دوشنبه 1 بهمن 1403

رمزگشایی از عملیات موشکی سپاه؛ چگونه گنبد آهنین درهم شکست؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
رمزگشایی از عملیات موشکی سپاه؛ چگونه گنبد آهنین درهم شکست؟

اقتصادنیوز: فایننشال تایمز با انتشار گزارشی اعتراف کرد که سامانه های دفاعی اسرائیل از رهگیری موشک های ایرانی ناتوان بودند. این نشریه در ادامه تلاش داشت تا با اشاره به جزئیات سامانه دفاعی معروف اسرائیل موسوم به «گنبد آهنین» به چرایی این ناکامی بپردازد.

به گزارش اقتصادنیوز، فایننشال تایمز با انتشار گزارشی و با استناد به اطلاعاتی که هنوز تایید نشده در حالی درباره رهگیری موشک‌های پرتابی ایران به سرزمین‌های اشغالی ادعاهایی نه چندان موثق مطرح کرده است که سپاه پاسداران ایران اعلام کرد که در پاسخ به ترور شهید حسن نصرالله رهبر حزب الله و یکی از فرماندهان ارشد سپاه در بیروت و همچنین ترور اسماعیل هنیه رهبر سیاسی حماس، مواضع اسرائیل در خاک سرزمین های اشغالی را هدف موشک های بالستیک خود قرار داده است. سپاه پاسداران در بیانیه‌ای اعلام کرد که 90 درصد موشک‌های پرتاب شده به اهداف خود اصابت کرده‌اند که بیشتر آن‌ها تأسیسات نظامی در تل‌آویو یا اطراف آن بودند. تصاویر ویدئویی حاکی از آن است که یکی از موشک ها مقر موساد، سرویس اطلاعات خارجی اسرائیل را هدف قرار داده است.

فایننشال تایمزدر ادامه گزارش ادعایی اش آورد، میان حمله موشکی اخیر ایران به اسرائیل و حملات موشکی و پهپادی تهران در ماه آوریل به این بازیگر تفاوت هایی جدی وجود دارد. به ادعای این نشریه در حمله پیشین، ایران حدود 170 پهپاد، 30 موشک کروز و بیش از 120 موشک بالستیک پرتاب کرد. به ادعای ارتش اسرائیل، بخش عمده ای از موشک ها به واسطه مشارکت و تلاش های ایالات متحده و متحدانش رهگیری شده اند. هرچند تهران نیز در جریان حمله نخست، پیش از پرتاب موشک و پهپادهایش به متحدان منطقه ای و بازیگران فرامنطقه ای هشدارهای لازم را داده بود چرا که ایران بارها تاکید داشته و دارد که به دنبال تشدید تنش ها نیست.

با این حال به ادعای این نشریه، این بار ایران بدون هیچ هشداری مواضع اسرائیل را هدف قرار داد و هم پنتاگون و هم مقامات ایرانی در سازمان ملل در نیویورک تاکید داشتند که تهران هیچ دراین باره به واشنگتن و تل اویو هشداری نداده است. این نشریه در ادامه مدعی است ایران این بار جای رگبار پهپادها و موشک‌هایی که برای غلبه بر پدافند هوایی طراحی شده بودند، مواضع اسرائیل را هدف موشک های بالستیک خود قرار داده است. فابیان هینز، پژوهشگر اندیشکده موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک، در این باره مدعی شد: حذف پهپادها می توانست بخشی از استراتژی ایران برای به حداقل رساندن زمان هشدار و توان دفاعی اسرائیل باشد. به ادعای این تحلیلگر، «پهپادهای بدون سرنشین که برای رسیدن به اهداف خود ساعت ها در پرواز هستند - در مقایسه با موشک‌های بالستیک که در عرض چند دقیقه می‌رسند، زمان آماده‌سازی بیشتری در اختیار دشمنان قرار می دهد». به ادعای هینز، علاوه بر این، ایران ممکن است برای اولین بار از موشک «فاتح -1 مافوق صوت» خود و همچنین موشک پیشرفته پیشران جامد خیبر شکان در این حمله استفاده کرده باشد. رهگیری موشک‌های بالستیک که قبل از سقوط به زمین با سرعت مافوق صوت در ارتفاعات مداری پرواز می‌کنند، اغلب سخت‌تر از موشک‌های کروز هستند که در ارتفاعات پایین‌تر پرواز می‌کنند و موشکی پیشران می‌شوند.

این نشریه در ادامه مدعی است، ژنرال پت رایدر، سخنگوی پنتاگون ادعا کرده که دو ناوشکن نیروی دریایی آمریکا، یو اس اس بولکلی و یو اس اس کول، در جریان حمله اخیر، حدود 12 موشک ایرانی را رهگیری کردند.

با این همه براساس ادعای این نشریه، لایه دوم دفاعی اسرائیل موسم به دیوید اسلینگ است و وظیفه آن رهگیری موشک های سنگین تر و موشک های بالستیک تاکتیکی مانند اسکاد در برد 100 تا 300 کیلومتر است. این سیستم که در سال 2017 به صورت آنلاین راه اندازی شد، تنها در طول سال گذشته شاهد فعالیت واقعی بوده است. موشک های رهگیر استونر چندین پرتابه از غزه و موشک پرتابی اخیر حزب الله را که هفته گذشته به سمت تل آویو پرتاب شد، رهگیری کرد. به ادعای این نشریه محور دفاع هوایی اسرائیل گنبد آهنین است. این سیستم که به طور مشترک توسط ارتش ایالات متحده تامین مالی و توسعه یافته است، در سال 2011 معرفی شد و از آن زمان تاکنون هزاران راکت توپخانه کوتاه برد شلیک شده توسط حماس و دیگر گروه های فلسطینی مستقر در غزه را رهگیری کرده است. در جریان درگیری 2021 غزه، نیروهای دفاعی اسرائیل مدعی شد که 90 درصد موشک های پرتابی حماس را رهگیری کرده است.

تحلیلگران مدعی اند که میزان موفقیت بالای گنبد آهنین تا حد زیادی به دلیل رادار پیچیده این پلت فرم است که با قابلیت های هوش مصنوعی تقویت شده است. این گزاره ها به این سیستم امکان می دهد در عرض چند ثانیه تشخیص دهند که کدام راکت‌های ورودی، در برد تقریباً 70 کیلومتری، احتمالاً در زمین باز فرود می‌آیند و کدامیک می‌تواند به غیرنظامیان یا سربازان آسیب برساند. این همچنین به ارتش اسرائیل اجازه می‌دهد تا فرایند رهگیری های پیچیده تری را اجرایی کن. نسخه دریایی گنبد آهنین که اغلب به عنوان C-Dome نامیده می شود نیز بر روی ناوهای دریایی اسرائیل مستقر شده است. این سیستم پهپادهای تهاجمی انصار الله به سمت دارایی‌های اسرائیل در دریای سرخ و سکوهای گاز مدیترانه‌ای را رهگیری کرده است.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید