المانیتور: آمریکا برای برگرداندن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران تلاش میکند
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، دو مقام آمریکایی امروز جمعه از تلاش دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا برای جلوگیری به اتمام رسیدن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در اکتبر 2020 خبر دادند. به نوشته المانیتور، «مایک پامپئو» امروز در جلسه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت که آمریکا از جامعه ملل خواهد خواست تحریمهای سازمان ملل برای جلوگیری از فروش تسلیحات متعارف به ایران...
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، دو مقام آمریکایی امروز جمعه از تلاش دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا برای جلوگیری به اتمام رسیدن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در اکتبر 2020 خبر دادند.
به نوشته المانیتور، «مایک پامپئو» امروز در جلسه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت که آمریکا از جامعه ملل خواهد خواست تحریمهای سازمان ملل برای جلوگیری از فروش تسلیحات متعارف به ایران را تمدید کند.
پامپئو گفت: «ما امیدواریم که اروپاییها این خطر را که سلاحهای چین و سامانههای تسلیحاتی روسیه به ایران فروخته شوند را جدی بگیرند.»
پامپئو همچنین گفت ایالات متحده تلاش خواهد کرد روسیهای و چینیها را متقاعد کند قطعنامه سازمان ملل متحد برای تمدید این تحریمهای تسلیحاتی را وتو نکنند.
سخنان پامپئو مشابه سخنانی است که «برایان هوک»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران امروز در مصاحبه با المانیتور مطرح کرد.
برایان هوک در این مصاحبه گفت: «اگر اجازه بدهیم موعد این تحریم تسلیحاتی منقضی شود مرتکب خطای دیپلماتیک شدهایم.»
سخنان پامپئو و برایان هوک موجب شد برخی از سیاستمداران ضدایرانی در آمریکا از اروپاییها بخواهند بندی در برجام که به «مکانیسم ماشه» معروف شده را فعال کنند.
ریچارد گلدبرگ، از اعضای سابق شورای امنیت ملی آمریکا در توئیتی نوشت: «اگر این کار به نتیجه نرسد، ایالات متحده اروپاییها را برای فعال کردن مکانیسم ماشه تحت فشار قرار خواهد داد.»
هوک به المانیتور گفت احیای مجدد تحریمهای سازمان ملل علیه ایران «چیزی است که برای ما در دسترس است». او علیرغم این اضافه کرد ایالات متحده بیشتر به عنوان بخشی از کارزار فشار حداکثری خود بیشتر روی اقدامات یکجانبه متمرکز است.
پامپئو هم در همین مورد به اعضای کنگره گفت: «ما به همکاران اروپاییمان خواهیم گفت از ابزارهایی که در اختیار دارند برای جلوگیری از فروش سلاحهای متعارف به بزرگترین حامی تروریسم استفاده کنند.»
طبق یکی از بندهای قطعنامه 2231 که از سال 2016 میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال 2020 (مهر ماه 1399) منقضی میشود و پس از آن ایران این امکان را خواهد داشت که از کشورهای خارجی جنگافزار بخرد.
مقامهای آمریکایی بارها ضمن ابراز نگرانی از لغو تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران خواستار جلوگیری از این مسئله شدهاند.
چند روز پیش، «ولادیمیر ارماکوف» مدیر اداره کنترل تسلیحاتی و عدم اشاعه وزارت خارجه روسیه تأکید کرد که تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران موقت هستند و اکتبر 2020 منقضی میشوند.
ولادیمیر ارماکوف در مصاحبه با اسپوتنیک گفت: «من میتوانم به شما اطمینان بدهم که هیچ رایزنی و بحث رسمی درباره بازنگری کردن در قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل وجود ندارد، نه در شورای امنیت و نه در هیچ جایگاه دیگر».
این مقام روس پاسخ فوق را در جواب به این سوال که آیا احتمال مذاکره برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران وجود دارد، مطرح کرد.
مدیر اداره کنترل تسلیحاتی و عدم اشاعه وزارت خارجه روسیه افزود: «البته این موضوع را هم دوست دارم مطرح کنم، در قطعنامه مذکور (2231) که در رابطه با فرایند مرتبط با ارائه تسلیحات و مهمات نظامی به ایران و یا صدور تسلیحات از ایران به خارج است، یک مکانیسم یا حتی گزینهای برای تمدید (تحریم تسلیحاتی ایران) وجود ندارد».
این مقام روس با تاکید بر اینکه مفاد قطعنامه 2231 با هدف «محدود کردن حقوق قانونی ایران» طراحی نشده است، افزود: «هدف (این قطعنامه) ایجاد شرایط مناسب برای روشن شدن برخی از سوالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود؛ سوالاتی که میخواست از تهران بپرسد. موضوع همه سوالات کاملا بسته شد و در دسامبر 2015 از دستور کار خارج شدند و این موضوع در اسناد آژانس و تصمیمات شورای حکام هم منعکس شده است».
قطعنامه 2231 در سال 2015 در تأیید توافق هستهای برجام به تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد رسید.