افشاگری درباره استعفای موسویلاری / تحلیل زیباکلام از نتیجه نامزد شدن ظریف در انتخابات ریاست جمهوری / آشنا: در پشت صحنه اختلافات زیادی است
![افشاگری درباره استعفای موسویلاری / تحلیل زیباکلام از نتیجه نامزد شدن ظریف در انتخابات ریاست جمهوری / آشنا: در پشت صحنه اختلافات زیادی است](http://www.alef.ir/files/post/lg/2020/17/193306.jpg)
هر روز اخبار مهمی در رسانه ها در حوزه های مختلف منتشر می شود. بعضا این اخبار توسط خبرگزاری ها و رسانه ها مورد توجه قرار می گیرد و تحلیل می شود اما ممکن است برخی از اخبار چندان دیده نشود. الف در نظر دارد بسته خبری ویژه ای را منتشر نماید که اخبار مهم آن روز به صورت خلاصه جمع آوری شده و مخاطبان می توانند برای اطلاع کامل تر درباره آن موضوع به اصل خبر مراجعه کنند.
آخرین آمار کرونا در ایران
دکتر کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت در توضیح آخرین آمار از وضعیت بروز کرونا ویروس جدید در کشور گفت: از دیروز تا امروز 7 اردیبهشت 1399 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی 1153 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد.
وی ادامه داد: مجموع بیماران کووید19 در کشور به 90481 نفر رسید.
وی گفت: متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 60 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 5710 نفر رسید.
بیشتر بخوانید:
آخرین آمار فوتیها، بهبودیافتگان و مبتلایان جدید ویروس کرونا در ایران
***
کشور را تقسیمبندی کرونایی میکنیم
حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور امروز در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: ما نمیتوانیم بگوییم کرونا چهزمانی تمام میشود، البته اگر این امکان داشت خیلی خوب بود ولی امکانپذیر نیست و برای ما نیز برنامهریزی راحت بود ولی زمان مشخصی وجود ندارد چون داروی خاصی برای درمان این بیماری وجود ندارد و همه بار تقریبا به یک معنا روی دوش خود مردم برمیگردد.
روحانی گفت: امروز تصمیم جدیدی در مقابله با کرونا گرفتیم، پیشنهاد جدید این است که کشور تقسیمات کشوری جدید پیدا کند، نه بر مبنای شمال و جنوب و استان، تقسیماتی بر مبنای ابتلا و شیوع کرونا و مقرراتی که وزارت بهداشت بهعنوان معیار قرار میدهد مثلا اگر در شهرستانی ورودی به بیمارستان برای یک هفته حذف شده و کسی به بیمارستان مراجعه نکرده و فوتی هم نداشتیم و بهبودیافتگان هم افزایش مییابد و اگر این وضعیت این به دو هفته برسد، وزارت بهداشت طبق معیارهای خود میگوید که اینجا سفید است و سایر مناطق زرد و قرمز است.
بیشتر بخوانید:
روحانی: کشور براساس میزان شیوع کرونا به سه منطقه سفید، زرد و قرمز تقسیم میشود
***
روایت حسام الدین آشنا از دولت های احمدی نژاد و رفسنجانی
حسامالدین آشنا، مشاور رئیس جمهور مصاحبه ای با روزنامه ایران داشته که در ادامه بخش هایی از آن آمده است:
* داشتن ایده، داشتن آدمهای مناسب برای انتخاب شدن و توان بسیجگری برای انتخاب کردن جزو کارکردهای احزاب است. حال اگر ما مجموعهای از حزب نماها داشته باشیم که نه توان آن را دارند که برنامهای برای کشور بدهند، نه میتوانند آدم جدیدی به کشور معرفی کنند، نظام تربیت سیاست ورز و قدرت بسیجگری جامعه را ندارند، میشود گفت که ما اسم حزب را داریم، اما خود حزب و رسم حزب را نداریم.
* اگر بخواهیم از درون به نظام جمهوری اسلامی ایران نگاه کنیم، جمهوری اسلامی نظامی است که تقریبا در همه مواردش جز با وفاق، جز با همدلی و همراهی همه قوا هیچ کاری در آن انجام نمیشود. به صراحت میگویم که هیچ رئیس قوه مجریهای یا رئیس قوه قضائیهای، نمیتوانند هیچ کاری در کشور انجام دهند که دیگری نتواند در کارش اخلال کند. تجربه من به من میگوید اگر سه قوه و نیروهای مسلح با هم هماهنگ باشند، همه کار میشود کرد و اگر هماهنگ نباشند، هیچ کدام نمیتوانند هیچ کاری انجام دهند... در دوره اول ریاست جمهوری آقای هاشمی رفسنجانی و دوره اول ریاست جمهوری آقای احمدینژاد شاهد هستیم، یعنی یک نوع هماهنگی، همراهی و پشتیبانی وجود داشت.
* آلودگی اطلاعاتی یکی از بحرانهای جدی در کشور ما است، یعنی یک نوع تعارف و رودربایستی در میان مسئولان و نهادهای حاکمیتی وجود دارد که اجازه نمیدهد مسائل کاملا مشخص و دقیق بیان شود. در ظاهر همه حفظ ظاهر میکنند، اما در پشت صحنه، میبینید که اختلافات زیادی هست. در نظامهای دیگر، به خاطر نظام حزبی این مسائل کاملا شفاف و اختلافات روشن میشود، به این معنی که معلوم میشود اختلافات سر چیست، هر کسی به چه چیزی استناد میکند و نتایج سیاستش هم قابل ارزیابی است... میبینید که در یک ابهام گفتمانی زندگی میکنیم و این ابهام گفتمانی، ناکارآمدی را تشدید میکند.
* از نظر ساختار حقوقی، نه قدرت مجلس کاهش پیدا کرده و نه توان آن مشکلی پیدا کرده است، مسأله این است که این مجلس یا آن مجلس برای حل مسأله چه ایدهای دارد یا برای شناخت مسأله چه توانی دارد. مشکل اینجا است. مشکل این است که آیا مجلس میتواند طرحی را تصویب کند که قدرت حل مسأله را داشته باشد؟ یا اینکه مجموع طرحهایی که مجلس تصویب کرده است، در بسیاری از موارد باعث پیچیدهتر شدن مسائل شده است؟ هنوز در جمهوری اسلامی عملکرد مجلس ارزیابی نشده است. باید بررسی کرد که عملکرد مجلس یا تبعات مصوبات و تصمیمات آن در 40 سال گذشته بر واقعیات سیاسی و اجتماعی ما چه بوده است.
* اینکه بگوییم نظارت استصوابی باعث شد جوانان سیاست پژوه یا سیاستگذار نتوانند وارد رقابت شوند، من این را به صراحت رد میکنم، به این دلیل که میگویم منظور از این گفته این است که جوانان یک طیف وارد عرصه نشدند و نیامدند. اما برای جوانان طیف مقابل چه اتفاقی افتاد؟ اکنون فهرست جوانان آن طیف متفاوت از فهرست منتخبانشان است، یعنی بنا به چانه زنی سیاسی، عدهای داخل شدند و عدهای بیرون ماندند. اینها که وارد شدند، همانهایی هستند که آینده دارند و آینده سیاسی آنان میتواند کشور را متحول کند. اتفاق واقعی که افتاده این است که آن جریان از نظر شما کهنسال، دیگر چیزی ندارد که ارائه کند و آمدن جوانان یا جوان ترها یک امر گریزناپذیر است.
*فرض کنیم دولت کلا اشتباه کرده است {ماجرای اصلاح قیمت بنزین}، فکر میکنید آیا امروز کسی در دولت، دیگر میتواند تصمیم ناگهانی بگیرد؟ میگویم اتفاقی که افتاد، این است که جامعه به حکومت سیلی میزند. جامعه قهر میکند، تشویق میکند، جامعه زنده است و دارد عکسالعمل نشان میدهد. جایی که شهیدی مانند سپهبد سلیمانی دارید، جامعه قدردانی میکند، وقتی جایی پنهان کاری میشود، جامعه قهر میکند.
* دولتداری در دوره آقای احمدینژاد به دوره ماقبل مدرن بازگشت، این واقعیت در روابط قوا هم اتفاق افتاد. در دوره آقای احمدینژاد، رابطه دولت و مجلس فقط تخریب نشد، تقریبا منهدم شد. نسبت دولت و مجلس بسیار تغییر کرد و آقای روحانی از جایی شروع کرد که بازسازی این رابطه بسیار بسیار پرهزینه بود. در مورد قوه قضائیه نیز واقعا ایجاد اعتماد میان قوه قضائیه و قوه مجریه تا پایان دوره آقای آملی لاریجانی نتوانست اتفاق بیفتد و بازسازی نشد.
بیشتر بخوانید:
آشنا: روحانی در ماجرای بنزین نشان داد که تصمیم سخت میگیرد
***
اولویت مجلس یازدهم معیشت و اقتصاد باشد
علی نیکزاد که از حوزه انتخابیه اردبیل و سرعین به مجلس یازدهم راه یافته گفتوگوی تفصیلی با تسنیم داشته که در ادامه بخش هایی از آن آمده است:
*مجموعه عملکرد مجلس {دهم} در افکار عمومی نمره قابل قبولی نبود، گرچه تلاشهایی شده است که جای تقدیر دارد.
* واقعا برای مردم غیرقابل باور بود، وقتی بین مردم حضور مییافتیم، مردم عادی هم نمیپذیرفتند که رئیسجمهور خبر از افزایش 300درصدی قیمت بنزین نداشته باشد، بهخصوص سؤال میکردند؛ چطور ممکن است در کشور، قیمت بنزین از هزار تومان به 3 هزار تومان افزایش یابد، اما وکلای ملت خبر نداشته باشند؟ در مجموع کارنامه حرکت جمعی دولت و مجلس تا امروز برای مردم غیرقابل قبول است...
* مردم باهوش هستند و قبول نمیکنند که مجلس در مواقع سخت کنارشان نباشد. مجلس از بعضی از تصمیمات استراتژیک که در زندگی مردم تأثیر دارد، نباید بگوید غافل شده و بیخبر بوده است، حتی در موضوع کرونا.
* دولت های نهم و دهم کارنامه بسیار درخشانی دارند و اعضای دولت هم برای ورود به مجلس یازدهم آمدهاند با همین شعارها و دغدغهها آمدهاند و رأی آوردهاند. سابقه همکاری هم با هم داریم... ما باید نوکری مردم را بکنیم، این شعار دولتهای نهم و دهم بود که خیلی هم خوب پیش رفت.
* یقین بدانید که مردم اگر خدمت مجلس یازدهم را بچشند رسیدن به یک دولت حزباللهی دور از دسترس نخواهد بود.
***
مجلس یازدهم، رئیس از پیش تعیین شده ندارد
شمس الدین حسینی، منتخب مردم تنکابن و رامسر و وزیر اقتصاد دولت احمدینژاد به خبرآنلاین می گوید: تعیین هیئت رئیسه و ریاست کمیسیون ها تقسیم غنایم نیست و این رویکرد، رویکرد غلطی است و مسئولیت های مجلس را نباید وجه المصالحه قرار داد.
حسینی میگوید خودش حتما در میدان رقابت برای کرسی ریاست مجلس حاضر خواهد شد.
وزیر اقتصاد دولت احمدینژاد گفت: من با هیچکدام از {قالیباف یا میرسلیم} رقیب نیستم. الان دوستان زیادی برای افراد زیادی دارند رایزنی می کنند و طبیعی است که در اثر این رایزنی ها رای جذب کنند. البته همه بحث درباره ریاست نیست بلکه درباره جایگاه ریاست کمیسیون ها هم هست... رئیس مجلس کسی نیست و تنها نقش اداره کننده جلسات را بر عهده دارد... راه برای رایزنی و رقابت باز است و در شرایط فعلی هیچکسی رئیس مجلس نیست و مجلس، رئیس از پیش تعیین شده ندارد.
***
انتقاد میرسلیم از تخریب شخصیتهای اکثریت مجلس یازدهم
سیدمصطفی میرسلیم، منتخب مردم تهران در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در توییتهایی نوشت: راه صحیح زندگی سیاسی برای اقلیت، پس از شکست فاحش در انتخابات مجلس یازدهم، در تحلیلهای غلط انداز و تخریب شخصیتهای اکثریت و ادعای اختلاف و رقابت بین آنها و تحقیر انتخاباتی که خود به دلیل ناکارآمدی سرمنشأ نتایج آن بودهاند، نیست.
توصیه میکنم با استفاده از فرصت ماه رمضان، وقت خود را صرف تفکر درباره ریشه ضعف های جبهه سیاسی خود کنند.
***
اصلاحطلبان و تخطئه اصولگرایان
صبح نو نوشت: اختلافتراشی میان اصولگرایان و ناکارا جلوهدادن مجلس یازدهم، دو تاکتیک اصلاح طلبان برای به قول خودشان باز سازی و بازیابی سرمایه اجتماعی از دست رفتهشان است. آنها که دستشان بسته است و جایی در مجلس آینده ندارند، می کوشند رقیب را در فاصله انتخابات ریاست جمهوری بعدی، با همین دو تاکتیک از راه به در کنند... تاکتیک دیگری که اصلاح طلبان پیش میبرند این است که مجلس یازدهم را در برابر انبوهی از مشکلات رو به رو کنند و اینگونه فضا سازی کنند که اصولگرایان توانایی حل مشکلات را ندارند. این موجسواری روی ناتوانی اصولگرایان مجلس در حل مشکلات، از این زاویه که میتواند برای اصلاح طلبان به شکلی حیثیت اجتماعی بسازد، برای خود جبهه اصلاحات مهم و حیاتی به نظر میرسد.
***
بهسوی اصلاح اصلاحات؟!
روزنامه اعتماد نوشت: شکست اصلاحطلبان در... انتخابات {اسفند 98} اما بهواقع پای صندوق رای رقم نخورد. آنها اگر شکست خوردند، بخشی به عملکرد بد خودشان در سالهای گذشته باختند و بخشی مهمتر، به این دلیل قافیه را به رقیب باختند که مطالبات پایگاه رایشان بهواسطه شعارهایی که از جانب کاندیداهای غیراصلاحطلب موردحمایت اصلاحات مطرح شده بود، بالا رفت. مردم هم که گناهی نداشتند. آنها به اسم اصلاحات اعتماد داشتند و وقتی کاندیداهای مورد حمایت این جریان، شعارهای مطلوب دادند، رایشان را به صندوق این جناح ریختند. منتها اصلاحطلبان از آنجا که خودشان مستقیم رییس دولت و مجلس نبودند، وقتی وارد میدان عمل شدند، نتوانستند همه آنچه دیگران شعارش را سر داده بودند، عملیاتی کنند. این شد که هر روز فاصله میان پایگاه رای اصلاحات و اصلاحطلبان بیشتر و بیشتر شد تا اینکه در بزنگاه اسفند 98 که مطابق الگوی پرش چندگام اصلاحات از خرداد 92، نوبت «تکرار» مجلس امید بود، دیگر خبری از آن «تکرار» نشد...
***
حواشی یک استعفا؛ موسوی لاری چرا کناره گرفت
ایرنا نوشت: شامگاه جمعه برخی رسانهها و کانالهای خبری، متن استعفای حجت الاسلام «سید عبدالواحد موسوی لاری» از شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاح طلبان (شعسا) را منتشر کردند...
به نظر میرسد ناکامی در انتخابات مجلس و ریشهیابی دلایل آن در تصمیمات شورای عالی سیاستگذاری یکی از همان بسترهای مهم اما ناگفته نامه موسوی لاری است... محور دیگری که میتواند در گمانه زنی پیرامون استعفای موسوی لاری مورد توجه قرار گیرد و با توجه به اشاره وی هم به واقعیت نزدیکتر خواهد بود موضوع کم رنگ شدن نقش احزاب در تصمیمات شورای عالی سیاستگذاری و ادامه اعتراضات به این موضوع است. بسیاری از احزاب کوچکتر شعسا طی چهار سال فعالیت این نهاد همواره منتقد کم رنگی نقش احزاب و شخصیت های حقوقی برابر نقش افراد و شخصتهای حقیقی بودند. این انتقادها حتی موجب دوری برخی دبیران کل از این شورا شده و حتی زمینه ساز ارائه طرحهای جایگزین آن مانند پارلمان اصلاحات بود.
یدالله طاهرنژاد، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در این باره گفت: حزب کارگزاران سازندگی در انتخابات یازدهمین دوره مجلس تمام تلاش خود را به کار گرفت که از شورایعالی سیاستگذاری تصمیمی مهم خارج شود، وقتی این مهم انجام نشد کارگزاران در زمینه ارائه لیست مستقل راسا اقدام کرد و همچنان معتقدیم در چارچوب شورایعالی و کار جمعی است که اصلاحطلبان بیشتر میتوانند در عرصه سیاسی کشور نقشآفرین باشند.
طاهرنژاد، شورای عالی سیاستگذاری را مسئول نرسیدن اصلاحطلبان به تصمیم واحد در انتخابات مجلس عنوان و خاطرنشان کرد: این شورا باید این مسئولیت را بپذیرد و به تاریخ پاسخگو باشد. بنابراین اصلاحطلبان به اصلاح ساختار و شورای مذکور به خانهتکانی نیاز دارند.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی افزود: برخی نهادها هم شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان را در چارچوب قانون احزاب نمیدیدند و معتقد بودند اعضای این شورا نه از شخصیتهای حقیقی بلکه باید از احزاب باشد و به دلیل ایجاد این نوع محدودیتها، طیف احزاب شورا مجبور شدند برای انتخابات مجلس یازدهم به عنوان جبهه از وزارت کشور مجوز اخذ کنند. به همین منظور موسوی لاری در اقدامی پیشدستانه استعفا کرد تا بستر برای اجرای قانون جدید احزاب هموار شود.
طاهرنژاد ادامه داد: برداشت شخصی من این است که نائب رییس شورای عالی نمیخواست خیلی واضح دلیل استعفایش را قانون جدید فعالیت احزاب اعلام کند، ولی واقعیت این است که ترکیب شورایعالی سیاستگذاری جبهه اصلاحات به سمتی میرود که همه اعضای آن اشخاص حقوقی (نمایندگان احزاب) باشند.
عبدالله ناصری فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه اصلاحطلبان این روزها بدترین اوقات حیات سیاسی خود را میگذرانند، اظهار داشت: با توجه به اشتباهاتی که اصلاحطلبان در سالهای اخیر مرتکب شدهاند، دیگر ادامه وضعیت گذشته به هیچ عنوان امکانپذیر نیست، تغییرات عمده و بنیادین در دو حوزه باید انجام شود، اول اینکه جبهه اصلاحات گفتمان، مانیفست و سیاستگذاریهای فعلی خود را کنار گذاشته و طرحی نو دراندازد، به غیر از این، اصلاحات وضعیتش در آینده نیز همین منوال خواهد بود.
وی افزود: دوم هم اینکه اساسا باید در حوزه تصمیمگیری و تشکیلاتی اصلاحطلبان با تغییرات اساسی روبرو شوند، دیگر عمر شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان به سر آمده و باید منحل شود، در شورایی که شما دو طیف تصمیمگیری دارید که آنها هیچ تناسخی با هم ندارند، معلوم است که نتیجه چیزی بهتر از شرکت برخی از احزاب به ظاهر اصلاحطلب در انتخابات مجلس نمیشود، بعضی از این احزابی که میگویند باید تحت هر شرایطی در انتخابات شرکت کنیم هیچ اعتقادی به مشارکت فعال مردم و چیزی به نام جامعه مدنی ندارند.
***
اگر ظریف نامزد ریاست جمهوری بشود، رأی نمیآورد
صادق زیباکلام، تحلیل گر مسائل سیاسی در پاسخ به این پرسش نامه نیوز که اگر اصلاحطلبان نتوانند جایگاه خود را احیاء کنند، سرنوشت انتخابات ریاستجمهوری1400 چه خواهد شد، اظهار کرد: «مجلس یازدهم در اختیار اصولگرایان تندرو است؛ تردید نکنید که رئیسجمهور بعدی هم از همین جنس خواهد بود. پیشبینی من است که اصولگرایان میخواهند بازهم احمدینژاد را به میدان بیاورند و او را برای ریاستجمهوری نامزد میکنند؛ هرچند باید دید که شورای نگهبان او را تأیید میکند یا خیر».
زیباکلام درباره احتمال حضور مجدد سید ابراهیم رئیسی در کارزار انتخابات ریاستجمهوری هم گفت: «آقای رئیسی در انتخابات1400 شرکت نمیکند».
وی در پاسخ به این پرسش که آیا اصلاحطلبان و اصولگرایان میانهرو بر نامزدی محمدجواد ظریف حساب بازکردهاند یا خیر و آیا اصلا او میتواند مردم را پای صندوق رأی بیارود یا نه، توضیح داد: «مطلقا ظریف به میدان نمیآید و اصلاحطلبان هم نمیتوانند بگویند ظریف نامزد ماست زیرا او هیچوقت اصلاحطلب نبوده است. به فرض که او در میدان انتخابات هم حاضر شود و همه اصلاحطلبان و اصولگرایان میانهرو هم از او حمایت کنند و به صورت علنی در یک کنگره بزرگ و عمومی بگویند که اولین و آخرین انتخاب ما ظریف است، بازهم او رأی نمیآورد زیرا مردم از نیروهای سیاسی دلزده شدهاند و ظریف هم از این قاعده مستثنی نیست و بههیچوجه جریان اجتماعی از او حمایت نمیکند و حتی پای صندوق رأی هم نمیآید».