شنبه 3 آذر 1403

دستاوردهای انقلاب اسلامی در تمامی زمینه‌ها / سریع‌ترین رشد علمی جهان در اختیار ایران است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
دستاوردهای انقلاب اسلامی در تمامی زمینه‌ها / سریع‌ترین رشد علمی جهان در اختیار ایران است

امیری زاده گفت: نرخ رشد تولید علم در ایران 11 برابر از میانگین جهانی بالاتر است و ایران سریع‌ترین رشد علمی را در بین کشورهای جهان دارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، انقلاب اسلامی ایران تنها انقلاب موفق جهانی است که پس از 43 سال همچنان اهداف، آرمان‌ها و شعارهای انقلابی خود را حفظ کرده است و زنده و پویا در این مسیر در حال حرکت است.

یکی از شعارهای مهم انقلاب اسلامی استقلال، آزادی، جمهوریت و مردم‌سالاری دینی است، امروز دستاورد استقلال و آزادی به پشتوانه قدرتمند مردمی در همه زمینه‌ها ازجمله علمی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، دفاعی، امنیتی و... ایرانی قوی در منطقه و جهان ساخته است.

در آستانه فجر 44 انقلاب اسلامی، یکی از مباحث و موضوعات مهم نشست‌ها و هم‌اندیشی‌ها در داخل و خارج از کشور تحلیل و بررسی این دستاوردها است؛ در این راستا گفتگویی تفصیلی با «حجت‌الاسلام هادی امیری زاده» مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی انجام‌شده است که مشروح آن را در زیر می‌خوانید:

مهم‌ترین دستاورد انقلاب اسلامی چیست؟

امیری زاده: یکی از اهداف اساسی انقلاب اسلامی و رهبری آن از ابتدای شروع نهضت اسلامی بنای استقلال در تمامی عرصه‌ها و ازجمله عرصه اقتصادی بود؛ همان‌طوری که اصل سوم قانون اساسی، بر پی‌ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه طبق ضوابط اسلامی و خودکفایی در صنعت و کشاورزی تأکید دارد.

به‌رغم وجود موانع و تغییر قابل‌توجه شرایط در سال‌های پس از انقلاب، شاخص‌ها و شواهد بسیاری حکایت از رشد و توسعه کشور در بسیاری از زمینه‌ها و ابعاد دارد به دلیل وجود شرایط بحرانی و جنگی در دهه اول انقلاب، نمی‌توان این دوره را در فرایند توسعه کشور موردمحاسبه قرارداد چراکه، دوره سازندگی، پس از جنگ شروع می‌شود.

پیشرفت‌های ایران پس از انقلاب را با کشورهای منطقه چگونه ارزیابی می‌کنید؟

امیری زاده: مصر، پاکستان و ترکیه ازجمله کشورهای مسلمانی هستند که با ایران در یک منطقه قرار دارند و برخی از آن‌ها ازلحاظ جمعیتی کم‌وبیش در حد و اندازه ایران هستند، این کشورها نه‌تنها در سه دهه گذشته، مسائلی همچون انقلاب، جنگ و خسارت‌های مادی ناشی از آنها را نداشته‌اند بلکه اغلب آنها از انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی منتفع نیز شده‌اند، آنگاه‌که ایران به‌واسطه پیروزی انقلاب و در جهت حفظ استقلال خود از پیمان نظامی خارج و به تهدیدی برای منافع غرب مبدل شد آمریکایی‌ها و غربی‌ها برای جبران این خلأ و کنترل این تهدید کمک‌های فراوان مالی، اقتصادی و نظامی به پاکستان و ترکیه نمودند.

ترکیه در زمان جنگ تحمیلی که راه‌های تجاری خلیج‌فارس برای ایران و عراق ناامن شده بود، به‌عنوان مرکز ترانزیت کالا برای هر دو کشور، میلیاردها دلار سود همچنین مصر به‌عنوان سردمدار سازش با اسرائیل و سد نفوذ انقلاب اسلامی در منطقه عربی و اسلامی ازلحاظ سیاسی و اقتصادی موردتوجه بیشتر آمریکا و غرب قرار گرفت و کمک‌های فراوانی را دریافت کرد، امروز وضعیت اقتصادی این کشورها نه‌تنها بهتر از ایران نیست که در تحلیل نهایی و واقعی وضعیت اسفباری را شاهد هستند.

کشورهای مذکور بدهی‌های خارجی سنگینی دارند به‌طوری‌که بر اساس گزارش سازمان خزانه‌داری ترکیه، رقم بدهی خارجی این کشور در سال 1394 به بیش از 400 میلیارد دلار رسید درحالی‌که در همین زمان ایران باوجود هزینه‌های سنگین بازسازی و انواع هزینه‌ها به دلیل فشارها و تحریم‌ها، حدود 5 الی 7 میلیارد دلار بدهی داشت. مصر نیز وضعیتی مشابه ترکیه دارد. این کشورها باوجوداینکه طی دهه‌های گذشته در حد ایران خطر و تهدید نداشته‌اند لکن حجم وسیعی از درآمدهایشان صرف تجهیز ارتش و خرید تسلیحات از خارج‌شده است که مسلماً موجب فشار به مسائل مادی و معیشتی مردم شده است به همین علت ارقام تورم در ترکیه بالاست.

ایران در چه سطحی از رشد علمی قرار دارد؟

امیری زاده: رشد علمی کشورها را بر اساس افزایش یا کاهش مقالات علمی منتشره هر کشوری در مجلات بین‌المللی ISI می‌سنجند؛ پیش از انقلاب ایران فاقد مقالات علمی منتشره در مجلات ISI بود، پس از پیروزی انقلاب اسلامی و اتمام جنگ تحمیلی رشد علمی ایران آغاز شد و با گذر زمان به اوج خود رسید؛ طبق یافته‌های مراکز علم‌سنجی بین‌المللی رشد علمی ایران با معیار جهانی تعداد مقالات منتشره در مجلات معتبر در فاصله بین سال‌های 1375 تا 1387 از 736 مورد به 13 هزار و 238 مورد ارتقاءیافته است و طی مدت 12 سال به 18 برابر رسیده است. یعنی نرخ رشد تولید علم در ایران 11 برابر از میانگین جهانی بالاتر است و ایران سریع‌ترین رشد علمی را در بین کشورهای جهان دارد.

در نانو فناوری، زیست‌فناوری، فناوری اطلاعات، فناوری هوا، فضا و فناوری هسته‌ای که از علوم استراتژیک به شمار می‌روند جایگاه نسبتاً شایسته‌ای یافته‌ایم. امروز در فناوری هسته‌ای که از مهم‌ترین بخش‌های صنعت دنیای امروز است و ایران دیروز از آن محروم بود باهمت و تلاش جوانان آن‌هم با متوسط سنی 27 سال همه مراحل چرخه سوخت هسته‌ای برخوردار هستیم؛ در عرصه فناوری هوا، فضا که در دوران پهلوی از هیچ توانمندی برخوردار نبودیم پس از انقلاب اسلامی، علاوه برساخت و طراحی ماهواره دانشمندان کشور موفق به طراحی و ساخت کاوشگر ملی، پرتابگر ماهواره و کپسول زیستی برای اعزام موجود زنده به فضا شده‌اند و قابل‌توجه اینکه ایران دوازدهمین کشور دنیاست که دارای فناوری ساخت ماهواره است.

امروز ما شاهد این هستیم که ایران در بسیاری از فناوری‌ها نه‌تنها خودکفا شده بلکه به کشور صادرکننده خدمات فنی مهندسی در حوزه‌های صنعت نفت، کشاورزی، بهداشت، سدسازی، تراکتورسازی، هسته‌ای، خودروسازی، سلول‌های بنیادین و... تبدیل‌شده است؛ در عرصه علوم نوین، دانشمندان ایرانی توانسته‌اند تا مرزهای جدید دانش بشری پیش روند و در مواردی نیز از این مرزها نیز عبور کنند. موفقیت بی‌نظیر دانشمندان ایرانی در تهیه، انجماد و نگهداری سلول‌های بنیادی جنینی، که پیش از آن در انحصار 9 کشور دنیا بود، درمان ناباروری، نارسایی قلب و تلاش برای ترمیم لوزالمعده برای تولید انسولین به‌منظور درمان بیماری قند (دیابت) برای اولین بار در جهان از اقدامات کم‌نظیر دانشمندان جوان ایرانی در عرصه مهندسی ژنتیک است.

در عرصه علوم هسته‌ای، باوجود موانع و ممانعت کشورهای غربی و تحریم تجهیزات دومنظوره، دارای کاربرد مشترک در فعالیت‌ها و تحقیقات هسته‌ای صلح‌آمیز و غیر صلح‌آمیز، امروزه ایران به فناوری پیچیده غنی‌سازی اورانیوم دست‌یافته و به جمع 10 کشور دارای این فناوری نوین در جهان پیوسته است؛ امروزه ایران در عرصه صنایع موشکی و مخابراتی به درجه‌ای از پیشرفت رسیده که به توان ساخت ماهواره دست‌یافته و به باشگاه چند کشور محدود پرتاب‌کننده ماهواره واردشده است. این موفقیت در حالی به‌دست‌آمده که ما درزمینه محصولاتی که قابلیت استفاده در صنایع موشکی و الکترونیک نظامی دارند، در تحریم به سر می‌بریم تا جایی که حتی در برخی مواقع از ورود چیپ های ساده الکترونیکی به کشور ممانعت به عمل می‌آمد.

ایران جزء سه کشور برتر جهان در سدسازی به شمارمی رود، پس از پیروزی انقلاب اسلامی حدود 130 سد ساخته‌شده و یا در حال ساخت است؛ در صنایع کشاورزی، هم‌اکنون، تراکتورهای ساخت ایران به بیش از 30 کشور جهان صادر می‌شود، در صنایع نفت و گاز، پروژه 100 درصد ایرانی فاز یک منطقه عسلویه به‌عنوان بزرگ‌ترین پروژه نفت و گاز کشور در آبان 83 به بهره‌برداری رسید که با بهره‌برداری فازهای دیگر آن سالانه حدود یک میلیارد دلار درآمد نصیب کشور می‌کند.

ایران پیش از انقلاب تقریباً تمام تسلیحات نظامی خود را از خارج وارد می‌کرد و امروز در زمره یکی از کشورهای تولیدکننده تسلیحات پیشرفته نظامی در جهان قرارگرفته و در کنار کشورهایی چون هند، برزیل و یوگسلاوی مطرح‌شده است و تولیدات خود را به بیش از 30 کشور جهان صادر می‌کند. تولید محصولات الکترونیکی و راداری، ادوات و تجهیزات خاص از این جمله است. اکنون ایران درزمینه صنایع زرهی و ساخت انواع نفربر در بین 10 کشور برتر دنیا قرارگرفته است.

ساخت هواپیمای جنگنده آذرخش، طراحی و ساخت لانچر (پرتاب‌کننده) چهار موشکی باقابلیت شلیک همزمان و تک‌تک، ساخت چرخ‌بال آموزشی و چرخ‌بال دو موتوره، طراحی و ساخت تانک پیشرفته ذوالفقار و راه‌اندازی خط تولید انبوه آن، ساخت تانک مدرن، طراحی و ساخت خودرو تانک بر (ببر 400)، ساخت انواع شناورها و یدککشها، ساخت زیردریایی و اسکله شناور، ساخت موشک فاتح 110 (از موفق‌ترین موشک‌های زمین به زمین در جهان) و موشک‌های دور بر شهاب (با سرعتی سه برابر موشک اسراییلی)، راه‌اندازی خطوط تعمیرات اساسی و بازسازی هواپیمای نظامی و خودکفایی در زمینه‌های ساخت و یا تعمیر بسیاری از تجهیزات و قطعات نظامی که در جنگ الکترونیکی کاربرد دارد.

از دیگر موارد قابل اشاره موفقیت بسیار چشمگیر نظام جمهوری اسلامی در مبارزه با مواد مخدر و سوداگران مرگ است. طبق آمارهای بین‌المللی بیش از 80 درصد مواد مخدر مکشوفه در سطح جهان در مرزهای ایران کشف و منهدم می‌شود که به همین جهت نیز ایران بارها از سوی مجامع جهانی موردتقدیر قرارگرفته است و کمیته مبارزه با مواد مخدر سازمان بهداشت جهانی، مرکز آموزش منطقه‌ای خود را ایران قرار داده است.

در حوزه هنری و فرهنگی یکی از موارد قابل اشاره، سینمای ایران است که قبل از انقلاب به اعتراف تمام صاحب‌نظران، به‌هیچ‌وجه در دنیا مطرح نبوده و به‌حساب نمی‌آمده لکن امروزه، به‌عنوان سینمایی صاحب سبک و جذاب، در بین 10 سینمای برتر جهان مطرح است. در صنعت دوبلاژ نیز ایران جزء سه کشور برتر دنیا است.

رونق چشمگیر صنعت چاپ و نشر و انتشار گسترده مطبوعات و کتب، توسعه گسترده شبکه‌های صداوسیما و تولید وسیع برنامه‌ها خصوصاً از سال 73 به بعد به‌گونه‌ای که از دو شبکه سیما و چند شبکه صدا با ساعات محدود هم‌اکنون به ده‌ها شبکه داخلی و خارجی به‌صورت تمام‌وقت و شبکه‌های استانی گسترش‌یافته است؛ توسعه و گسترش چشمگیر شبکه‌های خبررسانی و خبرگزاری داخلی و بین‌المللی به گونه‌های که امروزه دیگر ما مجبور نیستیم برای کسب خبر - همانند گذشته - متکی به خبرگزاری‌های خارجی همچون: آسوشیتدپرس، رویترز، دویچله وله و... باشیم.

وضعیت معیشت مردم را قبل و بعد از انقلاب اسلامی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

امیری زاده: بررسی‌ها نشان می‌دهد یکی از عمده‌ترین دلایل این امر، اعمال تعرفه‌های گمرکی پایین از سوی دولت نسبت به کالاهای وارداتی خارجی در قبل از انقلاب و افزایش این تعرفه‌ها بعد از انقلاب بوده است، به‌عبارت‌دیگر درنتیجه اعمال تعرفه‌های گمرکی پایین، کالاهای خارجی به‌وفور و باقیمت بسیار نازل در بازار یافت می‌شد این سیاست اقتصادی نامناسب، در جهت تضعیف تولیدات داخلی، افزایش وابستگی اقتصادی کشور به قدرت‌های صنعتی و تأمین بازار برای آنان بوده است زیرا در چنین شرایطی تولیدکننده نوپا و کم‌تجربه داخلی امکان رقابت با تولیدکننده توانمند و مجرب خارجی را نمی‌یابد و به سهولت از صحنه رقابت خارج می‌شود و حضور در عرصه تولید را مقرون به‌صرف نمی‌یابد.

ارزانی غیرمعقول، موجب تضعیف موقعیت تولیدکننده و درنهایت، تضعیف تولیدات داخلی می‌شود، از همین رو در اکثر کشورهای پیشرفته اقتصادی، گرانی وجود دارد. برای مثال، بانک جهانی برای چندمین بار، توکیو پایتخت ژاپن را به‌عنوان گران‌ترین شهر جهان اعلام کرده است حتی در این کشورها گاه با ارزانی مبارزه نیز می‌شود، زیرا با واقعی شدن قیمت‌هاست که می‌توان از تولیدکننده داخلی حمایت کرد و حمایت از تولیدکننده داخلی نیز درنهایت تأمین منافع مصرف‌کننده داخلی را به همراه دارد.

قدرت خرید اکثریت افراد جامعه به‌عنوان نکته دوم قابل‌تأمل و توجه است؛ گفته می‌شود درگذشته قیمت گوشت و یا تخم‌مرغ در مقایسه باقیمت‌های کنونی پایین بوده است و چون امروز قدرت خرید مردم کاهش‌یافته، وضعیت معیشت مردم بدتر شده است درحالی‌که آمارها، نشان از بهتر شدن نسبی وضعیت معیشت اکثریت افراد جامعه دارد؛ به‌عبارت‌دیگر، شاید درگذشته قیمت‌ها پایین بوده ولی قدرت خرید مردم بسیار پایین‌تر از آن بوده است آمارها و بررسی‌های رسمی و غیررسمی گویای آن است که غیر از برخی اقشار جامعه اکثر مردم خصوصاً صاحبان مشاغل آزاد از وضعیت معیشتی مناسب‌تری نسبت به قبل از انقلاب برخوردار هستند. لکن به دلایل متعددی همچون تغییر الگوی زندگی (الگوی مسکن، خوراک، پوشاک و لوازم منزل) و به‌تبع آن، افزایش سطح انتظار آنها از زندگی، ابراز نارضایتی و احساس محرومیت در آنان افزایش‌یافته است.

در راستای الگوی خوراک نیز شاهد تغییرات اساسی در جامعه خودمان در سال‌های اخیر هستیم؛ در حدود 30 سال پیش، قوت غالب خانواده‌های ایرانی نان بوده و برنج غذای اعیانی محسوب می‌شده است درحالی‌که امروز الگوی خوراک اکثریت جامعه تغییریافته و عموماً برنج در غذای روزانه آنان جایگاه خاصی پیداکرده است؛ آمارهای جهانی نیز گویای بهتر شدن وضعیت رفاه مردم ما در سال‌های پس از انقلاب است. بر اساس آمار بانک جهانی، 46 درصد مردم ایران در سال 1356 زیرخط فقر بودند؛ اما این رقم در سال 1378 به 16 درصد کاهش‌یافته یعنی بیش از 8/2 برابر وضعیت رفاه جامعه بهتر شده است.

تغییر الگوی مصرف جامعه و بهتر شدن نسبی سطح زندگی مردم، افزایش چشمگیر سطح آگاهی‌های اجتماعی و اقتصادی افراد جامعه پس از انقلاب و درنتیجه، آرمان‌گرایی و توجه بیشتر آنان به نقاط ضعف و نارسایی‌های وضع موجود به‌جای توجه به نقاط قوت آن، ترویج و حاکمیت فرهنگ نادرست اجتماعی در جامعه در سال‌های اخیر، به صورتی که افراد، رفع تمامی مشکلات را تنها از حکومت و دولت آن‌هم در کوتاه‌مدت انتظار دارند، انعکاس نیافتن مناسب دستاوردها و عدم ارائه آمارهای دقیق، شفاف و تطبیقی از ابعاد اقدامات و تلاش‌های صورت پذیرفته از سوی کارگزاران نظام جمهوری اسلامی، به‌خصوص در مقایسه با قبل از انقلاب و کشورهای منطقه، فضاسازی و فعالیت گسترده تبلیغاتی مخالفان داخلی و خارجی نظام در سیاه نمایی وضع موجود و بزرگنمایی مشکلات از دلایل بروز برخی نارضایتی به شمار می‌رود.

انتهای پیام /

دستاوردهای انقلاب اسلامی در تمامی زمینه‌ها / سریع‌ترین رشد علمی جهان در اختیار ایران است 2
دستاوردهای انقلاب اسلامی در تمامی زمینه‌ها / سریع‌ترین رشد علمی جهان در اختیار ایران است 3
دستاوردهای انقلاب اسلامی در تمامی زمینه‌ها / سریع‌ترین رشد علمی جهان در اختیار ایران است 4
دستاوردهای انقلاب اسلامی در تمامی زمینه‌ها / سریع‌ترین رشد علمی جهان در اختیار ایران است 5