شنبه 3 آذر 1403

تاثیر مرگ «جورج فلوید» در سرنوشت انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تاثیر مرگ «جورج فلوید» در سرنوشت انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا

تهران - ایرنا - مرگ دلخراش یک شهروند سیاهپوست آمریکایی - آفریقایی‌تبار به دست پلیس سفیدپوست این کشور، علاوه بر اینکه شکاف اجتماعی موجود در ایالات متحده را آشکارتر ساخت، روند تصمیم‌گیری را برای بسیاری از رای‌دهندگان در انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌رو سرعت بخشیده است.

نشریه بیلد آلمان در گزارشی با یادآوری تحولات اخیر در جامعه آمریکا نوشت: در سخت‌ترین ماه های بحران کرونا، «جو بایدن» 77 ساله به ندرت دیده می‌شد. نامزد ریاست جمهوری دموکرات‌های آمریکا از خانه خود خارج نمی‌شد و به سختی می‌توانست مواضع خود را علیه «دونالد ترامپ» رسانه‌ای کند؛ اما اوضاع به یکباره پس از مرگ خشونت‌آمیز «جورج فلوید» شهروند آمریکایی - آفریقایی تبار به طور کامل تغییر کرد. در حالی که ترامپ پرخاشگرانه در میان اعتراض‌ها به خشونت پلیس و نژاد پرستی مورد انتقاد گسترده قرار گرفته، بایدن خود را به عنوان ناجی جامعه، گوش شنوا و آشتی‌دهنده جامعه معرفی کرد. او هفته گذشته با سفر به هوستون، به مدت یک ساعت با خانواده فلوید دیدار و با دختر 6 ساله‌اش گفت‌وگو کرد. در چند روز گذشته بایدن که نامزدی خود از سوی دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری را مسجل کرده بارها از مردم خواست تا با حفظ وحدت با ترامپ که بدنبال تقسیم کشور و تبدیل آن به «میدان نبرد» است، مبارزه کنند. وی که معاون نخستین رئیس جمهوری سیاهپوست آمریکا بوده قول داده است که با قاطعیت با مشکل نژادپرستی عمیق در کشور مقابله کند. حتی پیش از پرونده فلوید، بایدن همدلی با مردم را به عنوان ستون اصلی سیاست خود معرفی کرده بود. موضوع همدلی برای بسیاری از رای‌دهندگان آمریکایی پس از مرگ تکان‌دهنده فلوید، اهمیت ویژه‌ای داشته و مشخصه‌ای آشکار بوده که ترامپ فاقد آن است. در هر صورت تضاد و تفاوت بین نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا نمی‌تواند واضح‌تر از این روزها باشد.

ترامپ از زمان مرگ فلوید بارها تنش را در این کشور دامن زده و تهدید کرده در صورت بروز شورش در حاشیه اعتراض‌های اکثرا مسالمت‌آمیز، به عنوان رئیس جمهوری حافظ نظم و قانون، دستور تیراندازی به سوی آنها را می دهد. وی تظاهرات مسالمت آمیز در بیرون کاخ سفید را نیز برنتابید و هشدار داد که شرکت‌کنندگان بازداشت می‌شوند. این در حالی است که برای بسیاری از مقام‌های آمریکا از جمله مسئولان نظامی و اردوگاه محافظه‌کاران نزدیک به ترامپ، واکنش‌های وی دور از انتظار بود. در نتیجه این رخدادها، میزان محبوبیت ترامپ در بین آمریکایی‌ها به شدت کاهش یافته است؛ به طوری که طبق نظرسنجی اخیر شبکه سی‌ان‌ان فقط 38 درصد از شهروندان آمریکایی واکنش‌های ترامپ را تائید می‌کنند. در عین حال 65 درصد از پرسش‌شوندگان می گویند که برخورد با اعتراض‌ها بیشتر از حد خشن بوده و 63 درصد نیز از برخورد نادرست ترامپ با مساله نژادپرستی انتقاد می کنند. در نظرسنجی‌های سراسری، ترامپ به میزان قابل توجهی از بایدن عقب افتاده و میزان آرای او تقریبا 8 درصد از معاون پیشین رئیس جمهوری محبوب سیاهپوستان عقب‌تر است؛ بررسی‌های سی‌ان‌ان حتی تفاوت 14 درصدی را نیز نشان می‌دهد. هر چند نظرسنجی‌ها پنج ماه پیش از برگزاری انتخابات از اهمیت محدودی برخوردار است. ترامپ در طول دوره تصدی‌گری خود از تعدادی رسوایی و طرح استیضاح جان سالم به در برده است. وی حتی رویکرد خود در مواجهه با بحران کرونا که بیشترین تعداد کشته‌شدگان (با بیش از 110 هزار نفر) را برای ایالت متحده به همراه داشته، موفقیت‌آمیز می‌داند. در این میان هستند کسانی که اقتصاد را عاملی مهمتر از مسائل اجتماعی و شکاف های موجود در جامعه آمریکا می دانند. از نظر آنها مهارت‌های اقتصادی ترامپ بیش از بایدن است و ترجیح می دهند ترامپ همچنان در کاخ سفید بماند. اما شرایط به وجود آمده پس از مرگ فلوید گویای واقعیت دیگری است. «دنیل گیلیون» استاد علوم سیاسی، انتخاب دوباره ترامپ را غیرممکن می داند، مگر اینکه وی با تغییر مواضعش، مبارزه با نژادپرستی را در اولویت قرار داده و مقابله با بحران کرونا را جدی بگیرد. در این صورت وی می تواند آوازه خود به عنوان نجات دهنده اقتصاد و جامعه آمریکا را حفظ کند. «نادیا براون» دیگر کارشناس علوم سیاسی است که به سرسختی حیرت انگیز ترامپ اشاره کرده و احتمال تغییر شرایط در ماه های آینده به نفع او را دور از ذهن نمی داند.

ترامپ شامگاه جمعه در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز در پاسخ به اتهامات اخیر جو بایدن گفت: «به طور حتم اگر (در انتخابات ریاست جمهوری) برنده نشوم، به کار خود ادامه داده و کارهای دیگری انجام می‌دهم". رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد: فکر می‌کنم که این اتفاق (باختن در انتخابات ریاست جمهوری 2020) اتفاق بسیار ناراحت‌کننده‌ای برای کشور ما باشد.

از سوی دیگر بایدن نامزد حزب دموکرات و رقیب اصلی ترامپ در انتخابات 2020 چهارشنبه هفته گذشته (21 خردادماه) در مصاحبه با برنامه «دیلی‌شو» پیش‌بینی کرد که ترامپ قصد دارد این انتخابات را به سرقت ببرد. بایدن آن را بزرگترین نگرانی نامید.

معاون رئیس جمهوری آمریکا در دوران باراک اوباما افزود: مطمئن هستم که ترامپ در صورت باخت در انتخابات، از خروج از کاخ سفید امتناع می‌کند که در این صورت، ارتش او را تا بیرون کاخ سفید همراهی خواهد کرد.

برخی از فعالان و کارشناسان سیاسی نیز بر این باورند که این احتمال وجود دارد که ترامپ حتی در صورت باختن در انتخابات، از ترک کاخ سفید امتناع ورزد. همچنین برخی از دموکرات‌ها نگران این هستند که ترامپ به نوعی تلاش کند تا در نتیجه انتخابات 2020 مداخله کند. انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا پنجاه و نهمین انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده خواهد بود که قرار است در سوم نوامبر 2020 (سیزدهم آبان 1399) برگزار شود. 2023

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*