ایران در مذاکره با آمریکا، پای اروپا را به میز گفتوگو باز نکند
تهران - ایرنا - استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه آلابامای جنوبی تاکید کرد: ایران بهتر است وقت خود را با اروپاییها تلف نکند و پای آنها را به مذاکره باز نکند چون آنها سیاست مستقلی از آمریکا در مورد ایران ندارند.
«نادر انتصار» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره جایگاه ایران در میان اولویتهای دولت آینده آمریکا گفت: اولویت اصلی دولت آینده آمریکا مسائل داخلی مانند مبارزه با کرونا و مشکلات اقتصادی کشور خواهد بود. تا آنجا که به مسائل خارجی مربوط میشود، روابط ایران و آمریکا در یک سبد بزرگ سیاست خارجی آمریکا ریخته خواهد شد و زمانی که دولت آینده آمریکا مناسب بداند، به آن اولویت خواهد داد.
وی نوع نگاه دولت بایدن به ایران اظهار داشت: جو بایدن از چهرههای باسابقه جناح محافظهکار حزب دموکرات است که سابقه طولانی در حمایت از سیاستهای دوران جنگ سرد آمریکا، مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر و استفاده از آنچه به آن سیاست چماق میگویند، دارد.
ترامپ با عربدهکشی و لاتبازی حکومت میکرد
کارشناس ارشد مسائل آمریکا با بیان اینکه تفاوت اصلی بایدن با ترامپ در نحوه برخورد آمریکا با ایران مشاهده خواهد شد، تصریح کرد: ترامپ با عربدهکشی و لاتبازی حکومت میکرد. بایدن از فرهنگ چاله میدانی ترامپ استفاده نخواهد کرد ولی در اهداف کلی سیاست خارجی آمریکا در مقابل ایران تغییر عمدهای ایجاد نخواهد شد.
انتصار با اشاره به نقش افراد در سیاست خارجی دولت ترامپ خاطرنشان کرد: ترامپ سیاست خارجی دولت خود را در خاورمیانه به کنترات اسرائیل، عربستان سعودی و افرادی که سابقه ضد ایرانی طولانی در کارنامه خود داشتند، واگذار کرده بود. برای همین بود که افراطیونی مانند مایک پومپئو تاثیر عمدهای در تعیین سیاست خارجی ترامپ بازی میکردند.
سیاست خارجی دولت بایدن شخصیگرا نخواهد بود
به گفته تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی، در دولت جو بایدن نیز افرادی خواهند بود که بر سیاست خارجی آمریکا تاثیرگذار باشند، بهخصوص افرادی که مورد اعتماد بایدن هستند و سابقه همکاری نسبتا طولانی با او داشتهاند. ولی سیاست خارجی دولت بایدن شخصیگرا نخواهد بود و دیپلماتهای کارکشته و دیپلماسی حرفهای نقش مهمی در دولت او بازی خواهند کرد.
وی با اشاره به نوع نگاه افراد نزدیک به بایدن درباره ایران هم ابراز داشت: افرادی که این روزها نامشان برای تصدی مناصبی چون وزارت امور خارجه و دستیار امنیت ملی آمریکا مطرح هستند، در دولت اوباما هم نقشهای مهمی داشتهاند و برخی از آنها مانند جیک سالیوان که به عنوان دستیار امنیت ملی دولت بایدن معرفی شده، سابقه طولانی در امور ایران و مذاکره به ایران دارند.
انتصار درباره استراتژی دولت بایدن برای احیای برجام بیان کرد: دولت بایدن مایل به برگشت به برجام به عنوان اولین قدم برای گسترش توافق به مسائل دیگری مانند محدود کردن قدرت دفاعی و بازدارنده ایران و نقش تهران در منطقه خواهد بود. این تقریبا همان هدفی بود که دولت ترامپ دنبال میکرد ولی بایدن میخواهد این هدف را با دیپلماسی دنبال کند.
ایران در مذاکره با آمریکا، پای اروپا را به میز گفتوگو باز نکند
استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه آلابامای جنوبی ادامه داد: اروپا در چارچوب تغییر برجام با ایران مایل است که مذاکره کند. این البته میتواند مانعی جدی نه تنها بر سر آغاز مذاکره بلکه برای موفقیت مذاکره احتمالی با دولت بایدن باشد.
انتصار درباره بیانیه اخیر سه کشور اروپایی درباره برنامه هستهای ایران هم عنوان کرد: به نظر من اگر قرار باشد ایران با آمریکا دوباره مذاکره کند، بهتر است وقت خود را با اروپاییها تلف نکند چون آنها به خوبی نشان دادهاند سیاست مستقلی از آمریکا در مورد ایران ندارند و با سیاست یک بام و دو هوای خود، میخواهند کلاه گشادی را سر ایران گذاشته و در حقیقت، آن کلاه را تا روی چشم ایران پایین بکشند.
وی افزود: ایران میتواند به صورت مستقیم با آمریکا مذاکره کند و پای اروپا را به میز مذاکره نکشد. اگر احتمالا ایران و آمریکا موافق به امضای قرادادی شدند، اروپا نیز مطیع آمریکا خواهد بود.
دولت بایدن میخواهد ایران رفتار آمریکا در مورد برجام نادیده بگیرد
این کارشناس ارشد مسائل آمریکا با بیان اینکه آمریکا به تعهدات برجامی خود بدون تغییرات عمده در توافق هستهای بازنخواهد گشت، گفت: اروپاییها این مسئله را به خوبی میدانند. برای همین است که برای ایران شاخ و شانه میکشند.
انتصار در پاسخ به این سوالی که در مذاکره احتمالی درباره برجام، ایران چه امتیازهایی را میتواند بدهد و چه امتیازهایی را دریافت کند؟ اظهار داشت: آنچه ایران از دولت بایدن میخواهد، برگشت به برجام و اجرای تعهدات آمریکا است. این آمریکا است که میخواهد ایران رفتار آمریکا را در مورد زیر پا گذاشتن برجام نادیده بگیرد، به او اعتماد کند و با آن مذاکره کند. در واقع آنچه خواست آمریکاست اینکه ایران در این مذاکرات احتمالی امتیازات بیشتری بهخصوص در مورد سیاست دفاعی خود بدهد و خود را به کشوری کاملا صدمهپذیر در منطقهای که دشمنان ایران تا گلو به مدرنترین تسلیحات متوسل هستند، تبدیل کند.
وی درباره برخی رویکردهای داخلی در مورد برجام هم تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که ایران سالها با آن روبهرو است، جناحی کردن سیاست خارجی کشور است. دولتهای خارجی نیز این را خوب درک میکنند و در مذاکراتی که با ایران داشتهاند، از این موضوع استفاده کردهاند و ایران را بارها در مضیقه قرار دادهاند.
سفرهای پمپئو تاثیری بر سیاستهای دولت کنونی آمریکا درباره ایران ندارد
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی با تاکید بر ضرورت نگاه ملی به برجام خاطرنشان کرد: ایران باید چارچوب منافع ملی خود را به طور شفاف مشخص کرده و تامین این منافع را بدون در نظر گرفتن اینکه چه جناحی در آمریکا حکومت میکند، دنبال کند.
انتصار درباره سفر اخیر پمپئو به خاورمیانه و تاثیر شکست در انتخابات بر سیاستهای دولت ترامپ در قبال ایران ابراز داشت: دولت کنونی آمریکا دولتی است که به آن دولت "اردک لنگ" میگویند و تقریبا به آخر خط رسیده است.
وی با بیان اینکه سفرهای جاری و آینده پمپئو به خاورمیانه و مناطق دیگر جهان تاثیری بر سیاستهای دولت کنونی آمریکا در قبال ایران نخواهد داشت، عنوان کرد: البته ما با بر رژیمی یاغی و شخصی متزلزل در کاخ سفید آمریکا روبهرو هستیم که دیوانهوار عمل میکند بنابراین ایران باید همواره در آمادگی کامل برای اتفاقاتی غیرقابل پیشبینی باشد.
پمپئو ایرانهراسی و نفراتانگیزی را در وجود خود رشد داده است
استاد دانشگاه آلابامای جنوبی در پاسخ به سوالی درباره احتمال اقدام نظامی به ایران در روزهای پایانی دولت ترامپ یادآور شد: پمپئو چه زمانی که وزیر امور خارجه ترامپ بوده است و چه زمانی که رئیس سازمان سیا و قبل از آن نماینده مجلس نمایندگان ایالات متحده بود، ایرانهراسی و نفراتانگیزی ضد ایرانی را در وجود خود کاشته و رشد داده است.
انتصار اضافه کرد: در مدت کوتاه باقی مانده از وزارت، پمپئو که شخصی تندرو و افراطی است تلاش خواهد کرد که محوطه مذاکرات احتمالی ایران با دولت آینده آمریکا را تا جایی که میتواند ویران کند.
وی با تاکید بر اینکه احتمال اقدام نظامی آمریکا را در مقطع کنونی کم میدانم، بیان کرد: در عین حال ایران باید آمادگی کامل در مورد مقابله با چنین اقدام دیوانهواری را داشته باشد و دیوار آمادگی خود را کوتاه نکند. آنچه از دوران ترامپ باقی مانده است، خطرناکترین دوره این رژیم حاکم در آمریکا است.
کارشناس ارشد مسائل آمریکا درباره سیاست خارجی دولت بایدن نسبت به خاورمیانه هم گفت: تنها تغییر مهمی که ممکن است اتفاق بیافتد این است که دولت بایدن کارت سفیدی را که ترامپ به حکمرانان عربستان سعودی داده بود از آنها پس خواهدگرفت. در سایر موارد ما نباید منتظر تغییرات عمدهای در چارچوب سیاست دولت آینده آمریکا در خاورمیانه باشیم و آنچه آمریکا به عنوان منافع خود در خاورمیانه تعریف کرده است، ثابت باقی خواهند ماند.
*س_برچسبها_س*