جمعه 5 بهمن 1403

از «عزل امیرکبیر از صدارت» تا «ورود سکه به کانال 14 میلیونی»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی دوازدهمین روز آبان ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی دوازدهمین روز آبان ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

12 آبان 1286، امیرکبیر صدراعظم ناصرالدین شاه از صدارت برکنار شد. امیرکبیر که پس از ورود ناصرالدین شاه به تهران، به عنوان صدراعظم برگزیده شده بود، در ابتدا به‌کارگیری القاب و تعارفات بی معنا را در نامه های اداری حذف کرد. اخذ رشوه را ممنوع کرد و جلوی اختیارات بی حد و حساب و نامشروع درباریان را گرفت. برای متعادل کردن دخل و خرج مملکت، بر بیشتر وظایف و مستمری هایی که اشخاص با نفوذ مانند شاهزادگان و امرای لشکر، بدون استحقاق از خزانه دولت دریافت می کردند، خط بطلان کشید. اخذ مالیات ها را بر اساس صحیحی قرار داد چنانکه در اندک مدتی، خزانه خالی مملکت از درآمد مالیات پر شد.

12 آبان 1324، ابراهیم حکیمی نخست وزیر پس از ده روز رایزنی با نمایندگان مجلس وزیران کابینه را به این شرح معرفی کرد: حسنعلی کمال هدایت وزیر مشاور، خلیل فهیمی وزیر کشور، امان الله اردلان وزیر دادگستری، عبدالحسین هژیر وزیر دارایی، الهیار صالح وزیر مشاور، سرلشگر علی ریاضی وزیر جنگ، دکتر سعید مالک وزیر بهداری، احمد حسین عدل وزیر کشاورزی، غلامحسین رهنما وزیر فرهنگ، سرلشگر محمد حسین فیروز وزیر راه، ابوالقاسم نجم وزیر امور خارجه، محمود نریمان وزیر پست. همچنین قرار شد که وزیر پیشه‌وهنر و بازرگانی بعدا معرفی شود.

12 آبان 1336، نلسون راکفلرسرمایه دار مشهور آمریکایی وارد تهران شد.

12 آبان 1340، هیاتی از صندوق طرح های عمرانی آمریکا به ریاست استوکس به منظور بررسی درخواست وام 45 میلیون دلاری ایران به تهران آمدند.

12 آبان 1348، دولت دویست میلیون تومان اوراق قرضه ملی منتشر کرد.

12 آبان 1353، شاه همراه با کیسینجر وزیر امور خارجه آمریکا در یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام کرد: قیمت نفت را به نفع مصرف کننده کاهش می دهیم. ما می خواهیم سود کمپانی ها را به 5 سنت در هر بشکه محدود کنیم و آنها جز قبول چاره ای ندارند.

12 آبان 1388، محمود احمدی نژاد، رییس‌جمهور، به صورت ناگهانی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی حاضر شد و به نمایندگان هشدار داد اگر خواسته دولت درباره لایحه یارانه ها تامین نشود، کل لایحه را از مجلس پس خواهد گرفت؛ خواسته احمدی نژاد این بود که صندوقی مستقل برای واریز درآمد حاصل از آزادسازی قیمت ها تشکیل شود تا دست دولت برای هزینه آن باز باشد اما مجلس با این پیشنهاد مخالفت کرد که بلافاصله احمدی نژاد راهی مجلس شد تا حضورا اعتراض خود را بیان کند.

12 آبان 1389، مجمع جهانی اقتصاد، ایران را از نظر شاخص اعتماد عمومی به سیاستمداران در میان 139 کشور جهان در رده 39 قرار داد. ایران در این شاخص بالاتر از کشورهایی چون آمریکا، ژاپن، ترکیه، روسیه و... قرار گرفت.

12 آبان 1392، رهبر انقلاب اسلامی ضمن حمایت از مجموعه مسوولان و مذاکره‌کنندگان با 1+5 تاکید کردند: اینها فرزندان انقلاب و ماموران جمهوری اسلامی هستند که با تلاش فراوان در حال انجام دادن ماموریت سخت خود می‌باشند و هیچ کس نباید آنها را تضعیف کند، مورد توهین قرار دهد یا سازشکار بداند.

12 آبان 1394، قائم مقام سازمان امور مالیاتی از تشکیل دادگاه ویژه مالیاتی خبر داد و گفت: هماهنگی هایی با قوه قضائیه برای تشکیل این دادگاه انجام شده است.

12 آبان 1395، در خبری اعلام شد که شل و توتال، دو شرکت بزرگ نفتی برای سرمایه گذاری در بخش پتروشیمی کشورمان اعلام آمادگی کرده اند.

12 آبان 1397، خط تولید جنگنده «کوثر» اولین جنگنده بومی کشور، افتتاح شد.

12 آبان 1398، راشاتودی نوشت: محمدبن سلمان، ولیعهد عربستان، رسما مجوز عرضه اولیه سهام شرکت دولتی آرامکوی این کشور را صادر کرد.

12 آبان 1399، قیمت‌ها در بازار سکه و طلا امروز (دوشنبه، 12 آبان) روند صعودی داشت، به طوری که سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با افزایش یک میلیون و400 هزار تومانی نسبت به روز یکشنبه، به بهای 14 میلیون و 700 هزار تومان فروخته و دوباره وارد کانال 14 میلیون تومانی شد. سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز 13 میلیون و 500 هزار تومان به فروش رسید. همچنین قیمت نیم‌سکه بهار آزادی هفت میلیون و 500 هزار تومان، ربع‌سکه پنج میلیون و 200 هزار تومان و سکه یک گرمی دو میلیون و 800 هزار تومان نرخ داشت. علاوه بر این، در بازار طلا نیز هر گرم طلای 18 عیار به مبلغ یک میلیون و 320 هزار تومان و هر مثقال طلا به بهای پنج میلیون و 722 هزار تومان فروخته شد.

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد