از غاری 70 میلیون ساله که هنوز زنده است تا زادگاه بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران
استان مرکزی از دیرباز دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیاری بوده است به طوری که بیش از 2 هزار جاذبه گردشگری در استان مرکزی شناسایی شده که 873 اثر تاکنون در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این روزها که طبیعت جان تازه ای گرفته است مناطق بکر طبیعی استان بیش از پیش جلوه نمایی می کند. از سویی جاذبه های مذهبی - تاریخی نیز در ایام نوروز مهمانان خاص خود را دارد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ ایام نوروز و تعطیلات آن فرصت مناسبی برای مسافرت و گردشگری است خصوصا امسال که بعد از گذشت دوسال از شیوع کرونا با واکسیناسیونی که توسط دولت سیزدهم انجام شد شرایط را برای سفرهای نوروزی مردم فراهم کرده است.
ایران کشوری است که از پیچ و خم های تاریخ و طبیعت نشانه ها و آثار زیادی در خود جای داده است که هر انسان متفکر و کنجکاوی را به خود فرا می خواند.
استان مرکزی از دیرباز دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیاری بوده است به طوری که بیش از 2 هزار جاذبه گردشگری در استان مرکزی شناسایی شده که 873 اثر تاکنون در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این روزها که طبیعت جان تازه ای گرفته است مناطق بکر طبیعی استان بیش از پیش جلوه نمایی می کند. از سویی جاذبه های مذهبی - تاریخی نیز در ایام نوروز مهمانان خاص خود را دارد.
استان مرکزی بین رشته کوههای البرز و زاگرس قرار دارد. این استان از شمال به استانهای تهران و قزوین، از جنوب به استانهای اصفهان و لرستان، از شرق به استانهای اصفهان و تهران و از غرب به استان همدان محدود است.
مساحت کل استان مرکزی حدود 29هزار و 152 کیلومتر مربع است و 12 شهرستان دارد. بلندترین ارتفاعات این استان قله «شهباز» با سه هزار و 388 متر ارتفاع در رشته کوه راسوند است و پستترین منطقه آن را دشتی در جنوب ساوه با 950 متر ارتفاع از سطح دریا تشکیل میدهد.
استان مرکزی به علت موقعیتی که در آن قرار گرفته و در مسیر محورهای مواصلاتی جنوب به شمال و غرب به شرق کشور قرار دارد، هر ساله شاهد عبور مسافران و گردشگران زیادی از این منطقه است و در ایام نوروز روزانه 100 هزار خودرو از محورهای این استان عبور می کنند، به همین علت شناخت جاذبه های گردشگری آن می تواند نقشه مسیری برای گذران اوقاتی خوش در این استان و بازدید از جاذبه های کمتر شناخته شده آن باشد.
تالاب میقان اراک
تالاب میقان (تالاب کویری میقان) در استان مرکزی و در 15 کیلومتری شمال شرقی اراک و جنوب غربی داوودآباد قرار گرفته است که به ثبت ملی رسیده است. در سالهای با بارندگی مناسب، تالاب دارای آب قابل توجه است و در سالهای کم آبی عموماً سطح تالاب خشک شده و به حالت کویری در میآید.
تالاب کویری میقان آخرین مقصد حوزه آبریز دشت اراک است که آبهای سطحی مسیلهای فصلی را جذب میکند و مساحت حوزه دریاچه فصلی آن بین 100 تا 110 کیلومتر مربع متغیر است.
این دریاچه زیستگاه گروههای بزرگ پرندگان است و آب و هوای آن در فصل پاییز بسیار مناسب است
این محدوده از نظر اقلیمی زمستانهای معتدل دارد و به جهت همین ویژگی، توقف گاه گروههای جمعیتی پرندگان مهاجر از مناطق سردسیر است که در دستههای کوچک و بزرگ و با شکلی زیبا در فراز و فرودهای خود تابلوهای چشم نوازی از طبیعت بکر و زیباییها را فراروی هر بینندهای قرار میدهند.
در فصل بهار نیز تالاب میقان یکی از زیستگاههای اصلی پرندگان مهاجری که در پائیز با عبور از این منطقه از نواحی سردسیر سیبری به سمت مناطق گرمسیر جنوبی و افریقا پرگشوده بودند و اینک در راه بازگشت به موطن اصلی در این تالاب اسکان موقت مییابند.
بیت تاریخی امام خمینی (ره) زادگاه بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران در خمین
این بیت مربوط به دوره قاجار است و در خمین، خیابان امام خمینی (ره)، جنب خیابان صالحی واقع شده. امام خمینی (ره) در سال 1299 هجری شمسی متولد و تا سال 1281 در این مکان زندگی کرده اند.
این اثر در تاریخ 11 تیر 1375 با شماره ثبت 1746 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
جوی قناتی از زیر این خانه میگذرد. این خانه از بزرگترین خانههای روستای خمین در دهها سال قبل بوده که از موقعیت مکانی منحصربفردی (استراتژیکی) در قریه خمین برخوردار بوده است.
امامزاده محمد (ع) در تفرش
یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری و مذهبی تفرش وجود امامزاده محمد (ع) از اجداد مقام معظم رهبری و اولین شهید مدفون در تفرش است. این بنا از دوره صفویه به شکل بسیار زیبا و منحصر به فرد پا برجا مانده و در تمام اوقات روز برای بازدید گردشگران و زائرین باز است.
چشمه آب گرم محلات
چشمههای آبگرم محلات از نوع آبهای گرم عمقی هستند که از بخاره خمیره سنگهای سوزان درون پوسته زمین بوجود آمده و به سطح زمین میرسند.
این چشمه ها دارای سابقه باستانی زیادی هستند که استحمام در آن اثرات شفابخشی برای بیماری های روحی و جسمی دارد.
مسجد جامع ساوه
در این بنای تاریخی مذهبی آثاری از سه مقطع تاریخی قبل از اسلام، قرون اولیه اسلام و دوران صفوی دیده میشود. این مسجد مجلل و باشکوه دارای یک صحن بزرگ در جنوب، دو ایوان، یک مناره، چند شبستان، محرابهای متعدد قدیمی با خطوط کوفی و دو محراب از دوره صفوی با خط ثلث است.
غار چال نخجیر در دلیجان غاری 70 میلیون ساله که هنوز زنده است
غار نخجیر در پنج کیلومتری شمال غرب شهر نراق و دامنه کوهی به نام تخت واقع شده است. عامل اصلی به وجود آورنده این غار گسل معکوسی است که در منطقه واقع شده و پس از گذشت میلیونها سال به شکل کنونی در آمده است. این غار با دیدنیهای خود از عجایب طبیعی ایران به شمار میرود.
غار چال نخجیر که در میان راه دلیجان به نراق قرار دارد به صورت اتفاقی در اثر انفجاری که سازمان آب برای یافتن آب انجام داده بود کشف شد. از سال 88 برای بازدید عموم آماده شد.
غار نخجیر دارای یک شاخه اصلی و چندین شاخه فرعی بوده و از راه همواری میتوان به راحتی در غار حرکت کرد. این غار زنده است و درون غار عموماً کریستالیزه بوده و از سنگهای تزئینی زیبا تشکیل شده است. کف و دیوارهای غار پوشیده از بلورهای اسفنجی است که از این جهت یکی از غارهای زیبای کشور است. علاوه بر این غار نخجیر دارای دالانها و دهلیزهای بسیاری بوده که زیبایی خاصی به آن بخشیده است.
منطقه غار نخجیر در مساحت 300 هکتار واقع شده است و از مناطق نمونه گردشگری استان مرکزی به حساب میآید.
سراب عباس آباد شازند
سراب عباس آباد در نزدیکی شازند قرار دارد که به دلیل دارا بودن فضای سبز زیاد و همچنین چشمه آب مورد توجه گردشگران قرار گرفته است. آب این چشمه برای مصارف کشاورزی و شرب روستاهای مجاور به مناطق پایین دست هدایت می شود.
عمارت مستوفی الممالک در آشتیان
این عمارت که در یک کیلومتری غرب آشتیان قرار دارد مربوط به دوران رجال قاجار و پهلوی است. معماری این خانه بر خلاف سایر آثار تاریخی، به سبک فرانسوی است طوری که در گچ کاری و درب ها از طرح های فرانسوی اقتباس شده است.
این عمارت اولین خانه فرنگی ساز در ایران است.
روستای نمونه گردشگری وفس در کمیجان
روستای تاریخی و زیبای هزاوه واقع در 18 کیلومتری شمال غربی اراک، در شیب آرام دامنه کوههای غربی اراک دارای بافتی پلکانی و متراکم است.
قدمت هزاوه به قرن هفتم هجری و به دوره ایلخانیان بازمی گردد. هزاوه یکی از زیباترین روستاهای استان مرکزی است که زادگاه مفاخری همچون امیرکبیر و قائم مقام فراهانی است.
آرامگاه امامزاده سلطان سید احمد از نسل امام زین العابدین (ع) نیز در این روستا قرار دارد. این امامزاده در زمان شاه عباس صفوی بنا شده است.
آب و هوای کوهستانی، بهار و تابستانی معتدل و زمستانی سرد وجود چشمه سارهای متعدد و خاک خوب و حاصلخیز و اقلیم مناسب شرایط مساعدی را برای رشد و پرورش تاکستانهای انگور در این روستا فراهم کرده است.
تاکستانها بر شیب دامنه کوههای بلند قرار دارند و در وسعتی سبز بیش از 20 کیلومتر زیبایی باغهای انگور به چشم میخورد. هزاوه با اقلیم کوهستانی و آب و هوای مناسب برای باغداری و دارای مزارع وسیع انگور میباشد و گونههای مختلفی از انگور در رنگها و شکلهای مختلف در هزاوه پرورش مییابد.
روستای تاریخی و گردشگری وفس نیز از توابع بخش مرکزی شهرستان کمیجان در 15کیلومتری شمال شرقی این شهر قرار دارد. این روستا از شمال غرب به کوه قلعه گیری و از جنوب شرقی به کوه دزلی محدود میشود. ارتفاع وفس از سطح دریا 2200 متر است. آب و هوای آن معتدل و کوهستانی است. بناهای زیارتگاهی امامزاده یحیی و امامزاده اسماعیل و امامزاده شاهزاده حسین در روستای وفس، نشانههای قدمت تاریخی این روستا است.
روستای وفس از روستاهای ییلاقی استان مرکزی است و چشم اندازهای طبیعی و قابلیتهای ورزشهای کوهستانی آن مورد توجه گردشگران است.
مقبره حضرت امامزاده محمد مسعود منتسب به امام موسی کاظم (ع) در خنداب
نسب این امام زاده با یازده واسطه به امام موسی کاظم (ع) بر می گردد. شیفتگان و بارگاه ملکوتی امامزاده مسعود به پاس عنایات و کرامات بیشمار حضرتش بخشی از اموال و دارایی های خود را وقف عمران و آبادانی این زیارتگاه کرده اند. این بقعه متبرکه دارای شصت جریب اراضی موقوفه و رقبات دیگر بوده که درآمد حاصل از آن علاوه بر آبادانی حرم مطهر در ایجاد اشتغال موثر بوده است.
امامزاده سید منصور (ع) در زرندیه
این امامزاده از جمله امامزادگانی است که در گروه دوم به دیدار به امام رضا (ع) می رفتند. این کاروان پی در پی در بین راه مورد هجوم غاصبان قرار می گیرند. که در نهایت امامزاده سید منصور (ع) در مامونیه زرندیه به شهادت می رسد. در اسناد آمده است که امام کاظم (ع) 32 فرزند داشتند که یکی از آنها محسن نام داشت. محسن یازده فرزند داشت که یکی از آنها امامزاده سید منصور (ع) است. لذا ایشان از لحاظ نسبی به امام زاده سید منصوربن محسن بن کاظم (ع) مشهور است.
اینها بخشی از جاذبه های گردشگری و تاریخی استان مرکزی است که امیدواریم با سفر به استان و رعایت پروتکل های بهداشتی و دیدن این آثار از تعطیلات نوروز لذت ببرید.
انتههای پیام /