شنبه 6 بهمن 1403

تحریم ابزار تکراری ترامپ، این بار علیه اروپا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تحریم ابزار تکراری ترامپ، این بار علیه اروپا

تهران - ایرنا - یک نشریه آلمانی با اشاره به تهدیدهای واشنگتن علیه اروپایی‌ها با هدف محدود کردن همکاری‌های تجاری و اقتصادی با ایران نوشت: دولت آمریکا اکنون رویکرد مشابهی برای متوقف کردن پروژه انتقال انرژی «نورد استریم2» را علیه اروپا در پیش گرفته است..

به گزارش ایرنا، تهدیدهای آمریکا علیه شرکت ها و کشورها برای انتخاب همکاری های تجاری و اقتصادی، اکنون گریبانگر یک پروژه در حوزه اروپا شده و مقامات این اتحادیه را با چالشی جدی مواجه کرده است.

تارنمای شبکه ان تی وی آلمان در گزارشی به مخالفت آمریکا با انتقال گاز روسیه به اروپا از طریق خط لوله نورد استریم پرداخته و نوشته است: تهدیدهای آمریکا علیه شرکت های اروپایی در مورد ایران، دولت ترامپ را بر آن داشته تا با ابزاری مشابه، برای متوقف کردن پروژه «نورد استریم 2» تلاش کند.

دولت ترامپ در بهار 2018(اردیبهشت 1397) با خروج از توافق هسته ای که در دوره «باراک اوباما» امضا شده بود از اروپایی ها نیز خواست چنین کاری کنند و پس از آنکه مخالفت آنها را دید، شرکت های اروپایی را تهدید کرد در صورت تجارت با ایران با شدیدترین مجازات های تحریمی از سوی ایالات متحده روبرو می شوند.

در آن زمان با وجود فعال شدن مجدد «قانون انسداد» که وظیفه اش حمایت از منافع اروپایی ها در برابر تحریم های کشور ثالث است، بانک‌ها، موسسات و شرکت های اروپایی نتوانستند از منافع خود در بازار آمریکا چشم بپوشند.

علاوه بر این وابسته بودن تمامی تراکنش های مالی این شرکت ها و نهادها به ارز غالب یعنی دلار صرفنظر از این که آیا اقدام ایالات متحده از نظر قوانین بین المللی مشروع است یا خیر، موجب تسلیم شدن آنها در برابر این تهدید شد.

به نوشته ان تی وی آمریکا همین سناریو را در مورد پروژه نورد استریم 2 پیگیری می کند. اما این بار ایالات متحده می خواهد شرکت های اروپایی را به خاطر مشارکت با پروژه ای که در خاک اروپا قرار دارد، مجازات کند. به اعتقاد کارشناسان این بار آمریکا مستقیما در بازار انرژی اروپا مداخله کرده و به دنبال دیکته کردن خواسته های خود است.

در همین رابطه «نیل آنن» از معاونان وزیر امور خارجه آلمان تلاش آمریکا برای تنظیم بازار انرژی اروپا را مضحک خوانده و گفته است: این مانند آن است که پارلمان آلمان قانونی را برای محافظت از امنیت انرژی آمریکا تصویب کند.

آمریکا همچنین می کوشد با همراه کردن شماری از کشورهای شرق اروپا مانند اوکراین و کشورهای حوزه بالتیک، مخالفت ها با پروژه نورد استریم 2 را در داخل اتحادیه افزایش دهد. گسترش مناسبات واشنگتن با لهستان و کشورهای شرق اروپا نیز در همین راستا ارزیابی می شود.

این در حالی است که اروپایی ها با وجود محکوم کردن تهدیدهای آمریکا علیه نورد استریم 2، هنوز اقدامی عملی انجام نداده اند. در عین حال دولت آلمان که ریاست دوره ای شورای اروپا را عهده دار است نیز تاکنون برای مقابله با سیاست تهاجمی آمریکا کاری از پیش نبرده است. کارشناسان در این مورد که آمریکا به هیچ وجه صلاحیت اظهارنظر درباره امنیت اروپا را ندارد، متفق القول هستند. آنها اما علت اصرار آمریکا را منافع اقتصادی همکاری با اروپا در حوزه انرژی می دانند.

در این رابطه «رابرت مک نالی» کارشناس بازار انرژی آمریکا می گوید: ما می خواهیم آنها از ما خرید کنند نه از روسها. همچنین «کریستن وستفال» از بنیاد علم و سیاست آلمان (SWP) معتقد است که آمریکا علاقه زیادی برای فروش گاز در حال هدر رفتن خود به اروپا دارد. وی تاکید می کند که واشنگتن علاقه ای به رعایت قوانین بین المللی ندارد.

در برلین امید می رود که «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات ترامپ را از گردونه ریاست جمهوری خارج کند و به این ترتیب سایه شوم تحریم ها برطرف شود. با این حال کارشناس بنیاد علم سیاست آلمان کمتر خوش بین است زیرا سیاست خارجی ایالات متحده، بیانگر یک مبارزه جهانی با ابرقدرت جدید یعنی چین است. وی می گوید: اروپا درگیر این نزاغ است؛ این تلاش آمریکا ادامه خواهد یافت و ما آن را در دولت بایدن نیز خواهیم دید.

آمریکا اخیرا پروژه «نورد استریم 2» را که با سرمایه گذاری 11 میلیارد یورویی قرار است گاز روسیه را از مسیر دریای بالتیک به اروپا برساند، در معرض تحریم قرار داده است. در صورت اعمال این تحریم، هیچ کشتی که در این طرح مشارکت داشته باشد، حق ورود به آبهای آمریکا را نخواهد داشت و دارایی های تمامی شرکت های سهیم در نورد استریم 2 در آمریکا بلوکه می شود.

این پروژه در صورت تکمیل می‌تواند سالانه 55 میلیارد مترمکعب گاز به اروپا برساند. برخی از شرکت‌های بزرگ اروپایی مانند «او ام وی» اتریش، «وینترشال» و «یونیپر» آلمان، شرکت بریتانیایی - هلندی «شل» و «اینژی» فرانسه به همراه «گازپروم» روسیه از سهامداران این پروژه هستند. در این بین سهم شرکت روسی از این پروژه به تنهایی 51 درصد است.

آمریکا با تحریم این پروژه قصد دارد با ایجاد مانع در مراحل پایانی آن از به سرانجام رسیدن این پروژه جلوگیری کند. به اعتقاد کارشناسان اقدام در راستای شعار «اول آمریکا» به دنبال آن است که منافع مالی تامین انرژی اروپا را از دست روسیه خارج کرده و به آمریکا اختصاص دهد.

*س_برچسب‌ها_س*