شنبه 26 آبان 1403

از عادی سازی روابط ریاض با تل آویو تا رژه ارتش یمن

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
از عادی سازی روابط ریاض با تل آویو تا رژه ارتش یمن

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو_ سرانجام عربستان سعودی آشکارا به موضوع عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی نزدیک شد، تا علاوه بر اینکه رژیم تل آویو را به رسمیت بشناسد، به توافقاتی نیز دست یابد که امنیت رژیم سعودی را نیز تضمین کند. این روند، نتیجه ماه‌ها مذاکره میان واشنگتن و ریاض است. در حالی که پذیرش تشکیل دولت فلسطین از سوی کابینه بنیامین نتانیاهو خارج از بحث است، آنچه امروز در واقع...

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو_ سرانجام عربستان سعودی آشکارا به موضوع عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی نزدیک شد، تا علاوه بر اینکه رژیم تل آویو را به رسمیت بشناسد، به توافقاتی نیز دست یابد که امنیت رژیم سعودی را نیز تضمین کند. این روند، نتیجه ماه‌ها مذاکره میان واشنگتن و ریاض است.

در حالی که پذیرش تشکیل دولت فلسطین از سوی کابینه بنیامین نتانیاهو خارج از بحث است، آنچه امروز در واقع به ریاض ارائه می‌شود، عادی سازی در ازای وعده‌هایی است که هیچ تضمینی ندارند.

مروه عثمان، مجری برنامه جریان خاورمیانه پرس تی وی، در این باره اظهار داشت: «بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در گفتگویی که اخیرا با تلویزیون فاکس نیوز آمریکا داشت درباره روابط این دولت با مراکش، لیبی و حتی انصارالله یمن صحبت کرد. وی در این مصاحبه تاکید کرد که ما مذاکرات طولانی با دولت بایدن، داشتیم تا به مساله فلسطین خاتمه دهیم و اسرائیل نقش مثبتی در خاورمیانه داشته باشد.»

در همین حال «حسین ابراهیم» مفسر روزنامه الاخبار لبنان و کارشناس مسائل عربستان، در پاسخ به این سوال که چرا بن سلمان اکنون بر عادی سازی روابط تاکید کرده و این حد از بی شرمی در قبال اعراب و جهان اسلام چطور قابل تفسیر است؟ گفت: «عادی سازی روابط با تل آویو بخشی از طرح موسوم به (معامله قرن) است که از دوران ترامپ توسط ایالات متحده شروع شد و واشنگتن از عربستان سعودی می‌خواهد که به آن بپیوندد.»

وی ادامه داد: «بن سلمان می‌داند که اگر با رژیم صهیونیستی روابط گرمی برقرار نکند امریکا از جابه جایی قدرت به نفع وی در عربستان حمایت نمی‌کند و به این معنی که محمد بن سلمان بعد از پدرش پادشاهی را از دست خواهد داد. در نتیجه حمایت از فلسطین و موضع جهان اسلام برای ولیعهد سعودی هیچ ارزشی ندارد و به آسانی ان را نادیده می‌گیرد.»

در همین حال، ولیعهد سعودی رسما اعلام کرد که هر روز به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی نزدیک می‌شویم و این درحالی است که وی همه تلاش‌های مردم فلسطین برای مقاومت در برابر تجاوزات اشغاگران قدس را نادیده گرفته است.

رژه ارتش یمن در جریان خاورمیانه

این برنامه پرس تی وی در بخش دوم سری به یمن زد و رژه بزرگ ارتش این کشور را در سالگرد انقلاب 21 سپتامبر 2015 مورد کنکاش قرار داد؛ ارتش یمن تحت مدیریت جنبش انصارالله به مناسبت نهمین سالگرد انقلاب 21 سپتامبر، رژه نظامی چشمگیری را در میدان السبعین پایتخت این کشور برگزار کرد. عبدالملک الحوثی، رهبر جنبش انصارالله، در این رویداد، بر ضرورت یک اصلاح جامع نهاد‌های دولتی برای انجام نقش خود با مسئولیت، اخلاق و نظارت دقیق تاکید کرد.

در بخشی از این برنامه، برشی از از رژه ارتش یمن برای مخاطبان ارائه شد؛ موشک ها، پهپادها، راکت ها، خودرو‌های زرهی و قایق‌های تندرو که به دست متخصصان یمنی در داخل یمن ساخته شده و در این رژه به نمایش درآمد مورد توجه قرار گرفت به ویژه پهپاد‌های انتحاری وعید 2 و موشک‌های قدس 3 که دارای برد بلند هستند. نکته جالبتر بازسازی بالگرد‌ها و جنگنده‌های سابق ارتش یمن است که با تلاش یمنی‌ها بازیابی شده و اکنون قابلیت استفاده دارد. البته حضور جانبازارن یمنی که سلامتی خود را در راه دفاع از کشورشان از دست دادند و همچنان به اهداف انقلاب یمن باور دارند نیز شگفت انگیز بود.

پیرامون تحولات یمن، محمد الوجیه، از فعالان رسانه‌ای یمن، به مروه عثمان، گفت: «نمایش قدرت نظامی یمن برای هشدار به ارتش‌های سعودی و اماراتی است که نیرو‌های اشغالگرشان را از خاک یمن خارج کنند.»

وی افزود: «این سلاح‌ها برای دفاع از مردم یمن در برابر هر متجاوزی است که خاک یمن را اشغال کرده است و اکنون مفتخرم که بگویم ما موشکی در اختیار داریم که برد آن به 2500 کیلومتر می‌رسد و می‌تواند در خلیج عدن، اقیانوس هند، دریای عرب، و دریای سرخ متجاوزان را هدف قرار دهد.»

الوجیه در پاسخ به این سوال که رئیس جمهور یمن [مهدی مشاط] اعلام کرده این رژه برای برقراری صلح است و نه جنگ، حال آنکه یمن در محاصره است و چگونه این مساله قابل درک است، اظهار داشت: «سعودی و امارات دشمن ما هستند و پیام این رژه این بود که باید به محاصره و اشغال یمن و هر نوع تجاوز و دشمنی با ملت ما پایان دهند و در غیر این صورت ارتش و کمیته‌های مردمی یمن دارای این آمادگی هستند که با زبان نظامی به محاصره و اشغال خاک کشورمان خاتمه دهند.»

این کنشگر یمنی خاطرنشان کرد: «سلاح‌هایی که ارتش یمن نشان داد توسط صنایع یمنی و در داخل این کشور در شرایطی ساخته شدند که یمن به مدت 9 سال در محاصره کامل قرار داشته است.»

نکته مهمی که در این قسمت از برنامه جریان خاورمیانه، برای مخاطبان انگلیسی زبان مورد کندوکاو قرار گرفت روشنگری درباره تحولات بسیار پیچیده شبه جزیره عربستان است. وضعیتی که هرگز به درستی در رسانه‌های جریان اصلی غرب بازتاب نمی‌یابد.