یک‌شنبه 4 آذر 1403

این خارجی‌های دوست داشتنی

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
این خارجی‌های دوست داشتنی

در سال‌های اخیر بازیکنان خارجی زیادی به فوتبال ما آمدند که از کیفیت خوبی برخوردار نبودند اما در این بین بازیکنانی بودند که درخشیدند و نامشان در فوتبال ما به یادگار مانده است.

ریحانه اسکندری: این روز ها به دلیل وضعیت اقتصادی کشور، قیمت ارز و افت فاحش ریال نسبت به ارزهای رایج بین المللی، خارج شدن ارز از کشور بابت دست مزد ورزشکاران و مربیان خارجی بسیار به مزاق مردم کشور تلخ می آید. به ویژه استخدام بازیکنان با کیفیت پایین (و حتی در برخی موارد ضعیف) توسط مدیر / دلالان یا سایر کاسبان حضور بازیکن خارجی در تیم های داخلی، همواره سوهان روح هواداران فوتبال کشور بوده است.

هفته گذشته به این لیست بلند بالای «خارجی بی کیفیت» پرداختیم و بارها درباره آنها صحبت کردیم اما در این بین هم بازیکنان زیادی هم بوده اند که بر خلاف انبوه مورد انتقاد، به اصطلاح «تو زرد از آب در نیامدند» و مورد توجه هوادران قرار گرفته اند و حتی به بازیکن محبوب تیم هم تبدیل شده اند.

آرمناک پتروسیان مرد یخی سپاهان! همزمان با دوران سلطنت احمدرضا عابدزاده گلر افسانه ای ایران در دروازه پرسپولیس که نفراتی مانند نکیسا، برومند، غلامپور، فنایی و غیره هرگز نتوانستند از زیر سایه او در بیایند، در اصفهان یک گلر ارمنی تبار برای تیم اول شهر می درخشید. او که در سال 1996 (1375) از آرارات ایروان به سپاهان پیوسته بود، سال ها طلایی پوشان را از فکر کردن به گلر داخلی بی نیاز کرده بود. گلر خوش اخلاق و آرام سپاهانی ها با ظاهر ساده و شلوارهای گشادش، سال ها یک اطمینان خاطر برای قفس توری طلایی پوشان بود و در اولین قهرمانی آن در لیگ ایران از دروازه این تیم محافظت می کرد.

عماد رضا آقای گل عراقی! شاید اولین خاطره ایرانی ها از عماد رضا همان گل زیبایی باشد که با یکی دیگر از اشتباه های میرزاپور در بصره با کات درون پا وارد دروازه ایران کرد. سال ها بعد فولاد عماد رضا را جذب کرد و یک فصل بعد از حضور در فولاد، سپاهان متمول شده عماد رضا را به خدمت گرفت. آن زمان تعداد خارجی های لیگ بسیار بیشتر از قبل شده و عماد رضا گل سر سبد آن ها بود. او یکی از ارکان قهرمانی سپاهان در فصل 1388-89 لیگ برتر فوتبال ایران بود و البته در همان فصل او با 19 گل آقای گل شد.

عرفان اولروم آقای گل جنجالی ابومسلم برخلاف جایگاهش در جدول لیگ، خواستگاه آقای گل ها در لیگ ایران بوده است. عبدالجلیل گل چشمه (لیگ آزادگان 78-1377)، رضا عنایتی (81-1380) آقای گل هایی از ابومسلم خراسان بوده اند اما در فصل 86-1385 یک بازیکن بلند بالای نیجریه ای در ترکیب تیم محبوب مشهدی ها، همه را بهت زده کرد و تنها عنوان آقای گلی مهدی رجب زاده را با او شریک شد.

جانواریو برزیلی دوست داشتنی! یک بار دیگر باشگاه فولاد خوزستان پایه گذار حضور یک خارجی با کیفیت در لیگ ایران بود. فولادی های در سال 1385 بازیکنی 28 ساله را وارد خوزستان کردند که خیلی زود توجه تیم بزرگ و متمول کشور را به خود جلب کرد و استقلال این بازیکن را به خدمت گرفت. برزیلی دوست داشتنی یکی از بهترین بازیکنان خارجی بود که پا به فوتبال ایران گذاشت. جانواریو با قلعه نویی رفت و برگشتی بین سپاهان و استقلال داشت و توانست در مشهد گل قهرمانی استقلال را به ثمر رساند. با پیوستن به سپاهان دو قهرمانی دیگر به کارنامه درخشان خود اضافه کرد. در سال 1391 بازگشت ناموفقی به استقلال داشت و در نتیجه مصدومیت ها و بدعهدی مدیران استقلال، این بازیکن در نهایت از فوتبال ایران محو شد.

ابراهیم توره متخصص گلزنی ابراهیم توره سنگالی بعد از نمایش خوب در ترکیب پیکان به پرسپولیس پیوست و طی یک فصل حضور موفقی داشت اما سپاهانی ها او را به خدمت گرفتند و در دو قهرمانی سپاهان در فصل های 89-1388 و 90-1389 زیر نظر قلعه نویی در جمع اصفهانی ها بود و در هر دو فصل آمار درخشان 18 گل را به جای گذاشت اما آقای گل نشد. توره برخلاف بیشتر بازیکنان حاضر در ایران مسیر پیشرفت را طی نمود و بعدها از لیگ امارات به موناکو پیوست.

ایمون زاید آقای هت تریک! خالق معجزه 10 دقیقه، 10 نفره، سه گل، در فصل 91-1390 در تاریخ فوتبال ما جاودانه شد. تنها بازیکن خارجی که موفق شد در دربی هت تریک کند. او مرد طلایی نیمکت پرسپولیس و مصطفی دنیزلی بود. مهاجم ایرلندی که در ده دقیقه برای قرمزهای پایتخت معجزه کرد و بازی باخته را با برد عوض کرد. او کابوس روزهای سیاه پرسپولیسی ها را در سه لمس توپ به شیرین ترین برد آنها در آخرین دهه قرن شمسی تبدیل کرد. زاید جای پای اسطوره سرخ ها (مرحوم همایون بهزادی) گذاشت و دومین نفری شد که در دربی تهران هت تریک می کند. اگرچه همه به خاطر همان بازی او را به یاد دارند اما نمایش خوب او به آن بازی محدود نیست و در همان نیم فصل دو بار دیگر برای پرسپولیس (یک بار در آسیا و یک بار در لیگ) هت تریک کرد.

ادینهو یک نابغه یکی دیگر از بازیکنان با کیفیت برزیلی وارد شده به فوتبال ایران توسط باشگاه مس کرمان معرفی شد. ادینهو در فصل 88-1387 به جمعی نارنجی پوشان کرمانی پیوست و طی سه فصل عملکرد درخشانی در لیگ برتر داشت. در یک رفت و برگشت به امارات دوباره در جمع کرمانی ها درخشید. او دو بار در کرمان تا مرز آقای گلی رفت، فصل 90-1389 با عملکرد درخشان 22 گل زده پشت سر رضا نوروزی آقای گل نشد اما بعد از پیوستن به تراکتور در فصل 94-1393 بالاخره به این عنوان دست یافت. ادینهو به دلیل تکنیک ناب، سرعت بالا و شم گلزنی فوق العاده یکی از بهترین بازیکنانی بوده است که پا به لیگ ایران گذاشته است.

نیلسون دیوار بتنی پرسپولیس! سال 1391 در میان بحرانی های بی شمار و مدیریت و فنی پرسپولیس سرو کله دروازه بانی در این تیم پیدا شد که کارنامه درخشانی داشت. نیلسون کوریا جونیور زمانی که پا او به فوتبال ایران باز شد اینقد خوب بود که کسی باور نمی کرد 37 ساله است. او هفت سال در تیم ویتوریا گیمارش در لیگ پرتغال بازی کرده بود و در برزیل هم رودروی بیشتر ستارگان محبوب برزیلی ایستاده بود در رده های پایه و جوانان نیز برای تیم ملی برزریل بازی کرده بود. نیسلون در پرسپولیس سه سال سنگربانی مطمئنی بود و محبوبیت خاصی بین هوادارن این تیم داشت. در روز های کابوس وارد سرخ ها در اوائل دهه نود شمسی هر از گاهی باعث دل گرمی هواداران می شد.

جی لوید ساموئل ستاره ای از لیگ جزیره در سال 1390 استقلال از بازیکنی رو نمایی کرد که سابقه بازی در لیگ برتر انگلیس را داشت. این بازیکن اهل ترینیداد و توباگو سال ها در ترکیب آستون ویلا حضور داشت و به هر شکل سر از ایران در آورد. او سه سال در جمع آبی ها بود و عملکرد قابل قبولی به نمایش گذاشت. بعد از رفتن از ایران مانند خبر مرگ ناگهانی او به دلیل سانحه رانندگی منتشر شد و هنوز هم مدت ها بعد از مرگش، خبرهای عجیب و غریب راجع به مرگ او به گوش می رسد.

لوسیانو پریرا مارکوپلویی که کاپیتان شد! بازیکن بلند بالای برزیلی تکنیکی مانند دیگر برزیلی ها ندارد اما با هوش بالا و سخت کوشی اش عملکرد خوب و یکنواختی در ایران رقم زده است. لوسیانو پریرا با نام شیمبا، اولین بار سال 2012 (1391) در ایران و تیم فولاد حضور یافت و در ترکیب سپاهان عملکرد قابل قبولی داشت و بعد دوری در تیم های گسترش فولاد و صنعت نفت آبادان مجدد به فولاد برگشت و با 16 گل به طور مشترک با استنلی کیروش آقای گل شد و حتی به کاپیتانی فولاد هم رسید. او در لیگ بیست و دوم راهی مس رفسنجان و شاگرد محمد ربیعی شد.

بهترین مرد سال آسیا در استقلال در سال 1396 در ادامه هزینه های سرسام آور استقلال، مدیران این تیم به درخواست منصوریان یک نام بزرگ را به تهران آوردند. سرور جباروف ازبکستانی که علی رغم سن بالا درخشش قابل توجهی در جمع آبی ها داشت و در سن 34 سالگی با واروهای زیبا در جشن گل هایش، آمادگی اش را به رخ همه کشید. او بعد از علی کریمی آخرین مرد سال آسیا بود که در لیگ ایران بازی کرد. بحران های مدیریتی استقلال باعث شد که این بازیکن از دست برود و سرور.. فصل هم برای سپاهان بازی کرد و بعد از ایران رفت.

پادوانی برزیلی بدشانس مدافع خوش قد و بالایی که در تیم های فولاد، نفت تهران و سپاهان عمکلرد قابل توجهی داشت و سال 1395 به استقلال پیوست. پادو مانند خیلی خارجی خوب دیگر با فولاد وارد ایران شد و در یک روز کابوس وار در اهواز، در تیم استقلال مقابل همین فولاد با آسیب دیدگی از ناحیه گردن مواجه شد و نه تنها دیگر هرگز نتواست فوتبال بازی کند بلکه زندگی عادی او هم با مشکل مواجه شد و با بی مهری مدیران دائم المتغیر استقلال مظلومانه به کشورش بازگشت. پادو الان 38 ساله است و حتی در صورت رفع مشکل آسیب دیدگی بعید است به فوتبال برگردد. او این روزها به رشته شنا می پردازد و تصمیم دارد در پارالمپیک پاریس شرکت کند.

بیشتر بخوانید:

35 251

کد خبر 1725685
این خارجی‌های دوست داشتنی 2
این خارجی‌های دوست داشتنی 3
این خارجی‌های دوست داشتنی 4
این خارجی‌های دوست داشتنی 5
این خارجی‌های دوست داشتنی 6
این خارجی‌های دوست داشتنی 7
این خارجی‌های دوست داشتنی 8
این خارجی‌های دوست داشتنی 9
این خارجی‌های دوست داشتنی 10
این خارجی‌های دوست داشتنی 11
این خارجی‌های دوست داشتنی 12
این خارجی‌های دوست داشتنی 13