دو راهی تلخ برای بسیاری از دانشآموزان؛ ترک تحصیل یا ادامه دادن؟
کم کم بوی پاییز و ماه مهر به مشام میرسد و ذوق شروع سال تحصیلی و اول مهر بین محصلان پررنگ میشود اما هنوز جمع زیادی از کودکان بلاتکلیف هستند و بر سر دو راهی تحصیل یا ترک تحصیل ماندهاند.
کم کم بوی پاییز و ماه مهر به مشام میرسد و ذوق شروع سال تحصیلی و اول مهر بین محصلان پررنگ میشود اما هنوز جمع زیادی از کودکان بلاتکلیف هستند و بر سر دو راهی تحصیل یا ترک تحصیل ماندهاند.
به گزارش عرشه آنلاین، یک طرف درس و مدرسه و آینده است و طرف دیگر دوری از حداقل حقوق، احتمالا کار کودک و آینده نامطمئن آن هاست. این همه چیزی است که وضعیت ثبت نام مدارس برای کودکان اقشار ضعیف تر جامعه ساخته است.
ثبت نام گروهی از کودکان در ایران همیشه یکی از موضوعات پرمناقشه بوده است. کودکان اتباع کشورهای خارجی که سکونت قانونی ندارند و کودکان بدون مدارک هویتی جزو این دسته از افراد هستند. این در حالی است که تحصیل یکی از اصلیترین حقوق کودکان است که پیمان نامه حقوق کودک بر آن تاکید کرده است و ما هم موظف به اجرای آن شدهایم.
به علاوه حق تحصیل کودکان و نوجوانان به عنوان یکی از حقوق بنیادین و اولیه، در قوانین اساسی و عادی جمهوری اسلامی ایران تأکید شده است. طبق اصل سیام قانون اساسی، دولت باید وسایل آموزش و پرورش رایگان را تا پایان دوره متوسطه برای همه ملت فراهم کند.
قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399 نیز در ماده 3 بازماندن طفل و نوجوان از تحصیل را از مصادیق وضعیت مخاطرهآمیز دانسته است و در ماده 6 خود وزارت کشور را مکلف کرده که از طریق سازمان ثبت احوال کشور با همکاری سایر نهادهای مربوط و با درنظرگرفتن اقامتگاه اشخاص و تغییرات آن هر سال حداقل سه ماه پیش از آغاز سال تحصیلی جدید اسامی و نشانی اطفال و نوجوانان ایرانی و غیرایرانی را که به سن قانونی تحصیل رسیدهاند به تفکیک مناطق به آموزش و پرورش اعلام کند.
براساس بخش دیگری از همین ماده وزارت آموزش و پرورش مکلف است موارد عدم ثبتنام و موارد مشکوک به ترک تحصیل اطفال و نوجوانان تا پایان دوره متوسطه را به سازمان بهزیستی کشور و یا دفتر حمایت از اطفال و نوجوانان قوه قضاییه اطلاع دهد اقدامات لازم برای این امر انجام شود.
این موارد در صورتی است که موضوع تحصیل کودکان و نوجوانان تبعه دیگر کشورها بهویژه اتباع افغانستان پس از فرمان مقام معظم رهبری در سال 1394 جهت پیشگیری از محرومیت این افراد از تحصیل - حتی در صورت حضور غیرقانونی در کشور - مورد تاکید بوده است اما امسال شرایط به شکلی پیش میرود که قطعا بخش بسیاری از این کودکان از تحصیل باز خواهند ماند.
در همین خصوص هدی اوغازی مقدم، مدیرعامل گروه فرهنگیاجتماعی کیانا در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به بخشنامه رسمی وزارت آموزش و پرورش مبنی بر لزوم پرداخت شهریه برای ثبت نام دانشآموزان اتباع دیگر کشورها، عنوان کرد: دانشآموزان برای تحصیل در پایههای اول تا ششم مبلغ 600 هزار تومان، دوره متوسط اول 800 هزار تومان، دوره متوسطه دوم یک میلیون تومان و برای تحصیل در مدارس فنی و حرفه ای و کار و دانش یک میلیون و 200 هزار تومان پرداخت کنند.
وی با بیان اینکه موضوع دریافت شهریه از خانواده ها دستکم در البرز بی سابقه است، ادامه می دهد: «با توجه به اینکه در اغلب خانوادههای افغانستانی بیش از یک دانشآموز وجود دارد، احتمالا خانوادهها استطاعت پرداخت نداشته باشند و این میتواند سرآغاز ترک تحصیل و کار کودکان باشد.
اوغازی مقدم تصریح میکند: گروهی دیگر از کودکان اما اقبال کمتری دارند. بر اساس بخشنامه جدید، آنان به دلیل اقامت غیر قانونی خود و خانوادهشان در ایران امکان ثبتنام در مدارس ندارند. همچنین کودکانی که اسناد هویتی لازم را نداشته باشند، باز هم از تحصیل رسمی محروم میشود.
همانطور که این فعال حقوق کودک تاکید میکند: ترک تحصیل کودکان اولین تکه از پازل بسیاری از آسیبهای اجتماعی جدی است. کار کودکان، سو استفاده از کودکان در محیطهای کاری نا امن و بزهدیدگی تنها بخشی از پیامدهای اقدامات اینچنینی خواهد بود. / ایسنا
هم اکنون دیگران می خوانند-
بوسه نامتعارف همچنان جنجالی است
-
افشای آزار و اذیت 9 پسر نوجوان در خلوتگاه مربی فوتبال / تهیه فیلم سیاه از روابط جنسی
-
کودک کشی دردناک در اهواز | مادر کودک 4 ساله می خواستم آزاد باشم + عکس
-
فیلم خبرساز از ضرب و شتم شدید مسافر زن توسط راننده مرد
-
جزییات ماجرای تکاندهنده خودکشی درمعالیآباد شیراز | واکنش ها به تصاویر خودکشی دختر شیراز (16+)
-
جنایات رتیل خونریز لانه وحشت | تهیه فیلم سیاه از زنی که لباس به تن نداشت | تعرض به زنان با شلاق و شکنجه + عکس
-
سید حسن خمینی نوه دار شد؛ دختری به نام «ایران» + تصویر