پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

رویارویی چین با آمریکا برای رهایی از جهان تک قطبی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
رویارویی چین با آمریکا برای رهایی از جهان تک قطبی

پکن - ایرنا - برآیند رویارویی و زورآزمایی امروز چین با آمریکا که ریشه در تاریخ مناسبات و اختلافات شدید دو طرف در عرصه های منطقه ای و جهانی دارد حاکی از شکل گیری نوع جدیدی از قطب بندی جهانی به ویژه خط بطلان کشیدن بر جهان تک قطبی و یکجانبه گرایی است.

هرچقدر فشارهای آمریکا بر چین افزایش می یابد به همان نسبت جبهه بندی تازه ای در دنیا شکل می گیرد و کشورهای مختلف بیشتر در این اندیشه فرو می روند که نظم بین المللی در حال تحول است و آینده، دیگر نظم مبتنی بر قلدری، سلطه جویی و یکجانبه گرایی آمریکا را شاهد نخواهد بود.

به جرات می توان مدعی شد که چین و آمریکا به همان بزرگی اقتصاد و داشتن قدرت بالای خود، دارای بیشترین اختلافات میان دو کشور در سراسر دنیا هستند مجموعه ای از اختلافات و منازعات، روابط دو کشور بزرگ در حال رشد و توسعه یافته را در حالی در بر گرفته است که برطرف کردن یک یا چند مورد این چالش ها هم برای بهبود مناسبات دو طرف کفایت نمی کند.

تایوان

تایوان مهمترین و حساس ترین مساله در روابط این دو کشور است آمریکا به رغم اینکه روابط رسمی با چین دارد اما بزرگترین فروشنده سلاح به تایوان در چند دهه گذشته است به طوری که بتازگی نیز از فروش محموله ای از تجهیزات موشکی به ارزش 620 میلیون دلار به تایوان خبر داد.

برای چین نقطه و مهلت نهایی وحدت با تایوان سال 2050 میلادی تعیین شده است اما اگر روابط تایوان و آمریکا بیش از این به یکدیگر نزدیک شود و وضع موجود در تنگه تایوان را تهدید کند آن زمان پکن در صورت لزوم برای وحدت با این جزیره از زور نظامی نیز استفاده خواهد کرد.

هنگ کنگ

هنگ کنگ حالا تازه ترین جبهه رویارویی میان چین و آمریکا است چین قانون امنیتی هنگ کنگ را در پارلمان تصویب کرده است زیرا از استمرار اعتراضات در این منطقه و اینکه باعث افزایش نفوذ بیگانگان شود، خرسند نمی شود و طبیعی است اجازه چنین کاری نمی دهد.

برای چین استقلال هنگ کنگ از این کشور یک معنا دارد و خودمختاری عالی معنای دیگری پیدا می کند این منطقه و مرکز مالی بزرگ، دارای خودمختاری عالی است اما زیر اصل «یک چین» اداره می شود و استقلال آن به معنای عبور از این اصل و خط قرمز چین است.

پس از تصویب این قانون که فقط فتنه گران، جدایی طلبان و تروریست ها را هدف قرار می دهد آمریکا و شماری از کشورهای دیگر، چین را تحت فشار گذاشته اند اما بیشترین فشارها از طرف واشنگتن است که چندین لایحه و مقررات جدید ضد چینی و تحریم علیه مقام های این کشور در نظر گرفته است هرچند چین نیز مقابله به مثل کرده است.

سین کیانگ (شین جیانگ)

موضوع دیگر اختلافات طرفین، سین کیانگ (شین جیانگ) منطقه ای مسلمان نشین در شمال غرب چین است که در سال های اخیر چین برای رشد و توسعه آن تلاش زیادی کرده است سین کیانگ دارای بیشترین منابع انرژی در خاک چین است.

ملیت مهم این منطقه اویغورها هستند که زبانی شبیه ترکی دارند در سال های گذشته برخی از جنبش ها که ارتباطات نزدیکی با غرب دارند و سران آنها نیز در آمریکا و یا برخی کشورهای غربی در تردد هستند و یا ساکن می باشند باعث بروز حملات تروریستی در این منطقه شده اند.

برای همین چین بتدریج برنامه های آموزشی را در نظر گرفته است تا مردم را در این منطقه با فعالیت های جدایی طلبانه و تروریستی خطرناک آشنا سازد اما غرب این را نمی پذیرد و می گوید که چین با برپایی اردوگاه هایی در حال شستشوی مغزی ملیت اویغور است و آنها را به زور وادار به پذیرش عقایدی می کند که به آنها تمایلی ندارند.

همین باعث شده است تا بار دیگر آمریکا نیز به مساله ورود کرده و به بهانه پایمال شدن حقوق بشر در سین کیانگ، تحریم هایی را علیه مسئولان ارشد این منطقه و برخی از مقام های امنیتی چین در نظر گیرد.

ارز ملی و جنگ تجاری

ارز ملی و جنگ تجاری دیگر جبهه بزرگ اختلافات چین و آمریکا است دو کشور سال ها است روی قیمت ارز ملی چین اختلاف نظر دارند دولت آمریکا می گوید چین ارز ملی را عمدا دستکاری می کند تا به صادر کنندگانش امتیاز بدهد.

همزمان این کشور می گوید چین کالاهایش را با همین حمایت ها به قیمتی پایین تر راهی آمریکا می کند و این باعث بیکاری هزاران نفر در آمریکا شده است واشنگتن در همین راستا تعرفه های سنگین چندین میلیارد دلاری در دو سال اخیر علیه چین اعمال کرده و چین هم تلافی جویی کرده است.

دو طرف توافق اولیه ای امضا کرده اند که چین 200 میلیارد دلار کالا از آمریکا برای دو سال خریداری کند که به دلیل همه گیری کرونا با کندی مواجه است اما چین به تعهداتش تاکنون عمل کرده است.

کرونا

شیوع کرونا از مرکز چین در اواخر سال 2019 باعث شد تا بتدریج این ویروس به دیگر نقاط دنیا سرایت کند در آمریکا نزدیک به 3 میلیون و 500 هزار نفر به ویروس آلوده شده اند و دولت در مبارزه با آن، ناکارامد نشان داده است.

با این وصف مقام های ارشد آمریکا از جمله رییس جمهوری و وزیر خارجه این کشور بارها از چین انتقاد کرده اند و این کشور را عامل شیوع ویروس می دانند و می گویند چین اطلاع رسانی دقیقی درباره این ویروس نداشته و باعث شده است تا کشورهای دیگر در دام کرونا گرفتار شوند.

این در شرایطی است که از بدو شیوع ویروس کرونا، چین اعلام کرد درگیر یک ویروس ناشناخته و مرموز شده است و این موضوع را به اطلاع جهان از جمله سازمان بهداشت جهانی و آمریکا هم رسانده بود با این حال هنوز مقام های آمریکایی می گویند کرونا ویروس چینی است و بارها از این نام استفاده کرده اند در سازمان بهداشت جهانی نیز اختلافاتشان بالا گرفت تا جایی که آمریکا اعلام کرد دیگر کمک مالی در اختیار این سازمان قرار نمی دهد و از آن خارج می شود.

دریای جنوبی

دریای جنوبی از دیگر کانون های اصلی منازعات است در یک دهه گذشته بتدریج این منازعات تشدید شده است تا جایی که آمریکا حتی موضوع تحریم چین را به دلیل حضور در این منطقه و استخراج منابع و ساخت جزایر مطرح کرده است چین هم گفته است هر اقدامی در این زمینه را تلافی خواهد کرد.

آمریکا در اقدامی کم سابقه بارها در هفته های گذشته ناوهایش را به منطقه فرستاده است این کشور رزمایش برگزار می کند و جنگنده ها و هواپیماهای جاسوسی به این منطقه می فرستد تهدیدهای این کشور بتدریج باعث خطرناکتر شدن شرایط در دریای جنوبی شده است.

برجام

برجام از دیدگاه چین یک توافق مهم بین المللی است که آمریکا نباید از آن خارج می شد پکن معتقد است علت و ریشه همه تنش های امروز در این ارتباط، خروج دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از این توافقنامه است که پنجمین سالگرد امضای آن فرا رسیده است.

چین در بیانیه های مختلف و در تازه ترین موضع گیری اعلام کرده است از این توافق حمایت می کند و از کشورهای دیگر هم خواسته است با تحریم های آمریکا علیه ایران همراهی نکنند چین همچنین با هر تلاش آمریکا در شورای امنیت برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران مخالفت کرده و می گوید آمریکا دیگر عضوی از برجام نیست و حق چنین درخواست هایی ندارد.

کره شمالی 

در مورد کره شمالی هم دو کشور اختلاف نظر دارند چین بارها خواستار لغو تحریم های آمریکا علیه کره شمالی برای پیشبرد برنامه عاری سازی منطقه از تسلیحات هسته ای شده است.

با این حال آمریکا همچنان رزمایش های مشترک در منطقه برگزار می کند و بیشترین تحریم ها و فشارها را علیه کره شمالی اعمال کرده است و هیچ امتیازی به این کشور به رغم سه بار دیدار رسمی رهبران دو کشور نداده است پیونگ یانگ فعلا گفته است دیگر حاضر به گفت و گو با این دولت نیست و هر گفت و گویی را یک امتیاز برای دولت ترامپ می داند.

از دیدگاه چین این مساله فقط با گفت و گو پیشبرد رهیافت سیاسی و پایان دادن به تحریم ها حل و فصل می شود اما آمریکا تاکید می کند تا زمانی که کره شمالی برنامه نظامی تسلیحاتی خود را به صورت راستی آزمایی شده نابود نکند، چنین امتیازاتی نخواهد داد.

وجود اختلافات عدیده میان چین و آمریکا که مناسبات دوجانبه را به پایین ترین سطح در زمان فعلی رسانده است می تواند باعث سوق پیدا کردن هر یک از آنها به کشورهای دیگر و شکل گیری جبهه های تازه ای شود به همین دلیل آرایش قدرت در آینده احتمالا شاهد تحولات زیادی خواهد بود و دسته بندی های تازه و نوظهور بوجود خواهد آمد طبیعتا قطب بندی میان کشورها بی ارتباط با اختلافات فراوان میان بزرگترین قدرت های اقتصادی دنیا نخواهد بود.

*س_برچسب‌ها_س*