رویای پوشالی برای بازگشت به قدرت / کلید شکسته کارایی ندارد
روحانی پس از طی دوره سکوتِ حاصل از عملکرد منفی دولتش، مدتی است به سیاست بازگشته و کنشگری سیاسی خود را با هدف حضور در انتخابات مجلس آغاز کرده است.
روحانی پس از طی دوره سکوتِ حاصل از عملکرد منفی دولتش، مدتی است به سیاست بازگشته و کنشگری سیاسی خود را با هدف حضور در انتخابات مجلس آغاز کرده است.
خبرگزاری مهر - گروه سیاست: چندی پیش بود که خبر آمد رئیسجمهور سابق، ورود به انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی را کلید زده و قصد دارد به عنوان محور یک جریان سیاسی برای حضور در انتخابات فعالیت کند.
بر همین اساس گفته شد که تدوین خاطرات دوران ریاستجمهوری حسن روحانی گام اول وی برای ورود به انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی است که این کتاب در ماههای منتهی به انتخابات مجلس شورای اسلامی منتشر شود. همچنین گفته شده است که او جلسات خود را به صورت هفتگی برگزار میکند و برخی نزدیکان وی، گفتهاند که باید برنامهای منظم برای ارائه یک لیست واحد انتخاباتی با محوریت و حمایت آقای روحانی تدارک دیده شود.
با توجه به دیدارهای منظم روحانی با دولتمردانش در یک سال و نیم گذشته و اعلام مواضع در برهههای حیاتی، برنامهریزی او و یارانش (مشخصاً در حزب اعتدال و توسعه) برای فتح مجلس آینده، اصلاً دور از ذهن نیست.
سایت اطلاع رسانی روحانی نیز دی ماه امسال به صورت نسخه آزمایشی کار خود را آغاز کرد تا گمانهزنیها مبنی بر شروع کنشهای سیاسی و انتخاباتی وی برای انتخابات 11 اسفند «دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی» و «ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری» بیشتر تقویت شود.
برای بررسی خبر حضور انتخاباتی روحانی، به سراغ علی صوفی، فعال و کنشگر اصلاحطلب رفتیم.
مردم خواستار بازگشت تیم روحانی نیستند
علی صوفی دبیرکل حزب پیشروی اصلاحات در گفتگو با مهر و با اشاره به احتمال حضور لیستی منتسب به حسن روحانی رئیس جمهوری سابق در انتخابات مجلس امسال، گفت: دولت دوم آقای روحانی علاوه بر اینکه به تعهدات خود عمل نکرد. عقبه رأی خود را کاملاً و عمداً از دست داد و به آن بیاعتنایی کرد.
وی افزود: زمانی روحانی کابینه خود را نبسته بود، اصلاح طلبان امیدوار بودند کابینه خوبی بسته شود. اظهارات تندی را مطرح میکرد که من حتی یک نفر غیر از عقبه رأی خودم به دولتم راه نخواهم داد؛ اما این جریان به عکس شد. زمانی نگذشت که ایشان در کمال تعجب کابینهای معرفی کرد که شگفت آفرین بود و گرایش به اصول گرایی داشت و از اصلاح طلبان خبری نبود.
روحانی مردم را بشدت مأیوس کرد
عضو جبهه اصلاحات ایران ادامه داد: او مردم را بشدت مأیوس کرد و به افسردگی مردم هم بیاعتنا بود.
صوفی با اشاره به هشدارهایش در خصوص نارضایتی مردم تصریح کرد: همان زمانها بنده با مختصر تجربهای که داشتم به شدت نگران بودم که مردم در اعتراض به عملکرد دولت و به ویژه دامن زدن به گرانیها و یأس و ناامیدی بهوجود آمده از عدم بهبود معیشت زندگیشان، به خیابانها بیایند.
صوفی ادامه داد: این مطلب را آن موقع هم به معاون اول رئیسجمهور و هم به بیت رهبری منتقل کردم که من وضعیت را این گونه میبینم. در نهایت دیدیم که در دیماه 96 این اتفاق افتاد.
وی افزود: همین طور هم این موضوع ادامه پیدا کرد و به سال 98 رسید و آن اتفاقات افتاد و دولت حتی از تصمیم گرفته شده برای بنزین اظهار بیاطلاعی کرد. آقای روحانی گفت که صبح فلان روز متوجه افزایش قیمت بنزین شده است. آقای نوبخت هم در پاسخ گفت از کارشناسان بپرسید. در واقع دولت در مقابل مردم واکنش مسئولانهای ارائه نکرد. وزارت کشور حتی دستور تیر در مقابل معترضین داد و تعدادی هم کشته شدند.
عمر دولت روحانی با بدنامی تمام شد
علی صوفی تأکید کرد: عمر دولت دوم آقای روحانی با بدنامی و بی اعتباری نزد مردم تمام شد و هیچ گونه بهبودی در ترمیم آن اعتمادی که مردم به او داشتند، حاصل نشد.
وی ادامه داد: طبق نظر سنجیها روحانی محبوبیت خود را از دست داد. پایان دولت آقای روحانی هیچکس را ناراحت نکرد. نه هواداران و نه عقبه رأی او ناراحت نشدند. جناح مقابل هم خیلی خوشحال شد.
صوفی با اشاره به عملکرد دولت رئیسی اظهار داشت: با یکدست شدن حاکمیت هم این امید بهوجود آمد که دست آوردهای خوبی خواهیم داشت. وعدههای گشایش هستهای، اقتصادی و نیز بازگشت ارز به کانال 10 هزار تومان داده شد. گر چه دولت آقای رئیسی، آقای روحانی را رو سفید کرد و باعث شد گرانیها ادامه پیدا کند و همان سیاستها را که خود معترض بودند، ادامه دادند.
وی ادامه داد: علیرغم اینکه که مقام رهبری در همان اولین دیدار دولت جدید منفی بودن شاخصهای اقتصادی و سلب اعتماد عمومی از دولت را تذکر داده بودند، اما متأسفانه این شاخصهای اقتصادی منفیتر شد و بهبودی حاصل نشد؛ چون برنامهای نبود چینش دولت آقای رئیسی برنامهای و کاری نبود.
عضو جبهه اصلاحات ایران اذعان داشت: قطعاً با وجود اینکه هم اکنون دولت سیزدهم باعث شده است که آقای روحانی احساس پیروزی کند، اما نظر جامعه به ایشان مثبت نشده و بر نگشته و خواهان بازگشت تیم آقای روحانی نیست.
صوفی افزود: ممکن است فضا باز شود و سیاست انتخاباتی کمی انبساطیتر از گذشته شود و رد صلاحیتی نباشد، ولی مردم با این مسائل گرم نخواهند شد و به لیست آقای روحانی رأی نخواهند داد.
وی تأکید کرد: عملکرد دولت آقای روحانی موجب سردی مشارکت در انتخابات مجلس 1398 و ریاست جمهوری 1400 شد.
آزموده را آزمودن خطاست!
حسین کنعانی مقدم دبیر کل حزب سبز در گفتگو با مهر و با اشاره به احتمال حضور لیستی منتسب به حسن روحانی رئیس جمهوری سابق در انتخابات مجلس سال جاری، گفت: در سپهر سیاسی کشور تجربهای را در چهل و چند سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی داریم که بر اساس آن باید گفت، آزموده را آزمودن خطا است.
وی افزود: بازگشت دولتهای گذشته در عرصه انتخابات آینده از جمله دولت آقای روحانی که 8 سال سیاست و اقتصاد را در اختیار داشت، قطعاً مصداق همین جمله است که «آزموده را آزمودن خطاست».
دبیر کل حزب سبز اظهار داشت: از طرفی بعید به نظر میرسد که مردم با توجه به تجربیات تلخی که از دوران ایشان دارند به خواهند اقبالی در این خصوص نشان دهند.
هدف روحانی برگزاری رفراندوم است
این فعال سیاسی اصولگرا بیان کرد: به نظر میآید که آقای روحانی تلاشهایی را انجام میدهد که دیده شود برای هدف دیگری، که همانا رفراندوم است. میخواهد با زمینه سازیها برای انتخابات مجلس، تریبون را در اختیار بگیرد تا موضوع رفراندوم را مورد توجه قرار دهد.
کنعانیمقدم ادامه داد: باسابقهای که او داشته است و نظر سنجیهایی که وجود دارد، شاهد توفیقی در بازگشت تیم دولت روحانی نخواهیم بود.
روحانی در دادگاه باید پاسخ گوی عملکرد خود باشد
دبیر کل حزب سبز هشدار داد: اعتقاد دارم اگر قرار باشد آقای روحانی با شکل و شمایل جدید وارد عرصه انتخابات شود، باید پاسخگوی عملکرد گذشته خود در دادگاه نیز باشد. هرچند. آقای روحانی اگر بخواهد در انتخابات شرکت کند به صورت پدر خوانده شرکت خواهد کرد.
وی با اشاره به رویکرد اصلاح طلبها اذعان داشت: معتقدم اصلاح طلبها از دوره ریاست جمهوری ایشان تجربه تلخی دارند و بعید میدانم بخواهند از آقای روحانی حمایت کنند.
کنعانی مقدم تأکید کرد: موضوع مهم ما در انتخابات مجلس مشارکت حداکثری مردم است و آقای روحانی این جایگاه را ندارد که بین مردم و آرای خاکستری، موج ایجاد کند.
حزب عدالت و توسعه در کشور پایگاهی ندارد
علی محمد نمازی عضو حزب کارگزاران سازندگی در گفتگو با مهر با اشاره به احتمال حضور لیستی منتسب به حسن روحانی رئیس جمهوری سابق در انتخابات مجلس اواخر امسال، گفت: بنده خبری رو شنیدم که حزب اعتدال و توسعه و احزاب نزدیک به آنها که مورد حمایت آقای روحانی است، قصد دارند برای انتخابات مجلس دوازدهم کاندیدا معرفی کنند.
وی افزود: مانند احزاب اصلاح طلب که لیستی را مشخص میکردند و مورد حمایت آقای خاتمی قرار میگرفت. هرچند باید صبر کرد و منتظر شرایط انتخابات بود.
نمازی با اشاره به سخنان رهبری در خصوص انتخابات تصریح کرد: همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند انتخابات و مشارکت حداکثری نشانه اقتدار نظام، کشور و ملت است که واقعاً هم همین است. در این صورت نظام در عرصه خارجی و داخلی مقتدر خواهد بود. هم بهتر میتواند از منافع ملی دفاع کند و هم اعتماد عمومی به آن بالاتر است در حل مشکلات و بیشتر برنامههای تحول زا با صلابت بیشتری عمل خواهد کرد.
مشارکت حداکثری نیازمند رقابت است
وی ادامه داد: مشارکت حداکثری نیازمند رقابت است. رقابت هم محتاج حضور کاندیداهای متنوع و تأمین کننده خواست جناحهای مختلف و اکثریت ملت است.
نمازی اظهار امیدواری کرد: انشاالله دستگاههای اجرایی بخش اجرا و نظارت دست به دست هم دهند و با عدم سختگیری، افرادی که میخواهند کاندیدا شوند را امیدوار کنند تا به عنوان کاندیدا شرکت کنند.
وی بیان کرد: در این خصوص مناسب است به قانون انتخابات زمان حضرت امام خمینی (ره) باز گردیم. اتفاقاً آن موقع انقلابیون خیلی محکمتر بر سر ارزشها ایستاده بودند.
نمازی اظهار داشت: آن زمان فرماندار 30 نفر از معتمدین محل را با دقت دعوت میکرد تا اعضای معتمد هیأت اجرایی را انتخاب کند و در کنار بخش دولتی یعنی دادستان، رئیس ثبت احوال، فرماندار هیأت اجرایی را تشکیل میدادند. آن زمان فرمانداران هیأت معتمدین را دعوت میکردند، کاندیداها بررسی و تعیین صلاحیت میشدند. آنگاه اگر کسی رد شد به هیأت نظارت اعتراض میکرد.
از لیست روحانی حمایت نخواهد شد
عضو جبهه اصلاحات تشریح کرد: به چند دلیل از لیست آقای روحانی حمایت نخواهد شد. لازم است شرایطی فراهم شود تا با بهبود شیوهها شاهد حضور حداکثری مردم باشیم در غیر این صورت و در شرایط فعلی فضا برای حضور در انتخابات سرد و مأیوس کننده به نظر میآید. لذا همان طور که مقام رهبری مهمترین مشکل را در پیام نوروزی و در سخنرانی در حرم امام رضا (ع) اقتصاد دانستند، لازم است برای افزایش مشارکت به موضوع اقتصاد توجه جدی شود.
عضو حزب کارگزاران ادامه داد: مردم افراد و ائتلافهای جدیدتری را میخواهند. آنان که امتحان پس دادند و موفق نبودند، از آنان استقبال نخواهند کرد و این کلی است.
اگر ائتلاف و لیستی از طرف آقای روحانی و حزبش بیرون بیاید و افرادی به خواهند مطرح شوند استقبالی از آنها نخواهد شد. این در حالی است که حزب او در استانها و شهرستانها چندان توسعه نیافته و مطرح نشده و عموماً در تهران فعالیت داشته است.
روحانی بیاید تا طعم شکست را بچشد
در شرایطی که احزاب وابسته به تیم دولت قبلی هیچگونه عمق و گستره قابل درکی در استانها و شهرستانها ندارند، با برگزاری جلسات هفتگی دورهمی آرزوی تعبیر خوابهای خود را دارند. آنان به دنبال آن هستند با برخی فعالیتهای رسانهای و انتشار خاطرات دوران ریاست جمهوری گناه آنچه نکردند را بر گردن زمین و زمان بیندازند، اما کلید شکسته کارایی ندارد.
حسن روحانی در روزهای آخر ریاست جمهوریاش دیگر نهادها را عامل اصلی کارشکنی در مسیر رفع تحریمها معرفی کرد، اما واقعیت آن بود مشکل او در عدم کارایی مناسب در کشور، دیگر نهادها، اختیارات کم و یا کارشکنی برخی اشخاص مجهول نبود، بلکه سیاستهای غلط و سو مدیریت سبب اصلی مشکلات بود. کارشناسان سهم مدیران حلقههای وابسته به او در تشدید بحران ارز در سال 97 و نیز سو استفاده از رانتهای دلار چند نرخی در واردات قاچاق قابل توجه بود.
کافیست به سخنان مقام معظم رهبری در زمان دولت روحانی و در سخنان نوروزی در یکی از سالها توجه کرد. ایشان بر اساس آمارها اعلام فرمودند بخش قابل توجهی از واردات قاچاق از مبادی رسمی گمرکی و به دلیل نبود تعدادی دستگاه ایکس ری انجام میشود، لذا لازم است چه با تولید داخلی و چه تأمین از طریق واردات، این مشکل حل شود. بعد از آن دولت روحانی از برداشتن این گام به ظاهر کوچک اما بسیار مهم و کلان، خود را عاجز نشان داد!
آبان 98 را شاید بتوان یکی از پرچالشترین ایام کشور بعد از پیروزی انقلاب، به لحاظ سیاسی و امنیتی، دانست؛ چالشهایی که به گواه غالب تحلیلگران دو جناح سیاسی حاکم بر کشور برآمده از عملکرد ضعیف دولت دوازدهم بود.
بدین ترتیب با کمی تأمل میتوان متوجه شد روحانی و همراهانش نیک میدانند اقبال عمومی به آنها وجود ندارد. گروههای موسوم به اصلاح طلب هم دیگر نمیخواهند با طناب پوسیده اعتدالیون به چاه بروند. به نظر جریان سیاسی طرفدار آقای روحانی با این گونه اعلام حضورها دستکم میخواهند بگویند، که هستند و با درصد اندکی رأی حیات سیاسی آنها ادامه مییابد.
باید عرضه انتخابات و ساز و کار اجرایی آن به گونهای باشد که حضور این گروه در انتخابات تأیید شود، تا مردم پاسخ همه کوتاهیهای آنان را در پای صندوقها بدهند و مدیون او نمانند. اینگونه تیم دولت یازدهم و دوازدهم در میدان عمل خواهند دید، مدتها است محبوبیت حسن روحانی و گروههای منتسب به او کاهش جدی یافته و به تاریخ پیوسته است. در واقع کسی از رفتن حسن روحانی ناراحت نشد و کسی هم دلتنگ بازگشت او و همراهانش نیست.