رونمایی از 55 طرح فناورانه نانویی و انعقاد 8 قرارداد
سالن ایرانساخت نمایشگاه بینالمللی تهران امروز میزبان 200 طرح فناورانه است که 55 طرح آن رونمایی شد.
به گزارش ایسنا طی برگزاری مراسمی، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییسجمهوری و سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو با بازدید از 200 طرح فناورانه حوزه نانو از 50 محصول این حوزه رونمایی کردند.
این محصولات در حوزههای دارویی، سلامت، ساختمان و عمران، خودرو، انرژی، محیط زیست بودهاند.
به طور شماتیک اسامی برخی از محصولات رونمایی شده به این شرح است:
محصولات حوزه دارویی
نانو دارو برای درمان سرطان پستان
با توجه به جمعیت قابل توجه بیماران مبتلا به سرطان پستان در کشور، به نظر میرسد توانمندسازی صنعت دارویی در زمینه تولید داروهای ضدسرطان تبدیل به یک ضرورت شده است و از سوی دیگر، با توجه به هزینه نسبتا سنگینی که واردات داروی شیمی درمانی "کادسیلا (Kadcyla) بر سیستم سلامت کشور تحمیل میکند و همچنین به منظور کاهش هزینههای درمان، یکی از شرکتهای فعال در حوزه نانو تصمیم به تولید داروی "تراستوزوماب اِمتاسین (Transtuzumab Emtanisine) با نام تجاری "پادینکس" Padynex گرفته است.
این دارو یک ترکیب زوج شده یا کونژوگه آنتی بادی دارو است و در آن تراستوزوماب به عنوان آنتی بادی منوکلونال انسانی از نوع Anti-HER2 IgGI بوده که از طریق یک مولکول اتصال دهنده به DM1 (مشتق شده از میتانسین) به عنوان مهارکننده میکروتوبول، متصل شده است.
پادینکس پس از اتصال به گیرنده HER2 که گیرنده اختصاصی سلولهای سرطانی است به واسطه گیرندههای درون سلولی، منجر به آزادسازی DM1 به داخل سلول و متعاقب آن مرگ سلول سرطانی خواهد شد. بهرهگیری از نانوفناوری در محصول پادینکس باعث تجمیع روشهای ایمونوتراپی و شیمی درمانی در یک دارو شده است. پادینکس به صورت تک دارویی در درمان بیماران مبتلا به سرطان متاستاتیک پستان HER2 مثبت که قبلا تراستوزوماب و تاکسان را به طور جداگانه یا ترکیبی دریافت کردهاند، تجویز میشود.
مکمل خوراکی ویتامین D3
نرمی و پوکی استخوان، سندرم پیش از قاعدگی، ضعف عضلانی، بیماریهای خودایمنی، "تتانی" در نوزادان نارس، بیماری بافتهای نگهدارنده دندان، MS، پرفشاری خون، هایپوکلسمی، هایپرلیپیدمی، هایپوفسفاتمی ارثی، استئومالاسی، استئودیستروفی کلیوی، سندرم فانکونی، آرتریت روماتوئید، لوپوس ولگاریس، مشکلات قلبی - عروقی، انسداد مزمن ریه، آسم و دهها عارضه و بیماری دیگر، تنها بخشی از بیماریها و عوارضی هستند که ممکن است در اثر کمبود ویتامین D ایجاد شود.
با توجه به مشکلاتی که کمبود ویتامین D میتواند در بدن ایجاد کند، این شرکت فناور اقدام به تولید نوعی مکمل ویتامین D کرده است که به دلیل بهره گیری از فناوری نانو در فرآیند ساخت این محصول برای بهبود کارایی آن، میتوان آن را نانو مکمل ویتامین D دانست.
نانو مکمل کلسیم
کلسیم جذب محدودی در بدن افراد دارد و در بسیاری از موارد مصرف آن باعث ایجاد اختلال در عملکرد دستگاه گوارش میشود. دل درد، تهوع و یبوست از جمله عوارض رایجی هستند که ممکن است در اثر استفاده از مکمل کلسیم بروز پیدا کنند.
از سوی دیگر، احتمال ایجاد تداخل دارویی کلسیم با بسیاری از مکملها و املاح معدنی دیگر مانند آهن، روی، فسفر و... نیز وجود دارد. دستگاه گوارش بسیاری از افراد قادر به هضم همزمان این عناصر نیست و در هر زمان تنها یکی از آنها جذب میشود؛ اما به تازگی انقلابی در دارورسانی رخ داده است و محققان توانستهاند با بهره گیری از لیپوزوم ها روش جدیدی برای انتقال دارو ابداع کنند که نه تنها عوارض گوارشی ناشی از مصرف کلسیم را به طرز قابل توجهی کاهش می دهد، بلکه از ایجاد تداخل دارویی نیز جلوگیری میکند.
این شرکت فناور با استفاده از فناوری نانو در ساخت مکملها، موفق به تولید مکمل کلسیم نانولیپوزومال با نام نانومکمل لیپوکلسید شده است.
در حال حاضر این نانومکمل ها در دو فرم دارویی روانه بازار شدهاند.
نانو مکمل دارویی با منشا حیوانی
"آغوز" که با نام علمی "کلستروم" شناخته می شود، در پستانداران به نخستین شیری گفته می شود که غدد پستانی طی 24 تا 72 ساعات اولیه پس از زایمان ترشح می کنند. کلستروم منبعی طبیعی، سرشار از فاکتورهای رشد مانند "تیجیاِف (TGF) و "آی جی اِف1، فاکتورهای ایمنی و همچینن مواد مغذی مانند کلسیم، پروتئین ها و ویتامین ها است.
همین دارا بودن فاکتورهای زیستی باعث می شود کلستروم تأثیرات مثبتی بر روی طیف وسیعی از بیماری ها داشته باشد و روند بهبود و یا درمان آنها را تسهیل کند.
یکی از شرکت های فناور برای اولین بار در ایران موفق شده است با جمع آوری کلستروم گاو و پاستوریزه کردن آن، از فناوری نانو بهره گیری کرده و کپسول های حاوی کلستروم را به عنوان مکمل غذایی تقویت کننده سیستم ایمنی و گوارش، تولید و روانه بازار کند.
افزایش مدت زمان ماندگاری محصول و همچنین بالا رفتن میزان جذب در بدن، از جمله ویژگیهایی هستند که استفاده از فناوری نانو در روند ساخت کپسولهای کلستروم ایجاد کرده است.
ساخت دستگاههای تولید کننده نانوحاملها
"ریز سیالشناسی" یا "میکروفلوئیدیک" فناوری مربوط به رفتار، کنترل دقیق و نگهداری از سیلات حاوی سلول است که اخیرا بسیار مورد توجه قرار گرفته و به ویژه در بین کشورهای در حال توسعه به محبوبیت بالایی دست پیدا کرده است؛ چرا که میکروفلوئیدیک به روش طراحی و مطالعه ابزاری گفته می شود که باعث حرکت و بررسی مقادیر بسیار کوچکی از سیالات می شود.
یکی از کاربردهای فناوری میکروفلوئیدیک، تولید نانو حاملها است که با بارگذاری دارو در این نانو حاملهای لیپیدی، لیپوزومی و پلیمری، میتوان عملیات دارورسانی در بدن را به صورت هدفمند انجام داد.
متخصصین این شرکت فناور موفق به ساخت دستگاه هایی برای تولید انواع نانو داروهای لیپیدی و پلیمری به روش تک مرحله ای شده اند.
دستگاه نانو سنتز اینسایت این شرکت با استفاده از اختلاط بهینه و کنترل شده محلولهای فرمولاسیون به داخل یک تراشه میکروفلوئیدیکی، تولید نانو ذرات دارویی با بالاترین اثربخشی در این دستگاه در مقیاس صنعتی برای اولین بار در کشور ساخته شده و در تولید نانوواکسنها مورد استفاده قرار می گیرد.
کیت تشخیص مواد مخدر شناسایی و بررسی پودرها و محمولههای مشکوک در مناطق مرزی، پایانههای فرودگاهی و گمرکها از پر چالشترین فرآیندهای بازرسی به شمار میرود. امکان شناسایی مواد مخدر در محمولههای صادراتی و وارداتی با امکانات حداقلی مستقر در این مکانها موجب شده تا کیت های تشخیصی مختلفی با این کارایی تولید و روانه بازار شوند. اما شناسایی نوع مخدر و حتی میزان ناخالصی آن موضوعی نیست که به سادگی در فضای آزمایشگاههای سیار مورد بررسی قرار گیرد.
بر این اساس این شرکت فناور با بهره گیری از نانوذرات فلزی گرانبها موفق به تولید مجموعه کیتهای تشخیصی پودرهای مشکوک بر مبنای کمپلکس نانوذرات فلزی گرانبها مانند طلا، نقره و مس و آپتامرها شده است.
مولکولهای آپتامر از جنس رشتههای دی اِن ای هستند و به صورت سنتزی در آزمایشگاه برای اهداف مورد نظر تولید میشوند.
آپتامر مانند آنتی بادی در کیتهای تشخیص بیماری عمل کرده و به صورت اختصاصی به نوع خاصی از مواد مخدر متصل میشود. از آنجایی که نانوذرات فلزی هر یک رنگ اختصاصی قابل مشاهدهای دارند، در صورتی که مولکولهای آپتامری که به آنها کانژوگه گفته میشود به ماده شیمیایی هدف که بر اساس نوع کیت میتواند یکی از انواع مواد مخدر از جمله هروئین، کوکائین، مورفین، شیشه، تریاک و تفاله تریاک باشد به صورت اختصاصی متصل شود، موجب تغییر رنگ در نانوذره فلزی می شود. به این ترتیب با تغییر رنگ محلول، شناسایی پودرهای مشکوک در آزمایشگاههای پاسگاه نیروی انتظامی به صورت چشمی و بدون نیاز به دستگاههای سنجشی امکانپذیر خواهد بود.
بدون سرب در برابر اشعه ایکس
با توجه به آسیب ها و خطرات قرارگیری در معرض پرتوهای ایکس، البسه محافظ امواج یکی از ضروریترین تجهیزات مورد نیاز برای افرادی است که در محیط هایی با خطر تابش امواج مضر، مانند مراکز رادیولوژی و تصویربرداریهای هستهای کار می کنند.
یکی از رایجترین روشهای محافظت در برابر امواج مختلف به ویژه امواج ایکس استفاده از فلز سرب است که به دلیل وزن بالا و عدم انعطافپذیری، استفاده روزمره از آن به عنوان پوشش محافظ با دشواریهای زیادی همراه است.
این شرکت فناور برای رفع این چالش فراگیر، موفق به تولید نوعی لایه لاستیکی جاذب بدون سرب شده است.
این لایه ترکیبی از برخی نانوذرات فلزی غیرسربی و پلیمرهای مختلف است که می تواند برای تولید انواع البسه محافظ با کاربریهای مختلف جایگزین لایه سربی شود.
جعبه سیاه حمل و نقل
محصولات زیادی وجود دارند که در طول زنجیره تأمینشان باید از نظر دمایی به طور مستمر و با دقت بالایی پایش شوند؛ برای مثال برخی از محصولات غذایی و دارویی مانند شیر خام، فرآوردههای خونی و تنوعی از سرم ها و واکسن ها هستند که اگر در فرآیند حمل ونقل محیط آنها تابع شرایط دمایی ویژهای نباشد، می توانند به سرعت فاسد شوند یا خواصشان را از دست دهند.
برای جلوگیری از وقوع چنین خسارتهایی باید با استفاده از ابزار نظارتی قدرتمند، در کنار پایش دقیق فرآیند جابه جایی محصولات حساس، از رعایت کامل پروتکلها و استانداردهای دمایی نیز اطمینان حاصل شود.
بر این اساس این شرکت قطعه گم شده از این پازل نظارتی را عرضه کرده است که میتواند بر حفظ شرایط محیطی ایده آل برای محصولات حساس به دما مؤثر باشد و علاوه بر آن، امکانات متنوع و کاربردی بسیار زیادی را در اختیار کاربر قرار دهد.
محصول این شرکت نوعی برچسب الکترونیکی هوشمند است که ابعادی معادل نصف یک کارت بانکی دارد و می تواند گزارشات کاملا اختصاصی شده ای به کاربر ارائه دهد.
رونمایی از محصولات آب و محیط زیست
گندزدایی از آب مصرفی در منازل
همواره برای قابل مصرف شدن آب باید از یک عامل گندزدا استفاده شود؛ جلوگیری از رشد باکتریهای مضر و همچنین پیشگیری از انسداد لولههای انتقال آب بر اثر رشد جلبکها، از جمله مواردی هستند که نیاز به گندزدایی آبها را به یک ضرورت تبدیل کرده است.
در خصوص آب شهری یکی از رایجترین شیوههای گندزدایی استفاده از کلر است؛ هرچند با توجه به مضرات و خطراتی که گاز کلر به همراه دارد، این روش در سالهای اخیر بسیار محدود شده است. در فرآیند گندزدایی آبهای صنعتی نیز به دلیل خطراتی که انتشار گاز کلر میتواند در یک محیط صنعتی به همراه داشته باشد، معمولا از کپسول کلر استفاده نمیشود.
الکتروکلریناسیون فناوری جدیدی بر پایه پوششهای نانوفلزی است که به عنوان مؤثرترین روش برای جایگزینی کپسولهای حاوی گاز کلر در فرآیند گندزدایی آب مطرح است.
در این روش عملیات الکترولیزاسیون که توسط الکتروالیزرها و با استفاده از جریان الکتریسیته صورت میگیرد و باعث به وجود آمدن نوعی گندزدا از درون لولههای آب ورودی به تأسیسات شیرین تجزیه نمک موجود در آب میشود که میتوان آن را مستقیما تزریق کرد.
سامانه گندزدایی از آب توازن کشتیها
کشتیهای باری برای حفظ ثبات و قابلیت مانور از سیستمهای مختلفی در طول سفر استفاده میکنند که یکی از این سیستمها آب توازن است؛ آب توازن ممکن است حاوی ارگانیسمهای متنوعی شامل باکتری ها، ویروس ها، گیاهان و موجودات دریایی باشد که با کشتیهای قاره پیما، در مسافت های طولانی حمل می شود و متعاقبا تخلیه آب در مقصد کشتی، گونههای جدیدی به زیست بوم جدید وارد شده و منجر به آلودگی آب ها میشود.
برای پیشگیری از صدمات ناشی از عبور و مرور کشتی ها، یکی از شرکتهای دانش بنیان محصولی را برای تصفیه آب توازن کشتی ها عرضه کرده است.
گندزدایی با خورشید
با توجه به اینکه در سالهای اخیر، کم و بیش تمام کشورهای جهان تحت تأثیر خشکسالی ناشی از تغییرات جوی و اقلیمی قرار گرفتهاند، سیستم الکترودیالیز خورشیدی را میتوان تحولی در زمینه نمکزدایی نامید که دریچهای نو در این حوزه گشوده است.
یکی از شرکتهای فناور با توسعه فناوری الکترودیالیز، این روش را به عنوان شیوهای نوین در جدا کردن نمکها و یونهای مزاحم مانند نیترات و فلزات سنگین از آب و پساب ارائه کرده است.
حذف فلزات سنگین با نانو
آلودگی آب آشامیدنی با آرسنیک مشکلی جهانی است که ساکنان کشورهایی از هر پنج قاره جهان را تحت تأثیر قرار داده است. بر اساس تحقیقات انجام شده در ایران، شواهد موجود نشان میدهد که در برخی مناطق شهری و روستایی کشور مانند استانهای قزوین، کرمان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل مشکل آلودگی آب با آرسنیک از دیرباز وجود داشته و هم اکنون در حال افزایش است.
این شرکت با طراحی خاص راکتور "الکتروکواگوالسیون" و ترکیب آن با روش الکتروشیمیایی به شکل غیرورقهای و درنتیجه عملکرد پیوسته سیستم را ممکن میکند.
این روش به عنوان فرآیندی مؤثر جهت حذف آلودگیهای آلی و غیرآلی از آب آشامیدنی و همچنین پسابهای صنعتی مطرح شده است.
اسامی سایر طرحهای رونمایی شده به این شرح است:
تزریق گاز ازون در تصفیهخانه آب به منظور گندزدایی
دستگاه تصفیه آب به واسطه نانو حباب
طرحهای بخش انرژی
حذف گوگرد از مازت
رنگ مقاوم به خوردگی با انتقال حرارت بالا
فیلتر هوای مقاوم به حرارت
طرحهای حوزه کشاورزی و صنایع غذایی
دستگاه تولید نانو اکسیژن در گلخانههای هیدروپونیک
بهبود کیفیت و ماندگاری جنین گندم با فناوری پلاسما
کیسه فریزر برای ماندگاری مواد غذایی طرحهای بخش خودرو و حمل و نقل
کاتالیستهای دیزلی کاتالیست سه گانه خودرو
پوشش زیربدنه خودرو درزگیر خودرو
ژل رنگبر
بفل فون شونده پلیمری برای کاهش وزن خودرو کامپاند پلاستیکی
چراغ خودروی برقی
پولیش خودرو در 8 ثانیه
پوشش نابازتابنده آینههای سنگین
چسب لنت ترمز
ساخت قطعات مصرفی انواع موتور هواپیما پوششدهی پرههای کمپرسور هوا
طرحهای بخش صنعت
بستهبندی ضد خوردگی برای قطعات فلزی
تولید ماده بهبود دهنده خواص نانوساختارها دستگاه همگنسازی کاربردی در آزمایشگاه رنگ آبگریز
ساخت صفحهای برای تولید انرژی با ضخامت کم برای تبدیل انرژی الکتریسیته به نور
پودر ریختهگری دقیق الکترود جوشکاری آبگریز
دستگاه پوشش دهی سخت
رزین پلی یورتان
نانولاک ضد خوردگی آلومینیوم
دوربین حرارتی دستی
نانورنگ کاربردی در صنعت ریختهگری
مبدل نانویی زنگ آهن پوشش محافظ تکجزئی به منظور جلوگیری از خوردگی فلزات
حوزه عمران پوشش عایق حرارتی
به گزارش ایسنا، در این مراسم همچنین 8 قرارداد نیز به امضا خواهد رسید.
انتهای پیام