در نشست وزرای خارجه مصر و عربستان چه گذشت
تهران - ایرنا - وزرای خارجه مصر و عربستان سعودی روز سه شنبه ضمن دیدار با یکدیگر، بیانیهای در خصوص مهمترین رویدادهای سفر سامح شکری به ریاض صادر و بر تضمین امنیت کشتیرانی آزاد در خلیج فارس، تنگه باب المندب و دریای سرخ تاکید کردند.
به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، «سامح شکری» وزیر خارجه مصر که دیروز به ریاض سفر کرده بود، با «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه سعودی دیدار و گفتوگو کرد. دو طرف در این دیدار درباره فلسطین، لیبی و خلیج فارس به بحث و گفت و گو پرداختند و بر ضرورت تضمین کشتیرانی آزاد در خلیج فارس، تنگه باب المندب و دریای سرخ تاکید کردند.
در بیانیهای که پس از این دیدار صادر شده است، آمده که دو طرف بر مخالفت خود با هرگونه تلاشی برای تاثیرگذاری و اختلال بر کشتیرانی آزاد که به منزله تهدیدی برای امنیت و ثبات منطقه به شمار میآید، تاکید کردند.
وزیران خارجه مصر و عربستان همچنین مدعی شدند با دخالت ها در امور کشورهای عربی مخالف هستند و بر اهمیت تضمین آزادی کشتیرانی در خلیج فارس و تنگه باب المندب و دریای سرخ و نیز مخالفت با دخالت های خارجی در لیبی تاکید کردند.
وزیر خارجه مصر هم گفت که امنیت پادشاهی عربستان و منطقه خلیج فارس جزء لا ینفک امنیت ملی مصر است.
این چندمین باری است که مقامات سعودی درباره امنیت خلیج فارس نشست برگزار می کنند، اما در نشست روز سه شنبه سامح شکری و بن فرحان درباره «تهدید به مداخله نظامی» در صورت به خطر افتادن امنیت خلیج فارس و یا «تشکیل ناتوی عربی»، هیچ گونه سخنی به میان نیامد.
عبدالفتاح سیسی رئیس جمهوری مصر اواخر سال 2018 در یک نشست خبری در «شرم الشیخ» عنوان کرد که اگر امنیت خلیج فارس به خطر بیفتد کشورش «مداخله نظامی خواهد کرد و مصر نیروهای خود را برای دفاع از برادرانش بسیج خواهد کرد».
سخنان کم سابقه رئیس جمهوری مصر درباره امنیت خلیج فارس، گمانه زنیها و زمزمههای آن زمان درباره تشکیل نیروی نظامی واحد عربی موسوم به «ناتوی عربی» را تقویت کرده بود و تحلیلگران سیاسی تشکیل «ناتوی عربی» را در راستای تداوم سیاست های مشترک کاخ سفید و متحدان آمریکا در خاورمیانه برای مقابله با قدرت و نفوذ ایران در منطقه ارزیابی کردند.
وزیران خارجه مصر و عربستان در ادامه نشست خود با وجود خیانتهای مکرر حکام سازشکار عرب به موضوع نخست دنیای اسلام یعنی فلسطین پرداختند و مدعی شدند که مسئله فلسطین، مسئله محوری امت عربی است. سامح شکری و فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان و مصر در بیانیه مشترک مدعی شدند که مسئله فلسطین را مهم می دانند، زیرا مسئله مرکزی و محوری امت عربی است.
این ادعا در حالی است که برخی از حکومت های مرتجع و سرکوبگر عربی برای حفظ تاج و تخت و قدرت خود روند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را با گذاشتن مسابقه شدید میان یکدیگر همچنان ادامه می دهند و تاکنون حاکمان بحرین و امارات و سودان به این روند پیوسته اند. حکومت سعودی هم با افشای دیدار ولیعهد این رژیم با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در خاک عربستان رسوا شد تا ملتهای عربی به دروغ بودن ادعاهای آنها مبنی بر حمایت از مسئله فلسطین و محوری بودن این مسئله برای آنها پی ببرند.
وزیران خارجه مصر و عربستان همچنین مدعی حمایت از حل سیاسی و فراگیر بحران لیبی بر اساس توافقات برلین و قاهره هستند. هر دو طرف بر موضعی مشترک بر سر موضوع لیبی تاکید کرده وخواهان پایان دخالت خارجی در لیبی، به خصوص پایان دخالت کشورهای غیرعربی شدند، بی آنکه از کشور خاصی نام برده شود که مشخص است، منظورشان ترکیه است.
بیانیه پایانی کمیته پیگیری و مشاوره سیاسی عربستان و مصر
کمیته پیگیری و مشاوره سیاسی عربستان سعودی و مصر پس از پایان نشست شکری و بن فرحان بیانیهای پایانی صادر کرده که در آن ذکر شده است : طرفین در این جلسه بر اهمیت روابط محکم دو کشور و محوریت آن در ثبات اقتصادی، سیاسی، اسلامی، فرهنگی و نظامی منطقه تاکید کردند.
در این جلسه همچنین بر اهمیت قضیه فلسطین به عنوان قضیه مرکزی جهان عرب تاکید شد، و طرفین دخالتهای منطقه ای در امور کشورهای عربی و تلاشهای برخی قدرتها برای بر هم زدن امنیت و ثبات منطقه را محکوم کرده، بر اهمیت نقش جهان عرب در حل بحرانهای منطقه تاکید کردند.
طرفین بر اهمیت تضمین امنیت کشتیرانی در خلیج فارس، تنگه باب المندب و دریای سرخ تاکید و هر تلاشی برای به خطر انداختن سلامت کشتیرانی را محکوم کردند.
نمایندگان عربستان سعودی در این کمیته بر پشتیبانی خود از جمهوری مصر در مسیر رسیدن به توافق مناسب در مورد سد نهضت و حفظ امنیت آبی مصر تاکید کردند.
نمایندگان مصر نیز در همبستگی خود با عربستان سعودی در حفاظت از امنیت ملی خود تاکید کرده، تجاوزهای انجام شده به خاک عربستان سعودی را محکوم کرد، و یادآور شدند که امنیت سعودی و خلیج فارس از امنیت ملی مصر جدا نیست.
طرفین همچنین بر ضرورت حفظ امنیت و ثبات لیبی و تمامیت ارضی آن تاکید کرده، دخالتهای خارجی را محکوم نموده، بر ضرورت رسیدن به راه حل سیاسی فراگیر بر اساس توافق برلین و بیانیه قاهره در ژوئن 2020 تاکید کردند.
در پایان جلسه طرفین بر اهمیت ادامه مشورت و هماهنگی میان دو کشور تاکید کرده، آن را در تقویت روابط دوجانبه دارای تاثیر مهمی دانستند.
*س_برچسبها_س*