برگزاری نشست تحول در صداوسیما در دانشگاه تهران / از «روایت یک استعفای»رئیس اسبق رسانه ملی تا دل پر فعالان رسانهای + فیلم
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ابوالفضل لطفی؛ دومین جلسه از سلسله نشستهای تحول در صداوسیما با نگاهی آسیبشناسانه به وضعیت موجود رسانه ملی به همت بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و با حضور محمد سرافراز، رئیس اسبق رسانه ملی، میلاد گودرزی، فعال سیاسی و رسانهای، علی علیزاده، فعال سیاسی و اجتماعی، امین طیبطاهر، پژوهشگر و عبدالکریم خیامی، استاد دانشگاه و مدرس رسانه در این دانشگاه برگزار شد.
محمد سرافراز، رئیس اسبق سازمان صداوسیما در این نشست بیان کرد: معمولا شبکههای تلوزیونی رویکردهای متفاوتی دارند و یا خبری و اطلاعرسانی و یا تفریح و سرگرمی و ورزشی و یا آموزشی و اجتماعی و یا دینی و ارشادی و یا تجاری و بازرگانی هستند. اما رسانه ملی یک جایگاه متفاوتی در جمهوری اسلامی ایران دارد و یک رسانه منحصربه فرد هست و رقیب داخلی ندارد و یک نهاد حاکمیتی است و مربوط به بخش خصوصی نیست. سوال مهم این است جایگاه رسانه ملی و ارتباط آن با نهادهای حاکمیتی چیست. چیزی که توسط بنیانگذار انقلاب در این مورد گفته شده، این است که صداوسیما یک دانشگاه عمومی و برای هدایت عموم مردم میباشد و باید رسانه با مخاطب و مردم ارتباط داشته باشد.
وی در ادامه گفت: از زمانی که رسانههای نوین مطرح شدند و انقلاب دیجیتالی اتفاق افتاد و مردم در عرصه تولید وارد شدند، یک تفاوت عمده با گذشته به وجود آمد و خود مخاطب به عنوان تولیدکننده مطرح شد. به عبارتی زمانی که مخاطب به کاربر فعال تبدیل میشود، توزیع و انتشار پیام در فضای مجازی ارزش پیدا میکند و من اسم آن را کاملکننده پیام میگذارم و آخرین آن، این است که مخاطب مصرف کننده پیام است.
سرافراز افزود: صداوسیما در یک دوگانه قرار دارد که یکی نهادهای حاکمیتی مانند سه قوه یا نهادهای امنیتی یا بنگاههای بزرگ اقتصادی و شرکتهای دولتی و خصولتی یا بانکها و صندوقهای بازنشستگی که بسیار در رسانه ملی نقش دارند و دیگری مردم هستند و مردم نیز کل نیستند و پیچیده هستند که تقسیمبندیهای زیادی دارند. به عنوان مثال وقتی میگویند رسانه ملی باید تریبون مردم باشد، باید دید کدام گروه از مردم و خواستهها مطرح است و معلوم نیست چطور باید بین آنان تعادل برقرار شود. نظارتی که از طرف مردم بر روی نهادهای حاکمیتی وجود دارد، کار پیچیدهای است. از طرف دیگر اینکه پیام نهادهای حاکمیتی نیز به چه نحو باید به مردم منتقل شود، دارای اهمیت است. این چگونگیها در رفتار مدیران بسیار مهم است و در آن نقصان وجود داشته و دارد.
*س_ صداوسیما باید اصلاحات را از خود شروع کند_س*وی با تأکید بر اینکه رسانه ملی برای تحول باید اصلاحات را از درون خود شروع کند، اظهار کرد: اول خود صداوسیما باید اصلاحات را از خود شروع کند و خود یک رسانه طرازی با تعریف مشخصی شود تا بتوانیم بپذیریم که میتواند یک نقش فراقوهای داشته باشد. اول باید رسانه ملی درست مدیریت شود. در حال حاضر رسانه ملی درست مدیریت نمیشود. شاید شنیده باشید که شبکههای صداوسیما به شکل مستقل و جزیرهای عمل میکنند و این باید اصلاح و مدیریت شود. بعد از آن هویت صداوسیما باید تبدیل به هویت رسانهای شود. به عنوان مثال در حوزه خبر زمانی هویت رسانهای شکل میگیرد که ساختار اصلی تولید اخبار خود سردبیران خبر باشند و مسئولین بالادستی در آن دخالت نکنند. رسانه ملی اگر بخواهد نقش خود را درست ایفا کند، باید مستقل باشد و مثلا به خاطر بودجه وابسته به دولت، هر کاری دولت خواست، انجام دهد یا در دورهای مجلس را نقد و در دورهای دیگر آن را رها کند.