شنبه 3 آذر 1403

رئیسی باید در برجام مسیر روحانی را ادامه دهد / عبدی: آرای اصلاح‌طلبان در انتخابات 1400 فاجعه‌بار بود

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
رئیسی باید در برجام مسیر روحانی را ادامه دهد / عبدی: آرای اصلاح‌طلبان در انتخابات 1400 فاجعه‌بار بود

اصلاح طلبان و به عبارتی اعضای ارشد ستادهای موسوی و کروبی در سال 88، بانیان اصلی وضع موجود هستند. رفقای خاتمی و موسوی و کروبی تورم 44 درصدی را به مردم تحمیل کرده و سفره آنان را کوچک کردند.

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

******

**عبدی: آرای اصلاح طلبان در انتخابات 1400 فاجعه بار بود

«عباس عبدی» فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه شرق با اشاره به انتخابات 1400 گفت: «آرای اصلاح‌طلبان در (انتخابات شورای شهر ششم) تهران فاجعه‌بار است. عدم شرکت نیز اساسا تحت تأثیر بیانیه مهندس موسوی نبود. مردم مدت‌ها تصمیمی را گرفته بودند و تغییر چندانی هم در آستانه انتخابات نکردند».

عبدی در ادامه گفت: «برداشت من این است که این انتخابات بن‌بست اصلاح‌طلبی به معنای گذشته آن را نشان داد. این بدان معنی نیست که اصلاحات از اول غلط بوده، خیر. از 76 تا 84 کارکرد خودش را داشت و دوره خوبی هم بود. اما بعد از آن به دلیل انحرافاتی که رخ داد یا ناتوانی در تطبیق با شرایط نتوانست خودش را نجات دهد. هم 84 و هم 88 اینها شکست کامل برای راهبرد اصلاحات بود».

این فعال سیاسی اصلاح طلب تاکید کرد: «92 و 96 هم برای اصلاحات موقعیت‌هایی اجاره‌ای بود و در چارچوب راهبرد اصلی اصلاحات نبود. در 1400 دیگر کامل به بن‌بست رسیده و در مجلس قبل سال 1398 هم این بن‌بست آشکار بود... شاید اگر اصلاح‌طلب‌ها مسیر 88 را نمی‌آمدند می‌توانستیم خیلی بهتر شرایط را پیگیری کنیم».

در هفته های گذشته حجت‌الاسلام سید هادی خامنه‌ای، فعال اصلاح‌طلب گفته بود: «بسیاری از دوستان شعار مردم سالاری و دموکراسی‌خواهی می‌دادند و در عمل برای جریان وسیع اصلاحات در کشور در سازوکارهای محفلی تصمیم می‌گرفتند و می‌خواستند همه تبعیت بکنند. گاهی اگر اعتراضی می‌شد به شکل مصنوعی همان تصمیم محفلی را با لعاب دموکراتیک به‌خورد جامعه می‌دادند. همه اینها ناشی از این بود که بعضی دوستان اصلاح‌طلب چنان‌که باید به قواعد دموکراسی ملتزم نبودند و نیستند».

وی در ادامه تاکید کرده بود: «یکی از دلایل اساسی که سبب شد اصلاح‌طلبان نتوانند از آسیب‌شناسی عملکرد خود و تحلیل شکست‌های گذشته بهره بگیرند، پایبند نبودن آنها به قواعد دموکراسی در میان خودشان بود... نهاد اجماع‌ساز نه تنها اجماعی نساخت، که اختلاف‌ساز هم بود».

روزنامه شرق نیز چندی پیش در مطلبی مشابه نوشته بود: «هنوز یک ماه از انتخابات ریاست‌جمهوری نمی‌گذرد که زمزمه‌های برچیده‌شدن نهاد اجماع‌ساز یا همان جبهه اصلاحات ایران شنیده می‌شود... ازخاصیت‌افتادن نهاد اجماع‌ساز یک پیام روشن دارد؛ آنکه هیچ هدف بلندمدتی در تشکیل این تشکل وجود نداشته است و مانند همیشه اصلاح‌طلبان چند ماه پیش از انتخابات و صرفا برای رأی‌جمع‌کردن اقدام به تأسیس یک مجموعه و این‌بار با نام جبهه اصلاحات ایران کرده‌اند؛ تشکیلاتی که مشابهش در گذشته هم با نام شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان شناخته می‌شد».

همچنین «صادق زیباکلام» فعال سیاسی اصلاح طلب پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر 1400 گفت: «(پس از براندازان) دومین و بزرگ‌ترین بازنده انتخابات 28خرداد اصلاح‌طلبان بودند... دوونیم میلیون رأی برای آقای همتی در حقیقت تیر خلاصی در شقیقه اصلاح‌طلبان بعد از 24 سال حیات سیاسی‌شان بود».

در انتخابات شورای شهر ششم تهران، اعضای «لیست جمهور» - لیست امید سابق - علیرغم حمایت ویژه خاتمی و پشتیبانی گسترده احزاب و رسانه های اصلاح طلب، 21 بر صفر باخت. این در حالی است که در این انتخابات هیچ خبری از نظارت استصوابی شورای نگهبان هم نبود.

سرلیست شورای ائتلاف در انتخابات شورای شهر ششم تهران، قریب به 490 هزار رأی کسب کرد. اما بیشترین رأی اعضای لیست جمهور در این انتخابات، تنها حدود 36 هزار رأی بود.

در انتخابات مجلس یازدهم در سال 98 نیز سرلیست وحدت - قالیباف - حدود یک میلیون و سیصدهزار رای کسب کرد اما سرلیست اصلاحات - مجید انصاری - تنها حدود 70 هزار رای کسب کرد.

نتایج انتخابات شورای شهر ششم تهران، یکبار دیگر ثابت کرد که حمله به شورای نگهبان و نظارت استصوابی صرفا یک پوشش برای اصلاح طلبان است. پوششی برای دیده نشدن ناکارآمدی و پوششی برای دیده نشدن عدم محبوبیت در میان افکارعمومی.

** رئیسی باید در برجام مسیر روحانی را ادامه دهد

روزنامه آرمان در مطلبی با عنوان «دولت جدید شطرنج مذاکرات را به هم نریزد» نوشت: «با توجه به اینکه گفت‌وگوهای ایران و نمایندگان 1+4 در وین هنوز خروجی قابل‌قبولی نداشته است لذا دولت سیزدهم باید همان مسیری را در این حوزه طی کند که دولت دوازدهم در طول 8 سال اخیر طی کرده است... اگر مذاکرات میان دولت سیزدهم و کشورهای 1+4 به بن‌بست برسد دستاوردهای مثبت برجام به هدر خواهد رفت و شاهد یک دوره پرچالش در روابط بین‌المللی خواهیم بود».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «عقلانیت در مذاکرات، استفاده از ادبیات گفتمانی عزتمدارانه، پرهیز از به‌کارگیری واژگان‌های چالشی و تحریک‌آمیز در مذاکرات آینده و جلوگیری از اجماع‌سازی جهانی علیه ایران باید در دستور کار رئیس دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم قرار گیرد... دولت سیزدهم با توجه به تجربه 4 دهه گذشته باید در سیاست خارجی خود مشی اعتدالگرایانه‌ای در پیش گیرد».

رسانه های منتسب به جریان اصلاح طلب اصرار دارند که مسیر خسارت بار هشت سال اخیر در حوزه سیاست خارجی همچنان ادامه یابد

در هفته های گذشته، «مجید تخت روانچی» نماینده ایران در سازمان ملل با اشاره به بی دستاوردی برجام گفته بود: «برخلاف برخی اعضای باقی مانده در برجام که در سال های گذشته صرفا به حمایت زبانی از برجام بسنده کردند، کشوری که هزینه هنگفتی برای این توافق پرداخت، ایران بود... ما طی سالیان متمادی، عزم راسخ خود برای زنده نگه داشتن برجام را با صبر استراتژیک و خویشتنداری حداکثری خود نشان داده ایم. ما این اقدامات را در حالی انجام دادیم که نه در آن زمان و نه الان، از منافع مورد انتظار از برجام بهره ای نبرده ایم».

تخت روانچی در ادامه تاکید کرده بود: «قانون مصوب مجلس ما در حقیقت پاسخی حساب شده به اقدامات غیرقانونی آمریکا و بیش از سه سال ناتوانی اتحادیه اروپایی و سه کشور اروپایی در مقاومت در مقابل چنین اقداماتی بود... هدف از این قانون، بازگرداندن توازن از دست رفته به برجام است و همان گونه که خود این قانون به روشنی بیان می کند، اگر برجام در عمل به طور کامل توسط دیگران اجرا و تمام تحریم ها کاملا برداشته شوند، اقدامات جبرانی ایران قابل برگشت است».

آقای رئیسی - 31 خرداد - در نشست خبری با اشاره به برجام گفته بود: «سیاست خارجه ما از برجام شروع نمی‌شود و به برجام هم محدود نمی‌شود. تعامل با همه دنیا را به عنوان یک اصل و تعامل گسترده و متوازن را دنبال خواهیم کرد».

وی در ادامه تاکید کرده بود: «با همه دنیا و همه کشورهای دنیا به‌عنوان یک اصل، تعاملی گسترده و متوازن را در سیاست خارجی دنبال خواهیم کرد، ان‌شاءالله و در مذاکرات، هر مذاکره‌ای که منافع ملی در آن تضمین شود، این مذاکره حتما مورد حمایت خواهد بود... ولیکن... وضعیت اقتصادی و شرایط مردم را به این مذاکرات گره نخواهیم زد و اجازه نخواهیم داد به نحوی مذاکره برای مذاکره باشد، اجازه نخواهیم داد مذاکرات فرسایشی شکل بگیرد. بلکه هر نشستی باید همراه با نتیجه باشد».

رئیسی همچنین - 12 خردا 1400- در برنامه بدون تعارف گفته بود: «به نظرم می‌رسد درصد بالایی از این مشکلاتی که روزمره مردم با آن مواجه هستند هیچ ربطی به تحریم ندارد، مرغ و تخم مرغ و بسیاری از شرایطی که امروز مردم با آن مواجه هستند، مسائل و مشکلاتی نیست که ما این‌ها را از چشم تحریم ببینیم، مردم هم خوب فکر می‌کنند، مردم در این قضیه قضاوتشان، منصفانه است بعضی چیزها را خودشان می‌فهمند که این‌ها از سر تحریم است، اما بسیاری چیزها را می‌دانند که آنها مسئله تحریم نیست».

** تورم 44 درصدی، نتیجه حضور اعضای ارشد ستادهای موسوی و کروبی در قوه مجریه

روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «افزایش قیمت ها شتاب بیشتری گرفت» نوشت: «روز گذشته مرکز آمار نرخ تورم در تیرماه سال جاری را منتشر کرد که در نگاه اول برخی نتایج به چشم می‌خورد. اول اینکه بار دیگر رکورد نرخ تورم در مقیاس سالانه شکسته شده و به 44 درصد رسیده است. دوم اینکه با افزایش 1.2 درصدی تورم ماهانه می‌توان این نتیجه را گرفت که شتاب افزایش قیمت‌ها بیشتر شده است. نکته سوم هم اینکه میزان رشد قیمت مسکن دو برابر قیمت دلار و سه برابر قیمت طلا بوده است».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «بر اساس آن نرخ تورم نقطه‌ای به 43,6 درصد، نرخ تورم ماهانه به 3,5 درصد و نرخ تورم سالانه نیز برای خانوارهای کشور به 44,2 درصد رسید... تورم سالانه در حالی به 44.2 درصد رسید که با تورم 49.4 درصدی در سال 74 تنها 5.2 درصد فاصله دارد و با توجه به پایداری مشکلات فعلی کشور... به نظر می‌رسد رکورد تورمی در سی سال اخیر به زودی شکسته شود».

کارنامه بسیار ضعیف دولت روحانی موجب شده که بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران - با گرایش های مختلف سیاسی - در این مسئله متفق القول باشند که دولت روحانی، زمین سوخته به دولت بعدی تحویل می دهد.

در شرایط فعلی، شاخص های اقتصادی از جمله تورم، نقدینگی، ضریب جینی، رشد اقتصادی، اشتغال، سرمایه گذاری خارجی، فرار سرمایه از کشور و... به هیچ عنوان قابل قبول نیست.

اما اصلاح طلبان همچنان در پی آن هستند تا با فاصله گذاری با دولت، صرفا خود را حامی سابق دولت روحانی معرفی کرده و اینگونه القاء کنند که جریان اصلاحات هم در سال 92 و هم در سال 96 پشت در پاستور ماند.

اما برخلاف این ادعا، اتفاقا دولت روحانی مصداق اتم «دولت اصلاح طلبان» بود. نکته قابل توجه اینجاست که بسیاری از مقامات ارشد دولت روحانی، همان اعضای ارشد ستادهای موسوی و کروبی در انتخابات 88 بودند.

آخوندی، زنگنه، محمدعلی نجفی، ربیعی، شریعتمدار، نعمت زاده، جهانگیری، حسین فریدون و... افرادی هستند که در سال 88 در ستادهای موسوی و کروبی حضور داشتند و در 8 سال اخیر هم در دولت روحانی در پست های ارشد مدیریتی حضور داشتند.

بر همین اساس، اصلاح طلبان و به عبارتی اعضای ارشد ستادهای موسوی و کروبی در سال 88، بانیان اصلی وضع موجود هستند. رفقای خاتمی و موسوی و کروبی تورم 44 درصدی را به مردم تحمیل کرده و سفره آنان را کوچک کردند.

رئیسی باید در برجام مسیر روحانی را ادامه دهد / عبدی: آرای اصلاح‌طلبان در انتخابات 1400 فاجعه‌بار بود 2
رئیسی باید در برجام مسیر روحانی را ادامه دهد / عبدی: آرای اصلاح‌طلبان در انتخابات 1400 فاجعه‌بار بود 3
رئیسی باید در برجام مسیر روحانی را ادامه دهد / عبدی: آرای اصلاح‌طلبان در انتخابات 1400 فاجعه‌بار بود 4