شنبه 3 آذر 1403

خانه‌هایی که باشگاه ورزشی شده‌اند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
خانه‌هایی که باشگاه ورزشی شده‌اند

شهرکرد - ایرنا - شیوع ویروس کرونا و "جهان گستردگی "بیماری کووید 19 باعث شد، ساختار ورزش قهرمانی در کورس رقابتها، دچار یک دگراندیشی بافتاری از منظر برگزاری مسابقات شود.

سوت نخست؛ مسابقات در هر سطحی با هر کیفیتی که است، باید بدون تماشاگر برگزار شود، پروتکلی بهداشتی که تبدیل به یک رویکرد اجتماعی در حوزه ورزش قهرمانی شد و ورزشکاران برای قطع زنجیره و فراگیری این ویروس این مساله را پذیرفتند که ورزش در زمان این پاندمی یا دنیاگیری، بدون تماشاگر نیز قابل برگزاری است چه مسابقات لیگ جزیره و لالیگا یا اتومبیلرانی فرمول یک مجارستان باشد.

سوت دوم؛ ورزش‌های انفرادی به دلیل درگیر بودن تن به تن افراد و ارتباط مستقیم فرد به فرد، باید در این روزها براساس پروتکل‌های بهداشتی تا زمان عادی شدن شرایط تعطیل شود، بسیاری از نامداران رشته‌های مختلف ورزشی جهان به راحتی تن به این توصیه‌های پزشکان دادند و خانه‌نشینی را بر حضور در گود رقابت‌ها ترجیح دادند.

سوت سوم؛ باشگاه‌های سرپوشیده و استخرها از نظر پرشکان و متخصصان می‌توانست محلی برای تجمع ورزشکاران باشد از این رو، سازمان‌های بهداشتی در بیشتر کشورها اعلام کردند که باشگاه‌های سرپوشیده و استخرهای شنا در زمان پاندمی تعطیل باشد.

از این رو بسیاری از ورزشکاران نامدار و قهرمانهای نامی در حوزه های ورزش‌های انفرادی برای اینکه در تله آفساید کووید 19 قرار نگیرند و به کرونا پنالتی ندهند، نشستن در خانه را، بر حضور در منطقه جریمه این ویروس انتخاب کردند.

هیچ ورزشکاری در هیچ جای جهان حاضر پنجه انداختن در پنجه ویروس نوپدید کرونا نشد و حتی قوی‌ترین ورزشکاران نیز با این ویروس ناشناخته سرشاخ نشدند چرا که به گفته متخصصان این ویروس ورزشکار و غیر ورزشکار در ابتلا کردن نمی‌شناسد، کما اینک تعدادی از ورزشکاران فوتبال تیمهای لیگ برتری درگیر این ویروس شدند.

از زمان اپیدمی تا زمان پاندمی، اگر چه برخی از ورزشکاران مطرح به این بیماری کووید 19 مبتلا شدند، اما این ورزشکاران با تلاش پزشکان و کادرهای درمانی، مشاوران کاربلد و قرنطینه خانگی، در برابر این ویروس زانو نزدند و موفق به ضربه فنی این ویروس شدند تا امید به آینده را در خود همچنان زنده نگهدارند.

در روزهایی که ویروس کرونا قصد داشت فرد به فرد کشورها را درگیر کند، ورزشکارانی نیز بودند که همان اول کار، با یک ضربه "دیت چاگی" (1) این ویروس را از خود دور کردند و با یک "موم دولیو چاگی "(2) یا "گدان مواشی گری"(3) ترس از مغلوب شدن در برابر کرونا را ناک اوت کردند.

شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف، برخی از ورزشکاران مطرح جهان را بر آن داشت تا به مولفه‌ای جدید و دوگانه در ورزش حرفه‌ای به نام" خانه / باشگاه" فکر کنند.

تصور اینکه خانه به محل ورزش حرفه‌ای‌های رشته‌های مختلف جهان بدل شود دور از انتظار نبود، اما اینکه به صورت ویژه با برنامه مدون و برنامه تمرینی از سوی بدنساز یا مربی تیم همراه باشد، از ویژگی‌های اپیدمی بیماری نوپدید کووید 19 لقب گرفت.

در بین ورزشکاران نامی جهان" کریستین رونالدو " بازیکن تیم یوونتوس ایتالیا از نخستین ورزشکارانی بود که اقدام به انتشار ویدئویی ورزش در خانه کرد یعنی اینکه در خانه ورزش می‌کند و تمرینات را تعطیل نخواهد کرد.

از سوی دیگر "گرت بیل"از رئال مادرید،"رافائل نادال"تنیسور مطرح جهان، "کریس فروم" از نامداران تور دوچرخه سواری فرانسه (توردوفرانس) با آن تکنیک به یاد ماندنی‌اش، "ویکتور کورتزکی " دوچرخه‌سوار طلایی یک دهه اخیر در ماده کوهستان نیز در خانه ماندند و تمرین کردند، تا با احتمال درگیری با این ویروس، آنها خانه نشینی هیشگی را به جای حضور در دنیای قهرمانی عوض نکنند.

در این پاندمی، مربیان بدنساز از راه دور، هوای ورزشکاران خود را داشتند و برای ورزشکاران که اسباب حداقلی را در خانه دارند، برنامه تمرینی و غذایی اعلام کردند و آنها نیز که تجهیزات نداشتند را نیز با ایده‌های جدیدی برای تداوم ورزش در خانه ترغیب کردند.

برخی ورزشکاران در گوشه‌ای اتاق خود را رینگ کرده و کیسه بوکس دار کردند و چپ و راست به این کیسه "هوک"(4) و "آپرکات"(5) زدند یا با یک ضربه "لی‌هی توئه" (6) کیسه بوکس را به سقف خانه چسباندند.

دوگانه خانه / باشگاه در بیشتر رشته‌های ورزشی به ویژه رشته‌های انفرادی برای حفظ آمادگی بدنی ورزشکاران در طول این چندماه تداوم داشت، تا اینکه کمی فضا برای حضور ورزشکاران در باشگاهها باز شد، ولی با سیر صعودی دوباره شیوع این ویروس، باشگاه‌ها مرحله دوم تعطیلی خود را آغاز کردند.

حتی همین روند نیز بر عالی‌ترین سطح مسابقات ورزشی جهان یعنی المپیک 2020 توکیو نیز سایه انداخت و برگزاری این المپیک که یکی از نوآورترین دوره ها از نظر به کارگیری فناوری اطلاعات بود، در بین اما و اگرها گیر افتاده است.

تحلیل هزینه - فایده برای ورزش‌های قهرمانی پیش از المپیک نشان داد برای کسب یک مدال در رقابتها یک ورزشکار باید صدها هزار دلار هزینه کند اما در کوران وقوع این ویروس، ورزشکاران با یک دوگانگی حضور یا انصراف از رقابتها قرار گرفتند و هزاران دلار از کف ورزشکاران یا مربیان یا تیمهای سرمایهگذار بر باد رفته است اما ماندن در خانه و ادامه تمرینات را همچنان ادامه داده‌اند.

اگر چه در حوزه اقتصاد ورزشی، شیوع ویروس کرونا خسارت جبران ناپذیری را برای باشگاه‌داران استانها و شهرستانها به وجود آورد، ولی این یک پروتکل جهانی بود و برای حفظ جان انسانها چاره‌ای جز این روند نیست.

به طور مثال در چهارمحال و بختیاری با جمعیتی نزدیک به یک میلیون نفر و حدود 40 هزار ورزشکار سازمان یافته، شیوع ویروس کرونا میلیاردها ریال خسارت وارد کرد که این خسارت شاید نزدیک به چند سال بودجه ورزش این استان باشد.

شیوع ویروس کووید 19 در کشور از اسفندماه سال 98 باعث شد ضرر و زیان‌هایی در بخش‌های مختلف شد، که بخشی از این ضررها در حوزه ورزش و تندرستی بود که این میزان خسارت تاکنون 220 میلیارد ریال برآورد شده است.

مدیرکل ورزش و جوانان چهارمحال و بختیاری گفت: از زمان شیوع ویروس کرونا 220 میلیارد ریال خسارت به باشگاه‌های ورزشی چهارمحال و بختیاری وارد شد.

حمید کریمی در گفت و گو با ایرنا افزود: در صورت ادامه این روند تا میزان خسارت وارد به بخش ورزش استان به 250 میلیارد ریال افزایش می‌رسد و این خسارت به بخشهای مختلف ورزشی وارد می‌شود.

وی تصریح کرد: این میزان خسارت با احتساب باشگاه‌های ورزشی دستگاه‌های اجرایی، آموزش و پرورش و دانشگاه‌های چهارمحال و بختیاری 500 میلیارد ریال است.

به گفته وی، اکنون 515 باشگاه ورزشی در استان وجود دارد که به علت شیوع ویروس کرونا تمامی باشگاه‌های ورزشی در سطح استان تعطیل شده است.

کریمی تاکید کرد: هم‌اینک با احتساب باشگاه‌های ورزشی دستگاه‌های اجرایی، آموزش و پرورش و دانشگاه‌های استان تعداد باشگاه‌های ورزشی به 800 مورد می‌رسد که همگی تا اطلاع بعدی تعطیل خواهد بود.

مدیرکل ورزش و جوانان چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه در بحث شیوع کرونا در کشور ورزش قهرمانی و حرفه‌ای بیشترین آسیب را دیده است، ادامه داد: چند ماه بی‌تحرک و تمرین، برای این ورزشکاران آن هم در آستانه المپیک می‌تواند آثار جبران‌ناپذیری به لحاظ جسمی، روحی و روانی به ورزشکارانی که با تلاش شبانه‌روزی سهمیه المپیک را کسب کرده‌اند، وارد کند.

وی با تاکید بر اینکه از چهارمحال و بختیاری نیز ورزشکارانی جواز حضور در رقابت‌های المپیک را کسب کرده‌اند، خاطر نشان کرد: فدراسیون‌های ورزشی تمهیدات ویژه‌ای برای این قشر خاص و محدود اندیشیده که امید است از استرس موجود نخبگان ورزش کشور بکاهد.

کریمی افزود: در حوزه قهرمانی فشار مسابقات لیگ با حضور 51 تیم از چهارمحال و بختیاری کاهش پیدا کرده است و پارسال شاهد برگزاری مسابقات بسیار خوب در رشته‌های فوتسال، بسکتبال، والیبال بودیم، اما متاسفانه برخی از لیگ‌ها به دلیل شیوع ویروس کرونا به تعویق افتاد.

با این حال کارشناسان مدیریت ورزش در زمان پاندمی شیوع این ویروس، تنها راه حفظ آمادگی ورزشکاران را تقویت رویکرد ورزشی باشگاه / خانه عنوان می‌کنند.

یک کارشناس ارشد مدیریت ورزش در این زمینه می‌گوید: ورزشکاران حرفه‌ای به ویژه در رشته‌های انفرادی بهتر است بخشی از خانه خود را برای ادامه تمرینات خود اختصاص دهند و در این زمینه نیز از فضای پشت بامها گاهی ورزشکاران در سراسر جهان بهره برده‌اند که می‌تواند یک الگو برای ورزشکاران دیگر باشد.

آمنه قهرودی در گفت و گو با ایرنا افزود: در زمان حاضر خرید تجهیزات ورزشی برای تدوام تمرینات در خانه، ممکن است برای ورزشکاران گران تمام شود، ولی ورزشکاران باید به دنبال ایده‌های جایگزین در خصوص اسباب و تجهیزات ورزشی باشند تا بتوانند آمادگی حداقلی خود را حفظ کنند.

به گفته وی، دمبل، نیمکت، توپ ورزشی، استپ، بند ورزشی، مت ورزشی را ورزشکاران نیاز دارند در این دوران در خانه داشته باشند و برای جلوگیری از افت آمادگی بدنی چاره جز ادامه تمرینات در خانه ندارند.

به گزارش ایرنا، ویروس کرونا یا کووید 19 به بیشتر کشورهای جهان سرایت کرده است و سازمان بهداشت جهانی را برآن داشته است تا وضعیت فوق‌العاده اعلام کند.

شست‌وشوی دست‌ها با آب و صابون، رعایت بهداشت فردی، خودداری از دست دادن‌های مکرر و منع سفر و اجتماعات از جمله نکاتی است که پزشکان متخصص برای پیشگیری از شیوع این ویروس توصیه می‌کنند.

(1) و (2) ضربه‌های در رشته تکواندو

(3) ضربه ای در رشته کاراته

(4) و (5) ضربات مشت در بوکس

(6) از ضربات پا در رشته ووشو

*س_برچسب‌ها_س*