پنج‌شنبه 6 اردیبهشت 1403

ربیعی: دولت روحانی آمریکا را به «محکوم اخلاقی» در جهان تبدیل کرد / اشتیاق اروپا برای برجام را فرصت بدانیم

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
ربیعی: دولت روحانی آمریکا را به «محکوم اخلاقی» در جهان تبدیل کرد / اشتیاق اروپا برای برجام را فرصت بدانیم

ربیعی و همقطاران وی نه بابت قصور و تقصیر خود در واردات واکسن کرونا از مردم عذرخواهی کردند و نه به روی خود آوردند که چرا همزمان با تحریم و نپیوستن به FATF واردات واکسن کرونا به بهترین نحو انجام شد.

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

** ربیعی: دولت روحانی آمریکا را به «محکوم اخلاقی» در جهان تبدیل کرد

«علی ربیعی» سخنگوی دولت روحانی و وزیر کار استیضاح شده دولت قبل در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: «اثرگذاری غیرقابل انکار تحریم‌ها، نه تنها بر اقتصاد بلکه حتی بر سبک زندگی ایرانیان در همه شوونات اجتماعی... شاید برای مردم امری روشن و بدیهی باشد، اما همچنان شاهد هستیم که برخی مسوولان و فعالان سیاسی هنوز درصدد انکار آن برمی‌آیند و در تداوم مشی سیاسی ناپسندی که هدف از آن تخطئه دولت قبل بود، اهمیت تحریم را انکار می‌کنند.»

در ادامه این مطلب آمده است: «به یاد می‌آورم که در آن روزها و در حالی که دولت سخت سرگرم حق‌خواهی ملت ایران در مجامع بین‌المللی و فشار بر دولت یاغی امریکا برای رفع تحریم‌هایی بود که جان و مال ملت را به مخاطره انداخته بودند، عده‌ای در داخل کشور به خیال آسیب رساندن به اعتبار دولت، اثر تحریم‌ها را به هیچ گرفته و به این ترتیب خوراک تبلیغاتی برای کارزار فشار حداکثری فراهم کردند.»

وزیر کار استیضاح شده دولت روحانی در ادامه نوشت: «پیش‌تر، وقتی از تاثیر مرگبار تحریم‌های ظالمانه در تهدید زندگی، معیشت، نشاط و روان جامعه و نیز از همبستگی تحریم و اف‌ای‌تی‌اف در به خطر انداختن جان انسان‌ها سخن گفته می‌شد، باید ریسک انواع برچسب‌ها به جان خریده می‌شد. این روزها آنچه انکار می‌شد، اندک اندک بر زبان‌ها جاری می‌شود. امروز کاملا مشخص شده است که هیچ کس در پی گره زدن تحریم‌ها به سفره مردم نبود... خوشبختانه امروز به مدد تلاش‌های صورت گرفته، از ایران رفع شبح امنیتی‌سازی شده و امریکا تبدیل به یک محکوم اخلاقی و تنها در عرصه بین‌المللی شده است.»

درباره یادداشت این فعال اصلاح طلب گفتنی هایی است که در ادامه به اختصار به آن می پردازیم:

1: «علی ربیعی» - دی ماه 99- در اظهارنظری تأمل برانگیز گفته بود: «نپیوستن ایران به FATF علت ناتوانی در خرید واکسن است.» اما برخلاف این ادعا در دولت رئیسی در شرایطی که ایران هنوز به FATF نپیوسته بود، با دیپلماسی فعال و عزتمندانه و مدیریت جهادی، واکسیناسیون به صورت روزافزون شتاب گرفت و همین مسئله موجب شد تا از آمار فوتی های 700 نفر در روز رسیدیم به آمار کمتر از 10 نفر در روز و حتی آمار 3 فوتی در روز نیز ثبت شد.

با اینحال ربیعی و همقطاران وی نه بابت قصور و تقصیر خود در واردات واکسن کرونا از مردم عذرخواهی کردند و نه به روی خود آوردند که چرا همزمان با تحریم و علیرغم نپیوستن به FATF واردات واکسن کرونا به بهترین نحو انجام شد.

2: آقای ربیعی در یادداشت مذکور تاکید کرده که دولت روحانی «در حال فشار بر دولت یاغی امریکا برای رفع تحریم‌هایی بود که جان و مال ملت را به مخاطره انداخته بود»؛ آیا اینکه بگوییم «امضای وزیر خارجه آمریکا تضمین است و ما از اجرای برجام اطمینان داریم» نشانه فشار بر دولت یاغی آمریکاست!؟

اینکه بگوییم آمریکا می تواند تنها با فشاردادن یک بمب تمام سیستم دفاعی ما را نابود کند، مصداق فشار بر دولت یاغی آمریکاست!؟ اینکه بگوییم رئیس جمهور آمریکا را فردی مودب و باهوش یافتم، نشانه فشار بر دولت یاغی آمریکاست!؟ و...

3: یکی از بزرگترین اشتباهات دولت روحانی این بود که به آمریکا و تروئیکای اروپایی اعتماد کرد. خسارت محض برجام یکی از نتایج این اعتماد یکطرفه و بلاوجه است.

4: مقامات دولت روحانی بارها مدعی شده اند که ما در برجام «پیروزی اخلاقی» به دست آوردیم و آمریکا در اخلاق محکوم شد! این قبیل اظهارات چیزی نیست جز توهین به فهم و شعور مردم ایران. آیا ما در قلب راکتور هسته ای که حاصل زحمات شبانه روزی جوانان عزیز و نخبه مان بود بتن ریختیم تا کاپ اخلاق بگیریم!؟

دولت روحانی ظرف 2 ماه و با عجله و به صورت پیش دستانه تمامی تعهدات خود را یکطرفه انجام داد و سپس به انتظار نشست تا طرف مقابل که به قاتل زنجیره ای توافقات بین المللی مشهور است، اجرای تعهدات خود را آغاز کند! آیا این نشانه پیروزی اخلاقی است!؟ یا نشانه...

** دولت قبل، حذف ارز 4200 تومانی را به گردن دولت سیزدهم انداخت

روزنامه شرق در مطلبی نوشت: «حذف ارز چهارهزارو 200 تومانی و آزادسازی قیمت کالاهای اساسی قرار بود در دولت روحانی انجام شود که او زیر بار نرفت و این بار را بر دوش دولت بعدی گذاشت. البته از سوی دیگر هم بعید بود با حوادث آبان 98 دیگر اراده جدی برای اجرائی‌کردن این برنامه وجود داشته باشد.»

در بخش دیگری از این مطلب آمده است: «در دولت سازندگی گرایش‌های دلالی و رشد ضدتولیدی افزایش یافت... از لحاظ رشد اقتصادی نیز باید گفت در دوره هشت‌ساله 1368-1372 علی‌رغم افزایش درخور توجه درآمد نفتی نسبت به قبل از انقلاب، متوسط رشد تولید ناخالص ملی نسبت به دوره هشت‌ساله 1342 تا 1349 حدود پنج درصد و نسبت به دوره هشت‌ساله 1350 تا 1357 حدود 2.1 درصد کاهش داشت.»

واقعیت انکارناشدنی این است که دولت روحانی می بایست حذف ارز 4200 تومانی را اجرا کرده و خیلی پیش از این از استمرار خسارت آن جلوگیری می کرد. اما متاسفانه این اقدام رخ نداد تا اینکه دولت سیزدهم آن را اجرا کرد.

علاوه بر این دولت روحانی در آبان 98، یک اقدام لازم و ضروری - اصلاح قیمت بنزین - را به بدترین نحو ممکن اجرا کرد. در آن سال رئیس جمهور بعد از گرانی یکباره بنزین، در اقدامی تأمل برانگیز گفت من هم تازه صبح جمعه از گرانی بنزین خبردار شدم؛ این اظهارنظر در کنار واریز دیرهنگام سهمیه سوخت خودروها توسط دولت و قصور و تقصیرهای دولت در بی اعتنایی به پرسش های افکارعمومی، در نهایت ناآرامی های آبان 98 را رقم زد.

اما در ماجرای حذف ارز 4200 تومانی در دولت رئیسی، صداقت دولت و حضور میدانی دولتمردان در میان مردم و اقناع افکارعمومی و واریز یارانه کمک معیشتی در کنار صبر و متانت مردم عزیز ایران، نقشه دشمن را نقش بر آب کرد.

دولت سیزدهم با مسئولیت پذیری، برای حل مشکلات مردم شانه خود را زیر بار مشکلات می برد و صبح جمعه وسط میدان نظارت و بازدید و سرکشی است و در دولت دوازدهم، رئیس جمهورش صبح جمعه تازه متوجه تغییر قیمت بنزین می‌شود!

پیش از این «حسین مرعشی» دبیرکل حزب کارگزاران در مصاحبه با روزنامه سازندگی اذعان کرد که دلار 4200 تومانی، «استخوانی در گلو» است. «عباس عبدی» فعال اصلاح طلب نیز در توئیتی نوشته بود: «دو پوست موز زیر پای دولت (رئیسی) است. اول ادامه دلار 4200 تومانی. دوم حذف دلار 4200 تومانی. انتخاب کنید که کدام گام را برخواهید داشت؟».

دلار 4200 تومانی تنها یک نمونه از میراث اقتصادی دولت روحانی برای دولت سیزدهم است.

** اشتیاق اروپا برای برجام را فرصت بدانیم

روزنامه آرمان در مطلبی با عنوان «اشتیاق اروپا را فرصت بدانیم» به قلم «منصور حقیقت پور» نماینده سابق مجلس نوشت: «احیای برجام مساله‌ای است که مدنظر همه ظرف‌های توافق قرار دارد. از این رو درباره اشتیاق و تحرک اروپا برای احیای برجام باید گفت؛ تمام رویکردها و رفت و آمدها در دنیا براساس منافع ملی انجام می‌شود، اگر اروپایی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که بتوانند از ظرفیت‌های انرژی ایران استفاده کنند، نشان می‌دهد می‌خواهند عاقلانه رفتار کنند. از این رو رویکرد جدید اروپایی‌ها را می‌توان بسیار مثبت ارزیابی کرد.»

در ادامه این مطلب آمده است: «باید اذعان داشت که اگر اروپا و آمریکا عاقل باشند چالش برجام را با ایران رفع می‌کنند تا حداقل تمرکزشان روی مسائل دیگر باشد. ما نیز باید از این فرصت استفاده کنیم و ضمن حفظ دوستان استراتژیک‌مان، تلاش کنیم این قصه به شکل معقولی حل شود، در واقع باید ببینیم منافع ملی ما کجا تأمین می‌شود.»

در روزهای گذشته «علی بیگدلی» فعال اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه آرمانگفت: «با توجه به اینکه امروز نفت و گاز مشکل اصلی اروپایی‌هاست برای اینکه ایران را جایگزین روسیه کنند تحرکات بیشتری را در جهت از سرگیری مذاکرات برای احیای برجام و نزدیک کردن مواضع طرفین انجام می‌دهند و سفت و محکم دنبال برجامند.»

وی افزود: «البته نباید این مهم را از یاد برد که اروپایی‌ها به هیچ وجه این توانایی را ندارند که بخواهند تاثیر زیادی بر مذاکرات یا مواضع طرفین بگذارند... بنابراین اروپایی‌ها نقش واسطه‌گری دارند و اینکه سازنده باشند و بخواهند وصل کنند مقداری در این امر ناتوان هستند. لذا چندان نباید به قول و فعل اروپایی‌ها دل بست و آنها صرفا به دنبال منافع خود می‌گردند.»

این روزنامه اصلاح طلب تاکید کرده بود که «نباید به قول و فعل اروپایی‌ها دل بست و آنها صرفا به دنبال منافع خود می‌گردند». این واقعیت سالها پیش توسط کارشناسان مطرح شده بود اما جریان اصلاح طلب هیچگاه این واقعیت بدیهی را نپذیرفته و اروپا را بزک می کرد.

تروئیکای اروپا (فرانسه، انگلیس، آلمان) در توافق سعدآباد در دولت اصلاحات کارنامه غیرقابل قبولی از خود بجای گذاشت. اروپایی ها در دولت هاشمی رفسنجانی نیز در مواجهه با ایران بسیار بد عمل کردند، با اینحال اصلاح طلبان در دولت روحانی همصدا با برخی دولتمردان مدعی بودند که «اروپا پشت ماست» و «اروپا در کنار ایران مقابل آمریکا ایستاده است» و «برجام با رفتن مزاحم (آمریکا) با طرف اروپایی به نتیجه خواهد رسید»!

اروپایی ها در مسئله برجام به هیچ عنوان به تعهدات خود عمل نکردند. در پرونده توتال نیز طرف اروپایی با بدعهدی و بی عملی قرارداد را یکطرفه کنار گذاشت. در دولت روحانی همچنین چندین دیپلمات ایرانی به دلایل واهی از اروپا اخراج شده و یک دیپلمات نیز به صورت غیرقانونی و به دلایل واهی بازداشت شد.

متاسفانه جریان اصلاح طلب اصرار دارد که کشورمان از یک سوراخ چندین بار گزیده شده و دچار خسارت شود.

ربیعی: دولت روحانی آمریکا را به «محکوم اخلاقی» در جهان تبدیل کرد / اشتیاق اروپا برای برجام را فرصت بدانیم 2
ربیعی: دولت روحانی آمریکا را به «محکوم اخلاقی» در جهان تبدیل کرد / اشتیاق اروپا برای برجام را فرصت بدانیم 3
ربیعی: دولت روحانی آمریکا را به «محکوم اخلاقی» در جهان تبدیل کرد / اشتیاق اروپا برای برجام را فرصت بدانیم 4
ربیعی: دولت روحانی آمریکا را به «محکوم اخلاقی» در جهان تبدیل کرد / اشتیاق اروپا برای برجام را فرصت بدانیم 5
ربیعی: دولت روحانی آمریکا را به «محکوم اخلاقی» در جهان تبدیل کرد / اشتیاق اروپا برای برجام را فرصت بدانیم 6
ربیعی: دولت روحانی آمریکا را به «محکوم اخلاقی» در جهان تبدیل کرد / اشتیاق اروپا برای برجام را فرصت بدانیم 7