جمعه 5 بهمن 1403

اطلاعات راهبردی، تصویری صحیح از راهبرد دشمنان ارائه می‌دهد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اطلاعات راهبردی، تصویری صحیح از راهبرد دشمنان ارائه می‌دهد

تهران - ایرنا - رییس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس، گفت: با برخورداری از اطلاعات راهبردی می‌توانیم تصویری صحیح از راهبرد دشمنان نسبت به منطقه و خودمان داشته باشیم و استراتژی ملی خود را با در نظر گرفتن مولفه‌های قدرت و مصالح ملی و اقتضائات منطقه‌ای تنظیم کنیم.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا از پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس، پیش نشست ملی همایش ایران و همسایگان با موضوع «سیاست همسایگی» با حضور سرلشکر سید یحیی رحیم صفوی رییس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس، محمدحسن شیخ الاسلامی معاون وزیر امور خارجه و رییس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی، مسوولان مرکز مطالعات وزارت امور خارجه و مرکز آینده پژوهی جهان اسلام برگزار شد.

سرلشکر صفوی در این نشست با تأکید بر ضرورت افزایش توان هماهنگی برای کسب تبادل و تحلیل اطلاعات راهبردی با شرکای منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران، گفت: ما با برخورداری از اطلاعات راهبردی می‌توانیم تصویری صحیح از راهبرد دشمنان نسبت به منطقه و کشور داشته باشیم و استراتژی ملی خود را با در نظر گرفتن مولفه‌های قدرت و مصالح ملی و اقتضائات منطقه‌ای تنظیم کنیم. این راهبرد شامل سیاست خارجی، اقتصادی، فناوری‌های نوین، فرهنگی، رسانه‌ای و گردشگری و سایر ابعاد است.

رییس مرکز آینده پژوهی جهان اسلام افزود: براساس فهم مشترک اطلاعاتی می‌توانیم طرح همه جانبه روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در قالب بازی برد - برد با کشورها را طراحی کنیم. البته ممکن است کشورها در این مسیر در برخی از حوزه‌ها با هم تضاد منافع هم داشته باشند و این طبیعی است.

سرلشکر صفوی با بیان اینکه انعقاد پیمان عدم تعرض میان جمهوری اسلامی ایران و 15 کشور همسایه می‌تواند موجب افزایش اعتماد منطقه‌ای و جلوگیری از تولید معمای امنیت شود، گفت: جمهوری اسلامی ایران با پیگیری هوشمندانه سیاست امنیت جمعی و سیاست همسایگی می‌تواند با هر کدام از کشورهای همسایه راهبرد همه‌جانبه تعریف کند و روابط سیاسی، اقتصادی، علم و فناوری، گردشگری، زیست محیطی و فرهنگی را با این کشورها گسترش دهد.

وی با بیان ملاحظات ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی در گسترش روابط همه جانبه ایران و همسایگان در افق سند ملی آمایش سرزمین 1424 شمسی، گفت: ویژگی‌ها و مشخصات ژئوپولیتیکی و ژئواستراتژیکی ایران در سطوح مختلف ملی، منطقه‌ای و جهانی بر تمام مناسبات و فرایندهای درونی و خارجی بازیگران تأثیر می‌گذارد.

فرمانده پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزود: وضعیت ژئوپولیتیکی و الزامات ژئواستراتژیک کشورها، وجوه مختلف اقتصاد ملی را در بخش‌های مختلف تولید و مصرف تا حوزه‌های مالی و پولی متأثر می‌سازد و بدون توجه به ملاحظات ژئوپولیتیکی و ژئواستراتژیکی، امکان سیاست‌گذاری اقتصادی و پیاده‌سازی راهبردهای پیشرفت و توسعه ملی، ممکن نیست.

رحیم‌صفوی با برشماری پیشنهاداتی برای توسعه روابط با همسایگان، خاطرنشان کرد: تغییر رویکرد ملی به سیاست دریاگرایی، وابسته کردن ارتباطات بین‌المللی کشورهای همسایه به فضای جغرافیایی کشور، تلاش در راستای افزایش تعاملات گسترده با سازمان همکاری‌های شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در قالب کریدور شمال - جنوب و شرق به غرب و مشارکت با همسایگان برای بهره‌برداری از ظرفیت‌های مشترک، بازسازماندهی مناطق آزاد، مناطق ویژه اقتصادی و مناطق مرزی در مشارکت همسایگان، از جمله اقداماتی است که می‌تواند با تقویت فرصت‌های اقتصاد ملی، گسترش روابط ایران و همسایگان را محقق کند.

نشست سیاست همسایگی، پیش نشست همایش ملی ایران و همسایگان است

در ادامه این نشست، محمدحسن شیخ الاسلامی معاون وزیر امور خارجه و رییس مرکز مطالعات سیاسی وزارت امور خارجه گفت: نشست تدوین سیاست همسایگی، پیش نشست همایش ملی ایران و همسایگان است که در بهمن ماه سال 1400 برگزار خواهد شد.

وی در توضیح مفاهیم نظری سیاست همسایگی و سطح تحلیل، به نسل‌های مطالعات منطقه‌ای بر مبنای جغرافیا، اقتصاد، اجتماع، فرهنگ و هویت اشاره کرد و با طرح سؤال و تحلیل اینکه آیا همسایگی و جغرافیا لزوما مبحث در هم تنیدگی را در برمی‌گیرد و مرزها در این بین چه نقشی ایفا می‌کنند، اظهار کرد: باید توجه داشت که در همسایه بودگی عناصر بالفعل و بالقوه به صورت توامان و روش‌های استقرایی و قیاسی حائز اهمیت است.

در ادامه این نشست تخصصی، مجید قافله باشی رییس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی، سید رسول موسوی مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه و سایر اساتید و مسئولان حاضر در جلسه نقطه نظرات خود را پیرامون سیاست ایران در کشورهای همسایه، اقتصاد سیاسی، نقش اشتراکات فرهنگی و تمدنی در سیاست همسایگی بیان کردند.

در پایان این نشست سید حمزه صفوی مدیرعامل مؤسسه آینده پژوهی جهان اسلام با بر شماری محورهای همایش ملی ایران و همسایگان گفت: سیاست همسایگی، ایران و ترتیبات امنیتی منطقه‌ای، ایران و همگرایی اقتصادی منطقه‌ای ایران و همکاری‌های زیست محیطی منطقه‌ای، تعاملات علمی، فرهنگی و تمدنی ایران و همسایگان، کدهای ژئوپلتیک ایران و همسایگان، رقابت‌های ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک ایران و همسایگان، ایران و محور مقاومت، ایران، همسایگان و کریدورهای منطقه‌ای و بین المللی، ایران و سازمان همکاری‌های شانگهای محورهای اصلی این همایش هستند.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: این همایش با دبیری علمی سیدجلال دهقانی فیروزآبادی و با مشارکت وزارت امور خارجه و مرکز آینده‌پژوهی جهان اسلام و با همکاری دانشگاههای علامه طباطبایی، تهران، شهید بهشتی، تربیت مدرس و سایر دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در بهمن ماه سال 1400 برگزار خواهد شد.

*س_برچسب‌ها_س*