راه برون رفت دولت از بحران از نگاه روزنامه اصلاح طلب / شعار وفاق به فرجام بایسته نرسید

اقتصادنیوز: در نقد عملکرد دولت نیز باید به ناتوانی برخی از وزیران و مدیران ارشد در مدیریت حوزه خود بهویژه بحران آب و برق و... اشاره کرد که با وجود داشتن اطلاعات و آمار کافی قادر به ارائه راهحلهای کوتاهمدت و میانمدت و مهار بحران نیستند.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روزنامه شرق، در آستانه سالروز آغاز به کار رئیسجمهور پزشکیان، صاحبنظران باید به بررسی منصفانه و عادلانه و مشفقانه سیاستها و برنامهها، اقدامات و عملکرد دولت پرداخته و نقاط قوت و ضعف آن را بیان کنند.
با نگاهی گذرا به حوادث و رویدادهای مهم و تأثیرگذار یک سال گذشته فرصت قضاوت دقیقتری از زمینه رویش و فعالیت دولت چهاردهم و عملکرد آن به دست خواهیم آورد.
- در حوزه بیرونی و پیرامونی حوادث تلخ و ناگواری که برای متحدان منطقهای ایران پیش آمد، مانند ترور اسماعیل هنیه (رهبر حماس) در روز تحلیف رئیسجمهور در تهران، شهادت سیدحسن نصراله و شیخ صفیالدین (رهبران حزبالله لبنان)، شهادت یحیی السنوار (رئیس دفتر سیاسی حماس)، سقوط دولت بشار اسد و حمله به سفارت ایران در دمشق، اجرای عملیات وعده صادق 2، حمله اسرائیل به چند نقطه نظامی ایران در آبان سال 1403، پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و در محیط داخلی کنارگذاشتن دکتر ظریف (همراه انتخاباتی پزشکیان) و استیضاح و برکناری همتی (وزیر اقتصاد)، انفجار غمانگیز معدن طبس و انفجار بندر شهید رجایی و شهادت جمعی از کارگران و کارکنان، ترور دو نفر از قضات دیوان عالی کشور، تصویب و ابلاغ قانون چالشبرانگیز حجاب از سوی مجلس و توقف آن توسط شورای عالی امنیت ملی، استمرار بحران کمبود گاز، برق، آب و بنزین و... در کشور، کسری شدید بودجه دولت، کاهش درآمدهای ارزی با تشدید تحریمها و... نمونههایی از چالشهای اساسی دولت برای اجرای سیاستها و برنامههای خود بود.
- در چنین شرایطی دولت با شعار وفاق ملی فعالیت خود را آغاز کرد. درحالیکه علاوه بر چالشهای پیشگفته، با ناترازیهای مزمن و خطرناکی در حوزههای گوناگون روبهرو بود، در این مسیر ناهموار دولت تلاش کرد تا با تحقق وفاق سیاسی و کاهش تنشهای درونکشوری فرصت خدمترسانی به مردم را فراهم کند. اما با وجود کوشش دولت، شعار وفاق به فرجام بایسته نرسید و با ایجاد محدودیتهای جدید، فشار به دولت افزایش یافت.
در حوزه سیاست خارجی موضوع پرونده هستهای ایران با روی کار آمدن دولت ترامپ وارد مرحله جدیدی شد و با آغاز گفتوگو و مذاکره با آمریکا انتظار و امید میرفت که امکان دستیابی به توافق اصولی و گذر از بحران هستهای مهیا شود که با جنگ و تجاوز 12روزه رژیم صهیونیستی و حمایت متحدان آمریکایی و اروپایی آن، دولت را با ابرچالش جدید مواجه کرد.
گرچه در تجاوز 12روزه آسیبهای جدی به کشور و مردم وارد شد اما دولت در حد امکان موفق شد که دوره بحرانی جنگ را مهار و مدیریت کند، بنابراین باید بپذیریم انبوه حوادث و رویدادهای سخت و ناگوار پیشآمده در مسیر فعالیت دولت چهاردهم و هر دولتی که در ایران زمام امور را به دست میگرفت، کمرشکن و طاقتسوز و مشکلآفرین بود. اینک با چشماندازی کوتاه بر عملکرد دولت در یک سال گذشته و در زمینه حوادث و رویدادهای ذکرشده به چند مورد بسنده میکنیم و ارزیابی تخصصی هر حوزه را به واجدان شرایط و تحلیلگران متخصص واگذار میکنیم.
- در عرصه داخلی تلاش دولت در بازگرداندن جمعی از استادان و دانشجویان محرومشده به دانشگاه، رفع فیلترینگ از یکی، دو سکوی اطلاعرسانی، توقف اجرای قانون حجاب، پایانبخشی به فعالیت گشت ارشاد، تأمین و امنیت مواد غذایی و مایحتاج مردم، ترمیم حقوق بازنشستگان و رفتار صادقانه با مردم، تلاش برای ارتقای روابط بینالمللی و بهویژه گسترش همکاریهای منطقهای با کشورهای خاورمیانه و انتخاب رویکرد مذاکره و تعامل با دنیا از عمدهترین عرصههای موفقیت دولت محسوب میشود.
- اما در نقد عملکرد دولت نیز باید به ناتوانی برخی از وزیران و مدیران ارشد در مدیریت حوزه خود بهویژه بحران آب و برق و... اشاره کرد که با وجود داشتن اطلاعات و آمار کافی قادر به ارائه راهحلهای کوتاهمدت و میانمدت و مهار بحران نیستند. همچنین توقف برنامه توسعه کشور که از دولتهای نهم و دهم آغاز و کمابیش ادامه یافته نیز در یک سال گذشته از سوی دولت مورد توجه جدی قرار نگرفته است.
درحالیکه تنها راه برونرفت کشور از بحرانها و چالشهای اساسی و زیرساختی، توسعه متوازن در همه عرصههاست. ضعف و نقد دیگری که متوجه دولت است، نبود اطلاعرسانی بهنگام و شفافسازی امور از طرف حوزه رسانهای دولت است. در همین تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی انتظار میرفت که دولت با بهرهگیری از تمام امکانات خود درباره مستندسازی آثار زیانبار و خسارتهای جانی و مالی به مراکز غیرنظامی، از جمله شهادت دانشمندان هستهای، ورزشکاران، دانشآموزان، فرهنگیان، کودکان و زنان بیدفاع و اصحاب رسانه و انعکاس گسترده آن به مراکز و مراجع بینالمللی و سازمانهای حقوقبشری اقدام کند که متأسفانه شاهد قصور جدی در این زمینه هستیم که دولت نتوانسته است همگام با دیپلماسی، جنایتهای رخداده علیه کشورمان را به اطلاع مردم و افکار عمومی جهانیان برساند.
- همچنین ارسال لایحه محدودیت فضای مجازی «گرچه اصالتا به قوه قضائیه مربوط است» نیز از اقدامات قابل انتقاد به دولت است که بازپسگیری آن از مجلس میتواند در التیام دغدغههای مردم و استمرار همبستگی ملی مورد تأکید مقامات کشور و ملت تأثیر جدی داشته باشد. امید است که رئیسجمهور و دولت با بازخوانی وظایف و مسئولیتهای خطیر خود براساس قانون اساسی و خواست مردم و مشخصکردن اولویتهای کشور، متناسب با شرایط روز و در تعامل با دیگر قوا و نهادهای حاکمیتی در سیاست خارجی، همچنان تعامل سازنده و در عرصه داخلی همگرایی و آشتی ملی و پایانبخشی به حبسها و حصر را پیگیری کند. دولت برای برونرفت از بحرانها بهشدت نیازمند بهرهگیری از مشاوران امین، دلسوز، مجرب و صاحب صلاحیت، با دانش و ایراندوست است که نباید در استفاده از آنها درنگ و تأمل کرد و سخن آخر اینکه ترمیم کابینه و بهکارگماری مدیران لایق و باکفایت در برخی از وزارتخانهها و مدیریتهای کلان ناموفق، ضرورتی انکارناپذیر است.
همچنین بخوانید- پس لرزه لایحه جنجالی دولت درباره فضای مجازی / احمدنیا: پزشکیان صدای انتقادات به لایحهها را میشنود
- معاون اهل سنت پزشکیان: از واژه محرومیت زدایی بیزار هستم / ما آمدهایم بگوییم که هیچکدام از دستگاهها نباید از شفاف سازی بترسند
- انتصابات جدید از سوی پزشکیان / تاجگردون سمت جدید گرفت
- برنامه فوری دولت پزشکیان برای تامین آب مردم تهران / این پروژه 7هزار میلیارد تومان اعتبار می خواهد