تداوم اتهامزنی انگلیس: مشارکت نظامی ایران و روسیه امنیت جهان را تهدید میکند
وزیر امور خارجه انگلیس در تداوم اتهامپراکنیها علیه همکاریهای دفاعی ایران و روسیه و تکرار ادعای بکارگیری پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین که بارها از سوی مقامات کشورمان رد شده است مدعی شد که مشارکت نظامی دو کشور امنیت جهان را تهدید میکند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ جیمز کلورلی با صدور بیانیهای که در تارنمای وزارت امور خارجه انگلیس منتشر شد ادعا کرد: ایران اکنون یکی از بزرگترین حامیان نظامی روسیه است. معاملات زشت آنها باعث شده است که ایران صدها هواپیمای بدون سرنشین را به مسکو ارسال کند که برای حمله به زیرساخت های حیاتی اوکراین و کشتن غیرنظامیان استفاده شده است.
وی با بیان این ادعا که «روسیه در مقابل به رژیم ایران حمایت نظامی و فنی ارائه میکند و این مساله خطر برای شرکای ما را در خاورمیانه و امنیت بینالمللی افزایش میدهد» مدعی شد که لندن از هر دو کشور حساب میکشد.
جمهوری اسلامی ایران بارها ادعای مطرح شده درباره ارسال پهپاد به روسیه را برای بهکارگیری در جنگ اوکراین رد کرده است. اما وزارت امور خارجه انگلیس در گزارشی که جمعه شب در تارنمای دولت این کشور منتشر شد ادعا کرد: انگلیس با ارزیابی ایالات متحده موافق است که حمایت ایران از ارتش روسیه در ماههای آینده افزایش خواهد یافت، زیرا مسکو تلاش میکند تسلیحات بیشتری از جمله صدها موشک بالستیک به دست آورد.
این گزارش ادعایی میافزاید: انگلیس نگران است که روسیه قصد دارد اجزای نظامی پیشرفتهتری را در اختیار ایران قرار دهد و به این کشور اجازه دهد توانایی تسلیحاتی خود را تقویت و خطر امنیت منطقهای و بینالمللی را بیشتر کند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در این رابطه تصریح کرده است: ما هیچ سلاح و پهپادی برای به کارگیری در جنگ با اوکراین به روسیه نداده و نخواهیم داد.
وی پیشتر در جمع خبرنگاران گفت: این هیاهویی که برخی از کشورهای غربی به راهانداختهاند که جمهوری اسلامی ایران برای کمک به جنگ اوکراین موشک و پهپاد در اختیار روسیه قرار داده است، آنچه درباره بخش موشکی مطرح کردهاند کاملاً غلط و مسائل مربوط به پهپاد درست است.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: ما مقدار محدودی پهپاد ماهها قبل از جنگ اوکراین در اختیار روسیه قرار دادهایم و با وزیر خارجه اوکراین توافق کردیم چنانچه هرگونه مستندی در اختیار دارند که روسیه از پهپاد ایرانی در اوکراین استفاده کرده، آن را در اختیار ما قرار بدهد.
امیرعبداللهیان یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران در این مسیر تلاشهای زیادی را از ابتدای جنگ اوکراین داشته و این تلاشها هم در سطح رئیسجمهور و وزیر خارجه بوده است و همچنان به این تلاشها تا توقف جنگ در اوکراین ادامه میدهیم.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در سخنانی بار دیگر به ادعای بی اساس غربی ها و مقامات اوکراینی مبنی بر استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین واکنش نشان داده و تصریح کرده است که ایران و روسیه توضیحات کامل و مفصلی را درباره ادعای استفاده از پهپادهای ایرانی در اوکراین به سازمان ملل متحد ارائه کردهاند.
با این حال اروپاییها اصرار دارند که مشارکت ادعایی ایران در جنگ اوکراین را ناقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد معرفی کنند؛ قطعنامهای که از سال 2018 به این سو از سوی ایالات متحده آمریکا به دلیل خروج از برجام و تهدید سایر اعضا به عدم اجرای مفاد آن نقض اما با سکوت مجامع بینالمللی روبرو شده است.
انگلیس اکتبر گذشته به همراه فرانسه و آلمان از سازمان ملل متحد خواست تا در پرتو قطعنامه یادشده، درباره ادعای واهی ارسال موشک و پهپادهای ایرانی به روسیه تحقیق کند. برخی مقامهای اروپایی نیز ادعا کردهاند که باید مشخص شود اقدام روسیه و ایران نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت بشمار میرود یا خیر.
هم زمان امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز هشدار داد: تحقیقات سازمان ملل در مورد ادعاهای بی اساس مربوط به استفاده از پهپادها در جنگ اوکراین در چارچوب قطعنامه 2231 غیر قانونی است و این سازمان نباید براساس منویات کشورهای غربی عمل کند.
وی تاکید کرد، کشورهای غربی تلاش می کنند براساس تفاسیر نادرست و گمراه کننده بین قطعنامه 2231 شورای امنیت و استفاده از پهپادها در جنگ اوکراین ارتباط ساختگی برقرار کنند، درحالیکه قطعنامه 2231 نه صادرات سلاح را منع کرده و نه به دبیرخانه سازمان ملل دستور العمل و ظرفیت لازم را برای انجام این تحقیقات داده است.