یک‌شنبه 4 آذر 1403

خانواده در پناه دانشگاه / قوانین حمایتی که در دانشگاه‌ها بر زمین نمانده است

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
خانواده در پناه دانشگاه / قوانین حمایتی که در دانشگاه‌ها بر زمین نمانده است

گروه دانشگاه خبرگزاری فارس؛ «امروز در دنیا آن کشورهایی که جمعیت‌های زیادی دارند، به برکت آن به خیلی امکانات دست یافته‌اند؛ چین یک نمونه است، هند یک نمونه است؛ با اینکه مشکلاتی هم دارند اما در عین حال خود این جمعیت زیاد به‌عنوان یک ارزش اجتماعی، ارزش سیاسی، یک ارزش بین‌المللی برای آنها توانسته موفقیت‌هایی را به‌وجود بیاورد، بنابراین نسل باید افزایش پیدا کند؛ این‌که من تکرار می‌کنم، تأکید می‌کنم، به‌خاطر این است.

به هر حال افزایش فرزند باید به‌صورت یک فرهنگ دربیاید؛ شما ببینید، در بعضی از کشورهای غربی مثلاً در آمریکا خانواده‌ای پانزده تا بچه دارند، بیست تا بچه دارند و از این قبیل، تشویق [هم] می‌شوند و هیچ‌کس مذمتشان نمی‌کند، اما نوبت به کشور ما که می‌رسد، این طرف قضیه تشویق می‌شود، [یعنی] کم‌فرزندی و مانند اینها.»

این جملات، سخنان مقام معظم رهبری است که در سال‌های گذشته بارها و بارها بر مسأله افزایش جمعیت تأکید داشتند و علت آن را هم بیان فرمودند.

در برابر این تأکیدات رهبر معظم انقلاب دستگاه‌ها وظایفی دارند و دانشگاه‌ها مانند همیشه باید در رأس باشند و کار باید از دانشگاه آغاز شود.

اما دانشگاه‌ها در حوزه حمایت از خانواده چه می‌توانند بکنند و تاکنون چه کرده‌اند تا فرمان مقام معظم رهبری تحقق یابد؟

اصلا دانشجویان و مردم از دانشگاه‌ها در این حوزه چه می‌خواهند؟

پاسخ این سوالات را می‌توان در صحبت‌های دانشجویان و مسوولان دانشگاه‌ها یافت، پس به سراغ آن‌ها رفتیم تا این سوالات را از خودشان بپرسیم.

* دانشجویان و درخواست حمایت مسوولان از خانواده

ابتدا با یک دانشجوی مادر گفت‌وگو کردیم، او که مادر یک پسر 3 ساله است، از مشکلاتش برای تحصیل به صورت حضوری گفت و از مسوولان خواست تا تمهیداتی اندیشیده شود تا مادران دانشجو بتوانند همزمان به صورت حضوری و مجازی تحصیل کنند چرا که خودش گاهی مجبور می‌شود برای حضور در کلاس‌های دانشگاه فرزندش را به کلاس ببرد و گاهی باید همسرش مرخصی گرفته و در کنار فرزندشان بماند.

مادر دیگری که غیبت‌های بیشتر از حد مجاز داشت، گفت: کاش مسوولان برای مادران دانشجو تسهیلاتی قائل شوند که تعداد جلسات بیشتری بتوانند غیبت داشته باشند یا بتوانند برخی کلاس‌ها را به صورت مجازی شرکت کنند، چرا که استاد به من گفته بود می‌خواستی مادر نشوی، حالا که مادر شدی درس نخوان.

با دانشجوی دیگری که اتفاقا او هم از مادران دانشجو بود هم‌صحبت شدیم، او پیشنهادی را برای مسوولان بیان کرد و گفت: احداث مهدکودک در دانشگاه‌ها میتواند مادران نخبه را از دغدغه‌های بسیار برهاند و استعدادهایی که بخاطر مادرشدنشان دست از درس و دانشگاه کشیده اند را به دانشگاه بازگرداند.

دانشجوی دیگری که دغدغه اسکان را داشت، گفت: حدود یک سال است که فرآیند اسکان دانشجویان متأهل در خوابگاه‌های متأهلی دانشگاه تهران متوقف شده و صف طولانی از متقاضیان شکل گرفته ولی هنوز مشکل حل نشده است.

* مسوولان برای حمایت از بنیان خانواده چه کردند

بعد از شنیدن صدای درد دل دانشجویان متأهل و مشکلاتی که برای درس خواندن همزمان با اداره کردن خانواده دارند، به سراغ مسوولان دانشگاهی هم رفتیم تا بدانیم با توجه به خواسته مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از بنیان خانواده، آیا کاری در این حوزه انجام شده یا نه.

از وزیر علوم خبری خوشحال کننده شنیدیم و آن ساخت خوابگاه‌های متأهلی بود.

محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم درباره ابلاغ قانون بودجه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به وزارت علوم گفت: طبق قانون 10 درصد از درآمد اختصاصی و 10 درصد از تملک دارایی‌های هر دانشگاه باید صرف ساخت خوابگاه‌های متأهلی شود، اگرچه هنوز ابلاغ کامل و اختصاص بودجه‌ای صورت نگرفته اما این موضوع در دستور کار قرار دارد.

نخستین نشست اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز با حضور مسعود گنجی رئیس صندوق رفاه دانشجویان و نماینده تام الاختیار وزیر علوم تحقیقات و فناوری در ستاد ملی جمعیت و سایر اعضاء کارگروه اجرایی برگزار شد که رئیس صندوق رفاه دانشجویان در این نشست با اشاره به دستور ویژه وزیر علوم تحقیقات و فناوری در مورد اجرای طرح جهادی ساخت خوابگاه متاهلی گفت: طبق وظایف قانونی صندوق، تمرکز بر اجرای 18 ماده از این قانون مخصوصاً مواد 7 و 8 است که ماده 7 به بحث خوابگاه سازی پرداخته و ماده 8 درباره دانشجویان متأهلی است که می خواهند برای خود مسکن استیجاری تهیه کنند، بدین ترتیب که در شهرهای بالای 500 هزار نفر کمک هزینه اجاره یک خانه 70 متری و در شهرهای کوچک کمک هزینه یک خانه 100 متری است و صندوق رفاه دانشجویان مکلف است حداقل 50 درصد این مبلغ را در صورتی که سازمان برنامه و بودجه، تخصیص لازم را در اختیار قرار دهد، به دانشجویان پرداخت کند. گنجی با اشاره به این مهم که فقط 10 دانشگاه در کل کشور دارای خوابگاه متاهلی هستند، گفت: 2 میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی و 3 میلیارد یورو فاینانس برای ساخت و تجهیز خوابگاه های دانشجویی در بودجه سال 1401 و قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت برای این موضوع دیده شده است که امیدوارم هرچه زودتر در اختیار دانشگاه‌های کشور قرار گیرد.

اما پیگیری‌های ما درباره دیگر تسهیلات وزارت علوم در حوزه قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» نیز به اینجا رسید که معاون آموزشی وزارت علوم نیز با ارسال نامه‌ای به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی آنها را در زمینه اجرای تسهیلات این قانون برای دانشجویان و طلاب باردار موظف کرده است.

بر این اساس دانشگاه ها موظف شدند با تقاضای کتبی دانشجویان و بانوان طلبه باردار در جهت مرخصی یک نیم سال تحصیلی قبل از زایمان بدون احتساب در سنوات موافقت کنند.

همچنین باید با تقاضای مرخصی دانشجویان و بانوان طلبه که فرزند زیر دو سال دارند، برای حداکثر تا چهار نیم سال بدون احتساب سنوات تحصیلی موافقت صورت بگیرد. ضمن اینکه این افراد در صورت تقاضای مهمانی به میزان حداکثر چهار نیم سال تحصیلی به حوزه یا موسسه آموزش عالی هم سطح یا پایین تر باید موافقت شود.

همچنین تأکید شده است، با تقاضای بانوان طلبه و دانشجویان مادر باردار یا دارای فرزند زیر سه سال برای آموزش مجازی یا غیرحضوری برای گذراندن واحدهای دروس نظری دوره تحصیل نیز موافقت صورت بگیرد.

در صورتی که دانشجو در طول دوران تحصیل خود ناگزیر از حضور در دانشگاه، درمانگاه، بیمارستان یا مکان های آموزشی مشابه است با تقاضای دانشجویان مادر باردار یا دارای فرزند زیر دو سال جهت کاهش نوبت کاری شب بر اساس آیین نامه ای که حداکثر ظرف سه ماه پس از ابلاغ این قانون، از سوی وزیر بهداشت تصویب می شود، موافقت صورت بگیرد.

این تسهیلات نه تنها برای دانشجویان بلکه برای اساتید نیز درنظر گرفته شده به طوریکه باید شرایطی فراهم شود تا اساتید راهنما در ازای داشتن هر دانشجوی باردار یا دارای فرزند شیرخوار یک سهمیه به سقف استاد راهنمایی آنها اضافه شود

موضوع خوشحال کننده دیگر در حوزه حمایت آموزش عالی از خانواده این است که وام ودیعه مسکن دانشجویان متاهل در صورت پرداخت بودجه 3 برابر می‌شود، مسعود گنجی رئیس صندوق رفاه دانشجویان در این باره گفت: اگر مبلغ 4 هزار و 700 میلیارد تومان را دولت از محل جزء 61 تبصره 14 قانون بودجه امسال در اختیار صندوق قرار دهد، وام ودیعه مسکن متأهلان تقریبا سه برابر خواهیم کرد، به طوریکه هم اکنون وام ودیعه مسکن متأهلان تهران 5/32 میلیون تومان است که این مبلغ به بیش از 100 میلیون تومان خواهد رسید، وام ودیعه مسکن متأهلان بقیه شهرها هم به نسبت میزان اجاره بها در هر شهری افزایش پیدا خواهد کرد.

* اقدامات دانشگاه آزاد در اجرای قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت»

بجز دانشگاه‌های زیرمجموعه وزارت علوم، دانشگاه آزاد نیز در حوزه حمایت از خانواده برنامه‌هایی را در دستور کار دارد.

عاصمه قاسمی مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده

راه اندازی و فعال سازی 205 مرکز مشاوره امین فعال با فعالیت 1500 مشاور در این مراکز، تدوین نظام موضوعات زن و خانواده با هدف نظام مند کردن پایان نامه های دوره تحصیلات تکمیلی، ایجاد شورای راهبری مهدکودک ها برای راه اندازی مهدکودک ها در سراسر کشور، تصویب راه اندازی دانشگاه های حامی مادر با هدف اصلاح رویکردهای آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و اداری برای حمایت از دانشجویان مادر و راه اندازی دانشکده های مهارتی با هدف مهارت آموزی و اشتغال زنان و تقویت اقتصاد و ثبات بنیان خانواده از جمله فعالیت‌های این دانشگاه است.

همچنین تمام واحدها و سازمان مرکزی دانشگاه آزاد موظف هستند قانون یک روز مرخصی با حقوق یا مرخصی تشویقی برای مادران باردار از سه ماهگی، قانون مادران مهربان (یک ساعت کاری کمتر برای مادران با فرزند زیر 6 سال)، پرداخت کمک هزینه مهد کودک به مادران دارای فرزند زیر 6 سال را رعایت کنند.

به گزارش فارس، قانون حمایت از خانواده در 18 مورد تکلیف برای مسوولان آموزش عالی در نظر گرفته است و دانشگاه‌ها مؤظفند ستاد اجرایی کارگروه قانون حمایت از خانواده را تشکیل و گزارش‌های آن را ارائه دهند.

انتهای پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

وزارت علوم تحقیقات و فناوری

حمایت از خانواده قانون حمایت از خانواده و دانشگاه این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
خانواده در پناه دانشگاه / قوانین حمایتی که در دانشگاه‌ها بر زمین نمانده است 2
خانواده در پناه دانشگاه / قوانین حمایتی که در دانشگاه‌ها بر زمین نمانده است 3
خانواده در پناه دانشگاه / قوانین حمایتی که در دانشگاه‌ها بر زمین نمانده است 4
خانواده در پناه دانشگاه / قوانین حمایتی که در دانشگاه‌ها بر زمین نمانده است 5
خانواده در پناه دانشگاه / قوانین حمایتی که در دانشگاه‌ها بر زمین نمانده است 6