دکتر مصدق
دکتر مصدق
در مراسم تدفین کیومرث پوراحمد، نویسندهای گفت: «بلایی که سر خانواده تختی آوردیم، سر خانواده پوراحمد نیاوریم.» این توصیه اما نادرست است چون جامعه بلایی بر سر خانواده تختی نیاورد و نوشته کارگردان هم نزد خانواده پوراحمد نشان دهندهرابطه گرم آنان است...
داستان زندگی امیر عباس هویدا که با 13 سال سابقه نخستوزیری و یک سال وزارت دربار در رژیم پهلوی به زندان افتاده بود در 18 فروردین 1358 خورشیدی در ششمین روز رسمیت یافتن جمهوری اسلامی با اعدام تمام شد.
داستان زندگی امیر عباس هویدا که با 13 سال سابقه نخستوزیری و یک سال وزارت دربار در رژیم پهلوی به زندان افتاده بود در 18 فروردین 1358 خورشیدی در ششمین روز رسمیت یافتن جمهوری اسلامی اعدام شد در حالی که خود او نیز در همهپرسی آن شرکت کرده بود آن قدر پرنکته است که درباره او بتوان بر 20 فقره انگشت گذاشت.
اگر هویدا به مرگ طبیعی و پیرانه سر چه در داخل و چه خارج از ایران درگذشته بود تا این اندازه در تاریخ جایگیر نمیشد اما نوع مرگ و این شایعه که اگرچه حکم اعدام صادر شده بود ولی در واقع پیشااعدام کشته شد محل بحث و مناقشه است...
سومین باری که با پوراحمد مصاحبه کردم، باز مصاحبه برای سایت عصر ایران بود و موضوع مصاحبه نیز مسعود فراستی بود. پوراحمد در آن مصاحبه به قدری از فراستی انتقاد کرد که ترجیح دادم مصاحبه را منتشر نکنم.
به هر حال مصاحبه هنوز منتشر نشده است و شاید روزی در عصر ایران بشود؛ دیر یا زود. از جمله حرفهای در آن مصاحبه این بود که: فراستی بابت فیلم "اتوبوس شب" تلاش کرد من را به سازمان مجاهدین خلق وصل کند! (نقل به مضمون)؛ ظاهرا در یکی از دانشگاههای کشور یا شاید هم جایی دیگر، جلسه نقد فیلم با حضور فراستی و پوراحمد برگزار شده بود و فراستی حسابی به فیلم تاخته بود و پوراحمد هم پاسخهای تند و تیزی...
بانوی جوان، که به مصدق زبان فرانسوی هم میآموخت، مرد شرقی محبوبش را اینگونه توصیف کرده است: «با موهای کمپشت خرمایی، با چشمهای غزالگونه، و همیشه آرام و خوددار، که با همکلاسیهایش نمیجوشید...»
صدای و سیمای ما امام دهه شصت را، نه دهه شصت بلکه سال شصت، نه سال شصت بلکه بهار شصت را، در مقطعی که در حال عتاب و خطاب به اولین رئیس جمهور است، مدام به نسل جدید نشان میدهد، در صورتی که امام خمینیِ رهبر انقلاب اسلامی چند ماه هم در نوفل لوشاتو بود
دیوان بین المللی دادگستری لاهه مقرر کرد آمریکا باید خسارات وارده به ایران پس از نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی را بپردازد.
شاه که با تضعیف خردهبورژوازی سنتی به بورژوازی مدرن پر و بال داده بود، وقتی با بحران اقتصادی سالهای آخر مواجه شد، کوشید نارضایتی طبقات پایین جامعه را کاهش دهد.
بخش فارسی این رادیو از ساعاتی قبل فعالیت خود را متوقف کرد.
به آنچه در سال 1401 بر تئاتر و تئاتریها گذشت نمیتوان بدون در نظر گرفتن اتفاقات 25 شهریور به این سو نگریست. اتفاقاتی که از جمله آنها میتوان به زندان افتادن کسانی چون حمید پورآذری و سهیلا گلستانی و قرار گرفتن تئاتر در برابر دوگانه «اجرا رفتن یا اجرا نرفتن» اشاره کرد.
نویسنده در یادداشت حاضر دلایل اصلی کودتای آمریکایی 28 مرداد را بررسی میکند. در این نوشتار عدم نهادینگی فرهنگی تکثر، و مشارکت مردم در احیای سرنوشت خویش، و ایجاد روندهای دموکراتیک برای ایجاد تغییرات در قدرت، که میتوانست نتیجه دولت مردمی مصدق باشد، بهعنوان مهمترین عوامل اصلی کودتا ذکر شده است.
چرا نظام پهلوی سقوط کرد؟ چه عاملی باعث شد تا بزرگترین قدرت خاورمیانه، قادر نباشد حرکت اجتماعی و مخالفتهای برخاسته از آن را ببیند؟ حذف نهادهای نمایندگی و ایجاد اصناف دولت ساخته در این روند چه تاثیراتی برجای گذاشتند؟ گفتوگوی حاضر تلاش میکند به سوالات مذکور پاسخ درخور بدهد.
نفت خبر نوشت: قرارداد سن موریس در 28 تیر 1352 اعلام شد و چند هفته بعد بصورت اجرایی در آمد، قرارداد مهمی که در میان رویدادهای تاریخی مورد کم توجهی قرار گرفته است.