دوشنبه 8 بهمن 1403

حوزه نشر مهمترین پایگاه دولت برای جهاد تبیین است

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، مراسم تجلیل از شایستگان تقدیر چهلمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با حضور محمد‌مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یاسر احمد‌وند، معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد و ارشاد اسلامی، امرزو شنبه 24 تیرماه در سالن سینمایی وزارت ارشاد در حال برگزاری است.

مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم در سخنانی گفت: جریان فرهنگی کشور حرکت روبه جلویی دارد، جریان فرهنگی کشور با قوت و حضور درخشان عناصر علمی درحال پیشروی است. سال 1401 بیش از108 هزار کتاب جدید منتشر شده که از این تعداد، 80 درصد چاپ اولی و تالیفی است. این آمار، نشانگر نشاط در حوزه علم و دانش کشور است.

وی ادامه داد: معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وظیفه تنظیم‌کننده، یعنی بحث صدور مجوزها را دارد که با قوت انجام می‌شود. کمتر از 2 درصد کتاب‌ها به مرحله کارشناسی دوباره می‌رسد، تاکید کرده‌ایم که با دقت و تکریم و با حداقل تاخیر، آثار نویسندگان عزیز بررسی شود. گاهی با گلایه‌هایی مواجه می‌شویم که بررسی‌ها تاخیر دارد. همکاران من در معاونت امور فرهنگی این تاخیر را کمتر کرده‌اند؛ شاید گاهی ملاحظاتی به لحاظ قانونی است و پدید‌آورندگان باید درباره آثار حوزه خودشان صحبت کنند؛ بنابراین نشست‌های تخصصی در این حوزه تشکیل می‌شود. وزیر ارشاد افزود: یک جریان صحیح مبتنی بر قانون، دقت و تکریم وجود دارد. اگر مواردی باشد که نقض این روند است، حتما به من و همکارانم منعکس کنید؛ دوستان مستقل از فرآیند، رسیدگی می‌کنند. ما نمی‌خواهیم حتی یک نویسنده عزیز کشور از این فرایند دلخور باشد‌.

وی با اشاره به تداوم حمایت‌های وزارت ارشاد در سال جاری با قوت گفت: جایزه کتاب سال هم در بخش ملی و هم بین‌المللی جایزه جلال و سایر فعالیت‌هایی که در حوزه نشر و کتاب در حال انجام است، از جمله این حمایت‌هاست، بنابراین است که در این حوزه با نظارت و حمایت فرایند تولید آثار اتفاق افتد، آثاری مورد تجلیل و حمایت قرار بگیرد که بتوانند مسائل مبتلی‌به در کشور را در حوزه مرتبط حل کند، ما نیازمند این بخش هستیم و این موضوع را با قوت در حوزه کاری خود توسعه می‌دهیم، متوقف نیستیم.

وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه کتاب تهران و استقبال خیل وسیعی از مخاطبان گفت: ما دیگر در موضوع عدالت فرهنگی متوقف بر این نیستیم که نمایشگاه کتاب را در مصلی در خیابان بهشتی تهران برگزار کنیم، هر کس توانست بازدید کند و هر کس هم نتوانست رها شود، سامانه مجازی راه افتاده است که تسهیلات را در اختیار همه ایرانی‌های عزیز در اقصی نقاط کشور قرار می‌دهد، امسال نزدیک به یک میلیون و 400 هزار کتاب را در نمایشگاه کتاب به صورت مجازی با پست رایگان در اختیار خریداران قرار دادیم.

سرانه مطالعه هم‌چنان 33 دقیقه در روز است

وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنان خود با تامید بر اینکه با آمارهای متفاوتی در حوزه سرانه مطالعه روبرو هستیم، گفت: به عنوان مسئول فرهنگی دولت اعلام می‌کنم، ما عدد روشنی نداریم، اما پیمایش‌های ملی معتبری در اختیار ماست؛ آخرین پیمایش ملی معتبر ما نشان می‌دهد، میانگین سرانه مطالعه 33 دقیقه در روز است، بدون احتساب کتاب‌های کمک آموزشی‌، درسی و ادعیه، این عدد در چندین نظرسنجی معتبر پشت سر هم تکرار شده و در اختیار است.

وی با بیان این مطلب که موضوع حمایت از حوزه نشر کتاب کودک به صورت جدی برای دولت مطرح است، به مطالبه رهبر انقلاب در بازدید از نمایشگاه کتاب تهران اشاره کرد و گفت: در جریان بازدیدی که رهبر انقلاب از نمایشگاه کتاب داشتند، بر حوزه کودک و نوجوان و وظیفه جدی که برای ما تعیین کردند‌، تاکید شد. خوشبختانه جایزه ملی سال برای کتاب کودک را هم راه‌اندازی کردیم، باید این فضا را تشویق کنیم. من اعلام می‌کنم در وزارت ارشاد پای این موضوع محکم ایستاده‌ایم، دوستان من با اعتماد و قوت باید جلو روند. آقایان رمضانی و احمدوند برنامه وسیعی برای این موضوع پیش‌بینی کنند، این دغدغه جدی است.

وزیر ارشاد از رونمایی بسته کامل وزارت ارشاد برای ادبیات کودک و نوجوان در آینده نزدیک خبر داد و گفت: بسته کاملی از حمایت‌هایی که در حوزه کتاب کودک و نوجوان باید انجام شود، را به زودی رونمایی خواهیم کرد. بخش عمده‌ای از مسئولیت‌های ما در این است که طبق سیاست‌های کلانی که تبیین می‌شود، مسئولیت خود را جلو ببریم، امروز با جنگ ترکیبی روبرو هستیم، حوزه کتاب و نشر مهمترین پایگاه ما برای جهاد تبیین است، اگر کاری در قالب کتاب منتشر شود، این استاندارد را دارد که در یک چرخه کامل شده فرهنگی تبدیل به فیلم و تئاتر شود، تبدیل به فراوری‌های جدید در حوزه رسانه‌ای که امروز این اختیار را برای همه مهیا کرده قرار بگیرد.

معاونت فرهنگی در زمینه مبارزه با تهدید خانواده ایرانی وارد میدان شود

وی ادامه دامه داد: در حوزه زیست عفیفانه اگر در وزارت ارشاد شورای فرهنگ عمومی چند اولویت اعلام می‌کند از جمله ترویج زیست عفیفانه، همکاران من باید در این حوزه کار کنند، من دیشب در اختتامیه جشنواره بین‌المللی حوا عرض کردم نهاد خانواده مورد تهدید است، از انواع شیوه‌های انحرافی غیر اخلاقی، غیر شرعی تا معرفی و ترویج سبک زندگی‌های نادرست، فرزند را از خانواده های ما گرفتند به جای آن حیوانات اهلی را آوردند. سلوک زندگی ایران اسلامی تهدید شده است، در حوزه کتاب جایگاه مهمی برای ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی داریم و می‌توانیم به شبهات پاسخ دهیم، معاونت فرهنگی باید در این زمینه با قوت وارد شود، جهت‌دهی کند، در خرید آثار هم معاونت فرهنگی هم نهاد کتابخانه‌ها وظیفه دارند و نباید شانه خالی کنیم، از این وظیفه و بگویم وظیفه ما دروازه‌بانی است، حتما کار ترویجی و تشویقی در حوزه‌های اصلی را باید انجام دهیم، اجازه ندهیم جریان رسانه‌ای و این تمدن و فرهنگ ضد بشری و ضد خانواده ما فهمی نادرست را القا کند.

اعتبار ویژه دولت برای ساخت کتابخانه‌های سیار

وی با بیان این مطلب که بخشی از جامعه ما در این زمینه آسیب دیده است، گفت: مرتب اخباری به ما می‌رسد و می‌بینم حتما در همه بخش‌های وزرات ارشاد که متولی اصلی حوزه فرهنگ و هنر در کشور است در بخش‌های مختلف از جمله کتاب باید جدی پای کار بیاییم، امروز همکارانی در این بخش داریم که سالهاست دغدغه این موضع را دارند. در بخش زیرساخت مربوطه که کتاب‌ها در اختیار همه قرار گیرد، از کارهای اصلی ماست. در دو روز گذشته در چند استان حاضر شدم، زیرساخت‌های بسیار خوبی در حوزه کتابخانه‌ها در حال آماده‌سازی است و اعتبارات ویژه‌ای با حمایت رئیس جمهور برای‌ساخت کتابخانه‌های سیار فراهم شده است.

خرید ماشین برای کتابخانه‌های سیار از دستور ممنوعیت خرید خودروی خارجی خارج شد

وزیر ارشاد به اشاره به گرانی کتاب در نتیجه گرانی کاغذ گفت: این وظبفه عمده ماست که امکان به اشتراک گذاشتن کارها را فراهم کنیم، بهترین شبکه هم شبکه کتابخانه‌های ماست، امروز 4 هزار کتابخانه عمومی داریم، ما در همه استان‌ها این موضوع را با عنوان زیرساخت اساسی و مهم دنبال می‌کنیم، مشکل قانونی داشتیم که در حال حل آن هستیم، خرید ماشین برای کتابخانه سیار نیز با تصویب دولت شامل ممنوعیت خرید خودرو نخواهد بود، تا بتوانیم بخش حوزه کتاب و فرهنگ کتابخوانی در حوزه‌های مورد نیاز و مطالبه رهبری به نحو شایسته در جامعه را گسترش دهیم.

یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت ارشاد نیز در این مراسم در سخنانی گفت: پیش از 550 داور در مقاطع مختلف در بیش از 70 گروه آثار را ارزیابی و داوری کردند، انتشار فراخوان، گردآوری، داوری و انتخاب آثار کار پردامنه‌ای است، از اعضای هیئت علمی جایزه تشکر می‌کنم که این کار مهم و بزرگ و دقیق را با تدبیر، درایت، دقت نظر و آنچنان که شایسته چنین جایزه مهم و معتبری هست مدیریت کردند و کار را به انجام رساندند.

برگزیدگان و تقدیر شوندگان جایزه کتاب سال به قدر کافی شناخته و شناسایی نمی‌شوند

وی ادامه داد: جایزه کتاب سال که 40 سال از آن می‌گذرد اکنون جایزه معتبری در کشور است، در سطح جهان از جوایز معتبر در عرصه کتاب است. دلیل آن هم دقت نظر و توجه علمی برگزارکنندگان و حفاظت از جایگاه علمی و اتقان این جایزه است، در طی سال‌های گذشته همواره چنین بوده است. شاید به قدر کافی برگزیدگان و تقدیر شوندگان این جایزه شناخته و شناسایی نمی‌شوند، در سطح جامعه در این زمینه ضعف داشته و احتیاج به کار ترویجی بیشتری داریم، هم آثاری که معرفی می‌شوند و برگزیده می‌شوند، باید مورد اقبال بیشتری قرار بگیرند و هم اطلاع رسانی و ترویج و معرفی این آثار باید مورد توجه قرار گیرد.

معاون فرهنگی ارشاد تصریح کرد: در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه‌هایی برای معرفی بیشتر این آثار تدارک دیده شده از جمله راه اندازی تلویزیون اینترنتی کتاب که به این منظور برنامه‌هایی را تدارک خواهد دید، هم‌چنین برای معرفی آثار، توافقی هم که با سازمان صداوسیما صورت گرفته که این آثار ان‌شاءالله در شبکه های سراسری پخش خواهد شد و مردم استقبال خواهند کرد.

نهادهای حامی علم در کشور باید به برگزیدگان کتاب سال اهتمام و توجه بیشتری داشته باشند

وی ادامه داد: کار حمایت از تولید محتوا و انحصارا مربوط به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست، نهادهای حامی علم در کشور باید به برگزیدگان کتاب سال اهتمام و توجه بیشتری داشته باشند، لازم است که وزارت علوم، وزارت بهداشت، دانشگاه‌های بزرگ کشور، نسبت به ترویج و معرفی و همینطور استفاده از این آثار و همینطور جایگاه دادن و اعتبار بخشیدن به برگزیدگان و مولفان اهتمام بیشتری داشته باشند.