حاشیههای مراسم روز دانشجو؛ از دغدغه رفتن «جان» از بدن تا ناترازی جیب مردم!
جمعی از دانشجویان از دانشگاهها و تشکلهای مختلف دغدغه های خود را امروز در مراسم «روز دانشجو» با رئیس جمهور و جمعی از وزرا و مسئولان مطرح کردند.
جمعی از دانشجویان از دانشگاهها و تشکلهای مختلف دغدغه های خود را امروز در مراسم «روز دانشجو» با رئیس جمهور و جمعی از وزرا و مسئولان مطرح کردند.
به گزارش خبرنگار مهر، مراسم روز دانشجوی امسال به دلیل مصادف شدن 16 آذرماه با روز جمعه، امروز 17 آذر ماه در دانشگاه شریف برگزار شد.
ابتدای مراسم پس از تلاوت قرآن و پخش سرود ملی ایران، دکتر عباس موسوی؛ رئیس دانشگاه صنعتی شریف برای خوشآمدگویی به حاضران در جلسه، پشت تریبون رفت.
او ضمن گرامیداشت یاد 3 دانشجوی شهید 16 آذر 1332، از شهدای انقلاب، جنگ تحمیلی، سلامت و شهدای مقاومت یاد کرد و با اشاره به سابقه دانشگاه شریف گفت: این دانشگاه با نیمقرن سابقه در علم و فناوری همواره در خدمت مردم کشور بوده و توانسته در صنعت، فناوری و علوم کاربردی روز نقشآفرینی کند و هیچگاه علیرغم محدودیتها و تحریمهای ظالمانه در هیچ بازهای از مسئولیت خود غفلت نکرده است.
قلب شریفیها برای ایران میتپد
موسوی گفت: قلب شریفیها برای ایران میتپد تا ایران واردکننده نیروی متخصص نباشد. ایرانی آباد که قطب علمی منطقه و حلقه اتصال جامعه با علم و عالمان باشد.
رئیس دانشگاه شریف در این مراسم اظهار امیدواری کرد که برای تحقق این اهداف با روی کار آمدن دولت چهاردهم و گفتمان وفاق، موانع از پیش پای اساتید دانشگاه برداشته شود. در کارنامه مدیریتی دکتر پزشکیان سابقه مدیریت دانشگاه وجود دارد و درد آشنای این جامعه هستند.
یکی دیگر از نکات و تفاوتهای مراسم امسال این بود که اعلام شد با توجه به تعدد نمایندگان دانشجویان، وزرای علوم و بهداشت سخنرانی نخواهند داشت.
پیش از شروع سخنرانی نمایندگان دانشجویان کلیپی از مراسم رسمی آغاز سال تحصیلی 1403-1404 که 21 مهرماه با حضور رئیس جمهور در دانشگاه تهران برگزار شد پخش شد. این کلیپ حاشیههای این مراسم را نشان میداد که نمایندگان دانشجویی درخواست سخنرانی داشتند و صحبتهای رئیس جمهور که میگفت: «ولش کنید، بذارید حرفش رو بزنه».
کیفیت پایین صدا و تصویر فیلم پخش شده، چیزی بود که توجهها را به خود جلب کرده بود. مشخص نبود مشکل از کیفیت پایین فیلم بود یا کیفیت پایین دستگاههای پخش دانشگاه، هرچه بود، این سوال فکر من را مشغول کرده بود که حتی در روز حضور رئیسجمهور در دانشگاه نیز قرار نیست، بالاترین کیفیت خودمان را نشان دهیم؟
اولین نماینده دانشجویی که پشت تریبون رفت، سید معینالدین مکیان بود؛ دانشجوی کارشناسی برق دانشگاه شریف که به نمایندگی از انجمنهای علمی صحبت کرد. او به فضای ناامیدی در نسل جوان و پژوهشگران و نبود فرصتهای برابر اشاره کرد، از جوانانی که راه مهاجرت را در پیش گرفتند و گفت که این مسائل نیازمند اقدامات فوری هستند.
او از کاهش اعتماد به دانشگاهها و نهادهای علمی و غلبه شبه علم بر علم در تصمیمگیریها گفت و تاکید کرد که عبور از بحرانهای مختلف، از جمله بحرانهای اقتصادی در کشور، جز با رویکرد علمی ممکن نیست.
من خود به چشم خویشتن، دیدم که جانم میرود...
این دانشجو با خواندن این بیت از سعدی، ادامه داد: اساتید و دانشجویان جان ِ این مملکت هستند. راهکار جلوگیری از مهاجرت آن افزایش هزینههای آزادسازی مدارک و... نیست؛ بلکه به توجه ویژه، بودجه مناسب، بازنگری بر سیاستهای جذب نخبگان و توجه به فرصتهای برابر نیاز دارد.
او به سیاست وفاق دولت چهاردهم اشاره کرد و از رئیس جمهور خواست که وفاق را قربانی نفاق یک اقلیت نکند. چراکه وفاق با مردم مهمتر از وفاق با اقلیتی است که در خلوت چای دبش مینوشند.
نماینده انجمنهای دانشجویی تاکید کرد که سیاست ما باید علمی باشد، نه اینکه علم سیاسی باشد و گفت: ما انجمنهای علمی دانشجویی هیچگاه کلیدواژه صحبتهای دولتمردان نبودیم. غیرت رخصت نمیدهد ایران را رها کنیم.
وی خاطره همرزمان رئیسجمهور را برای او یادآوری کرد و خطاب به او گفت: اگر جوانان دیروز در جنگ روی مین رفتند، جوانهای امروز هم حاضرند که بر روی مینهای اقتصادی و... بروند.
محمدمهدی معینیفر؛ دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد و نماینده اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان با اشاره به نامگذاری سال 1403 به نام «جهش تولید با مشارکت مردم» توسط مقام معظم رهبری گفت: در حال حاضر سهم دولت از تولید 80 درصد، سهم بخش خصوصی 13 درصد است. حکومت باید شرایط همکاری مردم را فراهم کند.
او در ادامه گفت: چرا یک دانشگاه آزادی که از بخش غیر دولتی همین کشور فارغالتحصیل شده است، نباید امکان هیئتعلمی شدن در دانشگاه دولتی را داشته باشد؟
نباید کشور را معطل توافق کرد
نماینده اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان در ادامه به تاکید کرد که نباید کشور را معطل توافق کرد. او همچنین به بازنگری فیلترینگ تاکید کرد و گفت: این موضوع علاوه بر توجه به شیوه حکمرانی نباید برای مردم مشکل ایجاد کند.
محمد عبدالعلیان نماینده شورای صنفی دانشجویی از دانشگاه علوم پزشکی ایران بود که سخنان خود را با این جمله شروع کرد که «اوضاع به سامان نیست». او از ناکارآمدی نظام حکمرانی گفت و سیستمی که نه تنها روبه بهبود نرفته که روز به روز بدتر شده است. او به از بین رفتن منابع مختلف کشور اشاره کرد، از منابع انسانی که گل سرسبد آنها جوانانی هستند که هر یک برای زندگی به گوشهای از این دنیا میروند.
نماینده شورای صنفی دانشجویان به مسئله خودکشی جوانان، دانشجویان، دستیاران و رزیدنتهای پزشکی اشاره کرد و گفت: روزی نیست که خبری از این مسائل به گوش نرسد و ادامه داد: اینجا ملاک پیشرفت و شکوفایی سهمیه و رانت است. چرا باید در آزمون دستیاری ایثارگری پدر فرد تاثیر داشته باشد.
وی از ناکارآمدی مدیران میانی سخن گفت. مدیران ناکارآمدی که همیشه هستند و جز چوب لای چرخ گذاشتن، کاری نمیکنند.
او از رئیس جمهور خواست که در اصلاح قوانین بالادستی نظام دانشگاهی کشور و تامین امکانات نرمافزاری و سختافزاری عزم راسخی داشته باشد.
از اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل، محمد حسین موسوی از دانشگاه مفید قم پشت تریبون رفت. او به انتخاب پزشکیان در انتخابات 50 درصدی اشاره کرد که میزان مشارکت در آن با انتخاباتهای قبلی فاصله معنادار داشته است.
او دلیل این مشارکت پایین را وقایع دهه پیش دانست و مدیریت کاریکاتوری دولت روحانی و گره زدن معیشت مردم به توافق دانست.
وی همچنین به وقایع آبان 98 اشاره کرد و به رئیسجمهور هشدار داد که در پی گرفتن ایدههای دهه 90 سرنوشت خوبی نخواهد داشت.
نماینده اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل گفت: مگر شما نبودید که از معیشت اقشار پایین جامعه میگفتید، پس چه شد توجه به مردم؟ وفاق نباید اسم رمز به کارگرفتن افراد دو تابعیتی و... باشد. اگر کفشدزدهای وقایع 1401 را به مسجد راه میدهید، لااقل آنها را امام جماعت نکنید.
انتقاد از سلبریتیزه کردن در وزارت علوم
او از سلبریتیزه کردن وزارت علوم توسط وزیر علوم انتقاد کرد و گفت: صحبتهایی از بازگشت اساتید و دانشجویانی به دانشگاه میشود که اساساً اخراج نشده بودند.
نماینده اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل در پایان صحبتهای خود در حالی که عدهای او را تشویق و عدهای او را هو میکردند، از تریبون پایین آمد.
سید علیرضا هاشمی بافقی نماینده انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و دانشجوی رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران با رویکردی کاملاً متفاوت از سخنران پیشین پشت تریبون رفت و گفت: آخرین زنگ خطرها برای جمهوریت نظام به صدا درآمده است. اقدامات ماجراجویانه سالهای گذشته همراه با شعارهای تو خالی کشور را منزوی کرده است.
او ادامه داد: آگاه باشید که گروهی به نام نمایندگان ملت مجلس را از معنا تهی میکنند و لایحه حجاب و عفاف را با 32 رای راهی کرده اند.
نماینده انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران به وضعیت فیلترینگ اشاره کرد و در این میان درگیری لفظی میان برخی دانشجویان حاضر در مراسم ایجاد شد که با مداخله مسئولان سالن به آرامش دعوت شدند.
وی در پایان گفت: در این سالها هیچ نهاد غیرهمسو نتوانسته زیست خود را حفظ کند و ارکان دموکراسی به مخاطره افتاده است. وی از آزادی قلم و بیان و خبرنگاران دارای حکم قضایی و زندانیان سخن گفت و ادامه داد: علی (ع) حاکمی بود که زندانی سیاسی نداشت.
در همین لحظه تعدادی از حاضران فریاد یاحسین، میرحسین و برخی فریاد مرگ بر فتنهگر سر دادند.
سفرهای که دلار برای حق ماموریت مسئولین دارد ولی پول برای وام ازدواج نیست!
ابولفضل محمدی نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان و دانشجوی مدیریت دولتی دانشگاه تهران از مردمی گفت که از «بگم، بگمها»، «نمیشودها» و «نمیتوانیمها» خسته شدهاند و ادامه داد: در این 5 ماه تصویری که از دولت شما برای مردم ایجاد شده، دولت «نمیتوانیم» است. شما رئیس جمهور هستید و باید پاسخگو باشید، نه پرسشگر. وظیفه شما ناامید کردن مردم نیست و بگویید نباید امید واهی داد. در زمان انتخابات وعده دادید سفره مردم و مسئولین را یکی خواهید کرد، امروز سفره یکی شده است؟ سفرهای که دلار برای حق ماموریت مسئولین دارد ولی پول برای وام ازدواج نیست؟
وی با بیان اینکه گرانسازی بنزین راحتترین پاسخ به ناترازی است، ادامه داد: نباید از یک سوراخ دوبار گزیده شد. ناترازی اصلی در نسبت درآمد مردم به هزینههای آنان است.
نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان با بیان اینکه جهان آبستن حوادث بسیاری است، ضمن تشکر از پزشکیان و عراقچی گفت: با این حال باید به طور واضح مشخص کنید که رویکرد شما برای محور مقاومت و علت تاخیر وعده صادق 3 چیست؟
هوش مصنوعی حاکمیتی است
وی به انقلاب هوش مصنوعی اشاره کرد و ادامه داد: جهان در آستانه انقلاب هوش مصنوعی است. یک میانبر وجود دارد و 4 سال فرصت داریم که ورق را برگردانیم. فریاد میزنیم که هوش مصنوعی همانند انرژی هستهای یک مسئله حاکمیتی است. باید کار را به جوانان بسپارید.
بهاره حاجیزاده؛ نماینده نشریات دانشجویی از دانشگاه شاهرود؛ در میان تمامی نمایندگان دانشجویی، تنها دختر سخنران بود که گفت: درک اینکه میهن و منطقه در شرایط خطیر قرار گرفته است، دشوار نیست.
وی با اشاره به مشکلات مختلفی که مردم را از شرکت در انتخابات بازداشتند، گفت: برخی با امید تغییرات به شما رای دادند. اجرای قانون چشمانداز توسعه و قانون اساسی نیازمند شجاعتی است که ما از شما انتظار داریم ولی برخی شواهد نشانه از این دارند که در بر پاشنه قبلی میچرخد.
نماینده نشریات دانشجویی در بخشی از صحبتهای خود گفت: وقتی لایحه منع خشونت علیه زنان سالهاست که در مجلس خاک میخورد، لایحه عفاف و حجاب چه معنایی دارد؟
محمد ابراهیمی نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه شریف از کارشناسانی انتقاد کرد که با سیاهنمایی تجربه تلخ دولت روحانی را تکرار میکنند و دولت و شخص پزشکیان را به انحطاط میکشانند.
وی هشدار داد: سخن گفتن از مذاکره بر سر خط قرمزهای انقلاب شایسته شما نیست.
مصطفی کارگر؛ نماینده کانونهای فرهنگی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به سخنان رهبری اشاره کرد و گفت: خدا لعنت کند آنهایی که میخواهند دانشگاه و قشر دانشگاهی را سیاستزده کنند.
او به مشکلات کانونهای فرهنگی در دانشگاه اشاره کرد و گفت: ما به خاطر پخش چند دقیقه موسیقی سنتی بیکلام نیاز به گرفتن مجوز از افرادی داریم که هیچ تخصصی در این زمینه ندارند.
فرهنگ و هنر باید به عرصه گفتگو و وفاق تبدیل شود
وی در مورد قانون عفاف و حجاب گفت: این قوانین از دل گفتگو با مردم بیرون نیامده است. فرهنگ و هنر باید به عرصه گفتگو و وفاق تبدیل شود نه بیانیه و چماق. سرمایه کل خانواده ما به اندازه جریمه افتادن روسری از سر خواهرانمان نیست.
پس از سخنرانی حدود 12 نفر از دانشجویان، مجری برنامه با خواندن این شعر فردوسی «فریدون فرخ فرشته نبود، ز مشک و ز عنبر سرشته نبود / به داد و دهش یافت این نیکویی / تو داد و دهش کن، فرشته تویی» از پزشکیان دعوت کرد که به جایگاه سخنران برنامه برود.
پزشکیان با آرزوی طول عمر برای رهبر انقلاب از اعتراضات دانشجویی در دانشگاههای اروپا و آمریکا به دلیل جنایات رخ داده در غزه گفت و ادامه داد: در دانشگاههای ما اینگونه نبود. فرض کنید ما بد هستیم ولی حضرت علی (ع) وصیت میکنند که همیشه طرف مظلوم بایستید نه طرف ظالم. میخواستم به شما بگویم تلاش کنیم که در جبهه مظلومین باشیم نه ظالمان.
پزشکیان افزود: از دانشجویان انتظار میرود که مقابل ظلم بایستند، البته حق با شما است که ما بسیاری از مشکلات را حل نکردهایم، شما دانشگاهی هستید و حل این مشکلات که ما با آنها مواجه هستیم، یک روزه و چند ماهه حل نمیشود، باید برای آنها ابتدا درست فکر کرد و برنامه نوشت تا بتوان به درستی آنها را اجرا کرد.
وی همچنین عنوان کرد: کسی که حرف درست را نمیپذیرد، به خدا دروغ میگوید، ظالم است. ظلمی از این بالاتر نیست که در برابر حرف حق عناد داشته باشیم. کسی که در برابر حرف درست سر خم کند متقی است. در تمام مباحث علمی و دانشگاهی نیز بر اساس شواهد و آنچه درست است عمل میکنیم.
رئیس جمهور سخنانش در واکنش به اظهارات دانشجویان قبل از سخنرانی او که تریبون در اختیارشان بوده است تا مطالباتشان را مطرح کنند، عنوان کرد: لزومی ندارد اینجا ما و شما به هم هو بکشیم و دعوا کنیم، قبل از انقلاب در دانشگاه با هم بحث میکردیم طرف مقابل حرفش را میزد و ما نیز حرفمان را میگفتیم، بقیه نیز گوش میدادند و آن کسی که منطق ضعیفتری داشت، خود به خود از میدان کنار میرفت؛ ما باید بر اساس منطق با یکدیگر، گفتگو کنیم. منطق نیز بر اساس شواهد باید باشد.
پزشکیان که سخنانش با تشویق برخی از حاضرین مواجه شد، خطاب به دانشجویان حاضر ادامه داد: شما امید فردای این مملکت هستید. ما که در این مملکت دعوا میکردیم، دعوای جناحی و دستهای بود که میگفتیم ما بهتر میتوانیم کشور را اداره کنیم. رقابت بر سر این بود که چه کسی بهتر میتواند خدمتگزار مردم باشد. امروز با مشکل مواجه هستیم.
یکی از دانشجوی در میان صحبتهای رئیس جمهور گفت: فساد را چه میکنید؟
پزشکیان در مورد FATF گفت: یکی از برادران راجع به FATF میگفت و باید FATF را به صورت داخلی حل کنیم. در داخل FATF پیاده کنیم، آمریکا در کشور خودش متوجه میشود که کدام کشتی و کالا کجا میرود اما ما در این مملکت، یک کشتی با بارش اگر گم شود متوجه نمیشویم کجا رفت زیرا FATF داخلی را نداریم.
وی در بخشی از سخنانش با اشاره به اینکه یکی از آشنایانش برای گذراندن دوره مربوط به جراحی مغز به کانادا رفته بود، گفت: آن فرد به سیستم دادهها اشاره کرد، همان سیستمی که هم اکنون اسرائیل نیز با آن همه امور را رصد میکند، حالا در مورد اموال مسئولین، سیستمی وجود دارد که ما باید همه داراییهایمان را عنوان کنیم. وقتی سیستم دادههای ما کامل باشد دیگر مسئولین نمیتوانند اموالشان را به حساب دیگران منتقل کنند.
پزشکیان به وجود برخی از مشکلات سیستمی در کشور اشاره کرد و افزود: صبح امروز با اساتید جلسه داشتیم، شما دانشجویان و دانشگاهیان میتوانید کمک کنید تا مشکلات را حل کنیم.
رئیس جمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: باید دانشگاههای نسل 3 و 4 ایجاد کنیم. دانشگاه دیگر فقط این نیست که علم دارد و تحقیق میکند. دانشگاه نسل 4 در درون جامعه است و حل مسئله جامعه بر عهده آن است. دانشگاه نسل 5 هم صد سال آینده را میبیند. تا صد سال آینده محیط زیست و زندگی آنها به هم نخورد. نباید دانشگاهی درست کنیم که فقط یک عده عالم باشند و چهار شیوه تحقیقاتی بلد باشند. دانشگاه باید مشکل جامعه را حل کند و ما آماده هستیم چنین بستری را فراهم کنیم.
رئیس جمهور خطاب به دانشجویان بیان کرد: انتظار ما این است که شما حق طلب باشید، حق طلبی چپ و راست نمیشناسد. میتوانیم با هم بحث کنیم. شما شواهد بدهید و ما میپذیریم. شواهدی که مستند و علمی و کارشناسانه است. قرار نیست چون من رئیس جمهورم شب بخوابم و صبح چیزی به ذهنم برسد و بیایم دل و روده جامعه را بریزم و نتوانم آن را جمع و جور کنم. باید مستندات علمی، تجربه بین المللی و عقل و گروه کارشناسی پشتوانه تصمیم باشند که ما میخواهیم بگیریم.
وی در پایان گفت: روز دانشجو، روز شما، حق گویی و حق طلبی شما است. تا جایی که از دستمان بر بیاید بستر را آماده میکنیم تا شما تشکیلات خود را داشته باشید و حرفهایتان را بگویید. آن دانشجویی که در مورد ساختار و مدیریت صحبت کرد حالا باید به او بگوییم که آن چیزهایی که گفتی ضد مدیریت است.
در این مراسم حسین سیمایی صراف؛ وزیر علوم، محمدرضا ظفرقندی؛ وزیر بهداشت، ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، محسن حاجیمیرزایی؛ رئیس دفتر رئیسجمهور، زهرا پزشکیان دختر رئیس جمهور، علیاکبر صالحی رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی، سورنا ستاری؛ معاون اسبق علم و فناوری ریاست جمهوری و جمعی از معاونان وزرای علوم و بهداشت، حضور داشتند.