دبیرستانی که شهدایش، هویتش شدند / ماجرایی از تعویض کلاس درس با جبهه + عکس
کتاب "یاران دبیرستان" به نویسندگی داود عطائی کچویی و علیرضا اشتری روایتی متفاوت از یک دبیرستان در تهران است که هیچ چیزی مانع اراده دانشآموزانش نشد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کتاب «یاران دبیرستان» مجموعه خاطراتی از شهدای دبیرستان سپاه تهران معروف به «مکتب امام صادق» است که به نویسندگی داود عطائی کچویی و علیرضا اشتری توسط نشر مرز و بوم روانه کتابفروشیها شده است. این کتاب عرض ارادتی به 101 شهید دبیرستان سپاه است. دبیرستانی که روزگاری در محل لانه جاسوسی سابق آمریکا آغاز به کار کرد.
کتاب «یاران دبیرستان»، مجموعهای منتخب از خاطراتی از حدود 400 دانشآموز باقی مانده از آن دوران طلایی است. همچنین خانواده های معزز شهدا، همرزمان آنان و جمعی از بچه محلهای شهدای دبیرستان سپاه تهران خاطراتی را نقل کردهاند.
نویسندگان این اثر آن را به 4 شهید جاویدالاثر دبیرستان که هنوز پیکر مطهرشان به میهن بازنگشته است، تقدیم کردهاند؛ شهیدان والامقام احمد حاج ابوالفتح، سعید طالبی، حمید ولیزاده و عید محمد هاشم زهی.
جانباز شیمیایی دوران دفاع مقدس در محلات به یاران شهیدش پیوستماجرای دبیرستان "مکتب الصادق" چیست؟
در سال 1361 مسئولین فرهنگی و عقیدتی سپاه تصمیم میگیرند در محل لانه جاسوسی سابق آمریکا دبیرستانی آغاز به کار کند که وظیفه آموزش و به خصوص تربیت فرماندهان آینده سپاه را به عهده بگیرد. این دبیرستان در 3 رشته معارف اسلامی، ریاضی فیزیک و تجربی آغاز به کار کرد و در هر دوره بین 120 تا 130 دانش آموز انتخاب گزینش و بعد از آموزشهای نظامی وارد کلاسهای آموزشی درسی میشدند.
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: «شاید آدمهایی که از تقاطع خیابان طالقانی و مفتح و از مقابل سفارت سابق آمریکا - لانه جاسوسی - عبور میکنند بی خبر باشند که در روزگاری نه چندان دور تابلوی «مکتب الصادق» یا دبیرستان سپاه تهران بر فراز یکی از درهای جنوبی محوطه سفارت خودنمایی میکرد؛ دبیرستانی که تاریخچهای دارد در خور تأمل و ستایش. دبیرستانی که با حوادث انقلاب و جنگ عجین شد و نامش در پربارترین صفحات تاریخ این مرز و بوم جاودان ماند.
دبیرستانی که مأمن صدها دانشآموز رزمنده و بیش از یکصد شهید سرافراز شد. دبیرستانی که با نام شهیدان شناخته میشود و قصههایش پر است از خاطرات شهیدان؛ دبیرستانی که شهدایش، هویتش شدند. این مجموعه تلاشی است ناچیز برای ثبت و زنده نگهداشتن نام و یاد شهیدان جاودان این دبیرستان.»
رویایی بسیاری از دانش آموزان این دبیرستان، رسیدن به جبهههای جنگ، حضور در دفاع مقدس و جنگ با سربازان بعثی عراق بود بسیاری از افرادی که وارد دبیرستان میشدند درسخوان بودند و آزمون ورودی سختی داده بودند اما هدف نخستشان حضور در جبههها بود. بزرگترین آرزویشان رسیدن به خط مقدم بود. آنها قبول شدن در دبیرستان سپاه تهران را راه میانبر برای رسیدن به لشکرهای 27 محمد رسول الله و لشکر 10 سیدالشهدا میدانستند.
از دبیرستان تا جبهه؛ هیچ کس مانع اراده آنان نشد
اخلاص و اراده این دانشآموزان به حدی بود که اعزام انفرادی میگرفتند، به جبهه میرفتند و شهید و مجروح باز میگشتند، اما برای عملیات بعدی تعداد بیشتری پنهانی به خط مقدم میرفتند. تهدیدات مسئولین دبیرستان نیز هیچ تاثیری در اراده پولادین آنان نداشت. دانشآموزان خطر اخراج از دبیرستان را به جان میخریدند، اما اعزامها قطع نمیشد و لانه جاسوسی سابق آمریکا به پایگاهی برای اعزام مکرر رزمندگان پاکباخته 15 تا 20 ساله دانش آموز شده بود. در طول 5 سال از 1362 تا پایان جنگ، بیش از 90 نفر از 600 یا 700 دانشآموز در جبههها شهید و چهار نفر نیز اسیر شدند.
اوج حضور حماسی آنان در عملیات کربلای 5 بود که با اعزام بیش از 200 رزمنده در سه مرحله عملیات، صحنه اعجابانگیزی را رقم زدند و از 30 نفر از آنان آسمانی شدند. در سال 1367 و پس از عملیاتی که عراق موفق شد جزیره فاو را پس بگیرد، تاریخ دوباره تکرار شد؛ اعزام 200 دانشآموز و مربی بیش از 30 شهید در تاریخ دفاع مقدس را از این مدرسه تقدیم انقلاب اسلامی کرد.
جامانده هم راهی برای شهادت پیدا کردند
البته دفاع مقدس پایان قصه شهدای دبیرستان سپاه تهران نبود، چرا که در جریان دفاع از حرم آل الله، جمعی از فارغ التحصیلان این دبیرستان که در اواسط دهه 80 تعطیل شده بود، خود را به قافله شهدا رساندند.
آماری که در بین مدارس بیسابقه است
نویسندگان این اثر در معرفی رشادت دانشآموزان این دبیرستان به نکات قابل تأملی اشاره کرده و نوشتهاند:
«بیش از 30 سال از پایان جنگ تحمیلی رژیم بعثی عراق با جمهوری اسلامی ایران گذشته و زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهیدان دبیرستان سپاه تهران، «مکتب الصادق» همچنان دغدغه بسیاری از دستاندرکاران دبیرستان به ویژه دانش آموختگان آن بوده است. این دبیرستان که در بین دانش آموزانش به مکتب مشهور است، از پاییز 1361 دانشآموز جذب کرده و تا 17 سال و 17 دوره پس از آن ادامه یافته است؛ در هشت سال دفاع مقدس حدود 900 دانش آموز جذب مکتب شدند و از این تعداد 10 نفر به فیض شهادت نائل آمدهاند. حدود 150 نفر نیز جانباز شده و حدود 300 نفر دیگر در عملیاتهای مختلف زخم و جراحت برداشتند.
آماری که اگر بی نظیر نباشد در سطح مدارس آن زمان و به نسبت تعداد دانشآموزان قطعاً کم نظیر است؛ در یک تلاش گروهی چند ساله و طی تحقیق دانشآموزان مکتب و خانوادههای شهدا و برخی همرزمان و دوستان ایشان، حدود 270 خاطره از این شهدای عزیز جمعآوری و در این کتاب تدوین شده است؛ باشد که سرگذشت این نوجوانان و جوانان به یادگار و ماندگار بماند برای نسلهای آینده این سرزمین تا بدانند و بخوانند که این خیل عاشق چگونه عاقلانه پای در جبهههای نبرد درون و برون گذاشتند و چگونه بر آرمانهای خویش ماندند و جنگیدند و در آخر نیز آسمانی و مسافر بهشت لقاءالله شدند؛ نوش جانشان و گوارای وجودشان.»