تشریح جزییات جشنواره رضوی در بخشهای گرافیک، خوشنویسی و عکس / اهمیت توجه به کتابت و عکسهای جدید
دبیران بخشهای مختلف جشنواره فرهنگی هنری رضوی در رشتههای گرافیک، خوشنویسی و عکس جزییات بخشهای مختلف این رویداد را بیان کردند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری بیست و یکمین جشنواره بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا علیه السلام در قالب جشنواره هنرهای تجسمی (گرافیک، عکس و خوشنویسی) صبح امروز در حوزه هنری برگزار شد.
فرهاد قائمیان مدیر جشنوارههای رضوی در ابتدای این نشست خبری گفت: در جشنواره امسال علاوه بر آثار هنرمندان مطرح کشور، آثار گرافیکی هنرمندان جبهه مقاومت را داریم و در این میان تعدادی از نهادها با ما همکاری و مشارکت کردهاند که از آن جمله باید به معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، سازمان صدا وسیما، انجمن خوشنویسان ایران و شعب آن، معاونت زنان نهاد ریاست جمهوری، سازمان اوقاف، گرافیک شیعه قم، موسسه آستان قدس رضوی و مجموعه حوزه هنری اشاره کنم.
سعیدزاده: تولید آثار فاخر هنری رویکرد جدید جشنواره رضوی است / قائمیان: در این جشنواره فیلم سینمایی امام رضایی خواهیم داشتمحمد خراسانی زاده مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی نیز گفت: یکی از اتفاقات مهم در حوزه تجسمی مسئله توجه به تشکلهای خصوصی است که نقش مهمی در تربیت هنرمندان جدید داشتند. امروز هنرمندانی را داریم که مشغول فعالیت هستند و دیده شدنشان به واسطه حضور در رویدادها رقم خورده است. به طور مثال انجمن خوشنویسان یکی از این مجموعههاست که در کشور و خارج از کشور شعبههایی دارد. وقتی هنر به واسطه نام امام رضا (علیه السلام) و ائمه (سلام الله علیها) مضمون مبارکی را پیدا میکند این هنر خودش متبرک خواهد شد و اینجاست که هنرمند فراتر از تکنیک عمل میکند.
مسعود نجابتی دبیر بخش گرافیک این جشنواره در سخنانی بیان کرد: تمام تلاش ما در شورای هنری بخش گرافیک این بود که جشنواره طراوت خود را حفظ کند چرا که ذات هنر تکرار را نمیپذیرد و مخاطب نیز آن را دوست ندارد. برهمین اساس سعی کردیم تازگی را هم در موضوع و هم در قالب حفظ کنیم.
وی ادامه داد: در هشت دوره گذشته جشنواره گرافیک، تاکید ما بر بیان معارف و سیره رضوی بود؛ به عبارت دیگر اصل موضوع برای ما تولی اهل بیت و امام هشتم بود، اما امسال برای نخستین بار به تبری از دشمنان اهل بیت نیز میپردازیم و از این رهگذر بعد سیاسی زندگی امام هشتم مورد بررسی و واکاوی قرار میگیرد. یکی از مهمترین پیامهای زندگی سیاسی امام رضا علیه السلام مبارزه خستگیناپذیر دائمی ایشان با دشمنان خداوند است؛ همان موضوعی که رهبر انقلاب نیز در تبیین سیره امام رضا بدان اشاره کردند. برهمین اساس، شعار محوری جشنواره امسال ما همین موضوع میباشد. در فراخوان نیز این موضوع را برای هنرمندان بیان کردیم تا با همین موضوعات آثار آنها را دریافت کنیم.
نجابتی با اشاره به بخشهای مختلف جشنواره گرافیک رضوی گفت: 5 مصداق در فراخوان امسال اشاره شده است؛ موضوع اول مبارزه با طاغوت درون یا همان نفس است. مورد بعدی مبارزه با طاغوت بیرون است و مصداق سوم مبارزه با ناهنجاریهای اخلاقی و اجتماعی است. در این بخش منابع مختلفی در فراخوان جشنواره معرفی شده است که از آن جمله میتوان به کتاب «انسان 250 ساله» رهبر انقلاب اشاره کرد. مصداق چهارم مبارزه با بیعدالتی و مفاسد اقتصادی است و مداق پایانی مبارزه با تفرقه و اختلاف است. باید تاکید کنم که بحث وحدت از جمله مهمترین موضوعاتی است که در کشورمان بدان احتیاج داریم.
او خاطرنشان کرد: جایزه بزرگ امسال ما نیز به موضوع فلسطین و مبارزین فلسطینی اختصاص داشته و کسانی که در این حوزه و به صورت ویژه برای جشنواره کرافیک رضوی کار تولید کنند داوری خواهند شد. موضوع مهمی که باید بدان اشاره کنم این است که کارها باید تولیدی برای جشنواره رضوی باشند و تولیدات آرشیوی قابل قبول نخواهد بود.
دبیر بخش گرافیک جشنواره رضوی با اشاره به قالبهای مورد تایید در جشنواره امسال گفت: همانطور که میدانید از سال گذشته از قالب پوستر فاصله گرفتیم و به سمت گرافیک رفتیم اما برخلاف سال گذشته منظور ما از گرافیک هر نوع هنری است که با مخاطب ارتباط تصویری بگیرد. بنابراین هر اثر تجسمی که بتواند با مخاطب ارتباط تصویری بگیرد را بررسی خواهیم کرد. از سوی دیگر باید اشاره کنم که برای داوران جشنواره قالب، معیار انتخاب نیست و هیچ فرقی بین کارها در قالبهای مختلف نمیباشد. معیار انتخاب ما ایده است. بنابراین بخش گرافیک جشنواره رضوی منحصر به تصویرسازی، کارتون، کاریکاتور، پوستر و... نیست.
چهارشنبه امام رضایی سینماهای مشهد / اکران گلچین آثار جشنواره امام رضا (ع) در دو پردیسوی اضافه کرد: داوریها نیز در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول آثار دریافت شده مورد بررسی قرار گرفته و اگر نکاتی جهت اصلاح داشته باشد به صاحب اثر بازگشت داده شده و تا رفع نقص صورت گیرد. در مرحله بعدی، آثار نهایی شده و در مرحله نهایی قضاوت میشوند. در هر موضوع نیز 3 جایزه داریم و جایزه بزرگ مربوط به بخش فلسطین است.
رسول اولیا زاده دبیر بخش عکس جشنواره رضوی دیگر سخنران این نشست خبری بود و گفت: عکس یک سند فرهنگی و اجتماعی است که ما آنها را ثبت میکنیم و با ارایه به آیندگان در سالهای بعد مورد قضاوت قرار میگیرند. سیزدهمین دوره از جشنواره عکس رضوی در دو بخش برگزار میشود. بخش اول مربوط به کسانی است که با دوربین حرفهای عکاسی میکنند اما بخش دوم تعلق به هنرمندانی دارد که با دوربینهای غیرحرفهای و تلفن همراه عکاسی میکنند.
وی با تاکید بر اهمیت به روز بودن عکسهای گرفته شده گفت: برای ما بسیار مهم بود که عکسهای ارسال شده به جشنواره به روز و تولیدی باشند و کسی عکس آرشیوی ارسال نکند. برهمین اساس در فراخوان جشنواره اعلام کردیم که عکسهای ارسالی باید از ابتدای انتشار فراخوان تا پایان سال 1402 باشند.
او درباره برگزاری کارگاههای عکاسی توضیح داد: علاوه براین، کارگاههایی داریم که هنرمندان عکاس با شرکت در آنها میتوانند با عکاسی آیینی بیشتر آشنا بشوند. این کارگاهها در 4 مکان مقدس کشورمان برگزار میشود؛ یکی از آنها در تهران و در حرم مطهر حضرت عبدالعظیم حسنی است. برنامه دیگر در قم و در حرم حضرت معصومه سلام الله علیها برگزار میشود. کارگاه سوم در شیراز و در حرم حضرت شاهچراغ خواهد بود و کارگاه آخر نیز در مشهد مقدس و در حرم مطهر رضوی برگزار میشود. اهمیت این کارگاهها از این جهت است که اولا عکاسان میتوانند در این اماکن مقدس مذهبی به عکسبرداری بپردازند و از سویی دیگر یک کارآموزشی مهم خواهد بود.
وی تاکید کرد: خاطرم هست که در سالهای گذشته یکی از اصحاب رسانه درباره عکس قرآنی از من سوال پرسید و تاکید کردم که باید سراغ تعاریف هر کس از عکس قرآنی برویم. وقتی ما به حرم مطهر رضوی میرویم پای در دانشگاهی میگذاریم که انسان ساز است. بنابراین هدف ما این است که در این جشنواره یک فرهنگ انسانساز را ایجاد کنیم.
دبیر بخش عکس جشنواره رضوی درباره مهمترین موضوعات محوری در جشنواره امسال گفت: جشنواره امسال چند محور مهم دارد که از آن جمله میتوان به آیین و مناسک در اماکن متبرکه، زایر در اماکن متبرکه، اکیپهای خانوادگی در اماکن متبرکه و معماری در اماکن متبرکه اشاره کرد.
مهدی بابایی دبیر جشنواره خوشنویسی رضوی نیز گفت: خوشنویسی هنری است که با نزول قرآن متولد شده و در بستر ارزشهای الهی رشد و نمو پیدا کرده است. خوشنویسی در طول 1400 سال پس از اسلام همواره توانسته این ماموریت خود را به خوبی انجام بدهد و جشنواره رضوی با همین هدف فعالیت میکند.
وی ادامه داد: در جشنواره امسال تلاش کردیم 2-3 اتفاق متفاوت را رقم بزنیم. در متن فراخوان هم در محتوا و هم در قالب تلاش کردیم شرایط متفاوتتری را نسبت به سال گذشته رقم بزنیم. برهمین اساس از فرمهای تکراری دوری کردیم و هنرمندان را به سمت استفاده از فرم و فضاهای جدید دعوت کردیم.
او با اشاره به اهمیت بخش کتابت در جشنواره امسال خوشنویسی رضوی گفت: علاقه بسیار زیادی به رشد بخش کتابت داریم و هنرمندان باید دقت بیشتری به این بخش داشته باشند. جشنواره امسال در 5 رشته نستعلیق، خط شکسته، نسخ، ثلث و اقلام سته است که برای هر کدام جوایز جداگانهای خواهیم داشت.
بابایی از رقابت بانوان خوشنویس خبر داد و گفت: در جشنواره امسال بانوان خوشنویس به رقابت با یکدیگر میپردازند.
سعید زمانی معاون ترویج و جریان سازی بنیاد امام رضا و مدیر اجرایی جشنوارههای رضوی در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: جشنواره عکس در دورههای قبل به صورت بینالمللی برگزار میشد و امسال نیز همینگونه است. باید تاکید کنم که در شورای سیاستگذاری هر جشنواره، نخبگان آن رشته حضور داشته که درباره کارگاهها، هیئت داوران و... تصمیمگیری میکنند.
وی در پایان گفت: شعار محوری جشنوارههای رضوی امسال، «معین الضعفا» است که یکی از القاب امام رضا علیه السلام است.
برای دریافت متن اصلی فراخوانها اینجا کلیک کنید.