سه‌شنبه 6 آذر 1403

در گذر فرهنگ؛ هفته‌ای که گذشت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
در گذر فرهنگ؛ هفته‌ای که گذشت

تهران - ایرنا - آغاز فعالیت‌های نمایشی با اجرای تئاترهای خیابانی در تهران و استان‌های سفید، بازگشایی مراکز گردشگری و خبر ورود گردشگران خارجی از ماه آینده به کشور را می‌توان از مهمترین اخبار و رویدادهای مسرت بخش هفته ای که گذشت، در حیطه فرهنگ و هنر برشمرد.

آغاز اجراهای تئاتر خیابانی با شعار «من، تو، ما / تئاتر، زندگی، کرونا» از چهارشنبه 21 خردادماه در تهران و چند استان دیگر، پایانی بر تعطیلی قریب به چهار ماهه اجراهای زنده در شرایط مربوط به شیوع ویروس کرونا شد؛ خبری که امید بازگشت تدریجی حیطه های هنری به عرصه زندگی اجتماعی را نوید می دهد.

تعطیلی 108 روزه تئاتر از سوم اسفند 1398 در شرایط مربوط به شیوع ویروس کرونا، با نمایش‌های خیابانی به پایان رسید. در تهران، 12 گروه نمایشی با مشارکت کانون تئاتر خیابانی اداره‌کل هنرهای نمایشی و معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه 11 از چهارشنبه 21 خرداد تا شنبه 31 خرداد هر روز از ساعت 17 تا 19 در پهنه فرهنگ و هنر رودکی (محوطه مجموعه تئاترشهر) میزبان علاقه‌مندان به تئاتر خیابانی می‌شوند.

** نمایشگاه کارتون نمی‌توانم نفس بکشم با آثاری از هنرمندان 27 کشور و با موضوع فضای نژادپرستانه کشور آمریکا، به دبیری سید مسعود شجاعی طباطبایی از چهارشنبه در گالری حوزه هنری افتتاح شد.

** لادن حیدری معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره تاثیر شیوع کرونا بر فعالیت‌های اقتصادی و فرهنگی، تصمیم‌گیری در مورد برگزار شدن یا نشدن نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را منوط به تصمیمات ستاد ملی کرونا دانست و گفت: به محض اعلام بی‌خطر بودن شرایط، شورای سیاستگذاری این رویداد نسبت به انتخاب نزدیک‌ترین و مناسب‌ترین زمان ممکن اقدام می‌کند.

** علی‌اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از آغاز ورود گردشگران خارجی از ماه آینده خبر داد.

** 14 بنای تاریخی تهران از ساختمان فورد و انستیتو پاستور تهران تا هتل لاله لاله‌زارثبت ملی شد. با اجماع اعضای شورای ملی ثبت آثار از استان تهران هتل لاله در لاله‌زار، آتلیه و دفتر کار هوشنگ سیحون، ساختمان قدیمی فورد، ساختمان انستیتو پاستور تهران، خانه حکمت (مرکز پژوهش‌های علمی دانشجویان دانشکده علوم پزشکی تهران) در فهرست آثار ملی به عنوان میراث معماری معاصر ثبت شد.

دانشگاه امام صادق - هسته اولیه - مدرسه عالی مدیریت، ساختمان دبیرخانه شورای عالی فرهنگی، ساختمان شیرینی‌فروشی مینیون، ساختمان دفتر مهندسان مشاور تجیر (بنای واقع در خیابان انقلاب، خیابان رازی، نبش کوچه مهبد)، بنای واقع در تهران، خیابان انقلاب، خیابان رازی، کوچه مهبد، پلاک 6 به عنوان میراث معماری معاصر و بنای تاریخی موسوم به موسسه آموزش بانکداری ایران، حسینیه سادات اخوی، فرهنگسرای ملل، پارک قیطریه، بنای واقع در خیابان فروزش، نبش خیابان تشکری موحد، از استان تهران از دیگر آثار تاریخی و فرهنگی غیرمنقول ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور است.

آثار واجد ارزش تاریخی فرهنگی شناخته استان تهران شامل پارک جمشیدیه تهران و بنای واقع در چهارراه دکتر حسابی، خیابان دربندی، پلاک 149 (خانه برومند) است.

** آیین تکریم و معارفه مدیرعامل‌های پیشین و جدید خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) با حضور شخصیت‌های برجسته سیاسی و فرهنگی کشور در محل این سازمان برگزار شد.

در این مراسم که علی ربیعی سخنگوی دولت، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، فریدون وردی نژاد معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور، محمد خدادی معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه حضور داشتند با اهدای لوح از زحمات سیدضیاء هاشمی مدیرعامل پیشین ایرنا تقدیر و محمدرضا نوروزپور به عنوان مدیرعامل جدید خبرگزاری جمهوری اسلامی معرفی شد.

افتخارات جهانی هنر ایران در هفته ای که گذشت

** فیلم مستند «گالین» به کارگردانی عزت الله پروازه و تهیه کنندگی ابراهیم مرادی در بخش «به درون دنیا» بخش جدید بیست و ششمین دوره جشنواره مستند شفیلد، پذیرفته شد. این جشنواره 7 تا 12 ژوئن برابر با 17 تا 22 خرداد در انگلیس برگزار می شود.

** فیلم کوتاه «مرد جعبه‌ای» در پنجمین حضور بین‌المللی خود توانست جایزه بهترین فیلم کوتاه را در فستیوال European International film festival 2020 را بدست آورد.

این فیلم به نویسندگی و کارگردانی منوچهر تیمورزاده و تهیه کنندگی علیرضا برازنده پیش از این نیز در فستیوال‌های «Actio on Film mega fest»، «Hollywood dreams»، «LIFT-OFF» «Alwar» فینالیست شده است.

فستیوال معتبر European International film festival جزو جشنواره های طلایی است و در سن پترزبورگ روسیه برگزار می‌شود که به دنبال کشف استعدادهای جدید و متعلق به فیلمسازان مستقل است.

** هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ایسکیا در ایتالیا میزبان «بی‌وزنی» به کارگردانی مهدی فردقادری خواهد بود. فیلم سینمایی بی‌وزنی به نویسندگی و کارگردانی مهدی فرد قادری و تهیه کنندگی مرتضی شایسته که پس از توقف اکران به‌دلیل شیوع کرونا قرار است به زودی وارد فیلیمو و شبکه نمایش خانگی شود، به تازگی در بخش مسابقه هجدهمین دوره جشنواره ایسکیا ایتالیا پذیرفته شده است.

** مستند «خرامان» ساخته آرش اسحاقی در جشنواره شفیلد انگلستان نمایش داده خواهد شد. جشنواره فیلم مستند شفیلد از جشنواره‌های بزرگ سینمای مستند در جهان و مهم‌ترین آنها در بریتانیاست که امسال به دلیل فراگیری بیماری کرونا همانند بسیاری از جشنواره‌های مهم به صورت آنلاین برگزار خواهد شد.

** فیلم کوتاه «آخر هفته» در ادامه حضور بین المللی خود به طور همزمان در چهار جشنواره گیریمستا (معتبرترین جشنواره فیلم کوتاه نروژ)، ایسکیا، انیسیمو (ایتالیا) و فیرنو فلیم (جشنواره هنری یوتا آمریکا) حضور دارد.

آخر هفته عنوان اولین فیلم آریو متوقع است که همزمان در چهار جشنواره بین‌المللی معتبر حضور خواهد داشت و بخش رقابتی جشنواره های گیریمستا (جشنواره فیلم کوتاه نروژ) در نروژ، ایسکیا و انیسیمو در ایتالیا و فیرنو فلیم با عنوان جشنواره هنری یوتا در آمریکا میزبان این فیلم هستند.

** مستند «سایه‌های بی‌خورشید» به کارگرانی مهرداد اسکویی جایزه بهترین کارگردانی و بهترین فیلم از نگاه هیات داوران دانش‌آموزی جشنواره «کراکو» لهستان را به خود اختصاص داد.

شصتمین جشنواره فیلم مستند، انیمیشن و کوتاه «کراکو» که یکی از قدیمی‌ترین جشنواره‌های سینمایی اروپاست و امسال به سبب بحران جهانی کرونا به صورت آنلاین برگزار شد، فهرست برندگان خود را اعلام کرد که مستند «سایه‌های بی‌خورشید» در نهایت جایزه شاخ نقره‌ای بهترین کارگردانی را از آن خود کرد.

** فیلم کوتاه 113 به نویسندگی علی شمس و کارگردانی ندا آصف نماینده ایران در شانزدهمین جشنواره جهانی فیلم کوتاه «بوشو» مجارستان شد.

جشنواره «بوشو» فیلم‌های کوتاه داستانی، انیمیشن و تجربی را در چندین بخش به نمایش می‌گذارد و در این دوره از یک تا ششم سپتامبر، در شهر بوداپست برگزار خواهد شد.

** فیلم کوتاه «شهربازی» به کارگردانی «کاوه مظاهری» در بخش مسابقه جشنواره فیلم کوتاه پالم اسپرینگز آمریکا شرکت خواهد کرد.

به عقیده پخش‌کنندگان فیلم کوتاه این جشنواره به عنوان دروازه اسکار شناخته می‌شود، زیرا برندگان آن معمولا در لیست نهایی جوایز آکادمی اسکار دیده می‌شوند.

در سال 2017 مظاهری با فیلم روتوش، برنده جایزه بهترین فیلم کوتاه این جشنواره شده بود.

مهمترین های هنری و فرهنگی جهان

** برج ایفل و موزه لوور پس از ماه‌ها تعطیلی به دلیل نگرانی‌ها از انتشار ویروس کرونا، به ترتیب از 25 ژوئن و 6 ژوئیه (5 و 16 تیر 99) بار دیگر میزبان بازدیدکنندگان خواهد بود.

به گزارش ورایتی، برج ایفل که به عنوان نماد کشور فرانسه شناخته می‌شود، با شیوع ویروس کرونا از روز 13 مارس (23 اسفند 98) درهای خود را به روی گردشگران بست. حالا با گذشت سه ماه قرار است این پربازدیدترین بنای جهان بار دیگر پذیرای بازدیدکنندگان باشد.

** بیست و پنجمین دوره جشنواره فیلم فانتزیا از 20 اوت تا 2 سپتامبر (30 مرداد تا 12 شهریور) به صورت مجازی برگزار می‌شود.

به گزارش مجله فوربس forbes، مونترال کانادا هر ساله در ماه ژوئیه میزبان بزرگترین جشنواره فیلم ژانر در آمریکای شمالی است. این جشنواره که فانتزیا نام دارد امسال به دلیل شرایط فوق‌العاده ناشی از شیوع کرونا، با اندکی تاخیر و به صورت دیجیتال برگزار خواهد شد.

** با گذشت یک سال از آتش‌سوزی کلیسای نوتردام کار بازسازی این شاهکار معماری گوتیک با جداسازی داربست‌های آسیب‌دیده در آتش، آغاز شد.

به گزارش رویترز، قبل از وقوع آتش‌سوزی روز 15 آوریل سال 2019 (26 فروردین 98) در کلیسای نوتردام که مناره و سقف آن را خراب کرد، داربست‌هایی برای بازسازی مناره قدیمی این بنا برپا شده بود در آتش سوخته و درهم‌تنیده شدند.

** سالن‌های سینما در کالیفرنیا پس از ماه‌ها تعطیلی به دلیل نگرانی از شیوع کرونا، از 12 ژوئن (جمعه 23 خرداد) تحت تدابیر سختگیرانه بهداشتی فعالیت خود را از سر می‌گیرند.

به گزارش ورایتی، براساس دستورالعمل‌های پیشگیرانه که روز دوشنبه از سوی اداره بهداشت عمومی ایالت کالیفرنیا منتشر شد، استفاده از ماسک‌های تنفسی به هنگام ورود به سینما و خروج از آن و در هر شرایطی که امکان رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی وجود ندارد، الزامی است.

تعداد تماشاچیان نیز به 25 درصد ظرفیت سینما یا حداکثر 100 نفر محدود خواهد بود. سالن‌های سینمایی همچنین باید در اسرع وقت یک سیستم رزرواسیون راه‌اندازی کنند تا تعداد تماشاچیانی که به طور همزمان وارد سینما می‌شوند، تحت کنترل قرار گرفته و محدود شود.

قطع آبسردکن‌ها و تضمین رعایت فاصله دستکم دومتری بین تماشاچیان در سالن نمایش نیز از دیگر شروط بازگشایی سینماهای کالیفرنیا در روزگار کروناست. براساس شیوه‌نامه جدید، اعضای یک خانواده می‌توانند در کنار هم فیلم را تماشا کنند اما فاصله دو متری با دیگر خانواده‌های حاضر در سالن باید رعایت شود.

** یک میلیاردر اهل روسیه تابلوی نقاشی «جیغ» اثر «ادوارد مونک»، نقاش هلندی اوایل قرن بیستم، را در یک مزایده به قیمت 120 میلیون دلار خرید.

رسانه‌های روسیه گزارش دادند رومان آبراموویچ هفتمین مرد ثروتمند روسیه در یک حراجی، تابلوی جیغ را به قیمت تقریبی 120 میلیون دلار خریده است. جیغ اثر ادوارد مونک هنرمند اکسپرسیونیست هلندی یکی از نقاشی‌های مشهور جهان و از عمیق‌ترین نمادهای هنری از تشویش روحی و اضطراب است. مونک با استفاده از رنگ لعابی و مداد شمعی از این نقاشی چهار نسخه متفاوت کشید.

** پنجاهمین دوره نمایشگاه جهانی «آرت بازل» سوئیس که به دلیل شیوع کرونا از بهار امسال به 17 تا 20 سپتامبر (27 تا 30 شهریور) موکول شده بود، لغو شد.

به گزارش روزنامه هنر، مسئولان برگزاری نمایشگاه آرت بازل سوئیس پس از هفته‌ها بررسی و ارزیابی، سرانجام خبر لغو پنجاهمین دوره این رویداد را به دلیل نگرانی‌ها از شیوع و گسترش ویروس کرونا، اعلام کردند؛ قرار بود بیش از 250 غرفه‌دار بین‌المللی در این مهم‌ترین رویداد هنری در فصل بهار شرکت کنند.

دوره بعدی این رویداد از 17 تا 20 ژوئن سال 2021 (30-27 خرداد 1400) برگزار می‌شود.

** باستان‌شناسان با استفاده از فناوری سنجش از راه دور «لیدار» بزرگترین و قدیمی‌ترین بنای تاریخی برجای مانده از دوره تمدن مایا را در ایالت تاباسکوی مکزیک کشف کردند.

به گزارش گیزمودو، پژوهشگران حوزه باستان‌شناسی به کمک فناوری لیدار که از لیزر برای نقشه‌برداری هوایی از سطوح پنهان استفاده می‌کند، یک بنای تاریخی ناشناخته را در آگوادا فنیکس (Aguada Fnix) کشور مکزیک کشف کردند.

این پلتفرم که به دست انسان ساخته شده و احتمالا در زمان خود محلی برای رصد ستارگان با چشم غیرمسلح بوده است، حالا قدیمی‌ترین و بزرگترین سازه تشریفاتی متعلق به دوره تمدن مایا به شمار می‌رود.

*س_برچسب‌ها_س*