دوشنبه 5 آذر 1403

تشریح ویژگی‌های سایت ثبت‌نام و سامانه کشوری مشاوره تلفنی اوتسیم / معافیت افراد اوتیسم از خدمت سربازی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تشریح ویژگی‌های سایت ثبت‌نام و سامانه کشوری مشاوره تلفنی اوتسیم / معافیت افراد اوتیسم از خدمت سربازی

مدیر عامل انجمن اوتیسم ایران به بیان ویژگی‌های سامانه ثبت نام (رجیستری) افراد دارای اوتیسم و سامانه کشوری مشاوره تلفنی اوتیسم (هلپ لاین) پرداخت.

- اخبار بازار -

سعیده صالح غفاری در گفت وگو با خبرنگار تسنیم از راه‌اندازی سامانه ثبت نام (رجیستری) افراد دارای اوتیسم به نشانی http://www.irautism.ir/ و نخستین سامانه کشوری مشاوره تلفنی اوتیسم (هلپ لاین) با شماره 02148085 خبر داد و افزود: نبود آمار درست از بسیاری از بیماری ها و اختلالات به ویژه اختلال طیف اوتیسم یکی از معضلاتی است که در جامعه اوتیسم ایران به وضوح به چشم می خورد.

مدیر عامل انجمن اوتیسم ایران درباره ویژگی های سامانه ثبت نام (رجیستری) افراد دارای اوتیسم، گفت: این سامانه دارای امتیازات زیادی از جمله تسهیل در معافیت از نظام وظیفه، یافتن کودکان گم شده دارای اوتیسم و ارائه بیمه سلامت و تکمیلی و دیگر خدمات آموزشی با تایید این انجمن است.

غفاری با بیان اینکه از چند سال قبل پیگیر راه اندازی سامانه های ثبت نامی یا رجیستری اوتیسم در کل کشور هستیم، تصریح کرد: این سامانه سرانجام با کمک مجموعه مالی پاسارگاد (شرکت فناپ) محقق شد. فرم های استاندارد در سامانه رجیستری اوتیسم را از طریق مطالعات وسیع درباره سامانه رجیستری اوتیسم کشورهای متعدد، آماده و پلتفرم یا سامانه بومی سازی شده را راه اندازی کردیم.

وی با بیان اینکه خروجی و نتایج ثبت اطلاعات در سامانه رجیستری بسیار ارزشمند است، افزود: از طریق ثبت اطلاعات رسمی می توانیم کمک هایی در سیاست گذاری های کلان کشوری برای مشاوره های مدنظر وزارت آموزش و پرورش، وزارت رفاه (بهزیستی) و وزارت بهداشت ارائه دهیم تا بدانیم در کل کشور با چه جمعیتی از افراد اوتیسم سر و کار داریم.

غفاری با تأکیدبراینکه مهمترین خدمت سامانه رجیستری اوتیسم که از طریق پیگیری این انجمن طی چند سال گذشته محقق شده، معافیت از نظام وظیفه است درحالیکه تا سال گذشته امر معافیت افراد دارای اوتیسم میسر نبود، افزود: در طول سال گذشته طی جلسات متعدد آیین نامه اصلاحیه معافیت افراد طیف اوتیسم تدوین شد و طبق دستورالعملی، ارسال شد و در حال اجرایی شدن است.

مدیر عامل انجمن اوتیسم ایران گفت: دستاورد دیگری که سامانه ثبت نام دارد، اتصال این سامانه به نیروی انتظامی (ناجا) است. متاسفانه میزان گم شدن کودکان اوتیسم به شدت بالا است زیرا فرد اوتیسمی درک درستی از فضا و اطرافیان ندارد و این مساله که کودکان در جامعه طیف اوتیسم رها و گم می شوند، بسیار شایع است و یافتن آنان یکی از پرآسیب ترین مشکلات خانواده های آنان است.

غفاری با اشاره به اینکه طی دو سال گذشته از طریق وزارت کشور و با همکاری فناوری اطلاعات نیروی انتظامی، سامانه شناسایی کودکان اوتیسم راه اندازی شد، ادامه داد: فرد اوتیسمی که به هر شکلی که توسط فردی پیدا می شود و به اولین کلانتری محل برده می شود آنجا می توانند سامانه را باز کنند و فقط کافی است مشخصات آن فرد که روی کارت در جیب یا لباسش است یا از طریق کدملی از طریق کامپیوتر ثبت شود و آن سامانه به سامانه انجمن وصل است و در کمترین زمان امکان شناسایی و ارجاع کودک به خانواده را میسر کرده است.

مدیر عامل انجمن اوتیسم ایران گفت: خدمات دیگری که از طریق سامانه رجیستری به افراد دارای اوتیسم ارائه می شود، خدمات آموزشی و توانبخشی است. البته ارائه خدمات با شرایط ویژه به خانواده هایی صورت می گیرد که عضو رسمی انجمن باشند و قبلا خانواده به صورت کامل از منظر مددکاری اجتماعی مورد ارزیابی قرار داده شده باشد تا بتوان خدمات مشخصی را به آنها ارائه داد.

غفاری افزود: بخشی دیگری از خدمات که در حال تدوین است مربوط به خدمات آموزشی می شود؛ زمانیکه فرد دارای اوتیسم وارد مراکز آموزشی در دوران دبستانی و پیش دبستانی می شود، اطلاعات مربوط به فرد اوتیسم به دقیق ترین شکل در اختیار آموزش و پرورش قرار می گیرد تا روند ثبت نام و پذیرش کودکان اوتیسم با دقت نظر بیشتر و طبق استانداردهای جهانی انجام شود.

مدیر عامل انجمن اوتیسم ایران گفت: بسیاری از خانواده های جامعه اوتیسم، تحت پوشش بیمه هستند اما متاسفانه خدمات توانبخشی تحت پوشش بیمه سلامت و تکمیلی نیست.

غفاری افزود: انجمن اوتیسم ایران در حال حاضر با بسیاری از بیمه های تکمیلی مکاتبه کرده است و برخی بیمه های تکمیلی مانند سازمان های بیمه گر نیروهای مسلح، بانک ملت و بانک پاسارگاد اعلام آمادگی کرده اند درصورتیکه افراد اطلاعات کامل آنها در سامانه موجود باشد و مورد تائید انجمن قرار گیرند، تحت پوشش خدمات بیمه های تکمیلی قرار خواهند گرفت.

مدیر عامل انجمن اوتیسم ایران در ادامه به ارائه توضیحاتی درباره راه‌اندازی نخستین سامانه کشوری مشاوره تلفنی اوتیسم (هلپ لاین) با شماره 02148085 پرداخت و گفت: این خط تلفن، خط 30 شماره‌ای است که افراد در خارج از ایران نیز می‌توانند با آن تماس بگیرند.

وی همچنین درباره مشاوره به خانواده های اوتیسم گفت: حداقل هزار خانواده در ایران هستند به طور کامل شناسایی نشده اند و بسیاری از آنها در اقصی نقاط کشور به امکاناتی از جمله امکانات توانبخشی، مشاوره، مشاوره های حقوقی و قانونی و همچنین مشاوره های زناشویی دسترسی ندارند، انجمن اوتیسم ایران تصمیم گرفت زیرساختی فراهم کند تا خدمات حداقلی مشاوره ای مورد نیاز خانوواده های دارای اوتیسم را ارائه دهد.

غفاری با بیان اینکه، این سامانه کشوری از صبح تا عصر و در مراحل بعدی به صورت شبانه روزی، نیازهای مشاوره ای خانواده های اوتیسم و افراد وابسته به خانواده اوتیسم را پاسخگو خواهد بود، گفت: با توجه به شیوع یک در 57 تولد اوتیسم در کل جهان طبق آخرین آمار اعلام شده سال 2020 میلادی و همچنین با توجه به اینکه بسیاری از افراد خانواده در سراسر کشور سئوالات رایجی دارند و می خواهند بدانند علت و عوامل پیدایش اوتیسم، نقش ژن در پیدایش اوتیسم، عوامل خطر و نحوه درمان، چیست و همکاران انجمن اوتیسم ایران در سامانه مشاوره کشوری این سئوالات را پاسخ می دهند.

مدیر عامل انجمن اوتیسم ایران با اشاره به اینکه ارائه خدمات مشاوره تلفنی اوتیسم رایگان است و مجموعه مالی پاسارگاد و شرکت های وابسته به آن در راه اندازی آن مشارکت داشته اند، تصریح کرد: پاسخگویی تلفنی مشاوره اوتیسم انجمن در چهار لایه فعالیت دارد؛ در لایه اول، کارشناسان رشته های مددکاری اجتماعی پاسخگو هستند، در لایه بعدی متخصصان حوزه های روانشناسی و توانبخشی شامل کاردرمان، گفتار درمان و روانشناس، مشاوره های روان شناختی را ارائه می دهند.

غفاری با بیان اینکه این سیستم تمام آنچه را که یک خانواده اوتیسم به آن نیاز دارد، جمع آوری می کند، گفت: هرچه اطلاعات قوی تر باشد می توان در سیاست گذاری ها بهتر عمل کرد و با این اطلاعات می توان به نهادهای دولتی کمک کرد تا براساس نیاز خانواده های اوتیسم، برنامه ریزی درازمدت برای آنان در شکل های مختلف درمانی، توانبخشی، فرهنگی، اجتماعی، قانونی و حقوقی داشته باشند.

گفتنی است، اوتیسم یا درخودماندگی یک اختلال عصبی رشدی با شاخص های نقص در ارتباط اجتماعی، رفتارهای کلیشه‌ای، مشکلات درک شناختی و خزانه رفتاری، حرکتی و کلامی محدود است. سازمان ملل متحد دوم آوریل (14 فروردین) را روز جهانی آگاه سازی درباره اوتیسم نامگذاری کرده است.

انتهای پیام /