. به احتمال زیاد ایران برای روسیه موشک خواهد فرستاد البته اگر جهان راهی برای منع انها پیدا نکند".
سخنگوی نیروی هوایی اوکراین درباره ادعای حضور نظامیان ایران در پایگاه نظامی روسیه در شبه جزیره کریمه گفت: این موضوع مربوط به سازمان های اطلاعاتی اوکراین و کشورهای غربی است. برای شخص من شفاف است که آنها (نظامیان ایرانی) آنجا هستند و اقدام به آموزش نیروها و شاید هم در عملیات نظامی مشارکت می کنند.
امریکا
دولت امریکا هم با رد تکذیب ایران درباره فروش پهپاد به روسیه گفت افرادی از نیروهای نظامی ایران در شبه جزیره کریمه هستند تا به نیروهای روسیه در راه اندازی پهپادها اموزش بدهند.
کاخ سفید گفت کمک های احتمالی ایران به روسیه شامل وجود نیروهای ایرانی در کریمه است.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید (جان کربی) گفت: "برآوردهای ما می گوید نیروهای نظامی ایران در کریمه هستند و به روسیه در این عملیات (حملات پهپادهای انتحاری علیه اوکراین) کمک می کنند.
قبل از این و اتحادیه اروپا با اعلام اینکه ایران برای روسیه پهپاد ارسال کرده تحریم هایی را علیه سه مقام ارشد نظامی ایران اعمال کرد.
زیلنسکی پیش از این گفته بود ارتش اوکراین در مدت یک ماه، 233 فروند از پهپادهای ایرانی را سرنگون کرده است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران هم اطلاعات منتشر شده از سوی روزنامه واشنگتن پست درباره برنامه ریزی تهران برای ارسال موشک به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین را رد کرد. او در توییتر نوشت که این ادعاها بی اساس هستند.
مخالفت نتانیاهو
همزمان خبرهای زیادی درباره تلاش اوکراین برای دریافت تسلیحات و تجهیزات نظامی از اسرائیل با هدف مقابله با پهپادهای ایرانی منتشر می شود. مقامات اسرائیلی گفته اند گرچه در جنگ روسیه علیه اوکراین، از طرف اوکراینی حمایت می کنند اما کمک تسلیحاتی به این کشور را خطر قرمز می دانند.
بنیامین نتانیاهو هم با ارسال تجهیزات نظامی سنگین اسرائیل به اوکراین برای مقابله با روسیه مخالفت کرد.
نتانیاهو نخست وزیر سابق و هم اکنون نماینده پارلمان و رهبر مخالفان دولت است.
به گزارش سایت خبری"تایمز اسرائیل"، نتانیاهو گفت که نگران است این تسلیحات اسرائیلی در نهایت، به دست ایرانی ها برسد.
"نحمان شای" وزیر در کابینه اسرائیل اما موافق حمایت تسلیحاتی از اوکراین است. او در توییتر نوشت: ایران به روسیه موشک های بالستیک ارسال می کند".
وی افزود: " هم اکنون هیچ شک و تردیدی نیست که اسرائیل کجا باید در این نزاع خونین بایستد. زمان آن رسیده اوکراین هم از اسرائیل کمک نظامی دریافت کند. همانطور که امریکا و کشورهای ناتو این کمک ها را ارائه می کنند.
انتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا گفت که او دلایلی نمی بیند که شاهد تلاش روسیه برای پایان دادن به تجاوز به اوکراین باشد بلکه مسکو در مسیر مخالف حرکت می کند.
همزمان وزیران دفاع امریکا و روسیه باهم تلفنی گفتگو کردند. اوستن وزیر دفاع امریکا بر اهمیت حفاظت از خطوط ارتباط در سایه جنگ تاکید کرد.
رئیس جمهور اوکراین هم روسیه را متهم کرد که شبکه برق اوکراین را به میدان جنگ تبدیل کند چرا که به تازگی حملات علیه تاسیسات تولید و توزیع برق این کشور را افزایش داده به ویژه هم اکنون که فصل زمستان هم نزدیک است.
زیلنسکی از کشورهای اروپایی خواست سامانه های پیشرفته تر دفاع هوایی را در اختیار کشورش قرار دهند و تحریم های اقتصادی بیشتری علیه مسکو اعمال کنند.
تماشاخانه