تمام خودروهای ایرانی برقی میشود
اقتصادنیوز:«نیم قرن با اقتصاد ایران» به سال چهارم رسید. ما در این بخش تلاش میکنیم روندهای اقتصاد ایران و جهان را بهصورت گذرا و در میان اخبار و گزارشهای منتشرشده در مطبوعات مرور کنیم.
بررسی روندی موضوعات و اخبار اقتصادی کمک میکند تا درک درستی از وضع امروزمان در حوزه اقتصادی داشته باشیم.
در این بررسی تاریخی برخی موضوعات، نهادها و اشخاص به صورت خاص مورد بررسی قرار میگیرد تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.
در سال 1402، اقتصادنیوز در نیمقرن با اقتصاد ایران با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سالهای 1353، 1363، 1373، 1383 و 1393 تقدیم مخاطبان میشود.
14 فروردین 1353؛ تمام اتومبیلهای ایران برقی میشود
شاهنشاه آریامهر در گفتوگو با «ر. ک. کارانجیه» سردبیر بلیتس در پاسخ به این سوال که با توجه به محصور بودن جغرافیایی و سیاسی افغانستان، ایران چه کمکی میتواند به این کشور کند، گفتند: ما قبلا پیشنهاد کردهایم که تاسیسات بندری خود را در اختیار افغانستان و اجازه استفاده از یک شاهراه از کابل به بندرعباس را در اختیار آنها بگذاریم. بیش از 10 سال است که درباره این شاهراه با آنها صحبت کردهایم.
نهتنها این شاهراه بلکه راهآهن ما نیز از بندرعباس به کرمان کشیده خواهد شد.
ما بندر چابهار را توسعه خواهیم داد و این بندر ابتدا به صورت یک پایگاه عظیم نظامی خواهد بود، ولی مسلما کشتیهای تجاری نیز به آن رفتوآمد خواهند کرد.
بدین ترتیب آنها] افغانها [از دو بندر و دو جاده استفاده کنند. یکی از این بنادر در خلیج فارس و دیگری کنار دریای عمان خواهد بود.
اگر آنها مایل باشند، ما میتوانیم کلیه وسایل ترانزیت را به وسیله شبکه راهآهن خود به مشهد، ترکیه و اسکندرون در اختیارشان بگذاریم.
ما میتوانیم به افغانستان کمک بزرگی کنیم بهویژه که اکنون در صدد هستیم که تمام شبکه راهآهن خود را برقی کنیم.
ما قصد داریم تا سرحد امکان همه وسایط نقلیه ما برقی باشد. من حتی هموطنانم را تشویق خواهم کرد که در شهرها فقط از اتومبیل برقی استفاده کنند.
ما اولین کشوری خواهیم بود که میکوشیم از مصرف غیرضرور نفت خودداری کنیم و آن را برای مصارف دیگر ذخیره نماییم. ما ضمنا از کلیه تجهیزات اتمی استفاده خواهیم کرد.
در مورد انرژی خورشیدی نیز ما آمادهایم با همه کسانی که درباره آن پژوهش میکنند، هر مقدار که لازم باشد سرمایهگذاری کنیم؛ زیرا امکان اکتشاف هر گونه منبع جدید انرژی سخت مورد توجه ما هست. به این دلیل که این ماده گرانبهای نفت که من آن را «ماده شریف» مینامم، باید مدت درازتری دوام یابد.
ساخت شبکه فاضلاب تهران سال 54 آغاز میشود
امروز اعلام شد که ساخت شبکه فاضلاب (اگو) تهران از سال آینده آغاز خواهد شد.
گزارشهای مقدماتی طرح فاضلاب تهران تسلیم وزیر آب و برق شد و قرار است طرح نهایی در ماههای تیر یا مرداد امسال تهیه و آماده شود.
این طرح براساس اولویت مناطق مختلف تهران به مرحله اجرا درمیآید، اولویت اساسی در اجرای طرح شبکه فاضلاب به جنوب تهران داده شده و دلیل آن هم این است که آبهای زیرزمینی تهران هر سال بهطور متوسط 45 سانتیمتر بالا میآید.
افزایش طرحهای آبهای زیرزمینی پایتخت با توجه به مشخصات لایههای زمین و شیب آن به طرف جنوب شهر موجب شده است که مشکلاتی برای ساکنان منطقه باغچالی (محدوده بین خیابانهای مولوی، شوش، خیام جنوبی، سر قبر آقا) بهوجود آید. به این دلیل ساخت شبکه فاضلاب در منطقه جنوبی تهران شروع میشود و بعد در نقاط دیگر شهر و بهخصوص چند منطقه که زمین آنها غیرقابلنفوذ است، اجرا خواهد شد.
هزینه ساخت «اگوی» تهران بین 500 تا 700 میلیون دلار برآورد شده است و مدت اجرای آن 16 تا 20 سال پیشبینی میشود.
به این ترتیب تصور میرود یکی از مشکلات زیربنایی تهران تا سال 1370 یا حداکثر 1374 به کلی مرتفع شود و به موازات آن امکان اجرای طرح عظیم دیگری در تهران بهوجود آید.
14 فروردین 1363؛ بزرگترین کارخانه لاستیکسازی خاورمیانه افتتاح شد
به میمنت سالروز 12 فروردین و با تلاش شبانهروزی کارگران و متخصصان مومن و متعهد ایرانی و بدون دخالت کارشناسان خارجی بزرگترین کارخانه لاستیکسازی خاورمیانه با ظرفیت سالانه 20 هزار تن طی مراسمی با حضور مهندس میرحسین موسوی نخستوزیر، هاشمی وزیر صنایع و جمع کثیری از مسوولان مملکتی رسما مورد بهرهبرداری قرار گرفت. با بهرهبرداری از این کارخانه عظیم که در شهر صنعتی ساوه (کاوه) واقع است در آینده با احتساب تولیدات دیگر کارخانجات نیاز کشور به انواع لاستیکهای کامیون، اتوبوس، مینیبوس و سواری برآورده خواهد شد.
در حال حاضر کارخانجات بریجستون، کیانتایر و ایرانتایر جمعا با ظرفیت سالانه 45 هزار تن حدود 40 درصد نیاز کشور را به این نوع تایرها تامین میکند که با تولید نهایی کارخانه لاستیک پارس کشور در زمینه تولید انواع تایرهای کامیون، اتوبوس، مینیبوس و سواری بهطور نسبی به خودکفایی خواهد رسید و بدین ترتیب سالیانه از خروج مقادیر قابل ملاحظهای ارز جلوگیری به عمل خواهد آمد.
براساس این گزارش کارخانه بزرگ لاستیک پارس با سرمایه بیش از 10 میلیارد ریال و با زیربنای 50 هزار مترمربع و با بهکارگیری 850 نفر پرسنل در مشاغل مختلف رسما آغاز به کار کرد.
14 فروردین 1373؛ ایران 10 میلیارد دلار از تعهدات خود را پرداخت کرد
رادیو مسکو با انتشار گزارشی به نقل از خبرگزاریها اعلام کرد، جمهوری اسلامی ایران در سال گذشته (1372) 10 میلیارد دلار از تعهداتش نسبت به طرفهای تجاری خود را انجام داده است.
براساس این گزارش، برخی از طرفهای تجاری ایران نیز ازجمله کشورهای آلمان، ژاپن، سوئیس و اتریش با تمدید مدت انجام تعهدات مالی ایران نسبت به این کشورها که مبلغ آن حدود 6 میلیارد دلار است، موافقت کردهاند.
همچنین جمهوری اسلامی ایران درصدد است موافقت پنج کشور دیگر اروپای غربی را که طرف تجاری ایران محسوب میشوند، برای تمدید مهلت انجام تعهدات مالی خود به میزان 900 میلیون دلار بهدست آورد.
این گزارش حاکی است موافقتنامههای مذکور به جمهوری اسلامی ایران فرصت داده تا مسائل اقتصادی خود را حل و فصل کند.
شرکت هواپیمایی «اکوایر» تاسیس میشود
با مشارکت کشورهای عضو اکو (سازمان همکاریهای اقتصادی) شرکت هواپیمایی «اکوایر» در نیمه دوم امسال آغاز به کار میکند. مقر این شرکت هواپیمایی در تهران خواهد بود.
مهندس سیدحسن شفتی، مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) گفت: براساس یکی از تصمیمات اتخاذشده، در اجلاس مدیران عامل شرکتهای هواپیمایی کشورهای عضو اکو، یک گروهکاری تخصصی برای حل مسائل حقوقی و بینالمللی، سرمایهگذاری و مجموعه نیازهای شرکت در آینده تشکیل شد.
این گروه به مواردی چون امور زیربنایی، تعیین تکلیف و نهایی نمودن اساسنامه، تهیه شبکه پروازی، تهیه ساختار سازمان هواپیمایی «اکو» و سایر مسائل اداری، حقوقی و سرمایهگذاری موردنیاز شرکت هواپیمایی اکو خواهد پرداخت.
مذاکرات مالی ایران و فرانسه آغاز میشود
مذاکره میان ایران و فرانسه برای حل مساله بدهیهای معوقه 220 میلیون دلاری از پس فردا در پاریس آغاز میشود.
ایران اخیرا مساله بدهیهای معوقه تجاری خود را با آلمان، سوئیس، ژاپن و اتریش حل کرده است. کل این بدهیها 5.5 میلیارد دلار است که به مدت پنج سال قسطبندی شده است.
براساس گزارش ایرنا، مذاکرات ایران و اتریش درباره قسطبندی بدهیهای تهران به توافق نهایی رسید.
مهندس «مهدی صفری» سفیر جمهوری اسلامی ایران گفت: براساس توافق به عمل آمده، ایران پس از یک توقف دو ساله از اوایل سال 1996 میلادی بدهیهای خود به اتریش را در 16 قسط به فاصله 3 ماه پرداخت خواهد کرد.
وی افزود: بهره فعلی این بدهیها نیز به صورت اقساط 16 ماهه از سال 1996 میلادی بدهی خود به اتریش را در 16 قسط به فاصله 3 ماه پرداخت خواهد کرد.
وی افزود: بهره فعلی این بدهیها نیز به صورت اقساط 16 ماهه از سال 1996 میلادی پرداخت میشود.
همچنین بخوانید