تحول و ارتقای روشهای تجارت لازمه دوران کرونا و پس از آنست
اصفهان - ایرنا - رییس دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: تحول و ارتقای روشهای تجارت بویژه مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات لازمه زمانه کرونایی و بخصوص پس از آن است.
سعید صمدی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: شیوههای سنتی تجارت باید جای خود را به فنون به روز و پیشرفته دهد، از سوی دیگر باید به حوزههای کاری توجه کنیم که تردد و آمد و شد در آنها کمتر و بر مبنای زیرساختهای ارتباطی و فضای مجازی است، بویژه اینکه ارتقای مشاغل مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات و فضای مجازی سبب کمک هر چه بیشتر به محیط زیست میشود که خود عاملی برای توسعه اقتصادی و پیشرفت در عرصههای گوناگون خواهد بود.
وی ادامه داد: همه گیری بیماری کووید - 19 اقتصاد مبتنی بر خرید اینترنتی را بیش از گذشته در بین مردم جا انداخت و گردش مالی بسیار زیادی را برای مدیران مجموعههایی که از این طریق فروش داشتند در برداشت، سایت آمازون که مبنای کارش فروش اینترنتی است در 2 ماه اول شیوع کرونا بالغ بر 30 میلیارد دلار به ثروت خود اضافه کرد همین موضوع نشان میدهد که فعالیت افزونتر در فضای مجازی میتواند عاملی برای درآمدزایی، رونق اقتصادی، خلق ثروت، اشتغالزایی باشد.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که همهگیری کرونا چه تغییرات اقتصادی در سطح ملی ایجاد کرد؟ اظهارداشت: استانهایی که اقتصادشان مبتنی بر صنعت و تولید است با حدود یک ماه و نیم توقف مجدد فعالیت خود را شروع کردند اما مناطقی که امور خدماتی چرخ اقتصادشان را میچرخاند متضرر شدند، برای مثال استانهای شمالی که از گردشگری درآمد زیادی کسب میکنند بیشتر زیان دیدند و بر همین اساس استانهایی که تولید و ساخت کالا در آنها درآمدزاست آسیب کمتری در آنها مشاهده شد.
صمدی اضافه کرد: از سوی دیگر نظام آموزشی که بیشک سالانه هزینههای زیادی را دارد تغییر کرد و فضای آموزشی حضوری جای خود را به زیرساختهای ارتباطی و فضای مجازی داد که خود سبب صرفه جویی در بسیاری از هزینهها شد.
وی با بیان اینکه تغییرات مبتنی بر آموزش به طور قطع پایدار خواهد ماند، افزود: فضای آموزشی کشور در مقایسه با گذشته کامل تغییر پیدا میکند و الگوهای جدیدی که این روزها مشاهده میکنیم ادامه خواهد یافت این تغییرات و الگوها که به ویژه مبتنی بر آموزش بر مبنای فضای مجازی و عدم حضور در کلاسها بود و نسبت به گذشته وجود نداشت در آینده رونق و افزایش پیدا خواهد کرد و تغییرات اقتصادی این بخشها را به دنبال خواهد داشت.
جابجایی و حضورهای بی دلیل درسی از درسهای کرونا
رییس دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان افزود: همین تغییرات، الگوهای جدید اقتصادی را شکل خواهد داد زیرا در برخی امور نظیر آموزش و پرورش حضوری، هزینهها بالا بود یا در فضای دانشگاهی استادان یا دانشجویان برای حضور در کلاسها راه زیادی طی میکردند و با صرف هزینه خود را به کلاسهای حضوری درس میرساندند اما این روزها میبینیم که چ بسیاری از این حضورها نیاز نبوده و میتوانستیم با درایت و فکر بیشتر هم این کلاسها را به صورت غیر حضوری و مجازی برگزار کنیم که صرفهجویی اقتصادی برای واحدهای آموزشی و دیگر مجموعهها به دنبال داشت و می توان پول حفظ شده آن را صرف موارد دیگر کرد.
صمدی با تاکید بر اینکه ایران در صنایعی مانند خودرو بیش از 50 سال از کشورهای دیگر عقب است، اما در حوزه نرمافزاری، فضای مجازی و برنامه نویسی تا حدی همسان با دیگر کشورها جلو رفتهایم، گفت: بنابراین باید از این فرصت نهایت سود را برد، اقتصاد مبتنی بر زیرساخت های ارتباطی و فضای مجازی، خریدهای اینترنتی، آموزش های غیرحضوری و فناوری ارتباطات و اطلاعات را بیش از گذشته مورد توجه قرار دهیم زیرا این امور باعث پیشرفت کشور ما خواهد شد و در صورت ادامه دار بودن کرونا تا حد زیادی میتواند بر بخشی از مشکلات ناشی از آن غلبه کند و تنگناهای اقتصادی را کاهش دهد.
این پژوهشگر اقتصادی در پاسخ به این پرسش که آیا جهان پس از کرونا، از نظر اقتصادی متفاوت از جهان پیش از کرونا خواهد بود؟ اظهارداشت: آری به طور قطع متفاوت خواهد بود، زیرا جابجاییهای قدرت بویژه در حوزه مدیریت و اقتصاد رقم خورده، کشورهای شرقی به ویژه چین در مهار و مدیریت بر مبنای اصول مدیریت و اقتصاد در مقایسه با کشورهای غربی پیشتاز بودند و بهتر عمل کردند و همین امر سبب نزدیک شدن بیش از گذشته چین به کشور آمریکا از منظر مدیریت و اقتصاد خواهد شد.
صمدی اضافه کرد: بحرانی هم شکل و مشابه به دلیل شیوع بیماری در به وقوع پیوسته که سبب بحران اقتصادی شده اما در شرق آسیا به ویژه چین بهتر مدیریت و رهبری شد اما این ضعف در مهار و جلوگیری از ضررهای ناشی از بیماری بخصوص در ابعاد اقتصادی در کشورهای غربی به ویژه آمریکا مشهود بود.
ضرورت توجه به مشاغل آنلاین
وی با بیان اینکه کرونا عاملی بحرانزا به شمار میرود، تصریح کرد: همهگیری این ویروس در مقایسه با بحرانی نظیر سال 2008 بالاتر بود اما به اندازه رویدادی که 90 سال قبل در غرب اتفاق افتاد و به بحران رکود در بین سالهای 1929 تا 1939 منجر شد نبود، این ویروس در کنار ما خواهد ماند و در کنارتحولات اقتصادی به ویژه در مباحث آموزشی، روشهای تجارت بر مبنای فضای مجازی و مشاغل خدماتی جدید به صورت آنلاین ماندگار خواهد شد، همچنین شیوههای آموزشی و دانش تغییراتی خواهند یافت.
این استاد دانشگاه درباره تغییرات اقتصادی که به واسطه همهگیری کرونا در استان اصفهان ایجاد شد، خاطرنشان کرد: در بخشهای تولید و صنعت استان خیلی تغییر قابل توجهی حاصل نشد و تولیدکنندگان و مجموعههای سازنده در بخشهای مختلف با حدود یک ماه توقف نسبی مجددا به کار خود بازگشتند، اما در حوزه و زیرمجموعه امور و فعالیتهای خدماتی از جمله گردشگری، هتلداری، رستورانها، آموزش و ورزش اصفهان به طور تقریبی لطمات زیادی وارد شد و تا حدی این مشکلات همچنان ادامه یافته است.
*س_برچسبها_س*