دلار تا کجا اوج میگیرد؟ / هشدار تکرار تجربه تلخ ریزش بورس در بازار ارز
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، فاطمه فرخی؛ در روزهای اخیر هر روز شاهد روند صعودی قیمت دلار در بازار هستیم. التهابات بازار ارز در روزهای اخیر دلار را از مرز 45 هزار تومان عبور داد؛ مسئلهای که تأثیر آن در خرید و فروش ریزترین کالاهای بازار کاملاً مشهود است و فروشندگان از قیمتهای قبل و بعد از دلار 45 هزار تومانی صحبت میکنند. متاسفانه قیمت دلار به روند افزایشی خود ادامه داده...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، فاطمه فرخی؛ در روزهای اخیر هر روز شاهد روند صعودی قیمت دلار در بازار هستیم. التهابات بازار ارز در روزهای اخیر دلار را از مرز 45 هزار تومان عبور داد؛ مسئلهای که تأثیر آن در خرید و فروش ریزترین کالاهای بازار کاملاً مشهود است و فروشندگان از قیمتهای قبل و بعد از دلار 45 هزار تومانی صحبت میکنند. متاسفانه قیمت دلار به روند افزایشی خود ادامه داده و کانال جدیدی را فتح کرده؛ این در حالی است که طی این روزها بازار ارز با سکوت بازارساز مواجه بوده و اقدام مشخصی برای کنترل قیمت دلار از سوی بانک مرکزی دیده نشده است. قیمت دلار امروز پس از چند روز افزایش قیمت از پله نهم کانال 40 هزار تومان خارج شد و اکنون در کانال جدید قرار دارد. این افزایش افسارگسیخته قیمت دلار اتفاقی بیسابقه در اقتصاد ایران محسوب میشود. اهمیت قیمت دلار بر زندگی مردم ایران به قدری است که اکثریت قریب به اتفاق آنها به صورت لحظهای نرخ این ارز را پیگیری میکنند و بر هیچکس پوشیده نیست که نوسانات نرخ دلار بیشترین تاثیر را بر روی قیمت کالاهای مصرفی دارد. هرچند نرخ دلار دولتی که برای واردات کالاهای اساسی اختصاص پیدا میکند، مدت هاست 4200 تومان باقی مانده، اما قیمت دلار در بازار آزاد نوسان بسیاری داشته است.
قیمت روز دلار 1 اسفند 1401 در بازار آزاد
بازار آزاد ارز با کوچکترین تحولات سیاسی و اقتصادی جهان دستخوش تغییر میشود؛ حال اگر یک طرف این تحولات ایران باشد، تاثیر آن بر قیمت دلار و سایر ارزها دوچندان میشود. از آنجایی که «دلار» در میان ایرانیها به نوعی کالای سرمایهای به حساب میآید، اطلاع از بروزترین قیمت دلار اهمیت بسیاری دارد.
پیش بینی آینده قیمت دلار در سال 1401
پیش بینی کارشناسان اقتصادی از آینده قیمت دلار در سال 1401 شمسی تثبیت قیمت در کانال 24 تا 27 هزار تومان است؛ هرچند رویدادهای سیاسی از جمله مذاکرات ژنو برای احیای برجام و رفع تحریهها علیه ایران در سال 1401 پیش بینیهای تحلیلگران ایرانی را تحت تاثیر قرار داد و قیمت دلار احتمالا پس از تصویب نهایی طرحح احیای توافق هستهای ایران و 1+5 روند نزولی پیش خواهد گرفت. همچنین برخی اقتصاددانان سرمایه گذاری در بازار دلار را با ریسک «بسیار بالا» ارزیابی کرده و افراد با دانش مالی کم را از این امر بر حذر داشتهاند. برخلاف بازار طلا و سکه که در مقابل سرمایه گذاری در بورس سود نسبتا مطمئنی دارند، سرمایه گذاری روی ارزها به ویژه دلار که بیشترین تاثیر را از رویدادهای سیاسی میگیرند، نیازمند خطر پذیری بسیار بالاست.
واکنش قالیباف به گرانی دلار
بر همین اساس، محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در واکنش به افزایش قیمت ارز و دلار در روزهای اخیر گفت: مدیریت قیمت ارز اهمیت زیادی برای کنترل ثبات در همه عرصههای اقتصادی دارد. مجلس در جلسه نظارتی خود راه حلهای زیرساختی و کوتاه مدت مدیریت بازار ارز را ارائه کرده بود. ضمن تشکر از اقدامات صورت گرفته، از وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی میخواهم به آن توجه ویژهای داشته باشند تا ما شاهد ثبات در قیمت ارز و اقتصاد ایران باشیم.
نرخ ارز و طلا براساس واقعیتهای اقتصادی تعیین میشود
همچنین محمد رضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی در واکنش به بالا رفتن قیمت دلار اعلام کرد: نرخ ارز و طلا براساس واقعیتهای اقتصادی تعیین میشود. محمدرضا فرزین در پیامی اعلام کرد: کلیهی نیازهای واقعی کشور در مرکز مبادله ارزی تامین خواهد شد. با تشکیل مرکز مبادلهی ارزی کشور نرخ ارز با توجه به منابع مصارف ارزی و عوامل بنیادین کشف خواهد شد. وی تاکید کرد: نرخ ارز و طلا براساس واقعیتهای اقتصادی کشور تعیین میشود.
هشدار درباره تکرار تجربه تلخ ریزش بورس در بازار ارز
همچنین شیوا راوشی، مدیرکل تجارت خارجی بانک مرکزی با اشاره به اینکه وضعیت تجارت کشور بهتر شده و نرخ سازیهای کنونی در بازار غیررسمی، کاملا حباب است، یادآور شد: نمونه مشابه بازار ارز کنونی را مردم عزیز در بازار سهام مرداد 99 مشاهده کردهاند؛ بنابراین باید از رفتارهای هیجانی پرهیز کنند. وی در واکنش به وضعیت بازار ارز و تامین نیازهای تجاری ارزی گفت: نرخ سازیهایی که در حال حاضر در بازار صورت میگیرد مبنای واقعی متناسب با مولفههای فرآیند تجارت کشور ندارد و عوامل غیرواقعی پشت این نرخ سازیها وجود دارد. این مسئول ادامه داد: با وجود همه تحریمهایی که وجود داشته توانستهایم تمام نیازهای وارداتی کشور را از طریق ظرفیت منابع ارزی صادرکنندگانی که ارز خود را در بازار ارائه میکنند، تامین کنیم. وی همچنین با اشاره به تجربه بازار سهام در سالهای گذشته، گفت: نمونه مشابه بازار ارز کنونی را مردم عزیز در بازار سهام مرداد 99 مشاهده کردهاند؛ بنابراین باید از رفتارهای هیجانی و واکنش به این وقایع پرهیز کنند که منجر به ضررشان نشود. به گفته مدیرکل تجارت خارجی بانک مرکزی، باتوجه به فرآیند تجاری که کاملا شفاف است و مولفههای تعریفشدهای دارد؛ وضعیت تجارت کشور بهتر شده است و نرخ سازیهای کنونی در بازار غیررسمی، به نظر کارشناسی ما کاملا حباب است و نباید نسبت به آن واکنشی نشان داده شود! وی همچنین از اعلام سیاستهای جدید بانک مرکزی خبر داد و گفت: بانک مرکزی بهزودی سیاستها و تغییراتی را در امور ارزی کشور اعلام میکند که قطعا منجر به بهبود در تمام تعاملات تامین نیازهای ارزی کشور خواهد شد. نوسانات ارز، سکه را گران کرد در همین حال، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در مورد دلایل نوسانات بازار سکه و طلا، اظهار کرد: نوسانات بازار ارز و افزایش 16 دلاری اونس جهانی عاملان اصلی افزایش قیمت سکه و طلا در بازار هستند. اما مهمترین علت افزایش قیمت طلا افزایش قیمت ارز در بازار آزاد است که منجر شده حباب سکه نیز به شدت زیاد شود.
دلار تا کجا اوج میگیرد؟
نرخ ارز دیروز وارد دالان بالای 45 هزار تومانی شد و متعاقب آن سکه هم رکوردهای قبلی را پشتسر گذاشت و اعداد و ارقام عجیبی را ثبت کرد. مطابق معمول مقامات اقتصادی دولت هم اعلام کردند، شهر در امن و امان است و هیچ کمبودی در ذخایر ارزی و طلای کشور وجود ندارد، اما بازارها بدون توجه به این اظهارات جنب و جوش خود را تداوم بخشیدند و نوسانات ادامه یافت. اما این روند نزولی ارزش پول ملی که در گرانی دلار و سکه و... نمایان میشود تا کجا ادامه پیدا میکند؟ کدام سیاستهای اقتصادی در تسریع این نزول تاثیرگذار است و کدام سیاستگذاریها میتوانند اندکی ثبات به اقتصاد تزریق کنند؟ مساله مهم در خصوص ایران آن است که در ایران، اقتصاد هرگز به عنوان اولویت مطرح نبوده است. ترسیم این جهانبینی، بسیار مهم است و سایر تصمیمسازیها برآمده از آن است.