خاندوزی: ایران و روسیه اراده جدی برای تقویت روابط همه جانبه دارند
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی ایران در گفتوگو با خبرگزاری اسپوتنیک بر چشم انداز روشن ایران و روسیه برای تقویت روابط در راستای منافع دو ملت تاکید کرد.
وی درباره سطح همکاری اقتصادی بین روسیه و ایران در سایه تحریمهای غربی گفت: حقیقت این است که ایران و روسیه از مدتها قبل از اعمال تحریمهای غرب علیه دو کشور همواره شرکای تجاری یکدیگر بودهاند و همکاریها و تبادلات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی متفاوتی با یکدیگر در زمینههای مختلف داشتهاند.
خاندوزی گفت: در طول یک سالی که از تحریمها علیه روسیه گذشته و قبل از این تحریمها به ویژه در سفر اخیر ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، به مسکو [در ژانویه 2022]، پایههای همکاری بلندمدت ایران و ایران روسیه گذاشته شد.
وزیر اقتصاد کشورمان گفت: به یاد دارم (چون من در هیئت ایرانی همراه رئیس جمهور بودم) پس از بازگشت از دیدار با رئیس جمهور روسیه [ولادیمیر پوتین] از او پرسیدم که ملاقات چگونه بود؟ رئیس جمهور در آن زمان تا حد زیادی از دستیابی به توافقات خوب با طرف روسی که مورد انتظار دو کشور در دیدار روسای جمهور دو کشور بود، ابراز خرسندی کرد.
خاندوزی تاکید کرد: تماس های ما با طرف روسیه مشمول تحریم نبوده، اما واضح است که وقتی نظم جهانی و ایالات متحده آمریکا محدودیتهای بین المللی را برای کشورهای مستقل اعمال میکنند، قطعاً قابلیتهای همکاری بین کشورهای مستقل افزایش خواهد یافت، بخصوص که دولت کنونی ایران تمام تمرکز خود را صرف دیپلماسی با کشورهای همسایه و متحد کرده است.
وی روسیه را یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین اقتصادهای منطقه و جهان و همسایه ایران توصیف کرد و گفت: قطعاً این قابلیتهای همکاری بین کشورهای مستقل افزایش خواهد یافت؛ روسیه، همسایه ایران است. امیدواریم بتوانیم از این نزدیکی و این رویکرد برای استفاده حداکثری از ظرفیتهای دولتهای دو کشور به نفع ملتهای روسیه و ایران استفاده کنیم.
خاندوزی در خصوص حجم مبادلات تجاری ایران و روسیه توضیح داد: بر اساس آخرین اطلاعاتی که از گمرک ایران دریافت کردم، طی 11 ماهه اول سال جاری (منتهی به 29 اسفندماه 1401) ایران بیش از یک میلیون و 277 هزار تن مواد به ارزش 673 میلیون دلار به روسیه صادر کرد و نزدیک به دو میلیون و 87 هزار تن به ارزش 306 میلیون دلار از روسیه وارد کرد که نسبت به سال گذشته افزایش داشت.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه دو دولت اراده جدی برای تقویت روابط تجاری، اقتصادی و سرمایه گذاری دو کشور دارند، یکی از شرایط و الزامات موضوع روابط پولی دو کشور است.
خاندوزی گفت: خوشحالم به این نکته اشاره کنم که برای اینکه کشورهای ثالث مانعی در روابط اقتصادی ایران و شرکای خود ایجاد نکنند، مجبور شدیم سیستم مبادلات مالی را گسترش دهیم و از آنجایی که سرمایه گذاران روسی به ریال ایران و بازرگانان ایرانی به روبل روسیه نیاز دارند، میتوانیم از ارزهای محلی برای مبادلات تجاری استفاده کنیم.
وزیر اقتصاد ایران تاکید کرد: امروز سیستمهای بانکی مکاتبهای دو کشور به هم مرتبط هستند و بانکهای طرفین با ایجاد زیرساختهای قانونی به زودی میتوانند نزد یکدیگر حساب افتتاح کنند. این اتفاق در ماههای آینده رخ خواهد داد و فکر میکنم در سال جاری 2023 منعقد خواهد شد.
وی افزود: این اقدام پیام بسیار خوبی است، مبنی بر اینکه موانع بانکی و موانع مبادلات ارزی ایران و روسیه را برای گسترش روابط اقتصادی برداشتهایم و میتوانیم بدون نیاز به استفاده از فضای بین المللی در بستری امن برای مبادلات خود به یکپارچگی بانکی و پولی بیشتر دست یابیم، بدون اینکه به استفاده از مکانیسم سوئیفت و سایر شبکه های مالی بین المللی نیاز داشته باشیم.
خاندوزی درباره میزان سود ایران از قراردادهای صادرات خودرو به روسیه به ویژه قرارداد پیش بینی شده برای صادرات خودروهای ایرانی تولید شده توسط شرکت ایران خودرو به روسیه، گفت: روسیه در زمینه صنعت به عنوان مثال به ویژه صنایع سنگین و همچنین در حوزه خودروسازی توانمندیهای خوبی دارد و ایران نیز بیش از 50 سال سابقه در صنعت خودرو دارد، بنابراین امیدواریم که قرارداد صادرات خودرو به روسیه بین وزارت صنعت ایران و طرف ایرانی منعقد شود. این امر قطعا برای طرف ایرانی به منظور دسترسی به بازارهای روسیه و همچنین برای طرف روسی مفید خواهد بود، زیرا میتواند از ظرفیت بازار ایران استفاده کند.
وی افزود: ما در زمینههایی مانند انرژی، نفت و گاز، همگرایی بالایی بین ایران و روسیه نداریم، زیرا هر دو کشور تولیدکننده و صادرکننده انرژی هستند، اما میتوانند در بخش انرژی دو کشور سرمایهگذاری کنند و در بخشهای دیگر نیز ما میتوانیم روابط عرضه تجاری خوبی برقرار کنیم.
پایان پیام /