یک‌شنبه 4 آذر 1403

اعداد و ارقام عجیب از ضربه‌های مواد مخدر به اقتصاد کشور

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
اعداد و ارقام عجیب از ضربه‌های مواد مخدر به اقتصاد کشور

براساس آمارهای رسمی، مواد مخدر سالانه نزدیک به 200 هزار میلیارد تومان به شکل هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم به اقتصاد کشور ضربه می‌زند.

به گزارش مشرق، مخدرها همیشه خطرناک بوده‌اند، نوع سنتی و صنعتی آن‌ها هر کدام به طرقی می‌توانند خطرات بسیار جبران ناپذیری را برای هر مصرف کننده ای به دنبال داشته باشند، با این حال چند سالی‌ست در کشور ایران که در همسایگی بزرگترین تولید کننده تریاک دنیا یعنی افغانستان قرار دارد، امر مبارزه با مواد مخدر و مهم‌تر از آن پیشگیری به یکی از سیاست‌های اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده است، کشوری که در این راه ثابت کرده است مانع ورود هرگونه مواد مخدر به کشورهای اروپایی و غربی‌است و آمارها گویای این حقیقتی است که هیچگاه آن کشورها نخواسته‌اند به آن توجه جدی داشته باشند.

با این حال در این گزارش به برخی از آمارهای سازمان‌های بین‌المللی درباره میزان مصرف مواد مخدر در دنیا و ایران، گرایش مردم به ماده‌های مخدر جدید و سنتی و برخی آمارها از قبیل میزان کشفیات ایران در دنیا و مصرف اعتیاد و... اشاره خواهیم کرد.

درآمد قاچاقچیان دنیا از توزیع مواد مخدر

براساس آمارهای سازمان‌های بین المللی، گردش مالی دنیا در حوزه مواد مخدر بالغ بر 500 میلیارد دلار است که 11 درصد تولید ناخالص داخلی درگیر مسائل مواد مخدر است. اما آمارهای کشفیات ایران و جهان هم نشان می‌دهد که 90 درصد از کشفیات تریاک، دنیا 48 درصد هروئین و 26 درصد مورفین جهان در ایران کشف می‌شود. از طرفی در ایران از ابتدای برنامه ششم توسعه ضربه به بنیادهای مالی قاچاقچیان 10 برابر شده است.

کشفیات مواد مخدر در ایران

در سال‌های بین 2018 تا 2022 شاهد کشف 200 کیلوگرم ماده‌های مخدر جدید هروئین و مت آفتامین از مبدا افغانستان بوده‌ایم. حدود 74 درصد کشفیات کشور در استان‌های خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس، کرمان، و یزد صورت گرفته است. همچنین در سال 1400 حدود 900 تن مواد مخدر در ایران از قاچاقچیان مواد مخدر کشف و قریب یک همت از حوزه مبارزه با مواد مخدر و ضربه به بنیان‌های مالی قاچاقچیان به دست آمده و وارد خزانه کشور شده است.

از سویی دیگر در این حوزه، یک سوم هزینه‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر توسط این ستاد و دو سوم از بودجه سنواتی کشور تامین شده است اما از سال 1400 درآمد و هزینه‌های ستاد برابر شده و حتی درآمد بیشتری با مجاهدت همکاران ستاد مبارزه با مواد مخدر وارد خزانه شده است.

شهید و جانباز برای مبارزه با مواد مخدر

ایران در راه مبارزه با مواد مخدر و بنیان‌هاس مالی قاچاقچیان، شاهد 17630 فقره درگیری با قاچاقچیان مواد مخدر بوده و 67 شهید در سال 1401 در درگیری و مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر تقدیم انقلاب شده است. حاصل این درگیری ها نیز 3000 و 746 شهید و 12 1050 جانباز بوده که در مسیر مبارزه با مواد مخدر اشته‌ایم.

ضربه قاچاقچیان به اقتصاد کشور

مواد مخدر سالانه نزدیک به 200 هزار میلیارد تومان به شکل هزینه‌های مستقیم و غیر مستقیم مواد مخدر به اقتصاد کشور ضربه می‌زنند و به طور روزانه نیز 500 میلیارد تومان نیز در بخش درمان بهداشت مقابله و سایر بخش‌ها به کشورمان ضربه می‌زنند.

قاچاق مواد مخدر به عنوان جرم سازمان یافته در حدود 200 کشور جهان با سود 400 تا 500 میلیارد دلار پول کثیف و آغشته به خون در جریان است. هزینه‌های سرسام آور مستقیم و غیر مستقیم اعتیاد به اقتصاد کشور در مقیاس 167 هزار میلیارد تومان در سال کشور خسارت وارد می‌کند.

در سال گذشته یعنی 1400، 19 هزار میلیارد تومان به بنیان‌های مالی قاچاقچیان ضربه وارد شده که نسبت به سال گذشته این میزان 48 درصد افزایش داشته است.

سن اعتیاد در ایران و جهان

میانگین سن اعتیاد در ایران 24 سال است این در حالی است که این سن در دنیا به 19 سال رسیده است و با این توصیف ایران بالاترین سن اعتیاد را در بین کشورهای دیگر را دارد.

مواد مخدر در دنیا چند نفر را آلوده می‌کند؟

آمارهای سازمان ملل نشان می‌دهد که به طور متوسط سالانه 107 هزار سوء مصرف مواد مخدر جان خود را از دست می‌دهند همچنین بررسی‌های این سازمان نشان می‌دهد که کشفیات مواد روانگردان در دنیا تاکنون 1127 نوع ماده مخدر بوده است.

پیش‌بینی‌های سازمان ملل هم اشاره دارد که در سال‌های اینده افزایش میزان مصرف کنندگان مواد مخدر در دنیا را شاهد خواهیم بود، به طوری که همین سازمان‌ها تخمین می‌زنند که تا سال 2030 میلادی آمار مصرف کنندگان مواد مخدر در دنیا به 300 میلیون نفر می‌رسند که بیشترین این مصرف کنندگان ماده مخدر، حشیش42.55 درصد، تریاک 40.43، هروئین 6.38 و سایر ماده‌های مخدر 10.64 را نشان می‌دهد.

نرخ شیوع اعتیاد در بین مردم

آمارهای اعلام شده نشان می‌دهد 5.6شیوع مصرف مواد مخدر در گروه‌های سنی 15 تا 64 سال است به طوری که نرخ شیوع اعتیاد در جمعیت فعال کشور 5 درصد و در جمعیت کارگری به 22 رسیده است. همچنین نرخ شیوع اعتیاد در حوزه دانش آموزی 2 درصد و این نرخ در آمریکا 17 درصد و در برخی کشورها نیز به 20 درصد می‌رسد.

منبع: فارس