افزایش 20 هزارمگاواتی ظرفیت تولید برق کشور
وزیر نیرو گفت: علیرغم اینکه درآمدمان نسبت به دوره قبل از محل نفت کاهش پیدا کرده اما تا پایان همین دولت 20 هزار مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار میکنیم.
وزیر نیرو گفت: علیرغم اینکه درآمدمان نسبت به دوره قبل از محل نفت کاهش پیدا کرده اما تا پایان همین دولت 20 هزار مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار میکنیم.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، رضا اردکانیان، وزیر نیرو، شنبه شب در گفت و گوی ویژه خبری گفت: البته کمکهای بودجه عمومی دولت، تسهیلات بانکی، منابع ارزی و فرصتها هم هست اما در مقایسه با خیلی از دستگاههای خدماتی بخش عمدهای از بار گردش این صنعت وسیع بر عهده خود مصرف کنندگان است و احساس نزدیکی فراوانی با خود مردم داریم.
وی با قدردانی از همراهی مردم در مدیریت مصرف آب و برق بهویژه در شرایط کرونایی اظهار داشت: سعی کردیم همکاران خاموش کادر درمانی کشور در تأمین آب و برق مطمئن باشیم؛ با توجه به نقش اساسیای که آب در بهبود شرایط بهداشتی دارد و ضرورت رعایت ملاحظاتی که از ناحیه تیم درمانی و بهداشتی کشور توصیه میشود و نیز برق که هم همه جا مهم است بویژه در شرایطی که بیمارستانها و مراکز درمانی نیازمند برق مطمنئن و پایدار برای ارائه خدمت هستند و اگر همراهی مردم و ارتباط خوبی که برقرار شد، نبود و نقشی که رسانهها در تحکیم این ارتباط داشتند تابستان امسال باید مشکلات جدی تری میداشتیم. چرا که تابستان زودرسی بود و از اواسط خرداد با دمای بالا تابستان شروع شد اما متکی به تجربه خود در دو سال گذشته بودیم.
به گفته این مقام مسؤول اگر آمار حدود 15 سال اخیر را نگاه کنیم هر سال به طور متوسط اوج بار ما نسبت به سال ماقبل آن 5 درصد افزایش داشته است و این به معنای چند هزار نیاز به ظرفیت ساخت نیروگاه جدید است. برای اینکه فقط زمان اوج بار را پاسخگویی کرده و خاموشی نداشته باشیم، در نخستین تابستان (تابستان 97) موفق شدیم این میزان رشد را به زیر 3 درصد کاهش دهیم و در تابستان سال گذشته این رقم هم به یک درصد کاهش داده شد. یعنی تابستان 98، برنامه صفر 98 ما یعنی خاموشی صفر در تابستان 98 با اوج باری که رشد آن فقط یک درصد نسبت به سال قبل بود سپری شد. هر سال حدود یک میلیون مشترک جدید برق داریم
اردکانیان گفت: هر سال حدود یک میلیون مشترک جدید داریم که باید به اینها برق بدهیم. سال جهش تولید است و طبیعتا واحدهای تولیدی کشور فعالتر به میدان میآید، شرایط تحریم است و همه به دنبال فعال سازی همه ظرفیتهای کشور هستیم که این نیازمند انرژی است که هدف نخست ما افزایش عرضه انرژی و در قبال آن امکان صادرات و انجام تعهداتی است که در قراردادهای تبادل انرژی داریم و منبع ارزی برای صنعت برقی است که در شرایط تحریم بخش عمدهای از نیازهای ارزی خود را باید از این راه تأمین کند و کاهش اوج بار یعنی به گونهای که در تابستان نه تنها خاموشی ندهیم بلکه بتوانیم بدون لطمه به تولید با افزایش عرضه انرژی، برقراری صادرات با اوج بار کمتری داشته باشیم. امسال به نقطهای نرسیدیم که رسما اعلام کنم اوج بار 99 سپری شد
وزیر نیرو گفت: امسال به نقطهای نرسیدیم که رسما اعلام کنم اوج بار 99 سپری شد اما با احتمال بسیار بالا، امسال هم افزایش اوج بار ما نسبت به سال قبل از یک درصد تجاوز نخواهد کرد در حالی که به صنایع بزرگ بیش از 10 درصد انرژی بیشتری دادیم. وقتی که صنایع بزرگ و واحدهای تولیدی ما درخواست انرژی دارند به این معناست که خطهای تولید اضافه شده و واحدها فعال شدهاند.
اردکانیان افزود: امسال 4.3 درصد انرژی بیشتری به بخش کشاورزی داده شده است و به طور متوسط عرضه انرژی رشد 4.5 درصدی داشته است. ما توانستیم هم انرژی بیشتری را عرضه کرده و اوج بار کمتری داشته باشیم که این به دلیل همراهی و همکاریای بوده که صورت گرفته است. در بخش خانگی توانستیم حدود 400 مگاوات را توسط شرکتهای دانشبنیان و استارت آپها مدیریت کنیم و با ارتباط خوبی که با مردم برقرار و اطلاع رسانی خوبی که در مناطق مختلف کردند و مردم با اعتمادی که داشتند همراهی کردند.
وزیر نیرو با بیان اینکه به هیچ وجه خاموشی به معنای کمبود تولید در مقابل میزان تقاضا در سال گذشته و امسال نداشتیم گفت: در عین حال سیستم انتقال و توزیع دچار اختلال میشود و مشکلاتی پیش میآید که سریعا رفع میشود. خاموشیها به دلیل صادرات نبوده است
اردکانیان با رد این موضوع که خاموشیها در استانهای جنوبی کشور به دلیل عمل به تعهدات انرژی بوده است اظهار داشت: اولویت ما مصارف داخلی است و بخشی از تعهداتی که برای صادرات داریم از محل واردات تأمین میشود. با تمام کشورهای همسایه امکان تبادل انرژی داریم، از برخی انرژی میخریم و به برخی دیگر میفروشیم.
وی گفت: اینکه ایران به عنوان کانون اتصال و هاب انرژی منطقه میخواهد ظاهر شود یعنی میخواهد از سرمایهگذاری دهها ساله خود در ایجاد شبکههای انتقال استفاده کند و به هیچ وجه موضوع برخی اختلالهای فنی در شبکه 83 هزار مگاوات کشور به این معنا نیست که به خاطر اقلامی از صادرات انرژی بوده است.
وزیر نیرو با اشاره به میزان بالای بهرهمندی شهری و روستایی از انرژی در کشور گفت: قطعا مشکل تواناییهای فنی نیست، کشور ما از این حیث توانمند و صنعت برق ما صنعتی متکی به خودش است و به لحاظ علمی و دستاوردها، جزو مجموعههای قابل عرضه در سطح جهان است. ظرفیت وسیعی در کشور برای طراحی، ساخت و نصب تجهیزات وجود دارد.
وی درباره مصرف کنندههای عمده برق در کشور گفت: مشکلی اگرهست بدون تردید در منابع مالی است. باید به سمت برخورد جدی و منصفانه با این مساله رفت. طلب 45 هزار میلیارد تومانی صنعت برق از دولت
این مقام مسؤول اظهار داشت: هر کیلووات ساعت انرژی حدود 140 تومان بدون احتساب قیمت سوخت هزینه میبرد اما آنچه دریافت میشود به طور متوسط 50 درصد قیمت تمام شده است و رقم بسیار بزرگی از محل این تکلیفی که بر ما میشود که به آن مابهالتفاوت قیمت تکلیفی و تمام شده است حدود 45 هزار میلیارد تومان است که صنعت برق از دولت طلبکار است. همین حدود هم به پیمانکاران، سازندگان و عرضه کنندگان برق در بخش خصوصی بدهکار است.
وی تصریح کرد: مصرف کنندههای عمده ما نباید بیش از این پشت سر بخشهای به لحاظ اقتصادی ضعیف پنهان شوند. واحدهای بزرگی در صنعت کشور داریم که در سال بیش از 20 هزار میلیارد تومان سود دارند و بخش عمدهای از این را از بابت یارانه وسیعی انرژی حاصل میکنند. چرا اینها که محصولات تولیدی خود را در داخل کشور حتی به قیمت جهانی عرضه میکنند نباید به قیمت تمام شده عرضه کنند؟ باید با کمک مقامهای مسول، قانونگذار و دولت این مساله را برطرف و از منابع حاصل شده به بازسازی شبکه انتقال و توزیع و استفاده از کابلهای خودنگهدار در شهرها، حفظ محیط زیست و قطع نکردن درختان و زیباسازی مبلمان شهری استفاده کنیم. یارانهها نباید موجب پرمصرفی و بدمصرفی شود
وزیر نیرو تاکید کرد: یارانهها نباید موجب پرمصرفی و بدمصرفی در مصرف کنندگان شود. مجلس سرحال و برانگیزهای اکنون در کنار دولت است و صحبتهایی با اعضای کمیسیون انرژی داشتیم و فکر میکنم یکی دو ماه آینده که کم کم به سمت تدوین لایحه بودجه 1400 برویم، فرصت خوبی است که با همفکری نزدیک با نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، ساز و کارهایی برای قانون بودجه 1400 در نظر بگیریم و در آن یکی از جدیترین اولویتها حمایت واقعی از بخشهای ضعیف و نیازمند و رعایت اصول کمک و پرداخت یارانه منطقی به آنها است، اما بخشهایی که جزو صادرکنندگان هستند و وظیفه خودمان میدانیم که انرژی مورد نیاز آنها را تولید کنیم که چرخ تولید و اشتغال کشور متوقف نشود و توسعه هم پیدا کند بپذیرند که باید به فکر پایداری این صنعت هم باشند تا سرمایهگذاری های خودشان در معرض خطر و تهدید قرار نگیرد. افزایش ظرفیت تولید برق با وجود کاهش درآمد نفتی
وزیر نیرو اظهار داشت: ما با اینکه درآمدمان نسبت به دوره قبل از محل نفت کاهش پیدا کرده اما تا پایان همین دولت 20 هزار مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار میکنیم. آنچه به عنوان وزیر نیرو و همکارانم مطرح است استفاده از ذره ذره منابع کشور اعم از انسانی و حرکت در جهت کاهشها اعم از کاهش اوج بار، کاهش تلفات شبکه و.. است و این کاهش چه مخالف و چه موافق هر پیمان جهانی باشد به آن وقعی نمیگذاریم و منافع ملی را دنبال میکنیم. اردکانیان همچنین اظهار داشت: سازمانهای دولتی باید نسبت به سال قبل مصرف برق خود را کاهش دهند، از مولدهای خودشان استفاده کنند، برای اینکه به بخش خانگی خاموشی ندهیم. بیش از 250 اکیپ در تهران در پایان ساعت اداری به تمام سازمانها مراجعه و اگر دستگاههای سرمایشی روشن باشد آنها را قطع میکنند.
این مقام مسؤول درباره وضعیت بارشها اظهار داشت: امسال در سال آبی 99-98 شرایط خوبی حاکم بود و حدود 311 میلیمتر بارندگی داشتیم که نسبت به متوسط 50 ساله 28 درصد بیشتر است، اما نسبت به سال قبل که سال تری بود حدود 8 درصد کمتر بوده است.
وی افزود: همانگونه که دو سال پیاپی خشکسالی به معنای ورود کشور به خشکسالی نیست دو سال پیاپی ترسالی هم به معنای ورود کشور به دوره ترسالی نیست. به سمت مصرف بهینه آب رفته و کشتهای گلخانهای و کم آببر توسعه یابد که انجام چنین تمهیداتی در سالهای تر و استفاده از فاضلاب تصفیه شده در فضای سبز و صنعت باعث میشود که جامعه ایمنی در مقابله با ورود به دوره خشکسالی داشته باشیم.
وزیر نیرو درباره تمهیدات وزارت نیرو برای مقابله با سیلابها با توجه به پیشینه سیلابها در یکی دو سال اخیر هم گفت: یکی از برنامهها بحث مهندسی رودخانهها و آزادسازی حریم و بستر آنهاست که با همکاری سازمان ثبت اسناد کشور و دستگاه قضائی در استانهای مختلف کارهای فوق العادهای در حال انجام است و هزاران هکتار از حریم و بستر رودخانهها آزاد شده است. امسال در بودجه 1400 رقم قابل توجهی را با کمک نمایندگان و دولت برای این کار در نظر خواهیم گرفت، اما مخازن سدها هم بر اساس مطالعات باید با رعایت جنبههای زیست محیطی و اقتصادی طراحی و ساخته شود. افتتاح 18 سد در سال جاری
اردکانیان با اشاره به برنامه وزارت نیرو اعم از بهرهبرداری و افتتاح در مجموع 18 سد در سال جاری همچنین گفت: از جمله پروژهها، پروژههای مرزی ماست که سرمایهگذاری قابل توجهی را برای توسعه منابع آب و خاک مرزی کشور در 12 استان مرزی بویژه در سالهای اخیر با عنایات رهبری و اجازاتی که برای استفاده از منابع صندوق توسعه ملی دادند انجام شده است.
وی افزود: تا پایان دولت تعداد سدهای مرزی در مدار بهره برداری به 73 سد در استانهای مرزی خواهد رسید و این بدان معناست که ظرفیت آب تنظیم شده این مناطق با توجه به دو برابر شدن جمعیت اینها حدود 12 برابر خواهد بود.
وزیر نیرو ادامه داد: در کشور 20 میلیون و 500 هزار نفر در حدود 60 هزار روستا سکونت دارند که مسئله 90 درصد این جمعیت از حیث بهرهمندی از آب شرب سالم و بهداشتی پایدار برطرف شده است. از این تعداد، 20 میلیون و 200 هزار نفر در 39 هزار روستای بالای 20 خانوار هستند که حدود 17 میلیون نفر آنها زیر پوشش هستند و آنهایی که تحت پوشش نیستند به این معنا نیست که به آب دسترسی ندارند، بلکه اینها هم مانند مناطق شهری باید از آب به صورت 24 ساعته بهرهمند باشند. هدف؛ دسترسی کامل مناطق روستایی به آب شرب سالم پایدار
وزیر نیرو افزود: هدف ما دسترسی کامل مناطق روستایی به آب شرب سالم و بهداشتی همانند مناطق شهری است. قبل از دولت حدود یک میلیون روستایی به شبکه آب پایدار دسترسی داشتند که تاکنون 7 میلیون و 700 هزار نفر به این تعداد اضافه شدهاند که این رقم تا پایان دولت به حدود 9.5 میلیون نفر خواهد رسید. اردکانیان درباره حل مشکل آب غیزانیه در استان خوزستان هم گفت: بخشی از مشکلات غیزانیه هم رفع شده و تا پایان تابستان مشکل این منطقه بهطور جدی برطرف خواهد شد. این مقام مسؤول همچنین درباره مشکل آب در تبریز هم گفت: از فروردین امسال به این سمت به دلیل شرایط کرونایی بین 7 تا 40 درصد در مقایسه با سال قبل افزایش مصرف آب داشتیم و تبریز جزو شهرهای با مصرف بالا بود که مشکل آن در حال حل شدن است. همکاران من روزهای پنجشنبه و جمعه در منطقه بودند و با مسئولان محلی و مقامات محلی تماسهایی داشتند که منابع ملی برای سرعت دادن به یک پروژه در حال اجرا فراهم شده و در روزهای آینده رفع دغدغه خواهد شد.