شنبه 3 آذر 1403

برگزاری باشکوه نمایشگاه کتاب مایه آبروی نظام فرهنگی کشور شد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
برگزاری باشکوه نمایشگاه کتاب مایه آبروی نظام فرهنگی کشور شد

وزیر فرهنگ گفت: نمایشگاه کتاب تهران یکی از پررونق‌ترین رویداد‌های فرهنگی جهان است، و برگزاری باشکوه این رویداد مایه آبروی نظام فرهنگی کشور شد.

محمدمهدی اسماعیلی در آیین تقدیر از دست‌اندرکاران سی‌و‌چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که شامگاه دوشنبه -26 تیر - در مجموعه باغ زیبا برگزار شد، با اشاره به استقبال گسترده مردم از این نمایشگاه تصریح کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهادهای همکار در برگزاری نمایشگاه دست به دست هم دادند و نمایشگاه کتاب آبرویی برای عظمت ایران اسلامی شد.

وی افزود: تجربیات ارزشمند 2 سال گذشته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در برپایی باشکوه نمایشگاه کتاب نقش مهمی داشت. در شرایط دشوار توکل به درگاه باری‌تعالی و سخت‌کوشی، صبر، حلم و همکاری مولفه‌هایی هستند که اگر کنار هم قرار گیرند موجبات رخدادی باشکوه مانند نمایشگاه کتاب تهران را فراهم می‌آورد.

رئیس هیئت امنای نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تاکید کرد: در یک سال اخیر و در پی اتفاقاتی که در کشور رخ داد، دوستداران فرهنگ و هنر نگرانی‌های جدی را تجربه کردند. دوره‌ای که در آن دشمن با همه قوت تلاش کرد حوزه فرهنگ و هنر کشور را به تعطیلی یا حداقل کم‌رونقی بکشاند. موضوعی که در جشنواره‌های فجر سال گذشته به روشنی و با همه وجود حس کردیم.

وزیر فرهنگ ادامه داد: تروریسم رسانه‌ای با همه داشته‌های خود و با یارگیری حداکثری به جنگ حوزه فرهنگ و هنر آمد. اما به یاری خدا همان‌طور که نهضت 60 ساله امام خمینی (ره) توانست با موفقیت از حوادث پرشمار عبور کند، این بار نیز این موفقیت تکرار شد.

اسماعیلی تصریح کرد: برای ما و همه زحمت‌کشان نمایشگاه کتاب پاداشی بالاتر از لبخند رضایتی که در نمایشگاه کتاب بر لبان مبارک رهبر معظم انقلاب مشاهده کردیم وجود ندارد و خدا را برای این نعمت شاکریم. ایشان در بازدید بیش از 3 ساعته از نمایشگاه، نقاط خطیر و اولویت‌های حوزه نشر و کتاب را برای ما تبیین فرمودند. ضمن این‌که وضعیت کتاب‌های کودک و نوجوان مایه نگرانی ایشان بود و آن را نیازمند توجه جدی دانستند.

وی افزود: متعاقب دیدار رهبری معظم انقلاب، رئیس‌جمهور محترم نیز بازدید خود از نمایشگاه کتاب را به طور کامل به بخش کودک و نوجوان اختصاص دادند و با فعالان این حوزه گفت‌وگوهای گرم و صمیمانه‌ای داشتند. وزارت فرهنگ نیز در همین راستا جایزه ملی کتاب کودک و نوجوان را راه‌اندازی کرده و معاونت امور فرهنگی در حال آماده کردن بسته کامل و جدی برنامه‌ها در این بخش است تا با بهره‌مندی از ظرفیت‌های قانونی وزارت فرهنگ و دولت و همچنین کار جهادی و همکاری اصحاب فرهنگ، چالش‌های این حوزه را مرتفع کنیم.

افزایش تولید کاغذ در دولت سیزدهم

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: مسئله کاغذ و افزایش قیمت کتاب موضوع دیگری بود که در بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه کتاب مطرح شد و معظم‌له نیز در جریان جزییات این موضوع قرار داشتند. در ابتدای فعالیت دولت، تولید کاغذ داخلی 5 هزار تن بود که این میزان با رشد 10 برابری امروز به 50 هزارتن رسیده است. در این راستا مجموعه‌های صنعتی بیشتری در زمینه تولید کاغذ فعال خواهند شد تا در تامین کاغذ نشر به خودکفایی برسیم.

اسماعیلی یادآور شد: بازدید معاون اول رئیس‌جمهور از نمایشگاه کتاب با محوریت مسئله کاغذ و نشر صورت گرفت و با حضور ایشان که همواره پشتیبان حوزه فرهنگ و هنر هستند، مقرر شد کارگروه کاغذ به کارگروه کاغذ و مسائل حوزه نشر ارتقا یابد. دور جدید جلسات این کارگروه به زودی برگزار می‌شود تا شاهد تحول جدی در پشتیبانی از حوزه نشر باشیم.

نقش ناشران در رونق نمایشگاه کتاب

رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور ضمن تقدیر از همه دست‌اندرکاران و نهادهای همکار در برگزاری نمایشگاه کتاب، گفت: باید به طور ویژه از همکاران بخش خصوصی نشر تقدیر کرد که بخش مهمی از موفقیت نمایشگاه کتاب مرهون تلاش آن هاست؛ افراد دلسوز و با دغدغه که با وجود همه چالش‌های این حوزه غیورانه ایستادند. مجاهدانی گمنام که ضرورت دارد به آن‌ها توجه کنیم. از سوی دیگر باید از همه نویسندگان و مخاطبان نمایشگاه که فضای نشاط را در نمایشگاه تقویت کردند تقدیر کرد.

وزیر فرهنگ افزود: نمایشگاه کتاب تهران تنها رویداد مرتبط با حوزه کتاب نیست؛ بلکه رویدادی ویژه برای ایجاد نشاط اجتماعی است. به یاد داریم در روز شهادت امام صادق (ع) که تعطیل بود، ترافیک نمایشگاه به حاشیه بزرگراه‌های اطراف مصلای امام خمینی (ره) کشیده شد و فقط در آن روز بیش از یک میلیون و 200 هزار نفر از نمایشگاه کتاب بازدید کردند.

اسماعیلی همچنین به همکاری شایسته وزارت ارتباطات و شرکت پست با نمایشگاه کتاب اشاره کرد و گفت: با بهره‌مندی از یک سامانه برخط کارآمد و همکاری شرکت پست، هر ایرانی در اقصی‌نقاط کشور به راحتی توانست کتاب بخرد و رایگان تحویل بگیرد. طبق آمارها یک میلیون و 400 هزار کتاب در بخش مجازی نمایشگاه کتاب به فروش رسید.

بهارِ پررونقِ فرهنگ و هنر

وزیر فرهنگ با بیان این که جامعه عمومی کشور تشنه فعالیت‌های فرهنگی است، تصریح کرد: بهار امسال حقیقتا بهار فرهنگ و هنر کشور بود. مثلا در حوزه سینما در 3 ماه نخست سال به اندازه کل سال گذشته فروش داشتیم که رکوردی کم‌نظیر است. اجراهای صحنه‌ای هم با استقبال عجیب مردم روبه‌رو شد. همه این‌ها نشان می‌دهد که مردم نیازمند ایجاد فضای نشاط اجتماعی سالم با اولویت فعالیت‌های فرهنگی و هنری هستند و ما در حکمرانی فرهنگی موظفیم این فضا را ایجاد کنیم.

وزیر فرهنگ با بیان این که رویدادهای فرهنگی هنری متنوع هر روز در کشور در حال برگزاری هستند، گفت: ممکن است از میان هزاران رویداد فرهنگی و هنری، بتوان با ذره‌بین حاشیه پیدا کرد. البته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همین حاشیه‌های اندک را هم تحمل نمی‌کند و ما بر سر مرزهای هنجاری جامعه محکم ایستاده‌ایم.

اسماعیلی با تقدیر از رسانه‌ها برای تبیین دستاوردهای نمایشگاه کتاب تهران، گفت: رویدادهایی همچون نمایشگاه کتاب مانند تجربه‌هایی که انباشته می‌شوند و حافظه تاریخی معظم کشور را می‌سازند، نمایانگر متن واقعی جامعه ما و برای ملت ما غرورآفرین هستند.

شکوه فرهنگی ایران اسلامی

وی تصریح کرد: مجموعه فعالیت‌های فرهنگی هنری کشور در نقطه پرشکوه و امیدوارکننده‌ای قرار گرفته و وزارت فرهنگ و دولت خود را مسئول تداوم این حوزه پرنفوذ و مرجع می‌داند. ما از همه دستاوردهای فرهنگی و هنری کشور با قوت و اعتماد به نفس حفاظت می‌کنیم تا نام ایران عزیز با عنوان ایران بزرگ و فرهنگی در یادها زنده بماند.

وزیر فرهنگ با اشاره به سفر اخیر خود به مسکو برای افتتاح هفته فرهنگی ایران در روسیه گفت: عظمت انقلاب و فرهنگ ایرانی اسلامی در سفر به روسیه کاملا مشهود بود و همه فضاهای اختصاص داده شده به هفته فرهنگی ایران مملو از حضور بازدیدکنندگان و علاقه‌مندان روس بود.

وی ابراز امیدواری کرد اهالی فرهنگ و هنر روزهای بهتری را تجربه کنند و مسیر رشد و تعالی ملت ایران رو به جلو و با نگاه به شکل‌گیری تمدن نوین اسلامی پیموده شود.

عزم همگانی برای برپایی نمایشگاه کتاب

قائم‌مقام نمایشگاه کتاب و مدیرعامل موسسه خانه کتاب نیز در این آیین با تقدیر از دست‌اندرکاران نمایشگاه و همت جمعی دستگاه‌های مختلف برای برپایی هر چه بهتر این رویداد گفت: سی‌و‌چهارمین نمایشگاه کتاب تابلویی افتخارآمیز به تابلوهای افتخارآمیز پیشین افزود.

علی رمضانی با بیان این که کتاب، عنصر تحول‌آفرین جامعه ایرانی است، گفت: بزرگ‌ترین اقدام دولت مردمی بعد از مقابله با کرونا، بازگشایی نمایشگاه کتاب در سال 1401 و تداوم آن در سال جاری بود که توانست فضای فرهنگی اجتماعی جامعه ایرانی را پس از کرونا متحول و متعادل کند.

وی همچنین با اشاره به استقبال گسترده عمومی از نمایشگاه کتاب، گردهمایی جامعه ایرانی حول کتاب را افتخاری مهم برای کشور توصیف کرد.

رمضانی با اشاره به آغاز فرآیند برپایی سی‌و‌پنجمین نمایشگاه کتاب، تقدیر از دست‌اندرکاران سی‌و‌چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را بستری برای تجدید خاطرات نمایشگاه سی‌و‌چهارم و تجدید قوا برای نمایشگاه سی‌و‌پنجم دانست.

جذب ایده‌های مردمی در برپایی نمایشگاه

مدیر آزمایشگاه کتاب هم در این آیین به ارائه گزارشی از برگزاری «رویداد ایده‌پردازی جمعی نمایشگاه دوست داشتنی من» پرداخت و گفت: این رویداد در دل سی‌و‌چهارمین نمایشگاه کتاب تهران طراحی شد تا ایده‌ها و دیدگاه‌های مردم برای اجرای هر چه بهتر نمایشگاه کتاب را جمع‌آوری و تدوین کند.

سیاوش صلواتیان با بیان این‌که مردم صاحبان اصلی نمایشگاه کتاب و مناسب‌ترین گزینه برای ارائه ایده و دیدگاه درباره نمایشگاه کتاب هستند، تاکید کرد: رویداد «ایده‌پردازی جمعی نمایشگاه دوست داشتنی من» به عنوان پل میان نمایشگاه کتاب سی‌و‌چهارم و سی‌و‌پنجم، ایده‌های جمع‌آوری شده را به صورت تخصصی بررسی و در برنامه‌ریزی‌های نمایشگاه کتاب سال آینده اعمال خواهد کرد.

ارسال 835 هزار بسته کتاب به سراسر کشور

مدیرعامل شرکت ملی پست ایران نیز در این مراسم با اشاره به مشارکت این شرکت در برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: شرکت ملی پست 835 هزار مرسوله مربوط به سی‌و‌چهارمین نمایشگاه کتاب تهران را در اقصی‌نقاط کشور به دست صاحبان‌شان رساند.

محمود لیائی افزود: مرسولات نمایشگاه به طور متوسط در طول 3.5 روز به دست مردم رسید و با این اقدام شرکت ملی پست، از تردد صدها هزار کیلومتر مردم کاسته شد.

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سی‌و‌چهارمین نمایشگاه کتاب تهران هم در این آیین گفت: نمایشگاه کتاب با سطح بالایی از کیفیت و مطلوبیت برگزار شد و ابراز رضایت بی‌سابقه رهبر معظم انقلاب، بزرگترین افتخار دست‌اندرکاران سی‌و‌چهارمین نمایشگاه کتاب تهران بود.

یاسر احمدوند با یادآوری بازدید اختصاصی رئیس‌جمهور از بخش کودک و نوجوان نمایشگاه، رهنمود رهبری معظم انقلاب و بازدید معاون اول رئیس‌جمهور و دیدار با ناشران، از وزیر فرهنگ به خاطر حضور جدی و مستمر در نمایشگاه و حمایت تمام‌قد و همه‌جانبه از دست‌اندرکاران نمایشگاه تقدیر کرد.

وی به بازدید میلیونی مردم از نمایشگاه کتاب در کمال آرامش و نشاط اشاره کرد و گفت: افتخار مردم ایران، حضور در اجتماع بزرگ فرهنگی و صرف هزینه برای کتاب است.

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با اشاره به همکاری بی‌شائبه دستگاه‌ها و نهادهای همکار در برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، این امر را ناشی از درک ملی نسبت به اهمیت رویداد فرهنگی نمایشگاه کتاب دانست.

احمدوند با تقدیر از دست‌اندرکاران نمایشگاه کتاب گفت: با تلاش همگی دست‌اندرکاران بود که نمایشگاه کتاب تهران فراتر از فروش کتاب، به یک اجتماع بزرگ فرهنگی تبدیل شد.

گفتنی است، در آیین تقدیر از دست‌اندرکاران سی‌و‌چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با حضور وزیر فرهنگ از رئیس و قائم‌مقام نمایشگاه و مسئولان و نمایندگان بانک ملی، شرکت پست، نهاد کتابخانه‌های عمومی، اعضای شورای سیاستگذاری و برنامه‌ریزی نمایشگاه، سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی تهران، شرکت اتوبوسرانی، انجمن ناشران آموزشی، انجمن ناشران دانشگاهی، مجمع ناشران دفاع مقدس، ستاد انتظامی مستقر در نمایشگاه، نیروی دریایی ارتش، شرکت پسماند شهرداری، گمرک، اداره کنسولی وزارت خارجه، انجمن فرهنگی هنری زنان ناشر، اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزی، خبرگزاری فارس، روزنامه فرهیختگان، خبرگزاری صدا و سیما، سازمان زیباسازی شهرداری، امور استان‌های وزارت فرهنگ، معاونت بازرسی نمایشگاه، کمیته ناشران خارجی، کمیته رفاهی، کمیته مالی، کمیته روابط عمومی، کمیته پاسخگویی و اطلاع‌رسانی، کمیته حراست، کمیته پشتیبانی، کمیته مهمانان و مراسم ویژه، مشاور قائم‌مقام، کمیته فعالیت‌های فرهنگی، ستاد خبری نمایشگاه و سازمان مدیریت بحران شهرداری تهران تجلیل شد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات